Meldingen
Alles wissen

Mountain Dew


Robbert
Berichten: 9265
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
  • Jaren terug kreeg diverse boeken en recepten in handen . Onder andere Amerikaanse recepten zoals  Cuffs and buttons / southern comfort en ook aantal bourbon recepten. . En Ook  "mountain dew"  Bourbon   .

    Eigenlijk was het in de 19e eeuw gebruik dat  whiskey uit de Highlands vaak wel mountain dew werd  genoemd . Later werd dit ook in o.a. Tennessee overgenomen en  werd wel gerefereerd naar fijne whiskey door de naam Mountain dew. 

    Later is de naam gebruikt voor een soft drink maar de Tennessee  whiskey recept  versie van " mountain dew"  is eigenlijk niet eens zo slecht .

     

    De meeste beginners struikelen vaak over het zelf mouten en gebruik van mais is iets wat de beginners vaak afschrikt terwijl het net als al met andere granen gewoon kwestie is van gewoon tijd nemen .

    Mountain dew recept. : 

    Eerst maak je een mout van 4 kg rogge. 

    Dan neem je 6kg mais ook dit mais laat je kiemen !! ( Essentieel aan dit recept ! ,)

    Dit is weinig anders dan andere granen. 

    Je kunt een laag van 5 cm   Mais vochtig maken met lauw water  . Een Vochtig jutte kleed erover en warm houden om de 4 uren kontroleren en eventueel bevochtigen.  Na 3 a 4 dagen zijn de spruiten 4 a 5 cm .  Dan de mais afspoelen met helder wel water .

    Hierna drogen . ( Eesten maar op lage temperatuur )

    de mais en rogge walsen , .

    Maak een beslag van de mais en lauw water  51 -55 graden . Voeg dan de rogge  en warm water toe. Breng al roerende het beslag op 67 graden . Na 90 min opnieuw verwarmen en breng het beslag op 72 graden voor 60 min .

    Het sg moet ongeveer 1070 zijn .

    Laat afkoelen en voeg gist toe ( bakkersgist 120 gr of soortgelijk gist  ) 

    Na vergisting via  filter b.v. een kaasdoek of fijn filterdoek overstorten in stookketel .

     .afstoken tot ⅓  daarna dit deel opnieuw stoken met weghalen voorloop en op tijd stoppen met opvang /Naloop .

    Rijpen op gebrand  frans eiken . Of sherry eiken .

 

Beantwoorden
77 reacties
16 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2878

@robbert Aangezien maïs, tot op heden, m'n minst favoriete graan is, heb ik in eerste instantie over iets heen gelezen (dat en t gifgroene suikerdrankje geeft me de rillingen). Maar het lijkt er bijna op alsof het kiemen van de maïs ervoor zorgt dat een andere behandeling niet nodig is....

 

Een andere oplettende lezer die het toevallig ook gezien heeft?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265

@alchemist  het probleem is dat de beginner  met mais altijd het plakkerige starch   ,dicht slibben  een " gedoe " vinden terwijl dat helemaal niet hoeft .

Wanneer je ook het mais laat spruiten krijg je enzym in de mais even als bij gewoon mout. . hierdoor krijg je sneller en betere versuikering en daarnaast ook even als mout uit andere granen andere ondertoon in smaak .

Een beslag van mais wat gewoon gekookt is en met een b.v. gestemout gemengt ruikt vaak wat zoetig .  Wanneer je gekiemde mais gebruikt zal beslag ook een zurige bier geur krijgen .

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2878

@robbert 

 

Wanneer je ook het mais laat spruiten krijg je enzym in de mais even als bij gewoon mout. . hierdoor krijg je sneller en betere versuikering en daarnaast ook even als mout uit andere granen andere ondertoon in smaak .

 

Bij mijn weten is het diastatisch vermogen van gemoute maïs nog steeds erg laag tot bijna niet bestaand. Het voordeel leent zich meer in de eiwitten rondom de zetmeel die omgezet zijn tot kleinere varianten waardoor de gelering beter plaatsvindt.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265

@alchemist mais heeft inderdaad laag diastatisch vermogen  maar Bij kiemen zelf wordt al deel van zetmeel omgezet in suikers  hierbij is enzymwerking en inderdaad veranderd de eiwit samenstelling. 

Daarnaast bevat mais  ( hoewel laag )ook een enzym dat cellulose afbreekt.    

Dus het gaat om wat in korrel zelf gebeurt. 

Mais heeft inderdaad niet het diastatisch vermogen voor toepassing om andere zetmeel ook mee omte zetten .

Vandaar ook dat ook de rogge hier een mout moet zijn en niet als gewoon graan 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2549

@robbert Leuk recept. Ik ga er mee bezig! Zijn de water verhoudingen voor maishen nog 3.1 liter per 1kg graan en 0.9 liter voor spoelen?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2549

@alchemist indd. moet de mais nog geschroot te worden?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2549

Kan het helaas niet meer aanpassen maar had "walsen" overgeslagen tijdens het lezen. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265

@murmillo je gebruikt gemiddelde 3,1 - 3,5 liter per kilo . .

Beantwoorden
(@roxyjai)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert en dan toch weer de vraag welke mais gebruik je hier voor is dat de mais waar wij het gister over hadden ps ik hoop dat dit de laatste vraag is over mais van mijn kant 🤣 🤣

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265

@roxyjai de mais bij de molen is meest franse mais  voor  bakkerijen dus voor o.a. consumptie en hoogwaardig .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1638

@robbert , voor hoeveel liter stookwijn is dit recept?

10kg graan is toch al gauw 35 liter stookwijn?

Verhouding graan en liters is toch wel hoger dan normaal.(en rogge is al zo sterk).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265

@rumo inderdaad ongeveer 35 liter  en je zal ongeveer 2,8 a 3 liter drank overhouden.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1638

@robbert en met zo veel rogge zal het een pittig drankje worden    dat ga ik proberen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1638

En dan zonder graan vergisten en stoken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265

@rumo inderdaad  op het graan vergisten.  Voor stoken Uitlekken En via filterdoek naar ketel hevelen. 

Ja is een ferme stevige  smaak die je krijgt.  

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9265