snel gistende wodka
Voor degenen die op zoek zijn naar een snelle fermentatie, levert een beetje tijd die tijdens de bereidingsfase wordt besteed enorme voordelen op bij het verkorten van de tijd voor een fermentatie.
Hier is een manier voor een snelle wodka tegen zeer lage kosten zonder koolstoffiltering of toegevoegde opruimingsverbindingen.
Het geheim zit in de DAP - di-ammoniumfosfaat dat samen met de multivitamine verkrijgbaar zou moeten zijn bij een HBS- of wijnmakerwinkel.
Ingrediënten (voor een wash van 23 liter)
4kg Suiker
250 g tarwezemelen
1 Multivitamine tablet
Snufje Epsom-zout
1/2 theelepel DAP
Citroenzuur
50 g bakkersgist
Ik koop de zemelen bij de plaatselijke dealer(zak van 5 kg voor € 6,50), maar de meeste supermarkten hebben het als bakzemelen of molenzemelen.
Dit is niet de All-Bran ontbijtgranen, maar is zoveel goedkoper. voor een paar cent per wasbeurt.
Breng in een grote pan (5 liter of groter) 2 à 3 liter water aan de kook (ik kook het eerst in de kan om tijd te besparen)
Voeg de 250 g zemelen toe, roer, breng weer aan de kook en laat 30 minuten sudderen, af en toe roeren. Het wordt een dunne pap
Los de suiker op in warm water en voeg toe aan de vergister met koud water tot een hoeveelheid van 20 liter.
Voeg het geplette MV-tabblad, Epsom-zouten en DAP toe.
Zodra de zemelen 30 minuten hebben gestoofd, voeg je ze toe aan de vergister.
Ik pas dan de pH aan tot ongeveer 5 met het citroenzuur duurt meestal ongeveer 1/2 theelepel.
Rehydrateer de gist in 100 ml water en voeg toe aan het mengsel. Zorg ervoor dat de starttemperatuur lager is dan 30C
Roer goed door (ik gebruik een staafmixer om het goed te beluchten.)
Laat voldoende hoofdruimte over, want dit stijgt als een raket op. Ik gebruik een vergistingsvat van 30 liter
Sluit NIET af gedurende ten minste 24 uur, aangezien zich binnen een uur een dikke schuimende dop zal vormen. Ik heb hem pas na 36 uur onder een luchtsluis gezet, zodat ik de voortgang kan volgen.
Dit levert een snelle fermentatie op (normaal gesproken droog tot .990 binnen 3 tot 4 dagen). Het start-SG ligt rond de 1060, zodat de gist niet hard wordt gepusht om onaangename smaken te produceren
Rek af en laat een paar dagen staan om te klaren voordat je gaat distilleren.
Ik vind dat dit een mooie licht tarweachtige smaak heeft en veel lekkerder is dan de was op basis van tomatenpuree en twee keer zo snel fermenteert.
Kan ook eiken zijn.
Ik heb ook meerdere generaties geprobeerd met een daling van de resultaten. Het is zo goedkoop dat ik het niet de moeite waard vond om de trub te bewaren en opnieuw te gebruiken, - die op de compost gaat.
Update: Na het strippen en daarna een spirit run heb ik hier 6 weken lang meerdere liters van op onverkoolde eiken dominostenen op 65% laten zitten.
Een liter verwaterd om te testen en het kwam heel mooi door met een goede smaak
Dat is Ted's Fast Fermenting Vodka 🙂 en een letterlijke vertaling van de originele post https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=56998 🙂
Ik maak 'm al jaren, prima recept!
Des te meer je toevoegt des te meer Ellende je kunt verwachten.
Tomatenpuree puree heeft voedings waarde maar verknalt zuur balans vervuilt enorm en laat smaak achter . Kneierij uit Amerika overgewaaid van het dubieuze moonshiners gedoe.
Epsom zout ? Noem een paar goede redene en invloeden om dat toe te passen naast omdat veelvuldig voorkomt in Amerikaanse moonshiners verhalen ? En waarom je zou over supplementeren ermee ? Bestaat uit een mineralen zouten die ook al voorkomt in kraanwater en meeste vitamine / mineralen tablet. Misschien te kort in kraanwater of wel water waarom Amerikaanse moonshiners het daar wel toevoegen. *?*
Gebruik je voldoende diammoniumfosfaat heb je verder geen andere gist voeding nodig. DAP wordt al zeer lang standaard in industrie bij bier en andere alcohol beslag soorten maar ook door bakkers.
Wel Belangrijke hulpstoffen vit /mineralen zijn koper , mangaan , magnesium , ijzer , vitamine b complex, ascorbinezuur , foliumzuur.
Lage pitch van bakkersgist geeft dat je eerst in de aerobe situatie deling / knop vorming krijgt en nauwelijks alcohol vorming tot zuurstof op is maar je krijgt wel meer azijnzuur vorming.
Normale of hogere pitch wil zeggen dat er voldoende gist cellen zijn . Sneller anaerobe staat dus minder azijnzuur en snellere alcohol vorming.
Aminozuren zijn voeding voor gist. Bij de goedkope wijze van alcohol maken uit suiker verstandig aan te vullen . Bin maken van goede alcohol uit granen is er voldoende aanwezig.
Vodka word gemaakt uit voornamelijk uit granen , bollen , knollen ,grassen. E.d. en ook uit deels fruit.
Suiker alcohol is alcohol maar geen vodka. Immers alcohol uit suiker is pas van de laatste eeuw sinds suiker voldoende " gecultiveerd" was om rendement te hebben . Vodka is een drank die al beschreven is gelijk in tijd van arak voor 1100 in het midden oosten .. Dus ver voor suikerbieten .