Als startende Distilleerder zijn wij (Henk en Peter) op zoek naar recepten voor een mooie zachte Whisky, wie kan ons helpen?
BvD, H&P
Dag heren,
Ik wil jullie graag helpen alleen heb ik wat meer informatie nodig;
- Wat voor type Whisk(e)y zijn jullie aan het denken? Eventueel is een vergelijk met een bekende Whisk(e)y ook prima.
- Welke ketel gebruiken jullie?
- Ik neem aan dat jullie zelf gaan maischen?
Robbert je zegt het goed, wij zijn startende distilleerders en de adviezen vliegen om onze oren, hiervoor dank.
Wij hebben diverse pogingen gedaan met gewoon bier ui de fles, lekker de goedkoopste en we waren trots bij de eerste druppel die uit de condensor kwam. Na diverse andere pogingen voor het eerst via een voor ons simpel recept 5 kg Mout via de molen laten fermenteren. De stookwijn smaakte erg zoet en heeft een week lang geprutteld. Daar na een snelle distillatie gedaan vervolgens een langzame, bij lage temperatuur dit alles volgens een recept. In onze ogen een goed resultaat. Echter ik lees ook dat Gerst wordt toegevoegd wat is de verhouding van Mout en Gerst, heb in een WWW artikel gelezen 1:2 kom ik dus bij u pro distilleerders wat is u advies.
Heeft er toevallig ook iemand ervaring met de whiskymout van Castle malting? die kan je 100% als stort gebruiken voor je whisky volgens hun website.
Technische fiche CHÂTEAU WHISKY® 2020 (castlemalting.com)
Vroeg me af of iemand hier ervaring mee heeft?
Thnx
gr. lars
Op de vraag welke ketel ik gebruik kan ik eenvoudig zijn s een RVS made in China ketel van 30 liter met koeler etc, koste 112 euro. Wij hebben geen ervaring met andere koperen ketel dus kunnen niet vergelijken, wat we wel weten is dat er < als 80% uit de stookwijn wordt gehaald. Inmiddels de condensorpijp van ketel naar koeler van koper gemaakt en een nieuwe koeler hebben vernieuwd, de oude was te klein nu een grote RVS pan aangepast zodat de koelspiraal er ruim in past. Zo klote we vrolijk door een weten jullie lezers is gewoon leuk om te doen.