Meldingen
Alles wissen

Recept Whisky


Berichten: 9
Topic starter
(@macjaap)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Als startende Distilleerder zijn wij (Henk en Peter) op zoek naar recepten voor een mooie zachte Whisky, wie kan ons helpen?

BvD, H&P

Beantwoorden
17 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@macjaap welk type / merk is jou smaak ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag heren,

 

Ik wil jullie graag helpen alleen heb ik wat meer informatie nodig;

 

  • Wat voor type Whisk(e)y zijn jullie aan het denken? Eventueel is een vergelijk met een bekende Whisk(e)y ook prima.
  • Welke ketel gebruiken jullie? 
  • Ik neem aan dat jullie zelf gaan maischen?

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist begint bij mouten.

En welk mout

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@robbert Niet te hard van stapel lopen Robbert 😉 , heren zijn startend, wil ook even checken dat ze Whisky maken begrijpen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist een zachte Whiskey begin t bij juiste mout keuze granen en zeker ook. De rijping en vat keuze. En natuurlijk hoe en waarmee wil je destilatie doen.

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@macjaap)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Robbert je zegt het goed, wij zijn startende distilleerders en de adviezen vliegen om onze oren, hiervoor dank.

Wij hebben diverse pogingen gedaan met gewoon bier ui de fles, lekker de goedkoopste en we waren trots bij de eerste druppel die uit de condensor kwam. Na diverse andere pogingen voor het eerst via een voor ons simpel recept 5 kg Mout via de molen laten fermenteren. De stookwijn smaakte erg zoet en heeft een week lang geprutteld. Daar na een snelle distillatie gedaan vervolgens een langzame, bij lage temperatuur dit alles volgens een recept. In onze ogen een goed resultaat. Echter ik lees ook dat Gerst wordt toegevoegd wat is de verhouding van Mout en Gerst, heb in een WWW artikel gelezen 1:2 kom ik dus bij u pro distilleerders wat is u advies.

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@macjaap allereerst Wanneer de stookwijn nog erg zoet smaakte kan het wezen dat de vergisting nog niet geheel afgelopen was .

En wat voor mout is er gebruikt ?

Gerstemout , tarwe ,rogge ,haver ? Je kunt namelijk diverse mouten van diverse granen hebben .

Verhouding mout en granen kan enorm verschillen zolang er maar tenmiste 1/10 deel een enzym actief mout is / diastatisch .

Je vraagt om een zachte Whiskey nu is dat ook erg wijt begrip . Uit alle windstreken zijn diverse zachte en zware whiskey's verkrijgbaar . Dus een advies was makkelijker als je een voorbeeld zou geven van een type of merk .

Maar ik zou daarom een suggestie kunnen doen .

( Even instap waaruit je later met kleine wijzigingen naar smaak verder kunt.)

Neem voor een zachte Whiskey niet alleen gerst maar gebruik een gerstemout , geschroot gerst en geschroot tarwe .

Verhouding zou kunnen 1 gerste mout  ,1 gerst en 1 tarwe . Maar  je kunt ook 1,gerstemout , 1 gerst en 2 tarwe nemen . Gebruik 3,2 liter water per kilo mout / granen 

Ga deze maischen   55 gr   - 20 -30 min 

65 gr 60 min. 

72 gr 20 min 

Zorg dat de PH vooraf aan de 65 graden stap tussen 5,4 en 5,6 ligt!! 

Na het maïschen  jodium test om te zien of zetmeel is omgezet .

Vervolgen spoel uit op 80 graden op zeef.

Na het spoelen kun je eventueel iets inkoken voor minder volume en ingekookt zal ook het SG wat hoger liggen .  1060 zou mooi uitgangs punt zijn .

Zodra de temperatuur rond 23 graden zit voeg je gist toe .

Het mooiste is voor een zachte Whiskey een melkzuren gist te gebruiken . 

Maar je kun ( sorry als ik zo zeg ) als beginner beter een bakkers gist gebruiken ( het heet bakkers gist masr is in principe zelfde als een biergist . Saccharomyces cerevisea )

Je hoeft in principe geen voeding toe te voegen maar gebr  4 gr Dap  op 10 liter  .

Gebruik voor whiskey's nooit een snel gist of turbo . Dat gist gaat vol op de suikers en de tijd voor estervorming is er niet . Voor een mooie smaak neem de tijd . Het zou met de bakkersgist 21 tot 28 dagen onder normale omstandigheden duren .

Wanneer de gisting voorbij is hevel je fe wort over naar de ketel . Stook de drank uit tot bina 1/3 van begin hoeveelheid is opgevangen .

LET OP kom niet met temperatuur boven 95 graden . Bij die temp verlies je smaak  .

Voor de tweede overhaal geld bijna het zelfde maar dan met verwijderen van voorloop en na loop .

te laag in temperatuur krijg je weinig smaak te hoog verbrand je smaak 

De naloop begint wanneer het percentage in uitstroom begint te dalen wanneer je globaal  rond 55 % in naloop zit zal de smaak ook keren . Dus proef goed en wacht niet te lang .

Hou er rekening mee dat whiskey smaak pas bij rijpen er in komt dus zoek niet de Whiskey smaak bij maken van Scheiding maar moment dat er een niet gewenste smaak inkomt .

Voor een zachte whiskey zou je kunnen overwegen op frans of Roemeens eiken te lageren .  Eventueel een sherry of port gedoopt hout .

Ik hoop dat je hier wat mee kunt ..

Beantwoorden
(@macjaap)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@robbert, Dank Robert en waar kun je deze granen kopen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@macjaap mout weet ik niet in Nederland te verkrijgen nu ( ik mout zelf ) maar granen zou je kunnen bestellen via https://www.demolenwinkel.nl/granen/

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@macjaap 

 

Mout is in Nederland bij een paar webshops sowieso te krijgen, afhankelijk van waar je woont zou je eens kunnen Googlen op brouwwinkels in de buurt.

 

Geschroot;

https://www.brouwmout.nl/product/moutmixer-service/

 

Ongeschroot;

https://www.brouwland.com/nl

https://www.unibrew-nederland.nl/

https://www.sbi4homebrew.com/

 

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@macjaap 

https://www.tasboomkwekerij.nl/bier-en-wijn-maken/mout/

Hier is ook mout te koop!

groet, Harry

Beantwoorden
 Abe
(@abedelange)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@robbert , volgens jou recept " 1 gerste mout  ,1 gerst en 1 tarwe" 
kun je daarvoor in de plaats ook 2 x g
erste mout en 1 x tarwe mout nemen??
of moet een deel niet gemout zijn.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@abedelange nee het hoeft niet perse een ongemout deel bevatten .het is whiskey en daarin kun je met mout en granen variëren. Daardoor krijg je andere smaak vorming .

Je kunt  jou  variant ook toepassen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 99
(@larsje40)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heeft er toevallig ook iemand ervaring met de whiskymout van Castle malting? die kan je 100% als stort gebruiken voor je whisky volgens hun website.

Technische fiche CHÂTEAU WHISKY® 2020 (castlemalting.com)

Vroeg me af of iemand hier ervaring mee heeft?

Thnx

gr. lars

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@larsje40 Dit is de mout die Erik via Bio-brouwmaat had, er zijn 3 versies van meen ik, zwaarste rond de 30 PPM.

 

Je krijgt er zeker lekkere Whiskies mee, maar tijdens de vergisting,  stoken en rijpen verdwijnt er redelijk wat qua turfsmaak. Ik heb er een paar keer een Finlaggan achtige mee gemaakt 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@macjaap)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Op de vraag welke ketel ik gebruik kan ik eenvoudig zijn s een RVS made in China ketel van 30 liter met koeler etc, koste 112 euro. Wij hebben geen ervaring met andere koperen ketel dus kunnen niet vergelijken, wat we wel weten is dat er < als 80% uit de stookwijn wordt gehaald. Inmiddels de condensorpijp van ketel naar koeler van koper gemaakt en een nieuwe koeler hebben vernieuwd, de oude was te klein nu een grote RVS pan aangepast zodat de koelspiraal er ruim in past. Zo klote we vrolijk door een weten jullie lezers is gewoon leuk om te doen. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@macjaapvoor whiskey's heb je eigenlijk wel een Whiskey ketel nodig omdat die meer aroma pakt .

Maar die Chinese keteltje zijn echt niet raar voor dat geld . Je kunt er net zo goed mee werken als met alle andere frabrieks hobby rvs ketels onder de Duizenden euro

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?