Ik heb de laatste paar keren Limoncello gemaakt en heb hem nu zoals ik hem hebben wil. Nu heb ik echter nog 0,5l alcohol over (95% uit Italië) en wil ik een andere variant proberen, namelijk; geen citroenen maar ananas en (zwarte) peperkorrels (combinatie die wel in desserts wordt gebruikt). Voor mijn Limoncello gebruik ik deze verhoudingen:
Schillen van 40 citroenen -normale grootte, niet van die mega- (afkomstig uit de Amalfi kust) met 3 liter alcohol
3 à 4 weken laten staan (dagelijks schudden)
4.8 liter water aan de kook
1800 gram suiker geleidelijk toevoegen (reduceert tot 2/3 = 1200 gram)
Alcohol zeven en toevoegen aan de pan
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en dan de vriezer in
Maakt 9 liter Limoncello.
Nu heb ik dus nog 0,5 liter alcohol over en vraag ik me af hoeveel ananas -alleen stukken (vrucht)vlees of komt er ook smaak van de schil?- en daarbij hoeveel (gewicht) peperkorrels ik moet toevoegen om een beetje dezelfde verhoudingen te krijgen als bij de Limoncello. Het hoeft niet mierzoet, het mag zeker 30-35% sterkte hebben en wil dus een licht pittige ondertoon (niet overheersend) van de peper creëren.
Benieuwd naar jullie meningen!
De schil van ananas en het vezelige hard geeft bittere smaak . Je zal zachte vrucht vlees moeten gebruiken .
Nadeel is ook dat ananas vrij veel vocht bevat . Je heb relatief veel nodig omdat er ananas een fragile smaak heeft .dus je zal op hoog alcohol moeten trekken .
Je kunt ook het vruchtvlees met sap centrifuge wat ontdoen van deel val het vocht .
Met 3 a 4 ( verse ) peperkorrels per liter zal je al behoorlijk pit erin krijgen .
Je kunt iets smaak ondersteuning doen met 1 a 2 kruidnagels
Thanks, nuttige respons!
0,5 l alcohol met 1 l suikerwater (0,8 l water en 300 gr kristalsuiker) maakt 1,5 liter Anacello.
Zou het vruchtvlees van 1 biologische ananas in dit geval afdoende zijn om bij de 0,5 liter alcohol te doen?
En in dat geval 1 à 2 peperkorrels?
Dan moet het een joekel van ananas zijn . Je hebt waar schijnlijk wel 1,5 ananas nodig .
Je kunt ook beter jou suikerwater meer concentreren
( meer suiker op minder water )waardoorr er meer ruimte is voor ananas .
2 peper korrels kunnen al volstaat ..
Ok, ik ga het suikergehalte omhoog brengen t.o.v. m'n gebruikelijke recept. Thanks voor de input!
Ik heb al eens een hele serie met Ananas varianten gemaakt.
O.a. Verschillende combinaties met staartpeper, gember, mandarijn, basilicum en citroen. Iedereen is er dol op, en zeker de pittige variant met staartpeper.
ik had simpelweg heel veel vruchtvlees weggezet onder 92% alcohol met de verschillende toevoegingen, en dat voor een week of drie. Daarna filteren, en suikerwater erbij (niet veel suiker) tot het op smaak was.
zie ook foto :
Met geconvergeerder suikersiroop hou je meer ruimte voor ananas dus meer smaak .
Heerlijk .
Heel tof!
Ik heb zojuist al het vruchtvlees toegevoegd aan de 0,5l alcohol (staat al niet eens allemaal helemaal 'onder water') en daarbij een zwarte en een witte peperkorrel.
Twijfel alleen nog een beetje over de hoeveelheid water vs. suiker straks. Van mij mag het vrij sterk zijn, maar mierzoet hoeft ook niet?
1 juni leek me een mooie datum gezien de corona-versoepeling. 😉
Ik heb aanzienlijk meer peperkorrels gebruikt (je kan ze tellen op de foto ?).
dat is best pittig, maar juist daarop krijg ik wel gave reacties. Kan ook altijd nog na het bottelen als je wat extra pit wil natuurlijk.
v.w.b. Hoeveelheid suiker en alcohol%: kwestie van proeven/testen. Ik ben zelf ook waakzaam voor “te zoet”. Dat smaakt meteen zo goedkoop...vind ik athans.
Enjoy!
Zelf los ik meestal 400 gr op in 250 ml heet water .
Veelal gebruikt men 200 tot 250 gram suiker pet liter likeur ook wel 150 gr + glycerine .
Je zou dus met 400 gr in 250 ml suikerwater kunnen volstaan met 125 ml toevoeging voor voldoende zoet .
Maar dat is aan jou zelf of dat jou smaak is
Ik heb er toch nog twee peperkorrels bij gegooid. Met suiker neig ik nog naar mijn originele recept, maar ga er wellicht mee spelen.
Ja pittigheid is aan de eigen smaak verbonden .
Voor het kruidnageltje zou ik niet hoger dan 2 gaan dan is het namelijk gauw te aanwezig dan alleen het contrast brugje in smaak
Volgende vraag. Ik wil morgen het eindproduct gaan maken, het heeft bijna een maand staan trekken. Maar. In schillen van citroen trekt geen/nauwelijks vocht. In tegenstelling tot de ananas... Hoe krijg ik dit er het beste uit, zodat ik een mooi puur sap overhoud? Heb kaasdoek besteld, maar weet nog niet of dat de beste methode is en hoe dat dan aan te pakken...
Ik heb destijds ook kaasdoek gebruik, prima keuze ??
Hey zoef, thanks voor je antwoord! Kan je mij vertellen hoe je hiermee te werk bent gegaan?