Meldingen
Alles wissen

Muesli ''Whisky"


Figaro
Berichten: 114
Registered
Topic starter
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Experiment geslaagd,tenminste ik vind het echt lekker.

3 Kg Muesli met gedroogd fruit en 4% bananenchips van de ah 1,89 per kg https://www.ah.nl/producten/product/wi471002/ah-muesli-fruit

4 Kg Caribbean Gold Ruwe rietsuiker van de ah 1,69 per kg https://www.ah.nl/producten/product/wi53715/caribbean-gold-ruwe-rietsuiker

1 zakje Amylase van de stookwinkel

1 zakje Still Sprits Whisky Gist van de stookwinkel

5 liter water op het vuur en daar de muesli in goed roeren en amylase toevoegen op 72 graden dan ongeveer 1 uur op ongeveer 72 graden houden. Dit in vergistingsvat doen.

Pan op het vuur ongeveer 5 liter water erin en daar de rietsuiker in oplossen,15 min laten koken. Dit erbij doen in vergistingsvat. Volgende dag aangevuld tot 25 liter ,temperatuur was ongeveer 26 graden SG 1076 en de PH op 4.9 gebracht, 1 zakje Still Sprits Whisky Gist erbij.

was na ongeveer 5 weken uitgegist ,17 liter overgeheveld naar ander vergistingsvat door zo'n visvoer zeef van 34 cm met maas afmeting 2 x 2 mm deze past precies op de emmer van 30 liter.zoiets  https://www.visgigant.nl/zeef-fijn-33-cm-2-x-2-mm

na paar uur overgeheveld naar ketel met koperen helm opbrengst was 2,2 liter van 72%

Weggezet met een handje vol amerikaans eiken light toast en een vanillestokje uit Madagaskar.Hier gekocht

https://www.vanillestokjes.be/budget-vanillestokjes/10-vanillestokjes-uit-madagaskar-essential-12-13-cm

na 3 weken teruggebracht naar 40% en was het al super lekker.

Beantwoorden
49 reacties
15 Reacties
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

@figaro mijn experimenten met muesli zijn al een paar jaar geleden en bevallen mij nog steeds erg goed en vooral met kruiden in de kolom bij de tweede stook kan je leuk variëren.😋😋 🍹🥃

Beantwoorden
Figaro
Registered
(@figaro)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@troet welke kruiden gebruik je?

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

@figaro meest gebruik ik recepten uit het boekje van Jan van Schaaik ( De beste borrel maak je zelf ) 

ben nu van pan met jeneverbes hyssop priment een beetje cardamom steranijs en gentiaanwortel en dan komt er eenjeneverachtige na het rijpen met Frans eiken chips .

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

Ben nu van plan , maar het staat nog te gisten .

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

Ook op whisky gist .

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 228

@figaro dit is een mooi en duidelijk recept, bedankt hier voor. Als beginnend stoker heb ik wel twee vragen, waarom 17 liter overgeheveld en niet meer iets met rommel op de bodem denk ik? En waarom eerst overhevelen in een ander vat, paar uur wachten en dan in de ketel?

Dit recept ga ik zeker een keer maken ondanks dat ik een rum drinker ben.

Beantwoorden
Figaro
Registered
(@figaro)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@notna er is maar 17 liter over en ik doe het een paar uur in een ander vat dan kan het nog bezinken maar hoeft misschien niet.

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 228

@figaro er verdwijnt dus het nodige vocht, goed dat ik dit weet en dat extra bezinken is denk ik een goed idee zal het dus allemaal net zo doen. En de tip van die zeef was ook een erg goede ga hem zeker bestellen. En of we deze drank Whisky of anders moeten noemen maakt mij niet uit als het maar lekker is.

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@figaro Geweldig recept zo te lezen 👍ga ik dit jaar eens proberen.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@figaro, ik heb de zeef gelijk besteld die zocht ik al een tijdje. 👍

Beantwoorden
Reno
 Reno
Registered
(@reno)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 97

@figaro ik bestel mijn vanille peulen bij Amazon 14cm lang en 15 st voor de zelfde prijs. Zijn van goede kwaliteit. https://www.amazon.nl/gp/product/B088P36HD2/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

Beantwoorden
Figaro
Registered
(@figaro)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@reno bedankt voor de goede tip.

Beantwoorden
Reno
 Reno
Registered
(@reno)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 97

@figaro wel op tijd bestellen duurt wel iets langer natuurlijk wanneer het binnen is. Maar netjes vacuüm verpakt. Ik bewaar ze in reageer buisje met een paar druppels alcohol, zo blijven ze echt heel lang goed.

 

Beantwoorden
Figaro
Registered
(@figaro)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@reno ja ik heb een paar van die buisjes met stop ,blijft heel lang goed.

Beantwoorden
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 602

@figaro  Kijk, dit vind ik nu leuk, zulke recepten.

Ben even afwezig geweest anders had ik zeker eerder een reactie gegeven. 

TOP !!

Ik ga het zeker proberen want heb het al uitgeprint!

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1056
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb ook wel eens zoiets gemaakt vroeger, ik zou wel zoveel mogelijk bio producten gebruiken i.v.m. de conserveermiddelen die er anders in zitten. Ik weet het niet zeker maar volgens mij moet je bij rietsuiker ook wat citroenzuur doen om het te inverteren(en dan 20 minuutjes zachtjes koken), ik zelf doe dit wel. Maarja, ik ben dan ook een zeur, want ik kan dit geen whisky noemen alleen omdat er whisky gist in zit 😇 😀 

Ik denk dat het zakje amylase niet veel gedaan heeft, maar daar kom je achter door voor en na SG te meten.

Beantwoorden
6 Reacties
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@rumo veranderd het recept daardoor om het in nog betere banen te kunnen sturen, zoals ik lees is de smaak erg goed, alles wat duid op een verbetering natuurlijk is meegenomen 😄

Beantwoorden
Catnip
Registered
(@catnip)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 328

@rumo ( en stiekem ook @Robbert: In de titel van het topic  staat “whisky” heel keurig tussen haakjes 😉.

ik ken genoeg whiskies die de naam wel dragen maar die naam ook niet waard zijn. Dit drankje zal vast beter smaken, en is in elk geval met een hoop liefde gemaakt. Is me meer waard dan de naam.

groeten Catnip

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@catnip, je heb helemaal gelijk. Ik geef mijn drankjes ook herkenbare namen, mijn drankje mijn gekozen naam en ik drink het. Als je het zelf maar lekker vindt. Maar om alles "Whisky" te noemen is zo verwarrend. 😆  

En nu hoor ik iemand heel hard denken "waarom toch, whisky maken is zo simpel" 😆 😆 😆 

Beantwoorden
Catnip
Registered
(@catnip)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 328

@rumo True.. what’s in a name? Alles maar jenever gaan noemen dan?  Of Wishky, whiksy, wikhsy,wyhski,wykhsi,whyski,wikshy,wykshi,wikhsy. Met een ‘e’ erbij nog meer mogelijkheden. Ik stel voor WISH-KY. Of WISH-KEY.

groeten Napcit

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@rumo en Catnip  . 

zelf op Wikipedia staat " Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten." Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Deze vloeistof wordt gedistilleerd waarbij ongewenste stoffen in de spoeling achterblijven en de damp met een hoger alcoholpercentage opgevangen en gecondenseerd wordt. Vervolgens wordt dit resultaat verdund tot het alcoholpercentage 65% bedraagt, en in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen."

 

Het bovenstaande recept zal zeker wel te drinken zijn maar feitelijk heeft het niets met Whiskey te maken . Verre van.

Inderdaad er staat whiskey's tussen aanhalingstekens . 

Maar zoals Rumo zegt  alleen whiskey gist maakt het geen Whiskey.. 

Muesli likuer beschrijft ook beter wat het is . 

 

 

 

 
 
Beantwoorden
Figaro
Registered
(@figaro)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@rumo nee daarom heb ik whisky tussen aanhalingstekens gezet en citroenzuur zal ik de volgende keer doen bedankt.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1056
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het boven staand recept is prima, daar kan je een heel lekker drankje mee maken. Maar het kan ook anders. Het gebruik maken van ingrediënten die voor de consument helemaal af zijn heeft ook  zijn keerzijde. Of het nu gaat om conserveer middelen waar de gist niet mee om kan gaan, of zetmeel(muesli, roggebrood) die al hellemaal  op gebruikt zijn door de fabrikant maakt niet uit. Als je er geen kwaliteit in stop zal er ook geen kwaliteit drankje uit komen.

Maar het kan wel leuk zijn om een drankje te maken met ingrediënt uit jouw  buurtsuper. Probeer dan voor streek producten te gaan of voor producten zonder conserveer middelen(ja het werkt wel maar minder). Gebruik producten als  muesli of roggebrood ook niet als zetmeel(suiker naar alcohol) maar meer als een smaak maker. Zo'n drankje als dit is leuk om te maken, het bubbelt en kan lekker zijn.

Maar jij als thuis distillateur kan dit veel beter.

Ja, het is leuk om te doen,

maar kom op,

we gaan voor beter. 

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
Topic starter
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo ik vind het jammer dat je jezelf moet aanpassen van wat ''origineel is '' of wat je lekker vind en wat de naam ervan is ,als het niet zo mag heten okee ,dan noemen we het bartje, wat maakt het uit????

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
Topic starter
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik heb het een keer of 5 gemaakt en is veeeeeeeel lekkerder dan "originele Whisky"

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
Topic starter
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Tenminste wat jullie whisky noemen

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
Topic starter
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zo''n mooie heldere whisky heb je nog nooit gezien eerst proberen dan antwoord

 

Beantwoorden
10 Reacties
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

@figaro hier is dan mijn eerste stook met muesli en ik ben tevreden met de smaak en hoeveelheid.binnenkort tweede stook met kruiden .

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@troet geweldige hoeveelheid ook zie ik, 👍Zo zie je maar waar muesli goed voor kan zijn, om te eten vind ik het niks 🤣dan zal het als drank toch vele male beter smaken , ik zeg proost en ga ervan genieten.

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

@ton op het laatste bbq weekeind van het forum had ik twee flessen met verschillende kruiden meegenomen en die waren wel op. 🤣🤣 😋

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

En dat vond ik een hele eer want er was meer dan genoeg .

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@troet die kan je idd in je prijzen kast plaatsen👍

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@troet die bbq heb ik helaas gemist toen🤣 kun je nagaan alles op! Dan was dat het topdrankje van die dag👍

Beantwoorden
Figaro
Registered
(@figaro)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@troet ja ik heb weer 2 emmers staan ik vind het ook heel lekker.

Beantwoorden
Troet
Registered
(@troet)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 433

@figaro de tweede stook gedaan in de tien lieter ketel met een kruiden builtje in de het bijvat met daarin anijszaad venkel steranijs hysop venkel zoethout citroenmelisse munt en voor de bitter oranjeappelschillen heel rustig doorgestookt en alleen het best nat bewaard en aangevuld tot 40% en blank gehouden . Nu een week later geproefd en zeer tevreden. Fijne smaak en zacht .

Beantwoorden
Troet