Mooi verslag. Ik herinner me ook al deze ellende.
Na het afkoelen de laatste keer nog een jodiumtest gedaan?
Ik ben erg benieuwd en geniet altijd van je uitgebreide verslagen. Dank daarvoor
Gitzwart nog helaas, proefde wel zoeter dan eerder vandaag. Gist er net bij gedaan en nu even afwachten.
Dan ben ik wel benieuwd naar het sg niveau, heb je deze gemeten?
Weet je zeker dat de honing niet gesteriliseerd was?
Iets meer respect voor de rit over Belgische wegen is gepast. Nederland komt met leger hier oefenen, omdat de wegen dezelfde kwaliteit hebben, als die in oorlogsgebied. Kunnen ze in Nederland nog niet eens namaken.
In NLvernieuwen ze de A50 in de vorst en sneeuw, hier vriest hij al kapot bij +5°C, (beweren ze)
Leuk verslag ,ben benieuwd en blijf het volgen.
Honing moet niet gesteriliseerd zijn, dus niet bij Imker halen, zonder vragen.
Ook zij steriliseren. Waarom? onbekend, on-gesteriliseerd is honing maar 25 jaar houdbaar,
hij kristalliseert maar dat is niet erg.
Honing kwam van een imker en een kinderboerderij af, beide beweerden dat de honing rauw was. Denk dat tijdens het rondpompen een weg gevonden was langs de granen. Maar blijft apart dat 500 ml honing in t gistvat niks gedaan lijkt te hebben.
ErikJan, nee niet gemeten omdat de waarde me weinig zal zeggen richting een theoretisch alcoholgehalte.
Het goede nieuws is dat de gist van Robbert nu bezig is en volgens zijn woorden moet die een onderzeeër kunnen vergisten. Vat blijft nu ook dicht om de vorige poging niet te herhalen.
Tevens ben ik na gisteren (dankzij de vriendelijke hulp en contacten van Knooier) in het bezit van 14 kilo rauwe honing. Ik zal kleinschalig dit nog eens herhalen.
Haha, je hebt gelijk William. Ik mag niet twijfelen aan het inzicht van de Belgische overheid, van wat ik de laatste paar maanden mee heb gekregen zijn die meer dan capabel ?
😉
Als imker wil ik toch even aanhalen dat een imker de honing niet hoeft te steriliseren. Dat is ook niet nodig, de honing bederft nl niet, mits hij aan de wettelijke regels voldoet van maximaal 20% vocht. Anders mag hij zelfs niet verkocht worden. Wel kan de honing kristalliseren, daardoor wordt hij hard. Dit is een natuurlijk proces. Veel imkers verwarmen dan hun honing tot 38 max 40 graden. Kasttemperatuur van de bijen. Bij deze temperatuur wordt de honing weer vloeibaar (duurt wel heel lang). Heel vaak wordt hiervoor een klimaatkast gebruikt. Waarschijnlijk wordt dit verwarmen tot maximaal 40 graden gezien als steriliseren.
Vanwege een aantal redenen dit weer eens opgepakt, als eerste het feit dat ik een hoop graan heb liggen op het ogenblik (dank je Knooier), een testrun met de soeppan van 20 liter, ik wat tijd over had op een thuiswerkdag (ik weet het, slecht), maar misschien het meeste omdat ik er niet van hou wanneer iets niet lukt...
Poging 2 van de moutloze whiskey, de vorige keer eindigde dit in een hoop niet omgezet zetmeel en ik vermoed een infectie tijdens de vergisting, temperatuurcontrole was niet ideaal met de Grainfather als Au Bain Marie te gebruiken. Een tijdje terug heb ik een 20 liter soeppan aangeschaft voor het wassen van melasse voordat een vergisting werd ingezet, die kan natuurlijk ook gebruikt worden om een 10tal liter wort te maken, dus dat is net begonnen (vanwege geplande meetings gaat dit in stappen gebeuren).
Met de graanmolen die Robbert me op had gestuurd een tijd geleden bleek de Bordeaux Mais nog een pittige te zijn, schillen van de mais zetten zich vast en malen liep op niks uit... Ook de driewalsen molen die ik heb lustte er geen kaas van, daarom mag het wat langer voorweken voordat de kookronde straks echt gebeurd.
De stort:
- 2000 gram Bordeaux Mais
- 1000 gram Tarwe
- 500 gram Rogge
Alles is zo goed als gemalen en een vijftal minuten aan de kook gebracht, de komende paar uren mag het even weken voordat ik rond een uur of 5 het langer ga koken. De tarwe is ook direct aan het granenmengsel toegevoegd om te koken, dat is misschien een puntje van kritiek maar vanwege de grotere gevoeligheid van mais voor secundaire infecties en het tarwe geen kafjes bevat (ergo grotere hoeveelheden tannines) durf ik dit wel aan, ik wil eigenlijk ervoor zorgen dat er vooraf zoveel mogelijk zetmeel in oplossing is. De reden hiervoor is dat ik in meerdere onderzoeken gelezen heb dat zetmeel een beschermend effect heeft op de amylase in honing tijdens het maischen, ik heb soortgelijke opmerkingen ook gelezen bij brouwen van bier met lagere verhouding tussen graan/mout en water.
Later vandaag zal het geheel nog gedurende een 30 minuten gekookt worden en na afkoelen (eventueel door toevoeging koud water) zal een stevige hoeveelheid rauwe honing worden toegevoegd, ik hou wel mout achter de hand voor het geval dat de omzettingen nog steeds niet lopen, wel zal de temperatuur die gehanteerd worden 55 graden zijn en een p.H. van vijf.
The optimum pH range and the temperature for the enzyme were 4.6–5.3 and 55°C, respectively.
Aldus een onderzoek van de Universiteit van Rhode Island naar de invloed op viscositeit en afbraak van zetmeel in voedsel met een hoog aandeel aan mais.
Vergisting zal gebeuren met Red Star Dry Active Distillers Yeast, recentelijk heb ik deze ook gekregen en ben benieuwd wat deze gaat doen, vooralsnog geen ervaring mee. p.H. wordt mogelijkerwijs wel nog wat opgekrikt voordat de vergisting begint.
Wordt vervolgd.