Beste stokers, wie kan mij helpen aan een recept voor Kruskovac?
gr. Ad
Kruskovac
Kruskovac is een Kroatische likeur die gemaakt wordt van peren en suiker. Hier is een recept voor het maken van Kruskovac:Ingrediënten:
2 kg peren
1 kg suiker
1 liter alcohol (95%)
1 liter water
Schil van 1 citroen
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
Instructies:
Was de peren en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een grote pot of fles.
Voeg de suiker toe en meng goed.
Voeg de alcohol toe en meng opnieuw.
Voeg het water toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg de schil van de citroen, kruidnagels en het kaneelstokje toe en meng opnieuw.
Sluit de pot of fles goed af en bewaar op een koele en donkere plaats.
Laat het mengsel ongeveer 40 dagen rusten en schud de pot of fles af en toe om de ingrediënten goed te mengen.
Na 40 dagen is de Kruskovac klaar om te drinken! Zeef de likeur door een fijne zeef en bewaar in een schone fles of pot.
Nog wat gedetailleerdere instructies
Instructies:
-
Was de peren en snijd ze in stukjes. Doe de perenstukjes in een grote pot en voeg 1,5 liter water toe.
-
Breng het water met de peren aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de peren zacht zijn.
-
Giet het perenwater door een zeef om de peren te verwijderen en vang het perenwater op in een andere pot.
-
Voeg de suiker toe aan het perenwater en roer tot de suiker is opgelost.
-
Voeg het vanillestokje en kaneelstokje toe aan het perenwater en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen.
-
Laat het perenwater afkoelen tot kamertemperatuur.
-
Voeg het flesje alcohol toe aan het perenwater en roer goed door.
-
Giet de Kruskovac in flessen en bewaar op een koele, donkere plaats.
-
Laat de Kruskovac een paar weken rijpen voordat je het drinkt voor een betere smaak.
Ik ben het wel met Ruud eens: in het eerste recept worden de peren niet gekookt en in het tweede wel. Kan nogal een verschil maken.
Ik zou, als ik genoeg peren en alcohol had, beide recepten proberen en kijken wat het verschil is. Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat beide recepten een lekker resultaat opleveren.
@ moonshiner
mooi dat je beide recepten hebt geprobeert, ik zal hem ook eens gaan maken , ik heb hier nog wel een liter sugarwash staan die ik kan opofferen.
alleen ga ik dan voor de gekookte peren als dat een betere smaak opleverd.
bazz mijn dank voor het recept en moonshiner dank voor het vergelijkings materiaal
groeten
ruud-breda
Vandaag gemaakt, ben ook voor de variant met geschilde gekookte peren gegaan met een vanille stokje, schil van een citroen en een kaneelstokje.
Vanmorgen het warme gedeelte gedaaan, vanavond door een zeefje gedaan en de alcohol er bij gedaan. Heeft nu een wat scherpe smaak. Nog maar een tijdje laten rusten lijkt me 🙂
db
Ik heb ook een poging gedaan (bazz methode), ik heb conference peren gebruikt (steel en pitten eruit gehaald). De peren in kleine stukjes gesneden met schil (las overheen dat je deze moest schillen). Gekookt in 1.5 l water tot puree, gezeefd en aangevuld tot 1.5 L met water. 1 kg suiker toegevoegd, 1 kaneel stokje, 1 vanille stokje en 10 min zachtjes koken en totaal kwam het tot 2 L (ietsje meer vanwege het suiker). Ik heb 980 ml 91.5% alcohol toegevoegd, volgens de calculator zou het op 30% komen. 40 dagen laten staan en elke dag schudden. Gefilterd over koffie filter, duidelijk te zien dat er onopgeloste suiker in zit in de fles. Als ik het goed heb zit er 333 gr/l suiker in (totaal 3 L). Sommige mensen vinden hem echt fanatisch en andere vinden het meer een kaneel drankje, ik vind hem te zoet. De likeur is nu helder en mooie oranje van kleur. Heb geen kruidnagels en een citroenschil toegevoegd. Ga deze nog een keer maken maar dan zonder suiker, meer als vergelijking materiaal. Eventueel kan ik later de glycerine toevoegen.