Meldingen
Alles wissen

Ouzo recept gezocht

Pagina 3 / 3

Pikketanus
Berichten: 611
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Methyl wordt idd gevormd door vergisting van housuikers, bij maceraat blijven het houtsuikes?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 285
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Tweede keer ouzo, maar met aangepast recept:

Dit keer 2 liter neutraal van 92% genomen, die op dezelfde manier was gestookt. Daarin ging:

  • 60 gram anijszaad
  • 25 gram steranijs
  • 10 gram koriander
  • 10 gram venkelzaad
  • 5 gram zoethout
  • 6 peperkorrels
  • 2 handen rozijnen, goed gespoeld met heet water

Anijszaad, steranijs en peper dus meer dan in het 1e recept, zoethout minder.Dit keer 2 weken laten macereren en iedere dag even doorgeroerd. Vrijdagavond gezeefd en de 2 liter in de  alambiek gedaan met 4 liter water. De kaasdoek waar ik de kruiden in had opgevangen dichtgebonden en aan een koperdraad in de alambiek gehangen, net boven de bodem.

Zaterdag zo langzaam mogelijk overgehaald, 50 cc voorloop, 1e twee cuts 100cc en daarna cuts van 200cc. Na 63% en de temperatuur in de helm bijna 90 graden, nog 1 cut van 100cc en 61% opgevangen. Daarna ging de temperatuur over de 90% en daarbij was de smaak van de 61% niet echt lekker meer. Als ik daar een sample van verdunde met water werd het ook niet meer troebel, dus het bevatte ook geen anethol meer. Dat bleek voornamelijk in de eerste 2 cuts te zitten, beide zo'n 82%. Bij een druppel water in een sample werd het direct troebel. Van de eerste cut minder dan 50cc bij de rest gevoegd, alleen de laatste cut van 61% niet meegenomen. Restant van eerste cut gaat met de laatste cut bij de volgende keer ouzo-stoken mee in de ketel.

Uiteindelijk na verdunning tot zo'n 44% 3,35 liter opbrengst. Niet verder naar 40% verdunt omdat ik al even moest schudden om een melkwitte waas weg te krijgen, blijkbaar behoorlijk wat anethol er in.

Voor een wat uitgebreidere smaaktest ongeveer een derde water bijgevoegd: Een smaak-explosie zonder scherp te zijn. En de geur veel beter dan bij het eerste stooksel, volgens mij toch het gevolg van minder zoethout. Dit recept blijft het voorlopig wel 🙂 Alleen ooit nog een keer zonder rozijnen, maar macereren op een neutraal van druiven gestookt....

Beantwoorden
6 Reacties
ppeterke
Registered
(@ppeterke)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 107

@mccorner Hoi heb aandachtig hier de berichten gelezen (op verlof heeft een mens wat meer tijd)

Ik heb onlangs een Pastis gemaakt met het respect van Robbert. en is goe mee gevallen 

Nu wil ik de ouzo gaan proberen. Heb die van Robbert gelezen en nu die van U.

Heb je nog aanpassingen gedaan aan u laatste recept hier boven? je sprak van de rozijnen er uit te laten. is daar al een resultaat van gekend.

alle tips zijn welkom.

Beantwoorden
McCorner
Registered
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 285

@ppeterke ik heb de één keer  druivenconcentraat van stookwinkel gebruikt om neutraal te maken en toen idd de rozijnen niet in het maceraat gedaan.

Met een neutraal op basis van suiker of graan doe ik dat wel. Overigens was de lekkerste die ik tot nu heb gemaakt die op basis van druivenconcentraat....

Beantwoorden
ppeterke
Registered
(@ppeterke)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 107

@mccorner ok bedankt gaan we na  verlof ook eens proberen.

 

Beantwoorden
Nolletje
Registered
(@nolletje)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@mccorner ik ben nu jouw recept aan het stoken. Op de alquitara. Nu vroeg ik me af voeg je ook nog suiker en als je dat doet hoeveel per liter. 

Groet

Nol

Beantwoorden
McCorner
Registered
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 285

@nolletje Nee, ik voeg geen suiker toe...

Beantwoorden
Nolletje
Registered
(@nolletje)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@mccorner ben benieuwd ik laat het je weten hoe die smaakt 👍

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?