Methyl wordt idd gevormd door vergisting van housuikers, bij maceraat blijven het houtsuikes?
Tweede keer ouzo, maar met aangepast recept:
Dit keer 2 liter neutraal van 92% genomen, die op dezelfde manier was gestookt. Daarin ging:
- 60 gram anijszaad
- 25 gram steranijs
- 10 gram koriander
- 10 gram venkelzaad
- 5 gram zoethout
- 6 peperkorrels
- 2 handen rozijnen, goed gespoeld met heet water
Anijszaad, steranijs en peper dus meer dan in het 1e recept, zoethout minder.Dit keer 2 weken laten macereren en iedere dag even doorgeroerd. Vrijdagavond gezeefd en de 2 liter in deΒ alambiek gedaan met 4 liter water. De kaasdoek waar ik de kruiden in had opgevangen dichtgebonden en aan een koperdraad in de alambiek gehangen, net boven de bodem.
Zaterdag zo langzaam mogelijk overgehaald, 50 cc voorloop, 1e twee cuts 100cc en daarna cuts van 200cc. Na 63% en de temperatuur in de helm bijna 90 graden, nog 1 cut van 100cc en 61% opgevangen. Daarna ging de temperatuur over de 90% en daarbij was de smaak van de 61% niet echt lekker meer. Als ik daar een sample van verdunde met water werd het ook niet meer troebel, dus het bevatte ook geen anethol meer. Dat bleek voornamelijk in de eerste 2 cuts te zitten, beide zo'n 82%. Bij een druppel water in een sample werd het direct troebel. Van de eerste cut minder dan 50cc bij de rest gevoegd, alleen de laatste cut van 61% niet meegenomen. Restant van eerste cut gaat met de laatste cut bij de volgende keer ouzo-stoken mee in de ketel.
Uiteindelijk na verdunning tot zo'n 44% 3,35 liter opbrengst. Niet verder naar 40% verdunt omdat ik al even moest schudden om een melkwitte waas weg te krijgen, blijkbaar behoorlijk wat anethol er in.
Voor een wat uitgebreidere smaaktest ongeveer een derde water bijgevoegd: Een smaak-explosie zonder scherp te zijn. En de geur veel beter dan bij het eerste stooksel, volgens mij toch het gevolg van minder zoethout. Dit recept blijft het voorlopig wel π Alleen ooit nog een keer zonder rozijnen, maar macereren op een neutraal van druiven gestookt....
Heb de ouzo inmiddels een paar keer vaker gestookt, aantal peperkorrels iets verhoogd en de hoeveelheid anijszaad ook. Is een kwestie van smaak...