Hi Strauss
Groententuin is nu herschapen in rabarbertuin (met een paar artichokeplanten). De stinkende aardpeer uitgegraven en definitief in categorie : mislukte experimenten, nooit meer proberen.
Ik heb een 8 tal varieteiten rabarber, de ene zuurder dan de andere.
De eerste vaten rabarber staan te gisten en ik hoop door te kunnen gaan tot eind juni, daarna de planten gerust laten. Vervolgens : stoken.
Mijn methode : trek de stelen uit, gooi de bladeren weg, snij de stelen in stukjes van ongeveer 1cm (yep veel werk). Ik schil de rabarber niet.
Dat gaat dan voor minstens 3 dagen de diepvries in. Eenmaal ik 10 kg heb (ongeveer) ontdooi ik, pers alles uit, voeg suiker en water toe en een handvol gekookte stukken als voeding.
Honing zou, denk ik, fantastisch zijn maar maar mijn bijen hebben de winter niet overleefd en ik geef het op.
uiteraard vergist ik ander fruit uit de tuin zoals mirabellen, sleedoorn, cassis en druiven. Dit om einde jaar te pogen een evenwichtige drank te maken door te mengen.
Dus Strauss : welke varieteiten rabarber heb je ?
Cheers
Ik heb 3 verschillende soorten:
- frambozenrood;
- rabarber van bij mijn schoonvader (vermoed red champagne);
- rabarber van bij een landbouwer om de hoek. Deze had 1,5 hectare staan maar het sap kleurde onvoldoende rood waardoor hij minder geld kreeg van de fabriek. Na 2 jaar heeft hij het veld omgeploegd. ik heb een aantal planten gered en ze geven fantastische stengels!
hoe pers je het sap?
mvg,
Paul
Shalom Strauss
Frambozenrood geeft geen blaoemstengels. Perfect. Bovendien een krachtige vroege groeier
De traditionele rabarber in Belgie was Victoria. Maar die bloeit wel. Dus werk om dat uit te snijden. Victoria is resistent en geeft een evenwichtige smaak
Na het ontdooien laat ik alles uitlekken. Na een dag uitlekken gewoon in een pers.
Gaat heel vlot en snel.
De pulp gaat op de compost.
(Canada Red eb Holstein Geven mooi rood sap)
Interessante draad.
Maar voor de goede orde: dat invriezen pectine zou afbreken, is een sprookje. Het is vaak wel zo dat na invriezen het sap makkelijker te winnen is, maar dat komt omdat door de ijskristallen de celwanden kapot gemaakt worden en de cellen dus makkelijker openbreken.
Psycat, vergeten te vermelden, voor de winter leg ik een goeie laag paardemest op de planten. doet wonderen. Idem toen ik de planten in de grond gestoken heb, de put wat dieper gemaakt en eerst een laagje mest, dun laagje aarde en dan de rabarber.
Toch eens met wat meer respect met de rabarber omgaan hier… eens kijken of het mij lukt er wat lekkers van te maken. Normaal gesproken niet te doen dat spul…
ideale manier om te verwerken isnin stukken snijden, diepvriezer in voor een dag of 2,
ontdooien persen, terug in petflessen diepvries in en daarna de bovenste 10 cm afsnijden, (verwijderen oxaalzuuur)
suiker toevoegen en vergisten
geeft een alcohol met een aardse toets.
tuurlijk, je kan er ook een wijn of schuimwijn van maken.
en indien deze niet bevalt afstoken
ruime voorloop nemen, hart afsmaken en op tijd overgaan op naloop.
enkele jaren laten rusten en er komt iets goddelijks tevooorschijn
Voila,
Dit weekend St Jan, oftewel de kerkelijke variant van de zomerzonnewende.
Vuur maken in de tuin en een heerlijk drankje uit de kelder halen
Ik pluk de rabarber bijna kaal en laat hem nu voor de rest van het jaar gerust.
In de diepvries heb ik een 20 kg fijngesneden stelen die ik ga ontdooien, persen, vergisten.
Hier in Belgie begint nu de cassis, rode bessen en weldra pruimen en frambozen. Abrikozen dit jaar nop : alles stukgevroren door late vorst
Dus : hiermee sluiten we rabarberjaar 2022 af. 🙂
Klopt concha
Traditionele notenwijn maakt men hier men groene walnoten, geplukt op st jean
Hi Strauss
Bij mij geeft Rabarber een basisnoot aan de drank. Een beetje zoals graanalcohol een complexere en rijkere basis vormt voor een distillaat. Zeker vergeleken met suikerwash alcohol.
Combineren met mede, lijkt me dan ook een schitterend idee. Helaas leef ik in een agro-industrieel gebied van suikerbiet, mais, tarwe en aardappel dus absoluut niets te rapen voor bijen.
10l heb ik in de Alquitara gestoken met kruiden om een soort van Gin te maken. Voor een eerste poging, bijzonder aangenaam maar verdere finetuning zal voor volgend rabarber seizoen zijn
Welke kruiden heb je gebruikt Strauss ? Steeds benieuwd naar kruiden die harmonisch samengaan met de rabarber.
Ook hier geven mijn pruimelaars heel veel dit jaar. Ik heb wel meer dan de helft van de vruchten verwijderd wegens angst voor scheuren van mijn bomen. De Mirabellen daarentegen doen het dit jaar niet goed en de bloesem van de abrikoos vroor op het einde van de winter stuk.
Overigens : ik heb 2 nieuwe varieteiten van Rabarber gevonden en aangeplant. benieuwd wat die gaan geven
Ciao
The proof is in the pudding.
Na twee jaar werken met rabarber is de tijd aangebroken om tasting notes te delen.
Finesse van techniek en ambacht zijn tenslotte geen doel op zich maar een pad naar de creatie van een uitgelezen fijne drank.
Wvwburn beschrijft de smaak van rabarber als alcohol met een aardse toets.
En ik moet hem gelijk geven.
De alcohol heeft een scherpe, bijna peperige, toets met noten van cardamon. Iets te scherp van smaak, zeker rauw. Na rijpen verzacht de smaak en komt meer in evenwicht maar het blijft aards, kruidig en doet een beetje denken aan de smaak van artisanale sambucca.
Alleszins te ruw en ongepolijst om puur te drinken.
Wel een degelijke alcohol om te mengen met zachtere of fruitigere toetsen. Ik denk aan honing of appelsien extract of later in het seizoen met pruimenalcohol.
Aangezien intussen mijn groententuin volstaat met rabarber, ga ik verder zoeken in het verfijnen van deze alcohol. Ik denk bv aan het maceren van curacao appelsienen tussen de eerste en tweede stook.
Hi
Likeuren en zoete dranken zijn mijn ding niet.
Maar er zijn hier op het forum verschillende mensen die de kunst van het macereren behoorlijk onder de knie hebben.
Een hoop fruitsmaken en aromas zijn moeilijk te vatten via distillatie. Mango en aalbessen bv.
Het is een aparte techniek maar niet aan mij besteed.
Voor rabarber : misschien de rabarber persen en dat sap mengen met suiker en een neutrale alcohol ?
Veel succes en laat ons het resultaat weten.