-
Jaren terug kreeg diverse boeken en recepten in handen . Onder andere Amerikaanse recepten zoals Cuffs and buttons / southern comfort en ook aantal bourbon recepten. . En Ook "mountain dew" Bourbon .
Eigenlijk was het in de 19e eeuw gebruik dat whiskey uit de Highlands vaak wel mountain dew werd genoemd . Later werd dit ook in o.a. Tennessee overgenomen en werd wel gerefereerd naar fijne whiskey door de naam Mountain dew.
Later is de naam gebruikt voor een soft drink maar de Tennessee whiskey recept versie van " mountain dew" is eigenlijk niet eens zo slecht .
De meeste beginners struikelen vaak over het zelf mouten en gebruik van mais is iets wat de beginners vaak afschrikt terwijl het net als al met andere granen gewoon kwestie is van gewoon tijd nemen .
Mountain dew recept. :
Eerst maak je een mout van 4 kg rogge.
Dan neem je 6kg mais ook dit mais laat je kiemen !! ( Essentieel aan dit recept ! ,)
Dit is weinig anders dan andere granen.
Je kunt een laag van 5 cm Mais vochtig maken met lauw water . Een Vochtig jutte kleed erover en warm houden om de 4 uren kontroleren en eventueel bevochtigen. Na 3 a 4 dagen zijn de spruiten 4 a 5 cm . Dan de mais afspoelen met helder wel water .
Hierna drogen . ( Eesten maar op lage temperatuur )
de mais en rogge walsen , .
Maak een beslag van de mais en lauw water 51 -55 graden . Voeg dan de rogge en warm water toe. Breng al roerende het beslag op 67 graden . Na 90 min opnieuw verwarmen en breng het beslag op 72 graden voor 60 min .
Het sg moet ongeveer 1070 zijn .
Laat afkoelen en voeg gist toe ( bakkersgist 120 gr of soortgelijk gist )
Na vergisting via filter b.v. een kaasdoek of fijn filterdoek overstorten in stookketel .
.afstoken tot ⅓ daarna dit deel opnieuw stoken met weghalen voorloop en op tijd stoppen met opvang /Naloop .
Rijpen op gebrand frans eiken . Of sherry eiken .