Meldingen
Alles wissen

Rabarber, Rabarber, Rabarber !

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zet lekker warm inderdaad .
Gewoon paar daagjes wachten .
Moet opgeven moment opstarten .
Je kunt altijd wat honing toevoegen .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Thanks Robbert

Ga ik dadelijk doen

Ik heb een beetje rauwe honing uit de korf genomen en ga die dadelijk eens toevoegen.

Ik ben benieuwd

 

Beantwoorden
4 Reacties
Jank
 Jank
Registered
(@poacher)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@psycat ik haal een jaar oud topic omhoog.... reden is dat ik een flesje rabarber wodka heb gekocht. Geen essence. Merk is Reben. Rabarber vodka. Nu valt de vodka mee. In die zin, 20%. 
bij het proeven kwam er gelijk een herkenning van vroeger naar boven. De eigen gemaakte rabarber limonade van mijn moeder. Daar ben ik zowat mee groot gebracht volgens mij. In die tijd kwam het je neusgaten wel eens uit en smachte je als jong ventje wel eens naar cola of sinas.  Maar nee, trouw rabarber limonade🙃

Dus, ik naar mijn broer die een stukje moestuin heeft. Hij heeft daar wat gevraagd en al snel lagen er 3 dikke kluiten op de oprit. Jan gaat rabarber verbouwen! Doel: rabarbergin/ rabarber eu de vie? In ieder geval de rabarbersmaak met wel meer dan 20% is mijn doel. Stronken in de grond en de zon mag nu zijn best gaan doen. Trouwens “rode” rabarber.

Nu ben ik benieuwd Psycat hoe het verder is afgelopen bij jou. Lekker? Nog dingen aangepast? Ik heb nu de tijd om dingen op te schrijven en vast te leggen. Dadelijk heb ik de rabarber klaar en ben ik te laat😉

Heb er echt veel zin in dus tip en tricks, kom maar op! 

 

Beantwoorden
I ❤ likeurtjes
Registered
(@p)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 110

@poacher ik maak van de rode rabarber rabarberwodka, rode stelen, wodka en suiker.  Echt lekker mooi kleurtje ook.

Beantwoorden
Jank
 Jank
Registered
(@poacher)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@p berichtje gestuurd hoor. Ben wel benieuwd hoe jij dit maakt. Koken, niet koken, vriezer, hoeveel suiker etc😉

Beantwoorden
I ❤ likeurtjes
Registered
(@p)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 110

pb beantwoord 😋 

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 96
Registered
(@knooier)
Actief Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Jank, rode rabarber kende ik ook niet. Maar heb toevallig laatst struik besteld. Schijnt zoeter te zijn dan de gewone, ik heb zelf ouderwets ras Goliath. En nu maar wachten tot plant groot genoeg is om te oogsten 😙 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
Registered
(@poacher)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@knooier Ik heb nu een 8 tal grote stukken in de tuin staan. Als alles gaat groeien heb ik dadelijk genoeg haha. Ik heb, als het goed is, ook rode rabarber. 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Shalom Jank

Nu ben ik benieuwd Psycat hoe het verder is afgelopen bij jou. Lekker? Nog dingen aangepast? Ik heb nu de tijd om dingen op te schrijven en vast te leggen.

Vorig jaar heb ik 9 nieuwe rabarbers geplant.  Waarvan 1 nederlandse varieteit : frambozen rood.

Dit jaar heb ik opnieuw 9 planten besteld.  Goliath, Frambozen Rood, Victoria en Valentine.

Doel is om binnen 3 jaar heel de groententuin bedekt te hebben.

Ik zou graag in de zomer alleen rhubarber vergisten, in de herfst druiven en cassis en in de winter mispels. 

Dus kort antwoord :  ik ben enthusiast over resultaat

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het is nu (hier) misschien nog te vroeg om rabarber te planten.  Alhoewel sommige planten nu reeds blad schieten.

Nu doe ik kruiwagens compost rond de planten, binnen 3 tal weken moet je de bloemen eruit snijden en das ongeveer het enige werk dat je ermee hebt

(buiten oogsten en vergisten)

 

PS rabarber plus gember geeft heerlijke confituur.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
Registered
(@poacher)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@psycat Bedankt. Ik heb afgestoken stukken van tuinders gekregen. Ben benieuwd of ze gaan komen. denk jij te vroeg geplant dan? 

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 96
Registered
(@knooier)
Actief Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Nee hoor Jank, splits normaal in januari, kun je alleen dit jaar niet echt oogsten, vraagt dan te veel van de plant. Als je in najaar plant kun je ietsje meer oogsten in het voorjaar er na. Dit jaar was ik ook vrij laat, dus gewoon even de tijd geven om goed aan te slaan.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb afgestoken stukken van tuinders gekregen. Ben benieuwd of ze gaan komen. denk jij te vroeg geplant dan? 

Hi Jank

De rabarberplantn die nu te koop zijn (hier in Belgie) komen uit een serre en hebben reeds een 30 cm blad.  Deze nu gaan planten kan gevaarlijk zijn bij vorst.

Heb je echter knollen of kan je de plant afdekken met stro dan is het picco bello

Normaal oogst je het eerste jaar niet veel wel het tweede.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jank
 Jank
Registered
(@poacher)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@psycat ha, nu begrijp ik je! Laten we hopen dat de vorst klaar is dit jaar

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hoy,

 

het kan vriezen tot half mei, in de volksmond na  de ijsheiligen is de kans op nachtvorst groten deels voorbij.

Als je vroeger wil planten is het best dat je s' avonds bescherming aanbrengt tegen de vorst, jutte zakken met plastiek of plastiek alleen.

grts.

 

 

Dumo

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Shalom

Intussen is het weer hier omgeslagen en schieten de vroege varieteiten van rabarber fors uit de grond.

Dus ik start nu een 9 tal nieuwe planten op.  Die gaan nu de grond in, beetje beschermd met stro.

Late vorst voor mij is gevaarlijk voor mijn abrikoos.  Die vriest 3 jaar op 5 kapot.  En mijn vroege magnolia.

Mijn druiven hebben vorstschade 1 jaar op 3 maar das niet zo erg.

Salaam

 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zo, de eerste 2kg rabarberstelen geoogst en bewerkt (koken op houtkachel)

Ik sta een beetje versteld van de groeikracht van het ras Frambozenrood.  Een nederlandse varieteit denk ik.  Heel krachtige groei vergeleken met de goliat.  Victoria doet het ook goed.

Ik moet wel een betere verwerkingsmethode vinden.  Het invriezen en persen is ook voor kleine hoeveelheden maar te omslachtig voor een paar kg.

Misschien in stukjes snijden en niet koken ?  Een verfmixer in de ton steken ?  Enige suggestie ?

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@psycat grof malen in blender en even blancheren .

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 49

@psycat Het invriezen is om de pectine van de rabarber (plant, fruit) af te breken. Doe je dit niet wordt het tijdens het maken van maisch een gelei. Afbreken van pectine kan je dus doen het invriezen of na het persen een enzym toevoegen en dit 24 uur zijn werk laten doen.

Uit wikipedia: Bij het persen van sap komt pectine in het sap terecht. Voor het klaren (helder maken) of vloeibaar maken van het sap moet er dan ook een pectinase (pectineafbrekend enzym) aan het sap worden toegevoegd.

Gewoon even googlen op Pecto Enzyme vloeibaar.

 

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 49

Ik vond zojuist deze link die het nog iets duidelijker uitlegt en ook een link maakt naar methyl alcohol, wat ik nog niet eerder was tegengekomen.

https://unicum-fermentum.nl/wijn-maken-informatie-over-diverse-te-gebruiken-materialen/

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Thanks Robbert

Thanks JJJ

 

Blancheren is me iets te veel werk.  Ik zoek en eenvoudige en snelle manier

BV oogsten, in stukjes snijden, water bijvoegen en suiker (volgens SG) met en staafmixer voor verf op boormachine in het vat, giststarter erbij

Zoiets nvoudig

Misschien eerst invriezen want oogst is gespreid over 2 maand.

Pectine heb ik nooit afgebroken voor een vergisting

Zal dat eens bekijken

Prettig stormdag en countdown naar eerste glaasje op een terras zaterdag

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 49

@psycat 'Pectine heb ik nooit afgebroken voor een vergisting'

Jawel. Invriezen breekt de pectine van het fruit/groente af.

Beantwoorden
Psycat
Registered
(@psycat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 380

JJJ

Correctie :  pectine heb ik nooit afgebroken met Pecto Enzyme 🙂

Appels vries ik bv steeds in voor het persen (om te ontdooien voor ze de pers ingaan)  omdat ik niet beschik over een zware hydraulische pers. 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

JJJ bedankt voor de link unicum fermentum nl

Ga dat eens lezen

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
Topic starter
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Quote Robbert

Voor groente zou betreft gist inderdaad bakkersgist ,fermentis C70 , HG1 en maar zeker GR 2 perfect zijn wanneer je gist gaat gebruiken

Hoewel ik zelf mijn rabarber met spontane gisting laat vergisten .

Geen suiker toe voeg

Ik voeg ondanks dat rabarber arginine bevateen beetje aminozuren daarbij toe dat het gist bijna explosief bezig gaat en vanwege de grote hoeveelheid oxaalzuur in rabarber dus calcium.

Unquote

 

Salaam Robbert

Eindelijk gelukt om een degelijke wilde rabarbergist te vangen. Eindelijk !

Maar het is een fantastische gist. Inderdaad explosieve vermeerdering van de gekneusde stelen.

Ik heb die gist eens uit nieuwsgierigheid als broodgist gebruikt en mijn natuurbloem (zonder toevoegsels, enzymen of ascorbine) rijst er snel en krachtig mee.

Dus een stam die ik zeker ga (proberen) te bewaren.

De gist werkt bovendien op lagere temperaturen (lees 18 graden) en geeft mijn wash een volle diepe smaak.

Bedankt voor de tip.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@psycat Leuk dat het  bij jou ook is uitgevallen .

Je kunt zeker een dergelijke gist langer bewaren en voor diverse andere producten inzetten . 

Inderdaad kun je bij matige temperatuur gisten . 

Je zou ook het kunnen gebruiken op een beslag voor whiskey .  Je krijgt daar wat wel volle maar zachtere smaken mee.

Zou je het op  melasse , fruitsap en beetje speltmeel zetten kun je er ook een hele goede gist voor rum mee maken .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?