Mensen aangenaam ik ben de schoonzoon van Jan en na het bottelen van cider en het stoken van frambozen eau de vie dacht ik en nu meer.Β
Ik heb gekeken naar wat Griekse tekeningen en ik word er niet wijzer van.(ook omdat Jan en ik geen grieks kunnen) vandaar de vraag: Heeft er iemand hier al eens ouzo gemaakt en hier een recept voor? en het liefst niet in het Grieks alsjeblieft. π
Niemand die zelf ervaring heeft met het stoken van ouzo? In geval van mogelijke dingetjes waar ik goed op moet letten.
Ja ik heb wel eens in een airstill Ouzo gemaakt. In de stil een Ikea metalen beker, en een uitklapbare stoommand. Venkel en Anijs erop. Langzaam stoken. Als het resultaat te sterk is wat verduunnen en beetje suiker erbij naar behoefte. Eventueel wil een scheutje Glycerine helpen als het geheel iets te scherp uitpakt. Zelfde basis proces is bruikbaar voor Jenever.
Bij verdunnen: als wit neerslaat (en je wilt dit niet) iets alcohol erbij, en let erop dat watertemp exact gelijk is aan de Ouzo. Venkel en Anijs: zie Amazing Orient of een goede toko of brouwmarkt. Als het bevalt kun je wat andere kruiden toevoegen zoals in recept hierboven, of op absinth overgaan.Β Macereren is niet echt nodig, maar maakt de dank wel voller. Als je dat doet, op hoger alcohol percentage dan de 35% drinksterkte (70%).
Ha Djeryon,
gisteren mijn eerste poging gedaan om ouzo te stoken.
hier mijn recept:
8 gram venkelzaad, 15 gram anijszaad, 3 kruidnagels, 1,5 theelepel citroensap, 1 liter alcohol stooksel van 60% ruwstook. Alles bij elkaar doen en 2 weken laten staan, dagelijks even schudden. De vloeistof was geel gekleurd.Β
Ik heb het gefilterd en van alle kruiden een soort kruidenbuiltje gemaakt. Dit builtje heb ik weer in de wash gehangen tijdens het stoken, zodanig dat er geen zaden los onderin komen te liggen tijdens het stoken. Het geheel gestookt tot er een vloeistof van 80% alcohol was. Dit was 600 cl. Ik heb er 600 cl suikerwater bij gedaan (120 gram suiker opgelost).
resultaat is 1,2 liter drank 40%.
mijn bevinding: het is nog geen ouzo. Het lijkt meer op de Turkse Raki, maar dan zoeter. Volgende keer doe ik er 60 gram suiker bij.
Ik ben benieuwd of iemand weet hoe je de anijssmaak er beter uit kunt laten komen.
Β
Niemand die zelf ervaring heeft met het stoken van ouzo? In geval van mogelijke dingetjes waar ik goed op moet letten.
Ik wel ! π
Ouzo is uit druivenwijn gestookte alcohol .
hierin laat je 28 gr anijszaad en 10 gram steranijs per liter trekken .
Na 5 dagen trekken stook je de drank opnieuw geheel .
Ook word na de stook wel nagetrokken op anijs zaad .
10 gr per liter 7 - 10 dagen .
( in verschillende streken zijn varieties te vinden . met aanvullend nog kruiden en zaden als venkel , Citroen melisse , cardemom )
Ha Robbert, dank voor je reactie. Wat bedoel je met βook wordt na de stook wel nagetrokken op anijs zaadβ .Β is dat gewoon 10 gr. anijszaad per liter erin en na 7 tot 10 dagen filteren?
Β
Er zijn diverse manieren waarmee ouzo wordt gemaakt 1 manier is dat het maceraat gewoon wordt gedistilleerd waarbij bijna alles word opgevangen en men stopt wanneer de uitstroom echt troebel word.
andere vorm is dat met hoger alcohol percentage word gestopt met distillaat en na distilleren men weer anijszaad toevoegt en nog 7 - 10 dagen dit macereren laat . en daana filteren .
de ene ouzo is helder blank de andere licht gekleurd .
Aha, duidelijk. Dank je.
Dank je wel ?
Hallo allemaal ben nu bezig met noem het maar een ouzo experiment. Ik heb 2 liter neutraal genomen van 95 % daar heb ik 50 gram anijszaad 50 gram Steranijs 10 gram venkel en 20 gram Zoethout aan toegevoegd. Het staat nu al enkele dagen te trekken de alcohol is nu lichtbruin van kleur ik laat het nog een tijdje trekken. Uiteindelijk wil ik het zeven gaan verdunnen en opnieuw gaan afstoten met de kruiden in een netje of zeef opgehangen in de stook ketel. Ik hou jullie op de hoogte wat het resultaat wordt. Zal een ruime voorloop nemen die ik in de ruitesproeier van de auto doe omdat ik aanneem dat de kruiden ook pectine bevatten dus in eerste instantie in de voorloop veel methyl?
Een hoeveelheid methyl van de kruiden is mogelijk maar verwaarloosbaar . er zijn wel olien en zuren die scherp zijn die in voorloop eruit moeten . En Ouzo word altijd gemaakt van een alcohol gemaakt uit druiven dus daar is wel een methyl deel aanwezig .
Heb helaas geen druiven vergist is gewoon neutraal van suiker. Wou gewoon proberen wat eruit komt op deze manier