Meldingen
Alles wissen

Moutloze Whiskey

Pagina 3 / 3

Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi verslag. Ik herinner me ook al deze ellende. 

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na het afkoelen de laatste keer nog een jodiumtest gedaan?

Ik ben erg benieuwd en geniet altijd van je uitgebreide verslagen. Dank daarvoor

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gitzwart nog helaas, proefde wel zoeter dan eerder vandaag. Gist er net bij gedaan en nu even afwachten.

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan ben ik wel benieuwd naar het sg niveau, heb je deze gemeten?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Weet je zeker dat de honing niet gesteriliseerd was?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Iets meer respect voor de rit over Belgische wegen is gepast. Nederland komt met leger hier oefenen, omdat de wegen dezelfde kwaliteit hebben, als die in oorlogsgebied. Kunnen ze in Nederland nog niet eens namaken. 

In NLvernieuwen ze de A50 in de vorst en sneeuw, hier vriest hij al kapot bij +5°C, (beweren ze)

Leuk verslag ,ben benieuwd en blijf het volgen.

Honing moet niet gesteriliseerd zijn, dus niet bij Imker halen, zonder vragen.

Ook zij steriliseren. Waarom? onbekend, on-gesteriliseerd is honing maar 25 jaar houdbaar, 

hij kristalliseert maar dat is niet erg.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honing kwam van een imker en een kinderboerderij af, beide beweerden dat de honing rauw was. Denk dat tijdens het rondpompen een weg gevonden was langs de granen. Maar blijft apart dat 500 ml honing in t gistvat niks gedaan lijkt te hebben.

ErikJan, nee niet gemeten omdat de waarde me weinig zal zeggen richting een theoretisch alcoholgehalte.

Het goede nieuws is dat de gist van Robbert nu bezig is en volgens zijn woorden moet die een onderzeeër kunnen vergisten. Vat blijft nu ook dicht om de vorige poging niet te herhalen.

Tevens ben ik na gisteren (dankzij de vriendelijke hulp en contacten van Knooier) in het bezit van 14 kilo rauwe honing. Ik zal kleinschalig dit nog eens herhalen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Haha, je hebt gelijk William. Ik mag niet twijfelen aan het inzicht van de Belgische overheid, van wat ik de laatste paar maanden mee heb gekregen zijn die meer dan capabel ?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

😉

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als imker wil ik toch even aanhalen dat een imker de honing niet hoeft te steriliseren. Dat is ook niet nodig, de honing bederft nl niet, mits hij aan de wettelijke regels voldoet van maximaal 20% vocht. Anders mag hij zelfs niet verkocht worden.  Wel kan de honing kristalliseren, daardoor wordt hij hard. Dit is een natuurlijk proces. Veel imkers verwarmen dan hun honing tot 38 max 40 graden. Kasttemperatuur van de bijen. Bij deze temperatuur wordt de honing weer vloeibaar (duurt wel heel lang). Heel vaak wordt hiervoor een klimaatkast gebruikt. Waarschijnlijk wordt dit verwarmen tot maximaal 40 graden gezien als steriliseren.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanwege een aantal redenen dit weer eens opgepakt, als eerste het feit dat ik een hoop graan heb liggen op het ogenblik (dank je Knooier), een testrun met de soeppan van 20 liter, ik wat tijd over had op een thuiswerkdag (ik weet het, slecht), maar misschien het meeste omdat ik er niet van hou wanneer iets niet lukt...

 

Poging 2 van de moutloze whiskey, de vorige keer eindigde dit in een hoop niet omgezet zetmeel en ik vermoed een infectie tijdens de vergisting, temperatuurcontrole was niet ideaal met de Grainfather als Au Bain Marie te gebruiken. Een tijdje terug heb ik een 20 liter soeppan aangeschaft voor het wassen van melasse voordat een vergisting werd ingezet, die kan natuurlijk ook gebruikt worden om een 10tal liter wort te maken, dus dat is net begonnen (vanwege geplande meetings gaat dit in stappen gebeuren).

 

Met de graanmolen die Robbert me op had gestuurd een tijd geleden bleek de Bordeaux Mais nog een pittige te zijn, schillen van de mais zetten zich vast en malen liep op niks uit... Ook de driewalsen molen die ik heb lustte er geen kaas van, daarom mag het wat langer voorweken voordat de kookronde straks echt gebeurd.

 

De stort:

  • 2000 gram Bordeaux Mais
  • 1000 gram Tarwe
  • 500 gram Rogge

 

Alles is zo goed als gemalen en een vijftal minuten aan de kook gebracht, de komende paar uren mag het even weken voordat ik rond een uur of 5 het langer ga koken. De tarwe is ook direct aan het granenmengsel toegevoegd om te koken, dat is misschien een puntje van kritiek maar vanwege de grotere gevoeligheid van mais voor secundaire infecties en het tarwe geen kafjes bevat (ergo grotere hoeveelheden tannines) durf ik dit wel aan, ik wil eigenlijk ervoor zorgen dat er vooraf zoveel mogelijk zetmeel in oplossing is. De reden hiervoor is dat ik in meerdere onderzoeken gelezen heb dat zetmeel een beschermend effect heeft op de amylase in honing tijdens het maischen, ik heb soortgelijke opmerkingen ook gelezen bij brouwen van bier met lagere verhouding tussen graan/mout en water. 

 

Later vandaag zal het geheel nog gedurende een 30 minuten gekookt worden en na afkoelen (eventueel door toevoeging koud water) zal een stevige hoeveelheid rauwe honing worden toegevoegd, ik hou wel mout achter de hand voor het geval dat de omzettingen nog steeds niet lopen, wel zal de temperatuur die gehanteerd worden 55 graden zijn en een p.H. van vijf.

 

The optimum pH range and the temperature for the enzyme were 4.6–5.3 and 55°C, respectively.

 

Aldus een onderzoek van de Universiteit van Rhode Island naar de invloed op viscositeit en afbraak van zetmeel in voedsel met een hoog aandeel aan mais.

 

Vergisting zal gebeuren met Red Star Dry Active Distillers Yeast, recentelijk heb ik deze ook gekregen en ben benieuwd wat deze gaat doen, vooralsnog geen ervaring mee. p.H. wordt mogelijkerwijs wel nog wat opgekrikt voordat de vergisting begint.

 

Wordt vervolgd.

1644501317-honingpoging2.png
Beantwoorden
4 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@alchemist Ik ben zelf na mijn experiment met George Washington Rye Whiskey (rogge-mais-graan in verhouding 60-35-5%) enthousiast over dit soort mengsels, dus ik ga dit weer met aandacht volgen...

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mccorner Ik zie net dat de maïs begint open te barsten en t is een dikke brij geworden. Dus gooi wat extra kokend water erbij om vochtopname te bevorderen.

 

Stevig aandeel rogge gebruik je 😆 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@alchemist Ja, dat werd een behoorlijk plakkerig zooitje in de G30. En daarom met de hand moeten roeren. Deze combi doe ik voortaan in de weckketel of als brew-in-the-bag.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist mais is gevoelig voor infectie maar  secondaire infectie deels tegen te gaan kun je even verhitten  maar  ( En zoals in distillers manual /  stookboekje staat , ) secondaire infectie bij graan producten  kun je voorkomen door ammonium fluoride toe te voegen. ! 1 gr op 25 liter .  !

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zetmeel hoef ik me niet druk om te maken, straks kijken wanneer het is afgekoeld om de honing toe te voegen.

1644509669-IMG20220210164429.jpg
Beantwoorden
8 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Honing is toegevoegd bij een 62 graden, nu loopt de temperatuur langzaamaan omlaag, het lijkt er wel op dat de viscositeit flink gekelderd is, wel na wat extra water en de honing. Loopt nu een 15 minuten, even de vingers gekruisd 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Viscositeit is laag, maar de eerste jodiumproef (na 45 min) geeft minder hoop 🤣 

1644516235-IMG20220210185422__01.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Er zal iets mis zijn met de honing, na bijna twee uur nog gitzwart. Dus tarwemout toegevoegd

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@alchemist zou denken dat versere honing beter werkt, aangezien de bijen nog niet echt uitvliegen is de honing wss wat ouder.. zelf ook eens gepoogd maar had het zelfde probleem (denk ook wat oudere honing gebruikt). Ben wel benieuwd wat voor enzymen er in zitten en hoeveel bv... komen de ideale pH waardes van de enzymen uit mout tegenover honing overeen bv, heb er eerder niet veel over kunnen vinden helaas

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pikketanus Dan heb je niet goed gezocht meneer Pikketanus 😉 

 

Enzymen gerelateerd aan suikeromzettingen, alfa en beta amylase, invertase (saccharase), glucosidase, glucose oxidase en catalase.

Endopeptidases, trypsin, chymotrypsin en elastase

Exopeptidase, leucineaminopeptidase 

Bron

 

p.H. en temperatuur voor de meeste amylase optimum 55 graden en p.H. 4,6 tot 5,3.

Bron

 

Het probleem is eerder dat de verschillende enzymen degraderen, de mate hiervan wisselt tussen het enzym en temperatuur. Daardoor zijn er een aantal testen die kijken naar het Diastase Number (DN) van honing, uit m'n hoofd meen ik dat dit uitgevoerd wordt door bepaalde gekleurde tabletten te gebruiken, deze op een temperatuur van 40 graden te houden met de honing en erna met een spectrofotometer op een bepaalde golflengte (meen 530 nm) te meten. 

 

Wat an sich leuk is om te weten maar de standaarden, monsterpreparatie en meetmethode wisselen nogal tussen de normen. Ik meen dat je de Phadebas methode hebt, Polen heeft een eigen norm, de Internationale Honey nog iets ook nog.

 

Het beste blijft eigenlijk de honing van de bijenraat te plukken en direct te gebruiken, honing wisselt in kwaliteit (in deze context gehalte aan enzymactiviteit), rauw of niet, opslagcondities spelen een rol, hoelang het in opslag gezeten heeft etc.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@alchemist Sinds dit jaar weer nieuwe volken in de kasten . Nu weer honing gehad .Een paar jaar geen wegens bijen ziekte . rauwe honing bruk ik ook wel .dat is dan honing kerkt uit de slinger. meest is iets water erdoor voor bewaren beter maar wel in koelcel als u rauw opslaat .de hoge brix stopt verschimmelen maar ook ander spul daarom met wat water . . Zo mag ik het niet verkopen maar een paar Lju zo als Robbert krijgen het zo . 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@theresa Merci, zitten meer imkers op dit forum dan dat ik dacht, dus de Gierst Whiskey Tiny is met jouw honing gemaakt?

 

Ik zal de honing whiskey op een later ogenblik weer eens proberen, het lijkt erop dat de honing die ik her en der verkrijg niet helemaal is wat ik er van verwacht. Vooralsnog werkt de soepketel methode redelijk, de red star dady yeast liet het gistvat al redelijk snel grommen, kleine hoeveelheden af en toe zo maken zie ik wel zitten, 1 a 2 flesjes eruit verwacht ik.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@alchemist ik weet niet van de gierst whisky maar als dat voor zomer 2000 was zou het kunnen . Dat moet u Rob vragen. Rob verteld veel maar heeft nog veel geheimen .

wij hebben dit jaar 11 kasten in de boomgaard.

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?