Meldingen
Alles wissen

Ouderwets Lightbody rum maken

Pagina 1 / 2

Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Om wat tijd in te vullen maar een simpel basis drankje maken .

Ik was toch bij Jan dus maar kannetje rum meegenomen En wat andere basis geneuzel gehaal .

1620568658-IMG_20210508_160805426.jpg
Beantwoorden
48 reacties
5 Reacties
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

Hoeveel melasse heb je gebruikt in verhouding tot hoeveel liter beslag?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo 14,2 kg melasse en nu totaal 38 liter beslag .

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@robbert

ziet lekker uit, wanneer ga jij dit stoken?

volgens mijn berekening ergens eind mei, misschien een idee dat ik dan kom?

Groet Marcel

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@marcel1966 ik weet nog niet exact wanneer ik ga Stoken hangt af van wanneer de gisting klaar is . Zal rond 29 mei zijn inderdaad. 

Uiteraard het liefst binnen 24 uur na einde gisting moet het in de ketel.

Laatste weekend van de maand heb ik weinig tijd .  Op die  zaterdag gaat zo'n rvs T hobby ding terug naar eigenaar met veranderde alambiek en wat geneuzel en zondag  wordt een potstill opgehaald. 

(Ik heb de laatste bouw en verbouwingen gedaan aan ketels voor anderen het Kost me teveel tijd .)

Maar je hoort zeker van mij . Marcel.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert Dan prijs ik me gelukkig dat je mijn keteltje nog  heb willen doen . Mijn tante zegger zal ook blij zijn met de resultaten  na jou veranderen syn t500 als hij syn keteltje gaat gebruiken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De melasse verdunt met water 

1620568724-IMG_20210508_160810435.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Van 3 eieren het eiwit opgeklopt en bij opwarmen toegevoegt .

Zodra er een laag schuim vormde deze afgeschept 

1620568847-IMG_20210508_163557919.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

jij gebruikt toch ook eiwit bij elke andere suiker oplossing ? Bij welke temperatuur gooit je het erbij . bij mij stolt het altijd meteen .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa ja inderdaad gebruik ik ook bij andere suiker soorten ook eischuim .

je moet ook niet te lang wachten met toevoegen inderdaard .

eiwit begint bij ongeveer 55 graden te stollen . Je kunt beter eerder toevoegen waardoor je goed kunt doorroeren 

Zodra ik een beslag opwarm begin ik met toevoegen . En blijf even goed roeren .

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pruimen , accasia schors , wat amandel pitten en sap van 2 citroenen  toegevoegd .

Omdat de melasse een ph van 4,2 met citroensap 3.9  calcium toegevoegt .

Ph zal zodra gisten aan de gang gaat gaat zuurtegraad omhoog , ph omlaag dus ph terug gebracht naar 5,1 .

Wanneer de melasse even heeft doorgekookt. Sg teruggebracht en nog even laten pruttelen

 

1620569315-IMG_20210508_171755173.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

8 dagen later  sg gezakt .  Naar verwachting  verloopt het helemaal zo het hoort .

1621271511-IMG_20210517_190553255.jpg
Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@robbert het gaat redelijk vlot lijkt het. Komt dat mede door de temperatuur?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo dit is normale tempo .eerst gaat het vlot dan zakt het iets langzamer   met  18 a 21 dagen  zou het gewoon door de ketel kunnen .

Het is de gist die het doet .  En bij elke gisting is een stabiele themperatuur belangrijk .

Deze gedijt het best bij deze themperatuur . 

 

( Er zijn gisten die beter op lagere themperatuur die mag je NOOIT opjagen door hogere themp te gebruiken . Dan krijg je stress gisting en minder kwaliteit resultaat)

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@robbert ik gebruik de  fermentis c 70,die schijnt ook rond die temperatuur te moeten staan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo fermentis C70 is een geweldig gist dat inderdaad ook het goed doet op iets hogere temperaturen ( kan ook eigenlijk nuets mee misgaan )

maar gist wat ik gebruik is toch andere samenstelling san c70 wat andere invloed heeft op smaakvorming .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Paar dagen geleden gist uit vriezer gehaald en geactiveerd met melasse

1620569414-IMG_20210508_175341917.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert waarom heb je deze keer diepvries gist gebruikt, gist opkweken is toch ook zo gebeurd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo deze gist heeft een zeer hoog cellen getal dat haal je niet in paar dagen opkweken .

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert ook zelf gekweekte gist, die uit de vriezer?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pikketanus Ja de gist cultuur  heb ik vorig jaar al eens gekweekt en van gebruikt . 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Al binnen enkele uren gisting op gang.

1620569484-Screenshot_20210509-1540482.png
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afsluiters erop en nu week of 3 wachten 

1620569646-IMG_20210509_161228459.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij de beestjes in de kas is temperatuur continu 27 - 28 gr daar laat ik de vaatjes nu verder in rust staan 

1620570236-IMG_20210509_161906507.jpg
Beantwoorden
7 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, en iedereen blijft van je vaatjes af 😆

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rumo snake eye's watching you 😶

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo  . De een heeft de vaten in de kamer de ander naast bed andere in de keuken . Andere een klimaat kast en ik zet ze in kas / terrarium .   Themperatuur voor deze vergistingen continu en perfect . .geen tocht en geen ongewenste handen eraan .

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@robbert ga je dit maken ? 🤣

1620937843-88564EA1-47D9-4083-96A0-5F8227AC06C3.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@troet hmmmm te over denken ,,😂

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@robbert dit is heel goed om de potentie op te krikken . 🤪🤪

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@troet ojee ze is nu al schraal 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Haha mooi hoor.  Ik ben benieuwd, dit recept is helemaal in mijn straatje

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 307
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert, ik zat even verschillende topics te leze. Maar  jij gebruikt toch ook de  moderne dunder extract of toevoeging wel ? Waarom niet bij deze versie .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa er zijn diverse stylen rum . Ok heb voldoende zwaardere rum als Barbados style al in de kelder . Dit wordt een Lightbody . Ik ga deze ook over 3 ketels overhalen . Dus ook gebruik van " dunder " additieven is niet gebruikelijk daarbij .

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert als je deze gist vorig jaar al hebt opgekweekt, welke (recept) is dat dan? En kun je hier ook andere voor gebruiken?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@knooier ik heb een gost dat ik heb oogewerkt uit suikerriet gebruikt .

Je kunt ook de fermentis hg of c70 gebruiken .

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat voor smaak of functie heeft. acacia schors? Volgens mij heb ik dit al bij meerdere recepten van jou gelezen.

En waar is dit te verkrijgen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo accasia schors bevat stoffen die mede onderdeel zijn van smaakvorming aan de rum .

Ik heb het via via . Het is wel op Internet in webshops te vinden 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

warmte zorgt datetijd dringt dus vandaag de finale run .

Eerst opwarmen 

1623591266-IMG_20210613_134650098.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kop erop met 3 " lensen " . voor de Themp controle gewoon de  ouderwets  bekende wax  stippen .

 

1623591519-IMG_20210613_140215906.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Meer of moeilijker hoef je het niet te maken om een light body rum te maken .

1623592130-IMG_20210613_140239848.jpg
Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?