Meldingen
Alles wissen

Rabarber, Rabarber, Rabarber !

Pagina 1 / 3

Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het pruimenseizoen staat voor de deur, kersen rijpen nu heel snel, dus is er tijd voor de meest miskende drank : rabarber alcohol.

De meeste zijn er bang van wegens heel zuur, veel werk voor matig resultaat. En toch ! De rabarber heeft een massa voordelen. De plant groeit nagenoeg onderhoudsvrij, is decoratief en de stelen geven een prima opbrengst. 1 kg sap per 1,5 kg rabarber. Ph gehalte rond de 2 (das heel zuur) prachtige roze kleur, en een razendsnelle vergisting.

Geef toe, een groentetuin waar geen werk is, waar je niet moet spitten, zaaien of wieden. Volledig bio en schoolvoorbeeld van permacultuur. Met bovendien een heel groot rendement. Denk daar maar eens aan in de winter, aan het haardvuur met een heerlijk glas rabarber gin in de hand.

Aangezien Youtube vol staat met absurde recepten voor rabarberwijn, hier het enige echte Waals recept dat normaal slechts op het sterfbed mag worden doorgegeven.

Beantwoorden
68 reacties
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pluk de rabarber, gooi het blad op de compost en bewaar de stelen. Laten we zeggen dat je 2kg oogst.

Spoel de stelen met water, zeker niet schillen en snij in blokjes. (ongeveer 1 a 2 cm)

Doe 250 gr (ongeveer) in een pan, voeg water toe en breng even aan de kook. Laat koelen en ga er met een gewone soepmixer door. Dit is dan wat je noemt : de fond.

Doe die fond in een ruime mandfles (schuim)

Neem nu de rest van de rabarber, laat een nachtje in de vriezer, laat dooien en pers. Je zou 2/3 van het gewicht in sap moeten bekomen. Dus 1,750kg geeft je ongeveer 1,2 liter prachtig roos sap.

Giet het sap ook in de mandfles. Voeg 1 liter water toe en 1 kg suiker.

Gebruik je lievelingsgist (bakkersgist werkt prima maar voor wie wijn of schuimwijn maakt is verfijnd gist aangewezen)

Zorg dat het brouwsel kan schuimen dus fles groot genoeg. Voor de volgelingen van Uncle Robbert : hier kan je SG en zuurtegraad meten. De gewone sterveling mag deze fase overslaan.

Laat een weekje (heel heftig) gisten. Na 1 week : door een gewone keukenzeef halen.

Je mag dan (eventueel) opnieuw een liter sap + 1l water + 1kg suiker toevoegen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Mona
(@mona)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@psycat

Hoeveel gist zou ik moeten toevoegen als ik bakkersgist gebruik? 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zodra de drank neerslaat, voorzichtig overhevelen en opnieuw een maandje laten rusten.

Je hebt nu het basisproduct om ofwel schuimwijn te maken, verder te verfijnen tot wijn, vriesdistilleren om hoger alco gehalte te bekomen of over te halen en als grondnoot voor een fijne gin te gebruiken.

Het leuke aan rabarber is vooreerst een onderhoudsvrije groentetuin plus een oogst op het ogenblik dat er nog bijna geen fruit te oogsten valt. Zo een beetje de seizoenstarter.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Erg mooi recept,maar je moet er wel een beetje tuin voor hebben.maar je kunt natuurlijk ook rabarber kopen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Allereest prachtig dat je de rabarber aanhaalt ,?
Mooi , hier hou ik van . Niet van rabarber op zich maar werken met andere kwaliteit producten prefereer ik ver boven dat suiker alcohol gezever steeds .
inderdaad iets ph beheer is niet verkeerd . Je zegt zelf al dat het heel zuur is maar dat hangt wat van tijd van plukken af rijping en hoelang je na plukken verwerkt
Rabarber zit tussen 2,2 en 3,4.
Met wat kraanwater erbij zit je snel op goede waarde als het wat zuur is .
PH van rond 3 -3,5 is zeker mooi voor deze groente te vergisten .
Smaak vorming , gisting .

Voor groente zou betreft gist inderdaad bakkersgist ,fermentis C70 , HG1 en maar zeker GR 2 perfect zijn wanneer je gist gaat gebruiken

Hoewel ik zelf mijn rabarber met spontane gisting laat vergisten .
Geen suiker toe voeg
Ik voeg ondanks dat rabarber arginine bevateen beetje aminozuren daarbij toe dat het gist bijna explosief bezig gaat en vanwege de grote hoeveelheid oxaalzuur in rabarber dus calcium.

Mooi recept psycat ,!

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom Chris

 

Het volstaat dat een van je buren een tuin heeft natuurlijk 🙂  In oude tuinen staat altijd rabarber en de meeste mensen doen er niets mee.

Overigens in het Nederlands noemt men dat moeskoppen.  Mooi woord.

Moeskoppen of moeskopperij is de diefstal van groenten, fruit, gewassen of een (deel van de) oogst. Het veronderstelt het plukken, afrukken, afsnijden of uitgraven van de vruchten. Wiki

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Salaam Robbert

Bedankt voor leuke aantwoord.

Vraagje dus over gist.

Als ik alleen rabarber  SAP gebruik.  Gaat dat dan spontaan gisten ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik vind rabarber heerlijk,helaas vergeet mijn vrouwtje die te kopen.net als picalilie,die laatste brengt ze nu wel mee dussss komt die rabarber ook nog in de toekomst.?hoop doet leven?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat gaat spontaan aan de gist.
Wat ook werkt is vooraf een stuk stengel op een plankje met een zo een vlees hamer flink verrot te slaan en dat in klein bakje lauw water en lepel suiker in de earme zon zetten na 2 dagen zal het zuur ruiken naar gist en belletjes zichtbaar zijn . Als een giststarter voeg je dat dan toe .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt Robbert dat ga ik dadelijk doen.  (Ik veronderstel dat ik het met een zeef afdek tegen azijnvliegen.)

Ik ben benieuwd. 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nooit gehoord van picalilie.  Klinkt wel lekker.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

op zijn vlaams zijn dat pikkels heerlijk

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lekker bij friet en in het zuur vlees.doe het ook soms gewoon op de boterham lekker fris.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heerlijk! Dat in deze hobby ook nog wat agressie de boventoon mag voeren. 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Salaam Robbert

Twee dagen staat die rabarber maar helaas nog geen spoor van spontane gisting.  Te koud misschien ?  Zal nog een paar dagen wachten.

Prettige week

 

PS Zou dat werken indien ik een beetje honing toevoeg ?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?