Beste stokers , ik heb een aantal kilo peren kunnen krijgen en wil hier graag een lekker drankje van maken.
Dit wordt mijn eerste keer mash maken met vers fruit en ik ben op zoek naar een eenvoudig beginners recept, ik heb 2 vaten van 30 liter waarin de peren kunnen gisten.
Wie kan me helpen aan een recept hiervoor, alvast bedankt
Martin
Ik wil dit 2x distilleren en lageren met eikenhout
Hi Martin
Heel subtiel.
Peren aroma laat zich moeilijk vangen in eau de vie. Morand, toch een van de betere poire eau de vies ter wereld, gebruikt 30kg peren per liter alcohol. Bovendien is het een mix van stoofperen, zoete peren en zelfs een paar zure appeltjes.
Misschien eerst eens het suikergehalte van je peren meten en, indien je het weet, vermelden over welke peren het gaat.
Als je de peren gewoon wenst te verstoken in een basis alcohol die je later verwerkt tot gin, rum of palinka is het recept eenvoudig
1 : De peren wassen, steeltjes verwijderen, gekneusd fruit eruit halen, versnijden in stukken of vermalen.
2 : Water bijvoegen en laten gisten.
Ofwel
De peren in stukken, verwarmen tot de peren uit elkaar vallen en je perenspijs hebt, (je mag er zure appels en/of rabarberstelen bijvoegen)
SG meten
Laten gisten door toevoeging van een fruitgist.
Heel langzaam stoken met een klassieke alambiek om smaak te bewaren
Maar de fijne smaak van een goede eau de vie zal je moeilijk halen vrees ik.
Succes ermee
PS Lageren op eikenhout zou ik je afraden. Ik zou eerder een klassieke moerbei houten lagering proberen
PPS indien je 2x overhaalt vrees ik dat de perensmaak volledig weg is maar dat zal van je ketel afhangen
ik zou wat appelen erbij zoeken en meer de kant van een zacht calvados opgaan
dan blijft het recept het zelfde maar je “vangt” iets makkelijker smaak
Hi Martin
Je hebt hier al verschillende opties waartussen je kan kiezen.
Ofwel ga je voor het proberen de fijne perensmaak in een eau de vie te vangen. Heel subtiel en moeilijk. Vooral omdat je niet weet welke peren je hebt. Wel even aan Robbert vragen welke gist hij hiervoor kan aanraden. Inderdaad heel langzaam vergisten en 1x overhalen. Niet lageren op eik want dan is de smaak weg.
(is mij nooit gelukt iets degelijks te bekomen maar ik hoop dat jij het kan)
Ofwel ga je voor de oplossing van haak. Die is eenvoudiger en creatiever. Zoek zure appels en voeg 50% appels toe. (optioneel, want we zijn laat in het seizoen, 10% rabarber bijdoen.) Gewoon vergisten, stoken en proeven. Is de smaak te scherp dan ofwel een tweede maal stoken ofwel besluiten een jaartje te lageren in eikenhouten vat.
Uiteraard gekneusd fruit wegdoen,
PS Prima Keteltje, maaar ik zou glas of RVS opvang container gebruiken. Of een papegaai
PPS De beste peer voor eau de vie Poire is de Poire Williams oftewel Bon Chretien. Aangevuld met een paar zoetere peren of appels.
De smaak komt bij peren pas laat te voorschijn.Maanden na het distilleren.tot die tijd weg zetten/lageren in het donker
misschien ipv hout walnoten doppen
Moet eerlijkheidshalve “bewuste”bronvermelding doen .Geleerd van wijze Fries maar niet die ouwe 🤣
Binnenkort ga ik naar een mobiele fruitpers met mijn appels en peren. Ik zou een deel van het sap willen gebruiken om te laten vergisten. 2 vragen:
- is het best om te vragen om dit sap niet te pasteuriseren?
- voor peren, ga ik veel smaakverlies hebben indien ik enkel maar werk met het sap om te vergisten, of geeft de pulp niet zo veel smaak?
Thx voor de feedback
Thx Robbert. Net een volle kruiwagen peren geplukt, gewassen, kop en staart afsnijden en dan in 16 delen gesneden. Alles in een grote pot samen met ongeveer 10 à 15 water op temperatuur gebracht tot 80 graden en na 10 minuten de gas uitgedaan. Nu laten afkoelen en dan in de vergistingsemmers. Eens in de emmers, SG en PH meten en bijsturen indien nodig. ben eens benieuwd.
Dag Robbert, momenteel ben ik mijn perenbeslag aan het stoken in mijn Alquitara. Heb hem gevuld met 30l beslag. Ben wel verbaasd dat de eerste alcohol maar kwam toen de thermometer bijna 90 graden aangaf. Daarnaast zit ik aan een alcohol percentage van ongeveer 40%. Is dit normaal? Ondertussen heb ik reeds 1l destillatie en blijft het alcohol percentage rond de 40°.
Aan 34° ben ik gestopt. Het destilaat had niet veel smaak meer. Meteen de 2e alquitara (2,5l) uitgehaald. Percentage is inderdaad veel hoger. Zit momenteel rond de 75°.
rendement is laag maar de smaak is nu al heerlijk.