Beste forumleden,
Ik heb hier een aantal zoete maïskolven gekregen op zolder gedroogd van vorig seizoen .
Iemand ervaring hiermee ?
Kan ik deze eventueel door mijn moutmolen doen en met mss nog wat mout een stookwijn van maken ?
Is er iemand die daar misschien ook een recept voor heeft , hoeveel maïs , water , eventueel mout en gist en de werkwijze .
Alvast bedankt ?
Groeten
ED
4 liter water op een kilo mais 1 kg suiker op 5 liter water.ik kook de mais eerst goed zacht dan suiker en gist er bij.ik gebruik natte bakkersgist.laten vergisten en stoken,op eiken snippers zetten en klaar.ben nu 200 kg druiven aan het stoken volgende week begin ik weer met mais.heb hier 200 kg bio mais staan ?
Alvast bedankt Chris voor het snelle antwoord
Doe je de mais door een moutmolen of kook je het gewoon in zijn geheel ?
200 kg druiven daar ben je al even mee bezig , en daar kun je al wel wat uithalen . Stook je de druiven en ander fruit geperst of gewoon met pulp .?
Mais kook ik heel tot hij barst en zacht is.druiven gaan in een oud laken dat ik dichtbind,in mijn etel gaat 75 litr.ik heb een ketel van 100 ltr.200 kg is normaal voor mij soms heb ik 500 kg druiven.ikstook twee ketels vandaag.dus gaat best snel.
Maïs kun je het beste grof malen en schroten .
om de zetmeel om te zetten zou je het met diastatisch mout 1kilo mout op 10 kilo mais kunnen maischen en daarna vergisten .
Ook kun je de maïs grof malen en daarna doorkoken met flink water .
Daarna laat je het afkoelen en doe je het 48 uur in vriezer .
zetmeel is een polysacharide en door koken verzadigen de cellen met water door weer te vriezen knappen de celwanden en kunnen de gistcellen de suikers verwerken .
na ontdooien zet je het op gist .
Ook kun je enzym kopen en die toe voegen aan maïs maar werken met diastatisch mout geeft beter resultaat .
Wanneer ik maïs gebruik voor een graan alcohol gebruik ik de vries methode.
Voor bourbon gebruik ik 2 Mouten bij de maïs waarvan een diastatisch.
Mout: 2 diastatisch : 1 gewoon mout .
mouten zijn 48 % tegenover 52% maïs .
Alvast bedankt Robbert ,
Ik heb nog wel wat mout staan welke gebruik jij ervoor .
Groeten Ed
Ik gebruik voor Bourbon diastatisch roggemout en gerstemout .
Maïs,2 mouten en mijn standaard gist staan klaar .
1 batch zal ik vergisten met Mangrove .
zien wat toch het verschil zal zijn .
Munckerik Jou zending kwam vandaag binnen .
Ziet er prima en goed verzorgt uit .
Thanks ?
Hoi Robbert, dat gaat vast lekker worden. Ben benieuwd naar de verschillen maar dat gaan we hier wel lezen 🙂
Ik ga je op de hoogte houden Munckerik .
Ik ben zelf ook benieuwd naar aroma en werking van de Roggemout van jou .
Alles staat klaar dus vanavond de pan op het vuur .
Ziet er goed uit! zodra ik een pan heb bestel ik deze ook. leuk.
Of deze week of volgende week,begin ik weer met mais,heb nog 200 kg bio staan,is goed te drinken.alleen ik schroot hem niet ik kook hem tot hij openbarst.ik ben te lui om 200 kg te schroten.maar zo gaat het ook goed.
vandaag maar rustig bezig met wat simpel koken .
Heet water , mais , 2 mouten en gist beginnen we mee .
Mais even koken ,
Afkoelen en mout erbij .
Na 5 min 2e mout erbij .
Eerst nu 45 min op 55 gr .
Nu verhogen naar 65 graden door heet water toe te voegen .