Meldingen
Alles wissen

Ouzo recept gezocht

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je krijgt nu ook een anijs drank maar zo uit gewone alcohol en met gebruik van venkel maakt je pastis . Kan erg lekker zijn . ?

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zal er volgende week wel achter komen dan ga ik de boel afstoken ben zeer benieuwd naar het resultaat hou jullie op de hoogte

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

pastis , Pernod , ricard ,ouzo , Absinth Anisette is altijd lekker . ??

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vervolg op mijn ouzo product. Na het marceren van de alcohol met bovenstaande kruiden heb ik de alcohol met de kruiden gezeefd en het kruiden mengsel nog een paar keer met warm water gespoeld zodat ook alle smaakresten in de mash terecht kwamen. De alcohol terug verdunt tot ongeveer 25%. Gestookt heb ik met een T500 waarvan ik de kolom leeg gemaakt heb vervolgens de koperen zadels weer terug erin en de kolom verder tot een derde gevuld met knikkers. Zodoende is er toch nog sprake van enige reflux en wordt er ook smaak mee overgeheveld. De cuts als volgt gemaakt 100 ml 200 ml 200 ml. De eerste twee glaasjes niet gebruikt en voor de rest van de gehele stook alle alcohol gebruikt ook de naloop die ook niet vies rook en of smaakte. De hele sterke anijs smaak en geur komt aan het einde het meeste mee. Ondanks dat de kolom maar voor iets meer dan een derde gevuld was was het totale resultaat 92%. Aan deze alcohol 25 gram suiker per verdunde liter plus 2 theelepels glycerine toegevoegd. Het totaal op 40% drinksterkte gebracht.

Het resultaat mag er zijn iedereen herkent het direct als ouzo en vindt het lekker vooral als het ijs en ijskoud is smaakt hij perfect. Ben er blij mee en ook een beetje trots op dat dit zo goed gelukt is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klinkt goed . Bij welke sterkte slaat hij wit uit nu ?

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

geen idee hij is 40% en gewoon kristalhelder

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De etherische oliΓ«n stollen wanneer alcohol percentage zakt en dan slaat de drank wit uit .
pastis , pernod , Ricard en metaxa ouzo vaak bij 28 % ongeveer . ( hangt ook wat van temp af )

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Robbert, naar aanleiding van:

Ouzo is uit druivenwijn gestookte alcohol .
hierin laat je 28 gr anijszaad en 10 gram steranijs per liter trekken . Na 5 dagen trekken stook je de drank opnieuw geheel . Ook word na de stook wel nagetrokken op anijs zaad . 10 gr per liter 7 – 10 dagen .

Welk ABV% heeft de alcohol hier waar de kruiden in worden gemacereerd? In diverse forums zijn verschillende recepten waarin dat nogal verschilt. Sommigen spreken over 40%, sommigen over 55% en Vodkaman neemt zelfs 95%...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@mcCorner ik snap de vraag er wordt vaag zonder reden dingen aangenomen maar er zijn diverse percentages waarop gemacereerd inderdaad behoort te worden .
Hangt af van wat je voor zaden ,vruchten ,twijgen, blad, wortel of kruid gebruikt . Heeft allemaal te maken met oplosbaarheid daarnaast ook doelstelling .
Voor een te her distilleren product of een likeur die nagezoet wordt of een maceraat wat nafiltering gelijk eindproduct behoort te worden zijn ook verschillende percentages aan te houden .
ik het bovenstaande ouzo verhaal macereer je de zaden eerst op hoog percentage 88 tot indien voorhanden 96 % voor distileren .
na distilatie op Drinksterkte na macereren .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert, helemaal duidelijk!

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

OK, tijd om hier mijn eigen ouzo-avontuur vast te gaan leggen: Al lang ben ik een liefhebber van ouzo en sinds ik stook (al is dat nog niet zo lang), staat het zelf maken van ouzo op mijn bucket-list. Afgelopen zomer vakantie gehad op het Griekse eiland Lesbos bij de plaats Plomari, volgens velen de bakermat van de ouzo. Daar met een hoofd vol vragen een bezoek gebracht aan de distileerderij Barbayannis waar ik uiteraard geen steek wijzer werd. De vraag bijvoorbeeld wat er voor kruiden worden gebruikt werd vriendelijk beantwoord met "Anijs en andere kruiden" en de vraag of er eerst wordt gemacereerd of dat er direct wordt gedistilleerd met de kruiden leverde alleen een glimlach op als antwoord, al begreep de gids de vraag best. Maar ze maken daar wel heel lekkere ouzo....

Een poging thuis met een neutrale alcohol en Ouzo-essance gaf niet het gewenste resultaat uiteraard. Gelukkig kon ik het spul kwijt op een buurt-barbeque. Dus nu na uitgebreid zoeken op internet, lezen in bovenstaande posts en een antwoord van de onvolprezen Robbert, vandaag maar eens het een en ander te macereren gezet.

Een 92% van sugarwash en tarwekiemen gestookte alcohol genomen, die ik met de T500 gemaakt had. Ik weet dat het eigenlijk van druiven gestookte alcohol hoort te zijn, maar die heb ik (nog) niet. En ik moet zeggen, deze alcohol is de beste die ik tot nu heb gemaakt. En ja, ik werk langzaam richting het zelf maischen toe πŸ˜‰Β 

In 1,5 liter 92% is gegaan: 42 gram anijszaad, 15 gram steranijs, 7,5 gram korianderzaad, 7,5 gram venkelzaad, 7,5 gram zoethout en 3 peperkorrels. Alles even gekneusd in een vijzel. Daarnaast is er nog een dikke hand vol met heet water afgespoelde rozijnen in gegaan.

Het korianderzaad is er ingegaan omdat ik op de site van de Karonis ouzo distillery daarover had gelezen en de rozijnen zijn er in gegaan om aan het maceraat nog een beetje een "druiven-karakter" te geven. In veel recepten om zelf wijn te maken van andere vruchten van druiven, worden namelijk ook rozijnen toegevoegd om deze reden. Dus gaan we eens kijken hoe dit uitpakt. Wordt vervolgd.......

Β 

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi voor wat het waard is denk ik dat je op de goede weg bent. Na maceratie van ongeveer een week of twee kun je de boel filteren en afstoken met vers anijszaad in de ketel opgehangen in een stook zak. Het resultaat zal een echt goede ouzo zijn waarbij je de standaardvulling van de T500 kolom kunt vervangen door wat knikkers. De kolom hoeft daarmee niet helemaal gevuld te worden en zodoende hevel je ook veel smaak mee over. Suc6 gewenst.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@vodkaman je kunt beter een alambiek gebruiken bij de ouzo of in geen vulling in kolom .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Vodkaman, altijd goed om te horen dat mede-stokers het met je eens zijn πŸ˜‰ Maar ik heb ook inderdaad een alambiek tot mijn beschikking waarmee het maceraat gestookt gaat worden. Tot nu toe doe ik alleen de neutraal in de T500, ooit zal ik (in eerste instantie als experiment) wel eens de T500 als pottstill gebruiken, gewoon om het verschil te ervaren....

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteravond het maceraat gezeefd en gefilterd. Bleef 1,4 ltr van over. Deze vanmorgen aangevuld met 3,35 ltr water en heel langzaam overgehaald in mijn alambiek. In de helm van de ketel had ik een kookzakje met een flinke hand anijszaad.Β  De eerste 30cc bij mijn "voorraad" voorloop gevoegd, altijd handig om handen mee te ontsmetten als overal de handzeep op is....

Vraag: (Waarschijnlijk had ik vroeger bij scheikunde-les beter op moeten letten) Gisting van houtachtige delen levert een aandeel methylalcohol op, hoe is dit met een maceraat met houtachtige delen, zoals zoethout en steranijs?

De volgende 100cc was 82% (best hoog voor mijn ketel) en op zo'n 1100cc was dit gezakt naar 63%. Ik was toen al weer bezig met cuts te verzamelen op 100cc. Na de 63% was er een plotselinge omslag in smaak: De anijs was helemaal verdwenen en het deed denken aan lang uitgekauwd zoethout. Meteen gestopt dus. Na nameten uitgekomen op 1130cc van iets boven de 74%. Hier ga ik morgen 0,87 ltr water aan toevoegen waarmee ik uitkom op zo'n 2 ltr van 42%. De proef op de som genomen door 3cc met een pipet in een glaasje te doen en 2cc water toe te voegen: Bleef helder. Nog 2 cc water er bij en het werd mooi troebel. Theoretisch zou het toen rond de 32% moeten hebben gezeten. Smaak: Pittige anijs-smaak die door de koriander toch wat milder en ronder wordt. Zoethout nog net herkenbaar. En nu weet ik zeker dat ze bij de de Barbayannis ouzo distileerderij ook koriander gebruiken in hun kruidenmengsel πŸ˜‰

En nog een tip die ik daar gekregen heb: De ouzo steenkoud of met ijs drinken slaat volgens hen de smaak van de kruiden dood en de ouzo onverdund drinken verminderd de werking van je smaakpapillen. Verdund met koel water tot het troebel wordt geeft de beste smaakervaring. Ik kan ze inmiddels alleen maar gelijk geven πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?