Meldingen
Alles wissen

Recept voor een jonge en oude jenever


Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo jenever stokers.

Een tijdje geleden heb ik mij toegelegd in het maken van jenever. Na het bezoek van het jenever museum in Schiedam kreeg ik hier interesse in. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, dit recept kan worden aangepast aan jouw smaak en mogelijkheden die je ter beschikking staan.

Om dit recept te maken gebruik ik een aantal verschillende methodes, die ik al eens uitvoerig heb beschreven in andere topics. De combinatie van deze methodes is de basis voor de jenever.

Voor een jonge jenever heb je natuurlijk alcohol nodig. Deze alcohol verkrijg ik op een simpele manier door suiker te vergisten op een graanbed. Het zetmeel in dit graan zal niet in suiker worden omgezet, het dient puur voor de smaak, de suiker zorgt voor de alcohol. Het graan is in feite gewoon paardenvoer. Hier zit een diversiteit aan granen in wat heel geschikt is voor deze doeleinden. Ik stook deze wash naar een ABV van 94%. Het is een vrij neutrale graan alcohol welke een lichte graan smaak heeft. Heb je geen kolom dan kan dit ook met een gewone potstill worden gestookt. Je zou hem nog een tweede of derde keer kunnen overhalen. Dat bepaal je zelf.

http://www.stookforum.nl/thread/whisky-vodka-maken-van-5-granenmix-paardenvoer/

Ook het roggebrood recept is prima te gebruiken.

Nu gaan we een essence maken van verschillende kruiden. Deze kruiden kun je online bestellen bij pit en pit. Neem 1 liter neutrale alcohol van 94%. Heb je geen 94% dan neem je 2L van bijvoorbeeld 60%. Doe daar de volgende kruiden in:

Gekneusde Jeneverbes                12 gram

Zoethout             1 gram

Sint Janskruid    2 gram

Kardemon           1 gram

Engelwortel        2 gram

Laat dit enkele dagen in de alcohol trekken. Filter deze alcohol door een zeef en doe de alcohol in een potstill. Leng aan met water tot onder de 40%. Stook deze mix heel rustig af met je potstill en vang het aller eerste beetje op, en gooi dat weg. De rest bewaar je. Dit is je essence.

Voor een jonge jenever neem je je graan alcohol en verdun je dit tot 1 liter van 40% of 35% wat je zelf het prettigst vind. Doe dan 10ml essence erbij. Dan 5 a 10 gram suiker.

De jonge jenever is klaar!

Een oude jenever bevat minimaal 15% moutwijn. Deze moutwijn kun je maken door wort te vergisten en te stoken. Deze wort maak je van versuikerde pilsmout. Om pilsmout te versuikeren kun je een brouwketel gebruiken, die sommigen voor het bier brouwen ter beschikking hebben. Ik gebruik een koelbox en dit is voor mij een ideale methode. Simpel om te doen, en goedkoop.

http://www.stookforum.nl/thread/whisky-mash-maken-van-mout-met-de-koelbox-methode/

Als je je moutwijn klaar hebt, kun je deze op eikenhout laten rijpen. Ik doe 30% van deze moutwijn en 70% graanalcohol bij elkaar, en leng het aan tot 40%. Dan 10ml essence  per liter erbij, en een thee lepel honing. Ik gebruik geen suiker.

Proost!

Beantwoorden
14 reacties
1 Beantwoorden
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@monoblock Je geeft bij je jeneverrecept aan dat er 10 ml essence per liter moet worden toegevoegd. Is dat niet een beetje weinig? Dat zou betekenen dat je met een liter essence 100 liter jenever kan maken. Hoeveel graan gebruik je voor het graanbed in 20 liter suikerwash?

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ter aanvulling: Ik de method met de koelbox is identiek, alleen gebruik ik gewone pilsmout, en geen geturfde whisky mout uiteraard.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mono ben dronken en zelfs stoned maar moet toch even reageren, corrigeer me maar begrijp ik dat je nog nooit alcohol hebt gemaakt van alleen het zetmeel in graan? Hoe zou je dat product kwalificeren? Jong, oud of maar gewoon wodka. Vroeg het me even af. 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Lummel, proost. Dat is niet juist. Ik maak juist alcohol uit graan, daar heb ik een heel topic over geschreven. Zie de koelbox methode, dat is de moutwijn. De basis voor deze jenever is gemaakt met een suiker vergisting. Dit is omwille van de eenvoud.

Je kunt ook de bostel die overblijft bij het maken van de moutwijn, gebruiken om een suiker vergisting te starten. Met jouw brouwketel is dit recept een eitje. Als je alles uit graan maakt dan is het een graan jenever.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank je Mono zit aan een wodka met verse jus helemaal gemaakt uit het zetmeel van graan met de Grainfather. Nog nooit zulke lekker wodka gezopen. En als ik stoned ben proef ik echt heel er goed. Ik weet dat je er ooit een topic over hebt gemaakt maar daar heb ik nu de puf niet voor om na te lezen. Dus effe snel je bent wellicht toch nog wakker

 

Ik begrijp dus dat wat ik heb gemaakt, 6,5 kg gemout gerst, uurtje in water van 75 graden, in 25 liter ton met wodkagist van stookwinkel, stoken en dan heb ik graanjenever? Zitten daar geen kruiden in dan? Of ben ik abuis? 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Lummel, als je neutrale alcohol uit graan stookt (wodka), en je doet daar de essence bij, dan heb je een jonge graan jenever. Trouwens, voor een optimale vergistbaarheid doe ik 1 stap van 63 graden. 75 graden is te hoog, dat beinvloed de opbrengst nadelig. Ik gebruik trouwens bakkersgist, dat gebruiken ze in het jenever museum ook, en dat gaat als een raket!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ondertussen gegoogled op alle jenevers, ik geef het maar op er zijn meer variaties in jenever dan er kerken zijn. Ik zou bijna zeggen, proefondervindelijk, de beste jenever, wodka of wat je noemt is zetmeel omzetten en goede gist. Keep het simpel 

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ja en de essence niet vergeten van de jeneverbes en de kruiden.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mono moest net pissen en dacht laat ik maar eens bij mijn ton kijken die momenteel staat te gisten en die ik vandaag wilde stoken maar dat gaat hem niet worden als ik het waterslot zie. Hoe zou je dit noemen. 

Dus 

Vanuit 6,5 kilo gerst zetmeel omgezet. 10 liter gestookt met een fantastisch respultaat de overige 15 liter heb ik in de ton laten zitten en aangevuld met 4 kilo suiker en weer 10 liter water toegevoegd. Geen rekening gehouden met de 4kilo suiker dus de eerste nacht overstroomde het waterslot, Weer wat geleerd. Maar goed, hoe zou je dit noemen? Ben heel benieuwd naar het verschil in smaak tussen alleen zetmeel en toegevoegde suiker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ahum was zeker nog in de bonen vannacht. Maar net gekeken bij de ton en dat wordt inderdaad geen stoken. Spijtig dat ik 4 kilo suiker heb gebruikt en niet ben begonnen met 2 kilo. Ook had ik achteraf de gestookte stookwijn weer terug moeten kieperen samen met de suiker en geen schoon water.

Maar om on topic te blijven er zijn zoveel manieren om jenever te maken maar jenever is dus gemaakt van suiker met een graansmaakje en als je het graan vergist is het graanjenever en daar tussen zitten talloze varianten. Weer wat geleerd. Zal tzt het smaakverschil tussen de echte graanjenever en deze gisston melden want ben heel erg benieuwd hoe je dit terug proeft.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Stookvrienden! Ik heb al het bovenstaande gelezen en blijf het toch wat ingewikkeld vinden. Ik heb gewoon alcohol gestookt van suiker en dat (van 90%) terug gebracht tot 35% d.m.v. het toevoegen van water. Nu heb ik dat mengsel met kruiderij "gelagerd" in stenen kruiken (ja, die van Bols dus...) en in mijn schuurtje gelegd om te "rijpen". Over een paar maanden wil ik het spul zeven/filteren en dan kijken hoe het smaakt. Of...... moet ik het dan opnieuw afstoken? Ik hoor van jullie.

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De alcohol zal na het zeven erg sterk smaken, en een kleur hebben. Dit zul je zo niet kunnen drinken. Als je dit vervolgens rustig stookt, dan blijft het blank en heb je een essence gemaakt. Die kun je dan naar smaak toevoegen aan de neutrale alcohol die je hebt staan. Zo heb je zelf in de hand hoeveel jenever smaak het moet krijgen.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Monoblock, hoe lang raadt je aan dat het moet blijven staan?

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een paar dagen is voldoende om de smaken uit de kruiden te laten trekken. Je kunt dit nu rustig stoken en opvangen. Je hebt dan je essence klaar.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?