Meldingen
Alles wissen

receptje gevonden snel fermenteren


mau
Berichten: 106
 mau
Topic starter
(@mau)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

snel gistende wodka

Voor degenen die op zoek zijn naar een snelle fermentatie, levert een beetje tijd die tijdens de bereidingsfase wordt besteed enorme voordelen op bij het verkorten van de tijd voor een fermentatie.
Hier is een manier voor een snelle wodka tegen zeer lage kosten zonder koolstoffiltering of toegevoegde opruimingsverbindingen.
Het geheim zit in de DAP - di-ammoniumfosfaat dat samen met de multivitamine verkrijgbaar zou moeten zijn bij een HBS- of wijnmakerwinkel.

Ingrediënten (voor een wash van 23 liter)
4kg Suiker
250 g tarwezemelen
1 Multivitamine tablet
Snufje Epsom-zout
1/2 theelepel DAP
Citroenzuur
50 g bakkersgist

Ik koop de zemelen bij de plaatselijke dealer(zak van 5 kg voor € 6,50), maar de meeste supermarkten hebben het als bakzemelen of molenzemelen.
Dit is niet de All-Bran ontbijtgranen, maar is zoveel goedkoper. voor een paar cent per wasbeurt.

Breng in een grote pan (5 liter of groter) 2 à 3 liter water aan de kook (ik kook het eerst in de kan om tijd te besparen)
Voeg de 250 g zemelen toe, roer, breng weer aan de kook en laat 30 minuten sudderen, af en toe roeren. Het wordt een dunne pap
Los de suiker op in warm water en voeg toe aan de vergister met koud water tot een hoeveelheid van 20 liter.
Voeg het geplette MV-tabblad, Epsom-zouten en DAP toe.
Zodra de zemelen 30 minuten hebben gestoofd, voeg je ze toe aan de vergister.
Ik pas dan de pH aan tot ongeveer 5 met het citroenzuur duurt meestal ongeveer 1/2 theelepel.
Rehydrateer de gist in 100 ml water en voeg toe aan het mengsel. Zorg ervoor dat de starttemperatuur lager is dan 30C
Roer goed door (ik gebruik een staafmixer om het goed te beluchten.)
Laat voldoende hoofdruimte over, want dit stijgt als een raket op. Ik gebruik een vergistingsvat van 30 liter
Sluit NIET af gedurende ten minste 24 uur, aangezien zich binnen een uur een dikke schuimende dop zal vormen. Ik heb hem pas na 36 uur onder een luchtsluis gezet, zodat ik de voortgang kan volgen.
Dit levert een snelle fermentatie op (normaal gesproken droog tot .990 binnen 3 tot 4 dagen). Het start-SG ligt rond de 1060, zodat de gist niet hard wordt gepusht om onaangename smaken te produceren
Rek af en laat een paar dagen staan om te klaren voordat je gaat distilleren.
Ik vind dat dit een mooie licht tarweachtige smaak heeft en veel lekkerder is dan de was op basis van tomatenpuree en twee keer zo snel fermenteert.
Kan ook eiken zijn.
Ik heb ook meerdere generaties geprobeerd met een daling van de resultaten. Het is zo goedkoop dat ik het niet de moeite waard vond om de trub te bewaren en opnieuw te gebruiken, - die op de compost gaat.

Update: Na het strippen en daarna een spirit run heb ik hier 6 weken lang meerdere liters van op onverkoolde eiken dominostenen op 65% laten zitten.
Een liter verwaterd om te testen en het kwam heel mooi door met een goede smaak

Beantwoorden
7 reacties
stookje
Berichten: 142
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat is Ted's Fast Fermenting Vodka 🙂 en een letterlijke vertaling van de originele post https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=56998 🙂

Ik maak 'm al jaren, prima recept!

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
mau
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 106

@stookje idd , gezocht en gevonden stookje , er zijn zoveel recepten te vinden , maar zijn die even goed??? ik zet gewoon deze erop in de hoop reacties te krijgen alsook de opmerkingen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10011
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Des te meer je toevoegt des te meer Ellende je kunt verwachten. 

Tomatenpuree puree heeft voedings waarde maar verknalt zuur balans vervuilt enorm en laat smaak achter . Kneierij uit Amerika overgewaaid van het dubieuze moonshiners gedoe.

Epsom zout ? Noem een paar goede redene en invloeden om dat toe te passen naast omdat veelvuldig voorkomt in Amerikaanse moonshiners verhalen ? En waarom je zou over supplementeren ermee ?  Bestaat uit  een mineralen  zouten die ook al voorkomt in kraanwater en meeste vitamine / mineralen tablet. Misschien te kort in kraanwater of wel water waarom Amerikaanse moonshiners het daar wel toevoegen. *?*

Gebruik je voldoende diammoniumfosfaat heb je verder geen andere gist voeding nodig. DAP wordt al zeer lang standaard in industrie bij bier en andere alcohol beslag soorten maar ook door bakkers.

Wel Belangrijke  hulpstoffen vit /mineralen zijn koper , mangaan , magnesium , ijzer ,  vitamine b complex, ascorbinezuur , foliumzuur. 

Lage pitch van bakkersgist geeft dat je eerst in de aerobe situatie deling / knop vorming krijgt en nauwelijks alcohol vorming tot zuurstof op is maar je krijgt wel meer azijnzuur vorming. 

Normale of hogere pitch wil zeggen dat er voldoende gist cellen zijn . Sneller anaerobe staat  dus minder azijnzuur en snellere alcohol vorming.

Aminozuren zijn voeding voor gist. Bij de goedkope wijze van alcohol maken uit suiker verstandig aan te vullen .  Bin maken van goede alcohol uit granen is er voldoende aanwezig.

Vodka word gemaakt uit voornamelijk uit granen , bollen , knollen ,grassen. E.d. en ook uit deels fruit. 

Suiker alcohol is alcohol maar geen vodka.  Immers alcohol uit suiker is pas van de laatste eeuw sinds suiker voldoende " gecultiveerd" was om rendement te hebben  .  Vodka is een drank die al beschreven is gelijk in tijd van arak voor 1100  in het midden oosten ..  Dus ver voor suikerbieten . 

 

 

 

 

Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864

@robbert met andere woorden als je dan toch een suiker alcohol wil maken:

Hou 5kg suiker met 10 gr citroenzuur en een paar literwater 1 uur tegen de kook.

Daarna in een emmer(min 30 l) en aanvullen tot 25 liter met water en 15 gr DAP en ook een multivitaminen tablet.

Als de inhoud van de emmer 25 graden is dan gaat er 100 gr droge bakkersgist bij.

Deksel met waterslot op de emmer en zet de emmer van de grond in een ruimte van +/- 23 graden en na 3 weken is het klaar om te stoken.

Een recept dat al vele malen geplaatst is op het forum en ik zeg er niet bij waarom je het zo zou kunnen doen want dat geeft blijkbaar alleen maar verwarring.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@rumo zo simpel is het inderdaad.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864

@robbert en ik noem het niet snel, goedkoop of Wodka maar gewoon:

RuMo's simpel alcohol recept    😆  🤣 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@rumo je mag het noemen zo je wil maar toen ik begon inmiddels bijna 45 jaar geleden werd er niet gekeken naar internet moonshiners en schuurtjes  kneierij uit amerika maar volgde ook de thuis distilleerder de professionele recepten. 

Standaard was en bewezen recepten waren gewoon suiker , verse gist ( bakkersgist ) of vers opgekweekt ,  citroenzuur  , gist voeding zout en water.  Als dap niet verkrijgbaar was werd wat mout gebruikt. Meer niet voor alcohol 

E.v.t . Wat mineralen ijzer , koper , mangaan , ascorbinezuur bij de apotheek vandaan .  

Wilde je binnen 5 dagen vergisten zorgde men voor hoge pitch van gewone Saccharomyces cerevisea , temperatuur systematisch verhogen en aminozuren uit eiwit .

Ook een standaard mout , granen , water en gist voor een vodka of alcohol. 

Uiteindelijk of je nu een beslag maakt met geïnverteerd suiker of een simpel graan gaat beslag maischen het is geen raket wetenschap en uren werk. 

Tegenwoordig kijkt men veel naar de Amerikaanse moonshiners kneierij misschien omdat moonshinen interessanter klinkt dan hobby of thuis distilleerder. En volgt men de meest ingewikkelde recepten wat vaak meer werk is dan toegevoegde waarde.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?