Meldingen
Alles wissen

Pruimen Rakija


Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Pruimen Rakija  10 KG      
Product ingredienten gehalte  op  water ABV Alc %
         
Turbo gist starter  Appelsap 250 ML    
  Citroen sap 1 tl.    
  Suiker 35 gr.    
Pruimen Sap        
voor toevoeging   SG 1.050   6,28%
Water oplossing        
         
Mash Suiker 1200gr 3,8 liter  ( 1 gallon )  
Na 3 weken   SG 1.000   6.56%

De aller eerste keer Rakija maken

Dit is mijn ingrediëntenlijst van de Rakija. Het is mijn eerste Rakija, zonder ervaring en gewoon begonnen. Ik heb dus wat filmpjes gevonden op Youtube over hoe ik moet werken met een Hydrometer,  Ik herhaal dat dit  de eerste keer was.

George uit het filmpje ( Werking Hydrometer volgens George  ) liet me zien hoe ik de SG moest lezen. Om de ABV op te hogen met 32 punten, moet ik 1 Pound suger toevoegen op 1 gallon. De pruimensap  kwam op 1050 SG uit wat een ABV inhoud van 6,28%.

Ik zag in het filmpje dat een SG van 1100 gewenst is om spirits te maken, dus ik heb 1200gr. suiker  toegevoegd opgelost in 1 gallon. Toen nog niet in de gaten dat ik suiker in het water moet oplossen, en niet suiker moet toevoegen aan het water.  Hoe suiker toe te voegen Aan of In

Waarschijnlijk heb ik dus te weinig suiker toegevoegd aan de pruimensap. Wat uit eindelijk wel allemaal goed gekomen is.

De benodigdheden:

10 kg pruimen

3% waterstof peroxide

1200gr suiker

Appelsap

1 TL.  citroensap

Sulfietpoeder

Maxi Turbo Gist

Pecto- Enzymen 1

Glycerine

eiken hout snippers 

Ik heb bij de Aldi 10 KG pruimen gekocht waar ik uiteindelijk rond de 1 liter rakija van gemaakt heb.

De giststarter

Om de vergisting een goede start te laten krijgen, ben ik 2 dagen van tevoren begonnen met het maken van een gist starter zoals de wijnmaker hem voorschrijft giststarter

Wasbeurt

De pruimen heb ik  een goede wasbeurt gegeven met de waterstofperoxide van 3%. De gist emmer heb ik schoongemaakt met een eetlepel citroen sap en de sulfiet poeder. Ook de ketel heb ik op deze manier vóór het stoken een reinigingsbeurt gegeven.

Voorbereiding 

vervolgens  heb ik de pruimen ontpit en fijn gesneden in stukken van 4. Hier heb ik eerst een halve dag Pecto-enzymen 1 aan toegevoegd. Dit lost vruchtencellen af, zodat er ik meer sap opbrengst zal hebben. Vervolgens heb ik na een uur of 6 suiker water toegevoegd  welteverstaan 1200 gram opgelost in 1 gallon ( 3.8 liter ) water.  Dit heb ik toegevoegd aan de 10 kg pruimensap.

Fermenteren

Na 3 weken was de vergisting blijkbaar gestopt. Na veel lezen over waneer de vergisting klaar zou zijn, de knoop doorgehakt en gewoon de 'mash' in de ketel gegoten. Ik heb de restanten pruimen in een hydrofielzak gegoten, en deze gewoon dicht geknoopt en in de sap laten drijven.

Het daadwerkelijke stoken. 

De eerste drupjes kwam rond 68c.  De zogenaamde voorloop. De 68c hebben we zo'n halfuur zo laten gaan, en daarna het gas wat hoger gezet. om op 78c te komen. Nadat we een glas vol voorloop hebben opgevangen, gaf de alcohol 65% Alc aan. We hebben deze door gestookt tot 40% alc. 'Het was inmiddels 02:30 in de nacht, we begonnen namelijk rond de klok van 21:00 s'avonds.  We hebben 4 flesjes gevuld van 200 ML.

De dag na de stook hebben we de 4 flesjes bij elkaar gegooid wat in totaal samen op 52%. PERFECT. We hebben na het samenvoegen van de flessen, de glycerine toegevoegd. Dit vloeistofje zorgt ervoor dat de drank 'in' het glaasje blijft hangen en het neemt de scherpe smaak weg.  Hier legt George toevoegen van  glycerine uit

Nadat we het zaakje goed geschud hebben, en natuurlijk een proefje gedaan hebben ( smaakte goddelijk ) de eiken snippers toegevoeg,. Ongeveer een handje op de liter. deze hebben we 3 dagen in laten trekken en daarna weer in de 200ML flesjes gegoten tot het mooie goud bruine resultaat!.

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dat kan makkelijker.gr.Chris.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

pruimen en snapsgist ?

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hebt wel een mooie essay geschreven....

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemorgen Chris,

Er zullen ongetwijfeld makkelijkere manieren zijn.

Mijn werkgever zegt mij altijd ,,van tobbe word je handig.''  oftewel, door het te doen, leer je. ik heb inmiddels jou recept gevonden van de Roemeense Palinka :D, deze ga ik aandachtig doorlezen straks.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt haha,

Door het op te schrijven probeer ik het meteen eigen te maken. En misschien hebben jullie er ook nog wat aan 😀  Door de ervaringen te delen kunnen we  tot een nog lekkerder resultaat komen met z'n alle. Ik ben momenteel watermeloen aan het gisten. Dit ga ik natuurlijk ook beschrijven later.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Niet lezen doen,hahaha,gr.Chris

 

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is 3 dagen op op houtsnippers lang genoeg om genoeg smaak te verkrijgen. Ik heb hier nog een fles van 10ltr staan is misschien wel eens leuk om wat eiken bij te gooien.Maar hoe lang moet dat voor het juiste resultaat?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Cobus ik gooi de eikensnippers er bij en zet het in de zon,s’avonds weer op koele plaats,dan verouderd hij ook nog volgende morgen weer buiten in de zon,dat doe je tot de kleur je bevalt,en heeft te maken met hoeveel snippers.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Of de smaak beinvloed word weet ik niet Cobus, maar de kleur is er wel door veranderd. Inmiddels moet ik mezelf inhouden het laatste flesje niet op te drinken. Deze wil ik bewaren voor hele speciale gelegenheden :D.  Lastig.  

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Het beinvloed de smaak wel degelijk,als ik er eiken bij gooi doe ik er ook twee zakjes vanillesuiker bij,op vijf liter.

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom suiker toevoegen Chris? Is de smaak anders te overheersend? Als drank op een vat gaat, doen ze er dan ook suiker bij?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Cobus ik doe die vanillesuiker er bij om dat het een tikkeltje van vanille mee krijgt,kunt ook vanille stokjes gebruiken maar is moeilijk te controleren,en dan overheerst de smaak,ik gooi er ook wat honing vd.imker bij en zet het in de zon.die van mij smaakt naar cognac whisky haha moeite waard om te proberen.moest in Roemenie maar een stokerij beginnen volgens hun,de architekt dronk normaal niet hij heeft mij wel een halve ltr.gevraagd,en kreeg veel complimenten maar ook in NL en dat voor een primitieve stoker?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Cobus ik doe dat bij de druiven,maar mischien is het ook lekker bij de pruimen,gewoon proberen met een liter.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?