-
Jaren terug kreeg diverse boeken en recepten in handen . Onder andere Amerikaanse recepten zoals Cuffs and buttons / southern comfort en ook aantal bourbon recepten. . En Ook "mountain dew" Bourbon .
Eigenlijk was het in de 19e eeuw gebruik dat whiskey uit de Highlands vaak wel mountain dew werd genoemd . Later werd dit ook in o.a. Tennessee overgenomen en werd wel gerefereerd naar fijne whiskey door de naam Mountain dew.
Later is de naam gebruikt voor een soft drink maar de Tennessee whiskey recept versie van " mountain dew" is eigenlijk niet eens zo slecht .
De meeste beginners struikelen vaak over het zelf mouten en gebruik van mais is iets wat de beginners vaak afschrikt terwijl het net als al met andere granen gewoon kwestie is van gewoon tijd nemen .
Mountain dew recept. :
Eerst maak je een mout van 4 kg rogge.
Dan neem je 6kg mais ook dit mais laat je kiemen !! ( Essentieel aan dit recept ! ,)
Dit is weinig anders dan andere granen.
Je kunt een laag van 5 cm Mais vochtig maken met lauw water . Een Vochtig jutte kleed erover en warm houden om de 4 uren kontroleren en eventueel bevochtigen. Na 3 a 4 dagen zijn de spruiten 4 a 5 cm . Dan de mais afspoelen met helder wel water .
Hierna drogen . ( Eesten maar op lage temperatuur )
de mais en rogge walsen , .
Maak een beslag van de mais en lauw water 51 -55 graden . Voeg dan de rogge en warm water toe. Breng al roerende het beslag op 67 graden . Na 90 min opnieuw verwarmen en breng het beslag op 72 graden voor 60 min .
Het sg moet ongeveer 1070 zijn .
Laat afkoelen en voeg gist toe ( bakkersgist 120 gr of soortgelijk gist )
Na vergisting via filter b.v. een kaasdoek of fijn filterdoek overstorten in stookketel .
.afstoken tot ⅓ daarna dit deel opnieuw stoken met weghalen voorloop en op tijd stoppen met opvang /Naloop .
Rijpen op gebrand frans eiken . Of sherry eiken .
Dan gaan we eens proberen mais te laten kiemen, zal deze keer voor m'n eigen wat foto's te maken en aan het einde een collage te delen, voor Robbert zal ik wat glitters en hartjes toevoegen 😆 .
Voorheen alleen boekweit geprobeerd en dat ging makkelijk op het eesten na, dat wordt deze keer met de oven gedaan (die vanaf 30 graden kan verwarmen). Diastatisch vermogen ben ik toch wat minder bezorgd om, zolang we maar geen suikers gaan karameliseren.
De pot met mais is me net uit de klauwen gevallen, dit wordt een andere keer herhaald 😆 , nu wil ik ook weten hoe het kiemen met mais gaat.
foto 4
@Robbert en @ RuMo
Ik zie een mooie zak gedroogde "popcorn" mais in de foto's, maar waar raden jullie aan om grondstoffen te komen om dit project ook te gaan doen?
Jullie hebben een leuke discussie/eensgezindheid over het mouten en eetsen, en zou het graag eens proberen! De mais "grondstof" is binnen, maar wat zou een goede graan zijn om mee te beginnen?
BIj voorbaad dank en fijn weekend! Laat de drank smaken
@robbert Ik beodelde eigenlijk meer, welk product en waar kan je het krijgen.
Ik heb eens een leuk artiekel gelezen (weet niet meer waar) van iemand die het deed met duivenvoer!
Maar ik zal onze vriend Google eens vragen of die wat weet!
Rogge en Mais is binnen. Dit weekend de kleine man jarig en dan zondag avond starten met mouten.
Zin in.
Ik heb de gemoute mais deze week gestookt. Alleen een strikrun want het is te weinig om nog eens te stoken. Ik heb er een fles je van 200ml 20% aan overgehouden. Niet veel maar wat mij gelijk opviel is dat het veel meer naar mais ruikt en smaakt dan bij het maismeel wat ik normaal gebruik. Ook zat er nog een andere krachtig smaak aan die ik nog niet goed kan thuis brengen. Dit wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt omdat het een striprun is met dus veel naloop.
Het mouten van de mais was een makkie maar bij de rogge ging het de eerst keer niet goed. Eigenlijk was het een wonder dat het met de mais wel goed was gegaan. Ik had namelijk bij het hiervoor beschreven proces een aantal fouten gemaakt(bijv. 28 gr in plaats van 13 gr. bij het ontspruiten). Maar in het topic van Catnip "van graan tot vat" stond een link(die nu niet meer werkt) van een bierbrouwer die mij op weg heeft geholpen.
https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zelfmouten.html
Ik heb het recept van Robbert door 3 gedeeld en het mouten van de rogge en mais is dit keer wel gelukt(alleen de mais van een molen was waardeloos) en dit staat nu te bubbelen. Waarover later meer.