Meldingen
Alles wissen

Rabarber, Rabarber, Rabarber !

Pagina 3 / 3

Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Strauss

Groententuin is nu herschapen in rabarbertuin (met een paar artichokeplanten).  De stinkende aardpeer uitgegraven en definitief in categorie :  mislukte experimenten, nooit meer proberen.

Ik heb een 8 tal varieteiten rabarber, de ene zuurder dan de andere.

De eerste vaten rabarber staan te gisten en ik hoop door te kunnen gaan tot eind juni, daarna de planten gerust laten.  Vervolgens :  stoken.

Mijn methode   :     trek de stelen uit, gooi de bladeren weg, snij de stelen in stukjes van ongeveer 1cm (yep veel werk).  Ik schil de rabarber niet.  

Dat gaat dan voor minstens 3 dagen de diepvries in.  Eenmaal ik 10 kg heb (ongeveer)  ontdooi ik, pers alles uit, voeg suiker en water toe en een handvol gekookte stukken als voeding.

Honing zou, denk ik,  fantastisch zijn maar maar mijn bijen hebben de winter niet overleefd en ik geef het op.

uiteraard vergist ik ander fruit uit de tuin zoals mirabellen, sleedoorn, cassis en druiven.  Dit om einde jaar te pogen een evenwichtige drank te maken door te mengen.

Dus Strauss :   welke varieteiten rabarber heb je ?

Cheers

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 38
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb 3 verschillende soorten:

- frambozenrood;

- rabarber van bij mijn schoonvader (vermoed red champagne);

- rabarber van bij een landbouwer om de hoek. Deze had 1,5 hectare staan maar het sap kleurde onvoldoende rood waardoor hij minder geld kreeg van de fabriek. Na 2 jaar heeft hij het veld omgeploegd. ik heb een aantal planten gered en ze geven fantastische stengels!

hoe pers je het sap?

 

mvg,

 

Paul

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@strauss 

 

1,5 hectare das dan 30 ton oogsten oftewel ongeveer 20.000 liter sap !!!  Doe daar 10 ton suiker bij en water :

Dat vergisten geeft genoeg alcohol voor de rest van je leven. 

En die boer heeft dat omgeploegd ?

 

Beantwoorden
(@strauss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@psycat inderdaad, alles omgeploegd omdat de kleur van de vrucht na verwerking niet rood genoeg was... 10- planten uitgegraven en de helft aan vrienden gegeven. zonde ze geven zo goed...

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom Strauss

Frambozenrood geeft geen blaoemstengels.  Perfect.  Bovendien een krachtige vroege groeier

De traditionele rabarber in Belgie was Victoria.  Maar die bloeit wel.  Dus werk om dat uit te snijden.  Victoria is resistent en geeft een evenwichtige smaak

Na het ontdooien laat ik alles uitlekken.  Na een dag uitlekken gewoon in een pers. 

Gaat heel vlot en snel.

De pulp gaat op de compost.

(Canada Red eb Holstein Geven mooi rood sap)

 

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Interessante draad.

Maar voor de goede orde: dat invriezen pectine zou afbreken, is een sprookje. Het is vaak wel zo dat na invriezen het sap makkelijker te winnen is, maar dat komt omdat door de ijskristallen de celwanden kapot gemaakt worden en de cellen dus makkelijker openbreken.

Beantwoorden
Berichten: 38
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Psycat, vergeten te vermelden, voor de winter leg ik een goeie laag paardemest op de planten. doet wonderen. Idem toen ik de planten in de grond gestoken heb, de put wat dieper gemaakt en eerst een laagje mest, dun laagje aarde en dan de rabarber. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Hi Strauss 

Rabarber is een compostvreter. 

Gecomposteeerde paardenmest gedurende de zomer of rauwe paardenmest in de winter geeft fantastisch resultaat.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van rabarberwijn maar rabargin daarentegen......

 

 

Beantwoorden
Berichten: 20
(@karlojanssen)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Toch eens met wat meer respect met de rabarber omgaan hier… eens kijken of het mij lukt er wat lekkers van te maken. Normaal gesproken niet te doen dat spul…

Beantwoorden
Berichten: 2
(@wvwburn)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ideale manier om te verwerken isnin stukken snijden, diepvriezer in voor een dag of 2,

ontdooien persen, terug in petflessen diepvries in en daarna de bovenste 10 cm afsnijden, (verwijderen oxaalzuuur)

suiker toevoegen en vergisten

geeft een alcohol met een aardse toets.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@wvwburn en stoken wanneer het uitgegist is?

Beantwoorden
Berichten: 2
(@wvwburn)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

tuurlijk, je kan er ook een wijn of schuimwijn van maken.

en indien deze niet bevalt afstoken

ruime voorloop nemen, hart afsmaken en op tijd overgaan op naloop.

 

enkele jaren laten rusten en er komt iets goddelijks tevooorschijn

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voila,

Dit weekend St Jan, oftewel de kerkelijke variant van de zomerzonnewende.

Vuur maken in de tuin en een heerlijk drankje uit de kelder halen

Ik pluk de rabarber bijna kaal en laat hem nu voor de rest van het jaar gerust.

 

In de diepvries heb ik een 20 kg fijngesneden stelen die ik ga ontdooien, persen, vergisten.

 

Hier in Belgie begint nu de cassis, rode bessen en weldra pruimen en frambozen. Abrikozen dit jaar nop : alles stukgevroren door late vorst

 

Dus : hiermee sluiten we rabarberjaar 2022 af. 🙂

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@psycat Maar eerst alles wat te maken heeft met noten: notenlikeur, nocino, ....

Beantwoorden
(@strauss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@psycat 

Dag Psycat, dit jaar heb ik 3 heerlijke dranken gemaakt met de rabarber. Mijn basis was telkens rabarber-mede (14%) met honing van mijn eigen bijen.

-1/3 heb ik op flessen getrokken met een vleugje extra honing. Hoewel de mede nog moet rusten heeft hij een mooie kleur en een heerlijke aroma! Stieken al eens geproefd. Heerlijk!

- 10l heb ik in de Alquitara gestoken met kruiden om een soort van Gin te maken. Voor een eerste poging, bijzonder aangenaam maar verdere finetuning zal voor volgend rabarber seizoen zijn :-(.

- 10l heb ik in de Alquitara gestookt, afgelengd naar 45°, eiksnippers aan toegevoegd een na 3 weken geproefd. Heerlijk. Van de rabarber merk je hier niet heel veel meer van maar het heeft iets mee van Calvados / bruine Rhum.

Samengevat, ik kan niet wachten tot het volgende rabarber seizoen! Gelukkig heb ik dit jaar veel honing en ben ik momenteel 75l mede aan het maken als basis voor een verdere desitlatie.

PS. de casis (zwarte bessen) zijn al volop aan het macereren en wat betreft mijn pruimelaars, de takken kraken bijna onder hun gewicht. Alleen jammer dat er zo veel wespen zijn)

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klopt concha

Traditionele notenwijn maakt men hier men groene walnoten, geplukt op st jean

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Strauss

 

Bij mij geeft Rabarber een basisnoot aan de drank. Een beetje zoals graanalcohol een complexere en rijkere basis vormt voor een distillaat. Zeker vergeleken met suikerwash alcohol.

Combineren met mede, lijkt me dan ook een schitterend idee. Helaas leef ik in een agro-industrieel gebied van suikerbiet, mais, tarwe en aardappel dus absoluut niets te rapen voor bijen.

10l heb ik in de Alquitara gestoken met kruiden om een soort van Gin te maken. Voor een eerste poging, bijzonder aangenaam maar verdere finetuning zal voor volgend rabarber seizoen zijn

Welke kruiden heb je gebruikt Strauss ? Steeds benieuwd naar kruiden die harmonisch samengaan met de rabarber.

Ook hier geven mijn pruimelaars heel veel dit jaar. Ik heb wel meer dan de helft van de vruchten verwijderd wegens angst voor scheuren van mijn bomen. De Mirabellen daarentegen doen het dit jaar niet goed en de bloesem van de abrikoos vroor op het einde van de winter stuk.

Overigens : ik heb 2 nieuwe varieteiten van Rabarber gevonden en aangeplant. benieuwd wat die gaan geven

 

Ciao

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

The proof is in the pudding.

 

Na twee jaar werken met rabarber is de tijd aangebroken om tasting notes te delen.

Finesse van techniek en ambacht zijn tenslotte geen doel op zich maar een pad naar de creatie van een uitgelezen fijne drank.

Wvwburn beschrijft de smaak van rabarber als alcohol met een aardse toets.

En ik moet hem gelijk geven.

 

De alcohol heeft een scherpe, bijna peperige, toets met noten van cardamon. Iets te scherp van smaak, zeker rauw. Na rijpen verzacht de smaak en komt meer in evenwicht maar het blijft aards, kruidig en doet een beetje denken aan de smaak van artisanale sambucca.

Alleszins te ruw en ongepolijst om puur te drinken.

Wel een degelijke alcohol om te mengen met zachtere of fruitigere toetsen. Ik denk aan honing of appelsien extract of later in het seizoen met pruimenalcohol.

 

Aangezien intussen mijn groententuin volstaat met rabarber, ga ik verder zoeken in het verfijnen van deze alcohol. Ik denk bv aan het maceren van curacao appelsienen tussen de eerste en tweede stook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@psycat 

Ik zou ook eens proberen rabarber te vergisten en af te stoken. Kan er na de stook ook suiker toegevoegd worden om een likeur te maken of blijft er te weinig smaak over in het destillaat?

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Hello Moonshiner

Indien je een likeur wenst te maken met rabarbersmaak :  gaat niet.  De typische smaak van rabarber gaat verloren bij het stoken.

Rabarberseizoen is nu op het einde maar je zou nog stengels kunnen oogsten indien het een sterke plant is.

het stoken is moeilijk (ik doe rabarber met soort boka) maar geeft een interessante basisnoot.  De smaak van raabarber gaat echter verloren bij het stoken. 

Misschien kan je macereren ?  Maar ik betwijfel het.

Prettige zomer nog

 

(ps pruimen daarentegen zijn er nu volop en geven een heerlijke palinka/slibovitch)

 

 

 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@psycat Ik heb het geprobeerd met aardbeien en aalbessen. En inderdaad de smaak gaat verloren bij het destilleren. De aardbeien wassen en snijden in kleine stukjes en deze dan invriezen in een weck pot. Daarna in de zon een aantal uren laten staan. Enkel het sap gebruiken, dus niet de aardbeien pureren. Aanleggen met alcohol en suikerwater. Dezelfde principe met aalbessen. Wel eerst de steeltjes af doen voordat het in de vriezer gaat. Ik heb mij gebaseerd op dit filmpje: aardbeien likeur

 

Het resultaat was behoorlijk. Misschien een poging ondernemen en zeg ons wat je ervan vindt.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Even een anecdote en vergelijking met de wereld van geuren (ipv smaken)

In het fantastische boek Parfum van Suskind, ontdekt een geniale parfumeur dat hij niet  alle geuren kan omzetten met distillatie.  de hele subtiele geuren van bepaalde bloemen bv laten zich niet vangen door dstileren.

Hij leert dan de geheimen van de enfleurage. (warme en koude).  een techniek die toelaat om heel subtiele geuren te vangen en om te zetten in parfum.

Beetje zoals voor ons :  bepaalde smaken (en geuren) laten zich niet of heel slecht omzetten door distillatie.

Ik kan het boek Parfum dan ook ten stelligste aanraden aan iedere stoker.  🙂

 

(End of derail)

Beantwoorden
(@bommel)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@psycat 
Hartstikke goed boek idd!!!

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi

Likeuren en zoete dranken zijn mijn ding niet.

Maar er zijn hier op het forum verschillende mensen die de kunst van het macereren behoorlijk onder de knie hebben.

Een hoop fruitsmaken en aromas zijn  moeilijk te vatten via distillatie.  Mango en aalbessen bv. 

Het is een aparte techniek maar niet aan mij besteed.

Voor rabarber :  misschien de rabarber persen en dat sap mengen met suiker en een neutrale alcohol ?

 

Veel succes en laat ons het resultaat weten.

 

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?