Pruimen Rakija | 10 KG | |||
Product | ingredienten | gehalte | op water | ABV Alc % |
Turbo gist starter | Appelsap | 250 ML | ||
Citroen sap | 1 tl. | |||
Suiker | 35 gr. | |||
Pruimen Sap | ||||
voor toevoeging | SG 1.050 | 6,28% | ||
Water oplossing | ||||
Mash | Suiker | 1200gr | 3,8 liter ( 1 gallon ) | |
Na 3 weken | SG 1.000 | 6.56% |
De aller eerste keer Rakija maken
Dit is mijn ingrediëntenlijst van de Rakija. Het is mijn eerste Rakija, zonder ervaring en gewoon begonnen. Ik heb dus wat filmpjes gevonden op Youtube over hoe ik moet werken met een Hydrometer, Ik herhaal dat dit de eerste keer was.
George uit het filmpje ( Werking Hydrometer volgens George ) liet me zien hoe ik de SG moest lezen. Om de ABV op te hogen met 32 punten, moet ik 1 Pound suger toevoegen op 1 gallon. De pruimensap kwam op 1050 SG uit wat een ABV inhoud van 6,28%.
Ik zag in het filmpje dat een SG van 1100 gewenst is om spirits te maken, dus ik heb 1200gr. suiker toegevoegd opgelost in 1 gallon. Toen nog niet in de gaten dat ik suiker in het water moet oplossen, en niet suiker moet toevoegen aan het water. Hoe suiker toe te voegen Aan of In
Waarschijnlijk heb ik dus te weinig suiker toegevoegd aan de pruimensap. Wat uit eindelijk wel allemaal goed gekomen is.
De benodigdheden:
10 kg pruimen
3% waterstof peroxide
1200gr suiker
Appelsap
1 TL. citroensap
Sulfietpoeder
Maxi Turbo Gist
Pecto- Enzymen 1
Glycerine
eiken hout snippers
Ik heb bij de Aldi 10 KG pruimen gekocht waar ik uiteindelijk rond de 1 liter rakija van gemaakt heb.
De giststarter
Om de vergisting een goede start te laten krijgen, ben ik 2 dagen van tevoren begonnen met het maken van een gist starter zoals de wijnmaker hem voorschrijft giststarter
Wasbeurt
De pruimen heb ik een goede wasbeurt gegeven met de waterstofperoxide van 3%. De gist emmer heb ik schoongemaakt met een eetlepel citroen sap en de sulfiet poeder. Ook de ketel heb ik op deze manier vóór het stoken een reinigingsbeurt gegeven.
Voorbereiding
vervolgens heb ik de pruimen ontpit en fijn gesneden in stukken van 4. Hier heb ik eerst een halve dag Pecto-enzymen 1 aan toegevoegd. Dit lost vruchtencellen af, zodat er ik meer sap opbrengst zal hebben. Vervolgens heb ik na een uur of 6 suiker water toegevoegd welteverstaan 1200 gram opgelost in 1 gallon ( 3.8 liter ) water. Dit heb ik toegevoegd aan de 10 kg pruimensap.
Fermenteren
Na 3 weken was de vergisting blijkbaar gestopt. Na veel lezen over waneer de vergisting klaar zou zijn, de knoop doorgehakt en gewoon de 'mash' in de ketel gegoten. Ik heb de restanten pruimen in een hydrofielzak gegoten, en deze gewoon dicht geknoopt en in de sap laten drijven.
Het daadwerkelijke stoken.
De eerste drupjes kwam rond 68c. De zogenaamde voorloop. De 68c hebben we zo'n halfuur zo laten gaan, en daarna het gas wat hoger gezet. om op 78c te komen. Nadat we een glas vol voorloop hebben opgevangen, gaf de alcohol 65% Alc aan. We hebben deze door gestookt tot 40% alc. 'Het was inmiddels 02:30 in de nacht, we begonnen namelijk rond de klok van 21:00 s'avonds. We hebben 4 flesjes gevuld van 200 ML.
De dag na de stook hebben we de 4 flesjes bij elkaar gegooid wat in totaal samen op 52%. PERFECT. We hebben na het samenvoegen van de flessen, de glycerine toegevoegd. Dit vloeistofje zorgt ervoor dat de drank 'in' het glaasje blijft hangen en het neemt de scherpe smaak weg. Hier legt George toevoegen van glycerine uit
Nadat we het zaakje goed geschud hebben, en natuurlijk een proefje gedaan hebben ( smaakte goddelijk ) de eiken snippers toegevoeg,. Ongeveer een handje op de liter. deze hebben we 3 dagen in laten trekken en daarna weer in de 200ML flesjes gegoten tot het mooie goud bruine resultaat!.
Dat kan makkelijker.gr.Chris.
pruimen en snapsgist ?
Je hebt wel een mooie essay geschreven....
Goedemorgen Chris,
Er zullen ongetwijfeld makkelijkere manieren zijn.
Mijn werkgever zegt mij altijd ,,van tobbe word je handig.'' oftewel, door het te doen, leer je. ik heb inmiddels jou recept gevonden van de Roemeense Palinka :D, deze ga ik aandachtig doorlezen straks.
bedankt haha,
Door het op te schrijven probeer ik het meteen eigen te maken. En misschien hebben jullie er ook nog wat aan 😀 Door de ervaringen te delen kunnen we tot een nog lekkerder resultaat komen met z'n alle. Ik ben momenteel watermeloen aan het gisten. Dit ga ik natuurlijk ook beschrijven later.
Niet lezen doen,hahaha,gr.Chris
Is 3 dagen op op houtsnippers lang genoeg om genoeg smaak te verkrijgen. Ik heb hier nog een fles van 10ltr staan is misschien wel eens leuk om wat eiken bij te gooien.Maar hoe lang moet dat voor het juiste resultaat?
Cobus ik gooi de eikensnippers er bij en zet het in de zon,s’avonds weer op koele plaats,dan verouderd hij ook nog volgende morgen weer buiten in de zon,dat doe je tot de kleur je bevalt,en heeft te maken met hoeveel snippers.
Of de smaak beinvloed word weet ik niet Cobus, maar de kleur is er wel door veranderd. Inmiddels moet ik mezelf inhouden het laatste flesje niet op te drinken. Deze wil ik bewaren voor hele speciale gelegenheden :D. Lastig.
Het beinvloed de smaak wel degelijk,als ik er eiken bij gooi doe ik er ook twee zakjes vanillesuiker bij,op vijf liter.
Waarom suiker toevoegen Chris? Is de smaak anders te overheersend? Als drank op een vat gaat, doen ze er dan ook suiker bij?
Cobus ik doe die vanillesuiker er bij om dat het een tikkeltje van vanille mee krijgt,kunt ook vanille stokjes gebruiken maar is moeilijk te controleren,en dan overheerst de smaak,ik gooi er ook wat honing vd.imker bij en zet het in de zon.die van mij smaakt naar cognac whisky haha moeite waard om te proberen.moest in Roemenie maar een stokerij beginnen volgens hun,de architekt dronk normaal niet hij heeft mij wel een halve ltr.gevraagd,en kreeg veel complimenten maar ook in NL en dat voor een primitieve stoker?
Cobus ik doe dat bij de druiven,maar mischien is het ook lekker bij de pruimen,gewoon proberen met een liter.