Meldingen
Alles wissen

Recept Kruskovac?


Berichten: 5
Topic starter
(@ad-rem)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Beste stokers, wie kan mij helpen aan een recept voor Kruskovac?

gr. Ad

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
20 reacties
Bazz
Berichten: 140
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kruskovac

Kruskovac is een Kroatische likeur die gemaakt wordt van peren en suiker. Hier is een recept voor het maken van Kruskovac:Ingrediënten:
2 kg peren
1 kg suiker
1 liter alcohol (95%)
1 liter water
Schil van 1 citroen
5 kruidnagels
1 kaneelstokje

Instructies:

Was de peren en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een grote pot of fles.
Voeg de suiker toe en meng goed.
Voeg de alcohol toe en meng opnieuw.
Voeg het water toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg de schil van de citroen, kruidnagels en het kaneelstokje toe en meng opnieuw.
Sluit de pot of fles goed af en bewaar op een koele en donkere plaats.
Laat het mengsel ongeveer 40 dagen rusten en schud de pot of fles af en toe om de ingrediënten goed te mengen.
Na 40 dagen is de Kruskovac klaar om te drinken! Zeef de likeur door een fijne zeef en bewaar in een schone fles of pot.

Beantwoorden
2 Reacties
(@kroatieforum)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

New Member
Berichten: 1

@bazz En heeft hij dan ook de typisch oranje kleur?

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@kroatieforum Ja ligt er ook aan hoe lang je de peren laat maceren.

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 140
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nog wat gedetailleerdere instructies

Instructies:

  1. Was de peren en snijd ze in stukjes. Doe de perenstukjes in een grote pot en voeg 1,5 liter water toe.

  2. Breng het water met de peren aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de peren zacht zijn.

  3. Giet het perenwater door een zeef om de peren te verwijderen en vang het perenwater op in een andere pot.

  4. Voeg de suiker toe aan het perenwater en roer tot de suiker is opgelost.

  5. Voeg het vanillestokje en kaneelstokje toe aan het perenwater en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen.

  6. Laat het perenwater afkoelen tot kamertemperatuur.

  7. Voeg het flesje alcohol toe aan het perenwater en roer goed door.

  8. Giet de Kruskovac in flessen en bewaar op een koele, donkere plaats.

  9. Laat de Kruskovac een paar weken rijpen voordat je het drinkt voor een betere smaak.

Beantwoorden
3 Reacties
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@bazz 

de volgorde van het recept is me niet helemaal duidelijk, moet ik nu de eerste instructies aanhouden of de gedetailleerdere instructies ?

misschien om het duidelijker te maken het recept even aanpassen op de goede manier,want het lijkt me wel een lekkere liqeur

alvast mijn dank.

(of ben ik de enige voor wie het onduidelijk is?)

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@ruud1 De eerste instructies zijn wat globaal vandaar mijn gedetailleerde uitleg.

Beiden zijn goed.

Daarnaast kun je spelen met smaken. 

Beantwoorden
Tjerk
(@tjerk)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@bazz Ik zie in je “gedetailleerde” recept dat je 1,5 L water bij de peren doet, klopt het dat de likeur uiteindelijk dan rond de 38% is. Ik dacht dat de Krusxovac rond de 25% zat. En wanneer haal je de kruidnagel en het kaneelstokje eruit, voor het bottelen of na de plus minus vier weken. Ik ga het voor het eerst maken, lijkt me erg lekker.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben het wel met Ruud eens: in het eerste recept worden de peren niet gekookt en in het tweede wel. Kan nogal een verschil maken.

Ik zou, als ik genoeg peren en alcohol had, beide recepten proberen en kijken wat het verschil is. Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat beide recepten een lekker resultaat opleveren.

Beantwoorden
8 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@kees22

ik ben momenteel beide aan het maken. Ik laat nog weten hoe die verschillen.

Zie 2 flessen rechts. De linker is een sloe likeur.

1689770454-20230719_143023.jpg
Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

Ik heb beide recepten gemaakt en ze verschillen verassend van smaak.

Deze met de gekookte peren smaakt fijner en heeft mijn voorkeur.

Deze met de gemacereerde peren heeft eerder een stoofpeer-achtige nasmaak. Zeker niet slecht maar vind de gekookte versie beter.

Ps: Heb beide recepten gemaakt met conference peren.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@moonshiner79 Kijk: daar hebben we wat aan: duidelijke vergelijking met een duidelijke uitkomst. Dank je wel!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

@moonshiner79 dat je bij de gekookte peren meer smaak heb kan ik mij wel iets bij voorstellen. Als ik een fruit drankje maar dan los ik suiker op in wat water en laat daar het fruit in mee koken dan neem de suiker nog meer smaak op.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

@moonshiner79

@moonshiner79 ik heb alleen een simpele kook versie gemaakt dus ik kan niet vergelijkingen en ben op dit moment nog aan het proeven 🤔 🙄 

1 kg peren

0,2 kg suiker

1 kaneel stokje

1 vanille stokje

1 eetlepel glycerine

alcohol 80% (suiker alcohol 🤫 ) 

Peren in stukken gesneden 20 min laten koken in klein beetje water. Dan de kaneel en vanille nog 10 min mee gekookt(zachtjes). Suiker toe gevoegd en alles door een zeef gedaan. Na afkoelen aangelengd met de alcohol tot een drank van 40%(ongeveer 1:1) en op het laatst de glycerine toegevoegd. 

Na 2 maanden heb ik het nog eens door een zeef gehaald wand het was een dikke troebele drank geworden(en een beetje sterk).

 

1702909713-Peer.jpg
Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@rumo Ziet er goed uit! De mijne is ook troebel maar rond de 30 graden (ik vind 40 iets te hoog voor deze drank).

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

@moonshiner79 ik denk ook dat 40% te sterk is, de volgende keer begin ik met 40% en dan aanlengen tot 20%. Misschien dat ik voor deze fles nog wat peren kook om mee te verdunnen. Het was ook maar als een experiment begonnen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1844

40% was toch iets te sterk, dus ik heb nog een 1kg peren, 100gr. suiker in 700ml water 1 uur gekookt. De vloeistof bij de drank die nog over was gedaan. Nu heb ik iets meer dan 1 liter peren drank van 20% en het is nu een prima vrouwen drankje geworden 😆 

De volgende keer(en die komt zeker) maak ik er gelijk 20% van en doe ik ook iets met citroen en kruidnagel zoals in het Kruskovac recept. 

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 138
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@ moonshiner

mooi dat je beide recepten hebt geprobeert, ik zal hem ook eens gaan maken , ik heb hier nog wel een liter sugarwash staan die ik kan opofferen.

alleen ga ik dan voor de gekookte peren als dat een betere smaak opleverd.

bazz mijn dank voor het recept en moonshiner dank voor het vergelijkings materiaal 

groeten

ruud-breda

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 96
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag gemaakt, ben ook voor de variant met geschilde gekookte peren gegaan met een vanille stokje, schil van een citroen en een kaneelstokje.

 

Vanmorgen het warme gedeelte gedaaan, vanavond door een zeefje gedaan en de alcohol er bij gedaan. Heeft nu een wat scherpe smaak. Nog maar een tijdje laten rusten lijkt me 🙂

db

Beantwoorden
Berichten: 40
(@gerard01)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Ik heb ook een poging gedaan (bazz methode), ik heb conference peren gebruikt (steel en pitten eruit gehaald). De peren in kleine stukjes gesneden met schil (las overheen dat je deze moest schillen). Gekookt in 1.5 l water tot puree, gezeefd en aangevuld tot 1.5 L met water. 1 kg suiker toegevoegd, 1 kaneel stokje, 1 vanille stokje en 10 min zachtjes koken en totaal kwam het tot 2 L (ietsje meer vanwege het suiker). Ik heb 980 ml  91.5% alcohol toegevoegd, volgens de calculator zou het op 30% komen. 40 dagen laten staan en elke dag schudden. Gefilterd over koffie filter, duidelijk te zien dat er onopgeloste suiker in zit in de fles. Als ik het goed heb zit er 333 gr/l suiker in (totaal 3 L). Sommige mensen vinden hem echt fanatisch en andere vinden het meer een kaneel drankje,  ik vind hem te zoet. De likeur is nu helder en mooie oranje van kleur. Heb geen kruidnagels en een citroenschil toegevoegd. Ga deze nog een keer maken maar dan zonder suiker, meer als vergelijking materiaal. Eventueel kan ik later de glycerine toevoegen.   

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 40

Update: bovenstaande heb ik gemaakt met 2 kg overrijpe peren,1x kaneel en 1x vanille stokje en nu zonder suiker (52 dagen laten staan. Totaal 4.5 l na filtratie 30%. Hij is wel troebel tov de een met suiker, iets te lang laten maceren lijkt mij. Vond hem te sterk, nu 200 ml naar 25% gebracht en 1 ml glycerine toegevoegd, is een stuk beter. Recept wel geslaagd vind ik.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?