Meldingen
Alles wissen

Recept voor neutrale graanalcohol gezocht


McCorner
Berichten: 394
Registered
Topic starter
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Tja, het zal vast al ergens op het forum staan, maar na zoeken op "neutraal" en "neutraal graan" en het doorspitten van 25 bladzijden in Recepten/Spirits leek het me makkelijker om gewoon maar de vraag te stellen:

Ik wil op basis van graan een 25 liter stookwijn maken om deze daarna met de T500 tot een "neutrale" basisalcohol te stoken. Ik heb nog 1400 gram roggemout en 600 gram pils mout liggen, dus het zou mooi zijn om dit er ook in te gebruiken....

Beantwoorden
69 reacties
57 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@mccorner  er zijn diverse opties. 

Je heb 600 gr mout  dus daar kan 5 , 4 kilo gerst of tarwe op .  Of mengsel van beide . Gist je op de graan zit je op totaal ongeveer 25 liter 

(In 25 liter ongeveer 7,8 kilo stort gebruiken maar dan moet je na maïschen uitfilteren )

Je zou de roggemout kunnen gebruiken maar voor " neutraal " is rogge vrij zwaar in karakter .

Voor een " neutraal " uit pils mout en gerst kun je maischen in 1 stap op 67 gr met ph van 5,4 -5,6 . . Gebruik een mineralen supliment en  Gisten met bakkersgist , Fermentis C70 , westcoast van mangrove jack of Red star dady 

. Beste min 2 x overhalen . Voor en naloop in finale overhaal .

Beantwoorden
ppeterke
Registered
(@ppeterke)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Actief Lid
Berichten: 107

@robbert waarom moet je hier niet op de verschillende temperaturen maischen 

55°  65° 72° 80° ???

en ik dacht dat het 6kg mout is op 25 L moet het 7,8kg zijn?

en is het normaal dat de PH kan dalen naar een 5,2 a 5,3 ook al was de begin ph 5,5

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@ppeterke het maïschen hier is voor alcohol  dus  is omzetten van het zetmeel naar vergistbate suikers en minder om ook estervormong te stimuleren . Dan kun je volstaan met het 1 stap 67 graden 

7,8 kg is Max te gebruiken  in 25 liter maar omdat er hier gesproken wordt over  niet meer dan 600 gr  mout  aanwezig  is   dat is 10% diastatisch min van totaal dan kun je 5,4 kilo aanvullen. Dan kom je op die 6 kilo totaal 

Ja het is normaal dat het ph zakt . Tijdens maischen en het kan bij gisten ook nog 1 punt zakken .

Beantwoorden
ppeterke
Registered
(@ppeterke)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Actief Lid
Berichten: 107

@robbert bedankt voor de uitleg 

maar ik bedoelde na het maischen dat de ph zakt tijdens het vergisten 

na het maischen had ik 5,5 en na een paar dagen vergisten had ik 5,2.

ik dacht dat graan stabiel was kwa PH

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@ppeterke gist maakt noet alleen alcohol en co2 maar tijdens omzetten komen worden ook zuren gevormd / uitgestoten

Beantwoorden
ppeterke
Registered
(@ppeterke)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Actief Lid
Berichten: 107

@robbert en tot hoe laag mag het zakken tijdens de vergisting zonder problemen?

en kan het dat er tijdens de vergisting een correctie moet gebeuren om deze terug te verhogen? zonder eventueel risico op bijsmaak en de boel om zeep te helpen.

 

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 88

@robbert 

Wat zou het verschil zijn in het eindresultaat tussen een brouwsel  van 10% gerstmout/ 90% ongemoute gerst en een brouwsel met 100% gerstmout?

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563

@moonshiner79  opbrengst

Beantwoorden
Moonshiner79
Registered
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 88

@alchemist 

Enkel opbrengst? Geen verschil in smaak?

Als ik het goed voorheb, brengt 10% mout / 90% graan meer op dan een volledig mout brouwsel omdat, bij dit laatste, een deel van de energie reeds in het kiemen is gestopt. Correct?

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563

@moonshiner79  niet alleen opbrengst, smaak en mogelijke andere problemen. 10% mout en de rest granen kan maar het levert al snel de mogelijkheid dat er te weinig omzetting gebeurd. Ligt er ook aan hoe je doet maischen en hoe goed je dat proces snapt. Vuistregel is 20% diastatisch mout, afhankelijk van de graansoort die niet diastatisch is kan t nog extra werk zijn. Ook de ketel due gebruikt wordt kan ern bepaalde sinecure opleveren.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563