Hallo
een van de eerste recepten die ik zelf heb uitgedokterd was ter ere van de geboorte van mijn eerste zoon. Ik ben beginnen mengen en testen met goedkope vodka. de eindstook heb ik gedaan met neutrale alcohol.
de neutrale alcohol heb ik aangelengd naar 40%. ingrediënten/liter zijn als volgt:
10 gram jeneverbes
5 gram korianderzaad
3 gram kardemom pitjes
3 gram roze peper bolletjes
2 gram citroenzeste
dit heb ik dan geplet/vermalen en 48 uur laten weken in de alcohol. hierna heb ik dit 1x overgehaald.
tot nu toe vind ik dit persoonlijk het beste wat ik zelf al bedacht heb. Mijn schoonbroer is sinds dit jaar begonnen met een hobbyserre vol pepertjes. dat lijkt me ook nog wel iets om verder mee te experimenteren.
Veel is misschien wat overdreven, ik heb ze vroeger zelf gekweekt en kan hun culinaire toepassing zeker waarderen. De roze peper bolletjes die je noemt zijn trouwens geen echte pepers maar de vrucht van een boom uit de Pruikenboomfamilie.
De reden dat ik dit vermeld heeft ermee te maken dat chilipepers, waar ik even gemakshalve vanuit ga dat je schroonbroer aan het kweken is, hun pittige karakter krijgen van een stofje genaamd capsaïcine dat een kookpunt ergens rond de 200 graden heeft. Dat betekend dat macereren en erna destilleren het pittige component zo goed als achterlaat, na het destilleren macereren kan dan meer winst opleveren.
Chilipepers worden onder andere onderverdeeld in de schaal van Scoville, een schaalverdeling ontwikkeld in 1912 door een Amerikaanse Chemicus, eigenlijk is het de verdunningsfactor die je nodig hebt voordat je het pittige niet meer opmerkt. Hier dien je dus wel rekening mee te houden als je chilipepers gaat maken, ik betwijfel of een Caroline Reaper Gin in de smaak gaat vallen bij eenieder die geen masochist is. Smaaktechnisch gezien zijn een aantal pepers aan te bevelen, Scotch Bonnet Red, Madame Jeanet (wel de gele, de rode is een andere soort die onder de naam Madame Jeanet verkocht wordt en nogal een bijsmaak heeft), Habanero, Jalapeno, Cayenne, Padron, Piri Piri. Check wel even hoe scherp deze zijn, ik heb in het verleden gespeeld met wat pepers uit de Mexicaanse keuken en dat leverde een nogal erg pittige drank op die een aantal leden hier geproefd hadden toen we een onderonsje bij Rick hadden, zoals de etiquette verlangd werd er alleen positief gesproken over de dranken die we gemaakt hadden 😆
Echter hebben de meeste gins andere pepers zoals de zwarte peper of lange peper. Pit&Pit heeft hier ook een leuke selectie in deze soorten. Ik moet alleen eerlijk bekennen dat ik deze alleen nog in de keuken heb gebruikt.
Nog een overweging om zelf eens te maken, ik heb dit recept eens gekregen in een cocktailbar in Maastricht een aantal jaar geleden.
- Neutrale alcohol van 40%, bijvoorbeeld Wodka
- Aantal Spaanse Pepers, doorgeprikt of opengesneden door de lengte
- Citroenschillen, zonder het witte wat een bittere smaak geeft
Laat dit een 2 a 3 weken macereren, dan een cocktail maken door ginger ale toe te voegen. Geeft nogal een interessante smaakbeleving.
Ook zou de Red Snapper een cocktail kunnen zijn om te overwegen, is een mix van Gin, pepersaus en tomatensap. Ik heb m zelf vroeger gedronken als mix van Bombay Sapphire en Cawston Press Spiced Tomato sap.