Meldingen
Alles wissen

Pirate Machine Elves : Een Rum experiment


stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Na een half jaar in deze hobby het een en ander te proberen qua fruit en neutraal vergisting en stook, vond ik het tijd worden voor iets wat ik al langer wilde doen, mijn eerste poging tot rum. Het leek mij leuk om dit experiment hier bij te houden. De eerste stap was het bestellen van een jerrycan melasse bij de stookwinkel en een zakje rumgist.

Het gistvat was nog druk met de pruimen van Jan die ik tegelijk had besteld, dus ik ging me eerst even inlezen, en ik wilde eigenlijk geen simpele rum uit een zakje, maar een complexere full-body smaak. Toen ik las over het zelf opstarten van een wilde gist op een verse stengel suikerriet werd ik nieuwsgierig. Na een vraag hoe dit te doen kwam @Robbert met de tip om de suikerriet met ananasschil en acacia schors te combineren ging ik op zoek.

Ik woon middenin het chinatown van Amsterdam, dus even de toko's in de straat afstruinen, en ik had al een meter verse suikerriet te pakken. Ananas hebben ze sowieso bij de bio winkel wel dus ik op zoek naar acacia schors.

Deze vond ik op twee plekken. De eerste was op Marktplaats. Een mevrouw aldaar bood stukken schors aan als decoratief materiaal om mee te bloemschikken. Ik wilde zeker weten dat het niet bespoten was of iets dergelijks, dus ik stuur haar een mailtje of ze de herkomst wist van de schors. Zij vond mij blijkbaar een vreemde meneer, want ik heb anderhalve week later nog steeds geen antwoord. 

De andere bron die ik op het internet vond was voor acacia confusa oftewel Formosa. Deze acacia bevat DMT en wordt gebruikt om thee van te maken waar je van gaat trippen. Het leek mij zo grappig om dit te gebruiken dat ik deze besteld heb, hopelijk raken de gistcellen niet te ver heen om hun hoofdtaak te vergeten.

1639770226-molasses.jpg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
rum
21 reacties
stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

suikerriet 

1639770387-suikerriet.jpg
Beantwoorden
stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

acacia confusa

1639770426-formosa.jpg
Beantwoorden
stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

ananas

1639770457-ananas.jpg
Beantwoorden
stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

samen met een beetje vocht in een ziplock zakje

1639770511-samen.jpg
Beantwoorden
stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Na twee dagen begint het al een beetje bol te staan.

1639770629-bol.jpg
Beantwoorden
stookje
Berichten: 81
Registered
Topic starter
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

En nu gaat de gist mooie dingen zien.

1639770676-PirateMachineElves.jpg
Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 721
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

(De 'thee' van de acacia (mimosa hostillis) is op zichzelf niet actief, het is een ingrediënt van ayhuasca.. dat is een brouwsel voor een innerlijke reis op basis van verschillende psychoactieve kruiden. Daarin zitten oa mao remmers. Daardoor kan het lichaam de DMT niet meer afbreken in maagdarmstelsel maar kan het wel opgenomen worden in het bloed en komt dus zo in het brein waar het bindt aan receptoren. Let wel, ayhuasca is geen kattepis, je krijgt er niet perse een leuke tijd van. Daarnaast zorgen mao remmers ervoor dat bepaalde stoffen die in allerdaagse producten voorkomen giftig worden omdat er een blokkade op afbraak zit. Gewoon even voor de weet, haha)

Beantwoorden
12 Reacties
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

@pikketanus ja ik snap hoe het werkt, en ik heb geen illusies dat deze rum meer gaat doen dan een hopelijk goede smaak met een leuk verhaal. Een van de inspiraties was dat ik bij een optreden in een Croatisch bos zo'n 20 jaar geleden van de organisator een honing schnapps kreeg aangeboden, met het verhaal dat de imker zijn bijenvolk pas losliet als ie in het bos een plek met salvia divinorum tegenkwam. Natuurlijk vond iedereen iets bijzonders in de werking van deze rakija.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

Update : van de week de opgekweekte gist losgelaten in een gistvat met 5L melasse opgelost in water (25L in totaal). Met een start SG van 1080 en een pH rond de 5 en dagje gewacht en toen ik opstond knalden de bubbels als champagnekurken. Dit feest duurde maar een dag totdat de vergisting stopte op een SG van 1035. Net geen 6% alchohol, niet slecht voor een dag werk. Maar de pH ging richting 4 en dat vond de gist niet leuk. Na correctie tot 5 en toevoeging van droge melasse bleef het gist op de bodem, dus toch maar de rumgist uit het zakje toegevoegd om de klus af te maken. Nu bubbelt het weer flink. Heb hierna nog 5L melasse van Jan over dus ik doe nog een poging met dezelfde gist, misschien met een hogere start SG en een pH van +/- 5.5 beginnen deze keer. Als het weer stopt kan ik er altijd nog weer een zakje bij doen.

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
Registered
(@bazz)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 40

@stookje Prachtig verhaal ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, heb aardig wat rum staan en meerdere experimentjes uitgeprobeerd, maar ik vrees dat ik voor de makkelijke gist variant kies, misschien dat ik later ook mijn gist zelf opstart maar voor nu gewoon rumgist uit een zakje 🙂 

Vraag me wel af of de smaak veel anders is dan wat ik produceer, wel merk ik dat toevoegen van banaan als gist voeding en het uiteindelijke resultaat op gebrand hout lagerd met toevoeging van caramel wel erg lekker is, maar de gewone witte rum zonder ook maar iets smaakt me eigenlijk ook wel goed.

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 721

@stookje waarom nog een zakje toevoegen? Misschien met volgende batch volledig op de eigen gist proberen uit te laten gisten? Een dag is wel erg snel om te besluiten of het tot stilstand is gekomen...

Omdat t rustig lijkt wilt niet perse zeggen dat er niets gebeurt.. als het SG na 3 dagen het zelfde is, kun je besluiten om af te stoken of het mogelijke probleem proberen op te lossen

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

@pikketanus Ja geduld is het moeilijkste onderdeel van deze hobby. Ik zag ook zo'n dikke witte laag op de bodem dat ik dacht dat de gist was overleden. De volgende keer zal ik wat langer wachten en misschien wat meer pH bijsturen.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

Update 2:

Misschien is de Hollandse winter niet de beste tijd om een exotisch product als rum te vergisten. Nadat de vergisting enkele keren is gestopt, heb ik met dekbed, extra gist, en het extra opstoken van de cv telkens pogingen gedaan het geheel weer op te starten. Het begon vaak weer magertjes te bubbelen, totdat het in de ochtend weer (door kou?) was ingekakt, en mijn vriendin nijdig werd van de idiote temperatuur in huis. Ondertussen zakte het SG voor geen meter. Is dit nou een slepende gisting?

Ik heb de knoop doorgehakt en de hele boel maar gaan ruwstoken. Het geurt en smaakt heel fruitig, nog erg naar melasse maar ik ruik er ook een goede rum in wording in. MAAR en dat is een grote maar, er zit een element in dat absoluut een dealbreaker is. Zou dat hetgeen zijn dat door een slepende gisting kan worden veroorzaakt? Ik zoek naar een lijmlucht, maar als dit lijm is, dan is het onverdund lijmconcentraat waar nog 90% water bij moet. Het steekt als een naald door je tong, en het doet hetzelfde in de neus. Het is niet iets dat ik er uit zou kunnen destilleren met cuts, het is er al in de voorloop en het wordt pas ver in de naloop minder. Iemand een idee? Ik vind het zo zonde om weg te kiepen omdat het voor de rest veelbelovend ruikt en smaakt.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@stookje Rum heeft sowieso relatief lang nodig voordat het drinkbaar is, een lijm / oplosmiddelen lucht kan door de vergisting komen of nog een hoop esters in vorming. Na de laatste overhaal, zet het in een fles met een prop watten of keukenrol in de hals en geef het eens 3 weken voordat je gaat proeven.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@stookje hoe sommige stoker hun stooksel geweldig vinden en lyrisch zijn over hun eigen creatie neigt het bij jouw naar de andere kant 😉 Daarom geef ik jou geen technisch advies maar zeg alleen ga zo door want volgens mij ben je goed bezig, en proef en leer.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

@rumo Misschien ben ik inderdaad een beetje para omdat ik zo baal van mijn mislukte slivovitch, ik stook 'm lekker door en geef 'm een tijdje.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

Je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Ik heb de ruwstook een weekje laten staan, en het scherpe is er vanaf en hij ruikt en smaakt nu al lekker. Ik zou bijna de fijnstook overslaan, al is 40% wel mager voor rum. Ik ga toch maar even de voor en naloop eruit stoken van het weekend.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@stookje goed idee 👍 , ik zou ook 2 keer stoken en voor en na loop verwijderen.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 81

Of de gist nou kleurtjes heeft gezien kan ik niet beoordelen, maar ik werd wel getrakteerd op een bijzondere kleur. Gelukkig zat het in de olielaag die bovenop dreef en kon ik het er goed uitfilteren. Las ik nou ergens een bericht van @Robbert dat dit kon komen door gebruik van baking soda? Dat heb ik inderdaad gebruikt om pH te corrigeren. Dat reageert lekker met koper zo te zien? Ik heb inmiddels krijt in huis, hopelijk gaat dat beter.

1643573509-turquoise.jpg
Beantwoorden
Rummetje
Berichten: 7
Registered
(@rummetje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Hoi Stookje, Leuk om  te lezen. Ook omdat ik net zelf een rumstook heb gedaan. De uiteindelijke opbrengst viel een beetje tegen. Ik heb van een 20L wash 1150 Ml aan 68% rum overgehouden. Volgens mij kwam mijn wash dan niet boven de 6% uit. Wel heel lekker al. Ik had de Melasse gebruikt en aangevuld met rietsuiker. De gist die ik gebruikte was de Prestige Rum gist. Ik ben benieuwd naar jouw eindresultaat.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@rummetje ik weet niet met hoeveel melasse en rietsuiker je de stookwijn had gemaakt, maar 6% hoef niet zo laag te zijn. Er zijn stokerijen die met 7 a 8 % juist de perfecte drank maken. Ik zelf vind 8 a 10% prima.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?