Meldingen
Alles wissen

Met rum versterkte bananenwijn


Berichten: 10
Topic starter
(@rummetje)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb een leuk stookprojectje gedaan door rum te maken en een bananenwijn en hier een versterkte wijn van te maken en misschien vinden jullie het ook leuk.

Ik heb eerst een witte rum gemaakt van 5 kg melasse (van Stookwinkel) en aangevuld met rietsuiker. Dit een uurtje in een grote pan door laten pruttelen. Vervolgens in een vergistingsemmer gedaan en aangevuld tot 25 L. Daarna na afkoelen de Rumgist van Prestige erbij gedaan en nadat de vergisting klaar was 2 keer gestookt in mijn Alquitara. In het begin vond ik de smaak niet bijzonder maar na een tijdje werd de smaak steeds beter. De opbrengst viel mij ook een beetje tegen maar blijkt achteraf toch normaal te zijn.

Het tweede gedeelte was het maken van de bananenwijn.

5Kg bananen in stukjes gesneden met schil samen met een aantal Kg rietsuiker geïnverteerd. Vervolgens in vergistingsemmer gedaan en aangevuld tot 25 L. Ik heb voor de vergisting SN9 gebruikt en heb deze helemaal uit laten gisten. Als de vergisting stopte weer suiker toegevoegd. Dit ging door tot net boven de 18%. Ik heb de bananen de gehele vergisting in de emmer gehouden. Daarna overgeheveld naar twee andere emmers en allebei aangevuld met de rum tot 22%.

 

Vervolgens heb ik beide emmers terug gezoet. De eerste emmer wat behoudend en de tweede emmer fors. Hetzelfde heb ik gedaan met Vanille extract. De eerste emmer behoudend en de tweede emmer fors. Het gevolg is twee totaal verschillende smaken. De eerste heeft nog wat van de frisheid van de wijn en de tweede is meer een likeur geworden. Maar beide zijn ze heerlijk geworden.

ik heb na het bottelen gepasteuriseerd.

Volgende project wordt het maken van een likeur van de Kweeperensap van stookwinkel. Ik denk aan het vergisten van de kweeperensap. Daarna 2/3 distilleren. Weer samenvoegen en terugzoeten en op smaak brengen met wat achtergehouden kweeperensap.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
1 reactie
Berichten: 289
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Leuk project. Heb m direct uitgeprint.

Ik hou wel van dit soort dingetjes.

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?