Meldingen
Alles wissen

Likeur verdunnen met suikersiroop


Berichten: 2
Topic starter
(@davidspeijer)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik kan nergens een eenduidig antwoord vinden op de volgende vraag. 

Als ik mijn likeuren met suikersiroop wil verdunnen moet ik dan het water (zonder suiker) of de siroop (water + suiker) als volume nemen in mijn berekening om het eindpercentage alchohol te bepalen?

1 liter water = 1 liter

1 liter water + 1 kg suiker = +- 1,625 liter

Mijn gevoel zegt dat ik het totaal volume moet gebruiken maar de likeuren blijven “sterk”. Of heeft de opgeloste suiker geen invloed op het verdunnen van alchohol?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
2 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@davidspeijer De alcoholsterkte wordt uitgedrukt in volumeprocenten, of je nou zuiver water of suikersiroop gebruikt om te verdunnen maakt niet uit. 1 liter alcohol van 80% plus 1 liter water of suikersiroop = 2 liter van 40%. Ga je verdunnen met water en daarna suiker toevoegen dan wordt je volume groter en zakt je alcohol %

Wat ik doe wanneer ik likeuren maak is eerst de verdunningsgraad berekenen, bvb van 80% naar 40% (om het simpel te houden). 1 liter wordt dus 2 liter, m.a.w. je moet 1 liter siroop toevoegen bij 1 liter alcohol. Stel, ik wil in mijn likeur 250 gram suiker per liter likeur. Dus voor 2 liter likeur heb ik 500 gram suiker nodig. Die los ik op in een halve liter heet water, laat het afkoelen en voeg het bij de alcohol. Tenslotte vul ik aan tot 2 liter. Zo heb ik 2 liter likeur van 40% met 250 gram suiker per liter.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@davidspeijer je kunt het beste om een likeur te verdunnen een suikersieroop maken in een pan b.v.  een halve liter  heet water wat citroenzuur te doen en daar 1 tot 2,,2 kilo suiker in op te lossen ..  

Als je dan bv 0,8 liter 40% neemt en vult dit aan tot met 200 ml suikerwater krijg je 1 liter van 32  % 

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@davidspeijer)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Allemaal bedankt voor het heldere antwoord! Ik ben geholpen. 

Beantwoorden
Berichten: 48
(@vinnies)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Maakt het nog uit welke suiker je gebruikt? 

ik heb nu een halve liter 70% staan met 400 gram aardbeien, scheutje citroensap en beetje citroenschil, vanillepeul en schijfje gember. 

ik wil dit over een week gaan aanlengen met suikersiroop en bedacht me dat rietsuiker misschien wel lekker zou zijn. Maar ik lees nergens iets over andere suikers als kristal..

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@vinnies het soort suiker wordt inderdaad niet altijd vermeld maar je hebt een goed punt . Vanzelf sprekend is het niet om altijd tafelsuiker te gebruiken .

Maar ook rietsuiker wordt in gebruikt voor suikersieroop .

In de meer tropical en ook de klassieke recepten komt het gebruikt van rietsuiker juist wel voor. . 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert

Dankjewel weer! 

ik denk dat ik dat bij mijn recept/experiment ga proberen! 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@vinnies, ook mijn suikersiroop inverteer ik. Suiker met water en een beetje citroenzuur verwarmen voor een minuut of 30. Mijn ervaring is dat rietsuiker een wat krachtiger smaak geef.

Maar wat je zegt gewoon proberen 😋 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@rumo juist! Ben benieuwd of het wat wordt!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?