Experiment geslaagd,tenminste ik vind het echt lekker.
3 Kg Muesli met gedroogd fruit en 4% bananenchips van de ah 1,89 per kg https://www.ah.nl/producten/product/wi471002/ah-muesli-fruit
4 Kg Caribbean Gold Ruwe rietsuiker van de ah 1,69 per kg https://www.ah.nl/producten/product/wi53715/caribbean-gold-ruwe-rietsuiker
1 zakje Amylase van de stookwinkel
1 zakje Still Sprits Whisky Gist van de stookwinkel
5 liter water op het vuur en daar de muesli in goed roeren en amylase toevoegen op 72 graden dan ongeveer 1 uur op ongeveer 72 graden houden. Dit in vergistingsvat doen.
Pan op het vuur ongeveer 5 liter water erin en daar de rietsuiker in oplossen,15 min laten koken. Dit erbij doen in vergistingsvat. Volgende dag aangevuld tot 25 liter ,temperatuur was ongeveer 26 graden SG 1076 en de PH op 4.9 gebracht, 1 zakje Still Sprits Whisky Gist erbij.
was na ongeveer 5 weken uitgegist ,17 liter overgeheveld naar ander vergistingsvat door zo'n visvoer zeef van 34 cm met maas afmeting 2 x 2 mm deze past precies op de emmer van 30 liter.zoiets https://www.visgigant.nl/zeef-fijn-33-cm-2-x-2-mm
na paar uur overgeheveld naar ketel met koperen helm opbrengst was 2,2 liter van 72%
Weggezet met een handje vol amerikaans eiken light toast en een vanillestokje uit Madagaskar.Hier gekocht
na 3 weken teruggebracht naar 40% en was het al super lekker.
Ik heb ook wel eens zoiets gemaakt vroeger, ik zou wel zoveel mogelijk bio producten gebruiken i.v.m. de conserveermiddelen die er anders in zitten. Ik weet het niet zeker maar volgens mij moet je bij rietsuiker ook wat citroenzuur doen om het te inverteren(en dan 20 minuutjes zachtjes koken), ik zelf doe dit wel. Maarja, ik ben dan ook een zeur, want ik kan dit geen whisky noemen alleen omdat er whisky gist in zit 😇 😀
Ik denk dat het zakje amylase niet veel gedaan heeft, maar daar kom je achter door voor en na SG te meten.
Het boven staand recept is prima, daar kan je een heel lekker drankje mee maken. Maar het kan ook anders. Het gebruik maken van ingrediënten die voor de consument helemaal af zijn heeft ook zijn keerzijde. Of het nu gaat om conserveer middelen waar de gist niet mee om kan gaan, of zetmeel(muesli, roggebrood) die al hellemaal op gebruikt zijn door de fabrikant maakt niet uit. Als je er geen kwaliteit in stop zal er ook geen kwaliteit drankje uit komen.
Maar het kan wel leuk zijn om een drankje te maken met ingrediënt uit jouw buurtsuper. Probeer dan voor streek producten te gaan of voor producten zonder conserveer middelen(ja het werkt wel maar minder). Gebruik producten als muesli of roggebrood ook niet als zetmeel(suiker naar alcohol) maar meer als een smaak maker. Zo'n drankje als dit is leuk om te maken, het bubbelt en kan lekker zijn.
Maar jij als thuis distillateur kan dit veel beter.
Ja, het is leuk om te doen,
maar kom op,
we gaan voor beter.
Hallo ik vind het jammer dat je jezelf moet aanpassen van wat ''origineel is '' of wat je lekker vind en wat de naam ervan is ,als het niet zo mag heten okee ,dan noemen we het bartje, wat maakt het uit????
Ik heb het een keer of 5 gemaakt en is veeeeeeeel lekkerder dan "originele Whisky"
Tenminste wat jullie whisky noemen
Zo''n mooie heldere whisky heb je nog nooit gezien eerst proberen dan antwoord
Puristen zullen je altijd vertellen hoe het ‘beter’ moet. Focus gewoon op de mensen die blij zijn met je recept, volgens mij zijn dat er genoeg. Door mee te liften op de naam whisky schep je alleen bepaalde verwachtingen. Dat is dus wat het uitmaakt. Belangrijker is dat je zelf enthousiast blijft van je drankje toch?
groeten Catnip
@AxelF, Ik weet denk ik precies wat je bedoelt. (En geen oordeel idd) In mijn ogen wordt er echter ongelooflijk geheimzinnig gedaan over Whisky (Whiskey). Wat mij vooral opvalt is dat de ambacht (m/v x )een romantisch beeld op moet leveren, terwijl ‘whisky’ voornamelijk een industrie is. (Niet belerend. bedoeld; Verdiep je maar eens in de verbanden en belangen in de big-alcohol en je zult zien dat het voornamelijk een opportunistisch economisch verhaal is.) Ik zit dan met mijn mening tussen de meeste reageerders en de mening van de topicstarter in. Het stookforum is echter een hobbyforum. We hoeven ons niet te houden aan regels die door de Industrie bepaald zijn. De topicstarter heeft de titel nadrukkelijk tussen haakjes gezet maar hier wordt volledig overheen gelezen. Ik denk dat het forum leuker blijft als we elkaars opvatting respecteren in plaats van verachten. Voor Jan Wammes (onze gastheer )is het ook wel fijn als er geen splitsing ontstaat tussen old- en new-school😉
groeten Catnip
Ik heb het ook al gevraagd in de meergranenborrel topic, maar dit recept komt ongeveer op het zelfde neer. Als ik dit wil maken zonder amylase. Welke mout moet ik dan gebruiken en hoeveel? Of kan gewoon elke distileermout (ik kijk even op biobrouwmaat)
Toch nog maar een uitprobeerseltje met de meusly borrel .
wat Amerikaans eiken snippers en wat redwood voor de kleur in de 5 liter fles gedaan en 5 uur in een 50 graden bad gezet af laten koelen en !!! Niet verkeerd. 😋😋
Erg leuk recept en uit nieuwsgierigheid ook maar gemaakt.
Vandaag gestookt en ruikt gelijk heerlijk.
Na al deze positieve verhalen en een tijdje niks klaar gemaakt te hebben, vandaag maar een emmer gevuld volgens dit recept.
Ben erg benieuwd 😀
Ik gebruik nu
5 Kg Muesli en 2 Kg Caribbean Gold Ruwe rietsuiker en de smaak is nog lekkerder.
Zojuist 3 flessen uit de schuur gehaald die ik bijna een jaar geleden had gemaakt. Moet zeggen dat hij nu nog lekkerder smaakt.
Had hem weg gezet met een stokje vanille. Heerlijke borrel voor de zomeravonden 🤗