Meldingen
Alles wissen

Ouderwets Lightbody rum maken

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 10480
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meer of moeilijker hoef je het niet te maken om een light body rum te maken .

1623592145-IMG_20210613_140239848.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert

 

Kan je het best een korte kolom gebruiken voor rum? Of heeft dit ook  met het soort rum te maken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@nafets dat heeft inderdaad temaken wat voor rum wil maken .

Een zware r stook je op potstill  een light body zegt al dat het een rum is met zacht smaakprofiel dus die stook je met daarvoor aangepaste ketel .  

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Opbrengst van de 38 liter waarmee ik begon ongeveer 7 liter .

Nu alleen nog even op drinksterkte brengen van 44 % en een paar jaartjes in  de kelder rijpen .

 

 

1623598209-IMG_20210613_161721256_HDR.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

 en nu alles op de fles verder laten rijpen. . De gold is nu naar een week er ook mooi in naar boven gekomen 

 

1624183720-IMG_20210620_120027156.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na 9 mnd even proeven. 

De blanke rum is nagenoeg gelijk in smaak als de barbados rum " tje real McCoy. 

De gold doet niet onder voor de bacardi gold .

Beide de caramel achtige achtergrond . De gold wat vanille achtig. 

Iets fruitigs en warm in smaak. 

Mooi vol in smaak en geen scherpe alcohol achtige nasmaakjes . Ook geen mufj3s van gist. 

Gewoon zeer tevreden .

Beide kristal helder. 

Proost .

 

 

 

1647793143-IMG_20220320_170817076.jpg
Beantwoorden
HerrUU
Berichten: 31
(@hru)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@robbert heb je deze rum tweemaal gedistilleerd of meteen de fijnstook gedaan? 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@hru 2x achter een sluited overgehaald

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even  vanavond een  20 liter rum beslag erdoor jagen . 3 uurtjes ongeveer 1e overhaal en als ik dan nog  zin heb  de tweede erachteraan. 

Kennis van mij komt niet toe aan de rum te destilleren vanwege werk en ook  de slivovic erdoor moet. 

Dus wat van zolder gehaald   .

Zweet al op de tanden.  

1727540769-IMG_20240928_1730353702.jpg
Beantwoorden
12 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@robbert bijzondere opstelling en ketel, in het midden is dat een thumper?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rinus55 moonshiners noemen alles thumper terwijl er diverse functies zijn van secondary  en ook tertiaire stations ( vaatjes )

Nee dit is geen thumper maar een rectificatie vaatje nu als scraper gebruikt. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@robbert en dit heeft tot doel? weet het ben nieuwgierig:)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rinus55 percentage in uitstroom blijft constant en het haalt zuren uit destillaat. Zuiverder en warmer in smaak dus.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@robbert ik snap hem, erg handig en nuttig. en deze moet je af en toe aftappen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rinus55 na gebruik kun je hem aftappen en de toevoeging eruit verwijderen en je kunt ook de onder uitstroom retour zetten op ketel dat als je alleen rectiviceerd deel continu terugstort zodat de damp zuiverder uitstroomt.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@robbert duidelijk en erg intteresant , zoveel soorten ketels en bij behorende zaken geweldig

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rinus55 rond 18 u gister begonnen met 20 liter rum stookwijn.  Om 23,30 was ook 2e overhaal klaar . 3,1 liter rum van 65 % nu in  kruk staan.  Kan dus kennis weer ophalen.  Mag ze zelf zien wat ze er verder mee doet.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@ robbert dat vind ik erg snel, heb ook niet zoveel ervaring natuurlijk en ben bang dat ik de boel verziekt met te hoog stoken, en vind het nog lastig het juiste moment vinden voor wat goed is, doe jij natuurlijk op ervaring en gevoel en weet hoe hoog of ver je kan gaan zonder de boel te verbranden, kan ik ook over 10 jaar hahahaha

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rinus55 daarvoor hoef je niet hoog te stoken . T is maar  20 liter in eerste overhaal en krap 6liter in 2e . Dus de 2 e overhaal gaat ook veel vlotter.

Je ketel moet gewoon goed in verhoudingen zijn . Dan krijg je mooie constant uitstroom. 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@robbert Wordt dit enkel gedaan bij Rum of ook Whiskey, Cognac, ... ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@concha je bedoelt met rectificatie stoken? 

Dat gebeurt met rum inderdaad vaker maar ook wel met andere dranken zoals brandy, bourbon , absint, vodka , slivovitsj. 

Het zijn oude principes die afhankelijk van systeem / still wel worden toegepast.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?