Zet lekker warm inderdaad .
Gewoon paar daagjes wachten .
Moet opgeven moment opstarten .
Je kunt altijd wat honing toevoegen .
Thanks Robbert
Ga ik dadelijk doen
Ik heb een beetje rauwe honing uit de korf genomen en ga die dadelijk eens toevoegen.
Ik ben benieuwd
Jank, rode rabarber kende ik ook niet. Maar heb toevallig laatst struik besteld. Schijnt zoeter te zijn dan de gewone, ik heb zelf ouderwets ras Goliath. En nu maar wachten tot plant groot genoeg is om te oogsten 😙
Shalom Jank
Nu ben ik benieuwd Psycat hoe het verder is afgelopen bij jou. Lekker? Nog dingen aangepast? Ik heb nu de tijd om dingen op te schrijven en vast te leggen.
Vorig jaar heb ik 9 nieuwe rabarbers geplant. Waarvan 1 nederlandse varieteit : frambozen rood.
Dit jaar heb ik opnieuw 9 planten besteld. Goliath, Frambozen Rood, Victoria en Valentine.
Doel is om binnen 3 jaar heel de groententuin bedekt te hebben.
Ik zou graag in de zomer alleen rhubarber vergisten, in de herfst druiven en cassis en in de winter mispels.
Dus kort antwoord : ik ben enthusiast over resultaat
Het is nu (hier) misschien nog te vroeg om rabarber te planten. Alhoewel sommige planten nu reeds blad schieten.
Nu doe ik kruiwagens compost rond de planten, binnen 3 tal weken moet je de bloemen eruit snijden en das ongeveer het enige werk dat je ermee hebt
(buiten oogsten en vergisten)
PS rabarber plus gember geeft heerlijke confituur.
Nee hoor Jank, splits normaal in januari, kun je alleen dit jaar niet echt oogsten, vraagt dan te veel van de plant. Als je in najaar plant kun je ietsje meer oogsten in het voorjaar er na. Dit jaar was ik ook vrij laat, dus gewoon even de tijd geven om goed aan te slaan.
Ik heb afgestoken stukken van tuinders gekregen. Ben benieuwd of ze gaan komen. denk jij te vroeg geplant dan?
Hi Jank
De rabarberplantn die nu te koop zijn (hier in Belgie) komen uit een serre en hebben reeds een 30 cm blad. Deze nu gaan planten kan gevaarlijk zijn bij vorst.
Heb je echter knollen of kan je de plant afdekken met stro dan is het picco bello
Normaal oogst je het eerste jaar niet veel wel het tweede.
hoy,
het kan vriezen tot half mei, in de volksmond na de ijsheiligen is de kans op nachtvorst groten deels voorbij.
Als je vroeger wil planten is het best dat je s' avonds bescherming aanbrengt tegen de vorst, jutte zakken met plastiek of plastiek alleen.
grts.
Dumo
Shalom
Intussen is het weer hier omgeslagen en schieten de vroege varieteiten van rabarber fors uit de grond.
Dus ik start nu een 9 tal nieuwe planten op. Die gaan nu de grond in, beetje beschermd met stro.
Late vorst voor mij is gevaarlijk voor mijn abrikoos. Die vriest 3 jaar op 5 kapot. En mijn vroege magnolia.
Mijn druiven hebben vorstschade 1 jaar op 3 maar das niet zo erg.
Salaam
Zo, de eerste 2kg rabarberstelen geoogst en bewerkt (koken op houtkachel)
Ik sta een beetje versteld van de groeikracht van het ras Frambozenrood. Een nederlandse varieteit denk ik. Heel krachtige groei vergeleken met de goliat. Victoria doet het ook goed.
Ik moet wel een betere verwerkingsmethode vinden. Het invriezen en persen is ook voor kleine hoeveelheden maar te omslachtig voor een paar kg.
Misschien in stukjes snijden en niet koken ? Een verfmixer in de ton steken ? Enige suggestie ?
Thanks Robbert
Thanks JJJ
Blancheren is me iets te veel werk. Ik zoek en eenvoudige en snelle manier
BV oogsten, in stukjes snijden, water bijvoegen en suiker (volgens SG) met en staafmixer voor verf op boormachine in het vat, giststarter erbij
Zoiets nvoudig
Misschien eerst invriezen want oogst is gespreid over 2 maand.
Pectine heb ik nooit afgebroken voor een vergisting
Zal dat eens bekijken
Prettig stormdag en countdown naar eerste glaasje op een terras zaterdag
JJJ bedankt voor de link unicum fermentum nl
Ga dat eens lezen
Quote Robbert
Voor groente zou betreft gist inderdaad bakkersgist ,fermentis C70 , HG1 en maar zeker GR 2 perfect zijn wanneer je gist gaat gebruiken
Hoewel ik zelf mijn rabarber met spontane gisting laat vergisten .
Geen suiker toe voeg
Ik voeg ondanks dat rabarber arginine bevateen beetje aminozuren daarbij toe dat het gist bijna explosief bezig gaat en vanwege de grote hoeveelheid oxaalzuur in rabarber dus calcium.
Unquote
Salaam Robbert
Eindelijk gelukt om een degelijke wilde rabarbergist te vangen. Eindelijk !
Maar het is een fantastische gist. Inderdaad explosieve vermeerdering van de gekneusde stelen.
Ik heb die gist eens uit nieuwsgierigheid als broodgist gebruikt en mijn natuurbloem (zonder toevoegsels, enzymen of ascorbine) rijst er snel en krachtig mee.
Dus een stam die ik zeker ga (proberen) te bewaren.
De gist werkt bovendien op lagere temperaturen (lees 18 graden) en geeft mijn wash een volle diepe smaak.
Bedankt voor de tip.
Het mooie aan rabarber is dat het vrij veel sap opbrengt.
Ik heb 8,5 kg rabarber uit de tuin in stukjes gesneden en ingevroren. Drie dagen later ontdooid en uitgewrongen in een kookzak in een emmer. Dat gaf 6 liter zuiver sap.
Dat sap heb ik opnieuw ingevroren in 1 petfles van 5 liter en 1 van anderhalve liter, voor later gebruik. Wijn of stookwijn, ik weet het nog niet.
Dat invriezen van het sap in petflessen schijnt nog een bijkomend voordeel te hebben ivm eventueel verlagen van de zuurtegraad.
Maar daar kom ik later nog wel op terug.
groet,
Jan.
Dag Psycat, hoe lukt het met je rabarber? Ik heb hier net 10kg uit de moestuin zitten trekken en zou die nu willen verwerken. Heb je al een gemakkelijke manier gevonden? Ik overwoog om alles in stukken te versnijden, een paar minuten in de stoomoven op 110° en dan met vezels en al in een vergistingsvat te steken. Eventueel wat aangevuld met een beetje water en honing in plaats van suiker. Honging werkt de pectine tegen. Daarenboven ben ik imker en hebben mijn bijen mij al vele kg honing gegeven dit jaar.