Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 27 / 29

Berichten: 135
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Project 14: Appel Rozijnen likeur. Op de foto is een dubbele portie. Als ik dit vergelijk met het filmpje zit mijn pot vol ingrediënten. Veel smaak zit er niet meer in de noten, rozijnen, appels, .... alleen dat het vol zit met alcohol. Momenteel staat het maceraat al 20 minuten op 55 graden. Ruikt heerlijk. Al die  ingrediënten gaan niet boven in mijn 5l Alquitara. Is het een goed idee om een gedeelte in het maceraat te laten en zo te koken? Ik vrees dat het gaat aanbranden.

1660736351-appel_rozijn.jpeg
Beantwoorden
6 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

Poging 2 foto opladen

1660743090-appel-rozijnen.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@concha met het bodemroostertje erin  zal het niet aanbranden.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert Ik heb het dubbel recept genomen, dus alles x2 gedaan. Van de 2l alcohol van 50 ABV had ik ongeveer 1,2l over, de rest zat allemaal in de vruchten. Dat vond ik erg weinig. Ik heb 1,8l warm water toegevoegd. Goed geroerd. Dus totaal een 3 tal liter in mijn Alquitara gedaan. Daarna zoveel mogelijk maceraat in de kookzak gedaan en een groot gedeelte bij de 3l. Resultaat 800 ml van 72 ABV. Maar ik ben niet tevreden van het resultaat. Ik proef geen appel, noten of rozijnen.

Misschien was de fout om 1,8l warm water toe te voegen aan het maceraat en had ik beter gewoon water toegevoegd zodat alle smaken nog in de vruchten zaten bij het destilleren. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@concha of er is te veel verdampt tijden macereren ( te lang ,te warm ) of er zat heel veel in de vruchten. 

Ja je had beter niet zoveel water kunnen bij voegen. 

Als je het gehele Maceraat in ketel had gedaan komt daar ook weer het alcohol uit vrij..

 

 
Beantwoorden
(@adalf)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@robbert 

Ik heb dit recept ook geprobeerd. Vandaag heb ik het geheel uitgekookt. Nu lijkt het dat ik enkel de kaneel in mijn eindresultaat ruik/proef. 

Na het afkoken merk ik op dat het overblijfsel wel heerlijk riekt, maar dat de rozijnen zo bol als druiven staan. Ik had deze misschien beter helemaal vermaald ipv gekneusd. 

Kan het zijn dat de overige smaken dan volledig in de rozijnen zijn getrokken? En heeft het nog zin om het resultaat te laten rijpen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@adalf me5 even laten rijpen komen de smaken vanzelf meer op  .

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9684
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nieuwste filmpje.

 

 

Beantwoorden
12 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert Hartelijk bedankt voor het maken van deze film. De glycerine die je toevoegt, waarvoor dient dit? Damp vertraging? Kan je a.u.b. wat meer info over geven?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@concha simpel gezegd glycerine maakt viscositeit wat hoger van de watergebonden delen  dus verdamping gaat moeilijker . De ethyl ontsnapt daar makkelijk aan dus er komt minder andere stoffen mee . Percentage gaat omhoog.

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@robbert naast de glycerine trukendoos en de wax truck gaf je te kennen in het begin de ketel re hebben gereinigd met een vaatwas tablet en zuur, welk zuur gebruik je en hoe vaak? Maar wat ook mijn aandacht extra trok het toevoegen van ozon...is dit een luchtpompje van een aquarium en wat geeft dit voor effect??? 

RB

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6757

@brandt-r  er zijn een aantal Ozon Topics met verwijzingen naar diverse apparaten en toepassingen. Zie bijvoorbeeld dit topic: https://stookforum.nl/forums/stooktips/ozon-test/

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

Jan, ik heb het gelijk gelezen bedankt daarvoor! Nooit van gehoord maar verzacht de alcohol smaak en je moet eerst minimaal half uur wachten met nuttigen...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@brandt-r ik gebruik gewoon verduning van zoutzuur  .  Het is een vaatwasmachine reiniger   dus geen vaatwas tablet .. het ozon apparaatje wat ik nog steeds gebruik is al 20 jaar oud  werden toendertijd verkocht voor zwembad reiniger. Hiervoor werkte in met een ozonisator die kwam als ik mij goed herinner wel bij groothandel voor aquaria vandaan.

Ozon maakt celwanden stuk waar door kleine organismen kapot gaan maar het ontgeurt en helpt smaak te verwijderen.. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

Ozon vodka wordt al diverse decenia's verkocht en zijn vaak de duurdere soorten 

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

Aha! dat ontzuren had ik al eerder in een topic gevolgd weet alleen niet hoe vaak dit gewenst is, is natuurlijk heftig spul...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@brandt-r tussendoor stoken kun je gewoon met vaatwasmachine reiniger een ketel schoon maken . Als een een groene of  blauwachtige waas op zit of de ketel lang niet is gebruikt dan is even een zuurbadje nodig   

Bij lichte aanslag kun je ook azijn of schoonmaak azijn gebruiken.

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 78

@robbert ja ok staat op de harde schijf! Bedankt weer

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert In een ander flimpje "alquitara door de 90%" deed je er ook nog calcium erbij. Is er een reden waarom je dat deze keer niet doet?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@concha percentage bij vulling lag hoger en inrichting van ketel was iets aangepast  . Hierdoor had ik idee  dat calcium niet nodig was en dat bleek ook .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9684
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Voor de rum liefhebbers ook een filmpje .

Beantwoorden
10 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1760

@robbert weer een geweldig filmpje! Het bewaren van een deel van het maceraat om dit later bij het distillaat toe te voegen kennen we van de filmpjes voor het maken van likeur, maar voor het maken van rum was dit nog niet bij mij op gekomen. Ik dacht dat de bruine kleur bij rum alleen door het hout kwam. Ik wil ook graag mijn drankjes op 40% hebben want dan weet ik wat ik drink en welke gevolgen dit heeft. Maar bij de likeurtjes moet je dit vaak berekenen, maar als ik het maceraat en het distellaat bij elkaar doe moet ik dit volgens mij ook met de alcohol dobber kunnen bepalen.

Dit wordt zeker mijn volgende project na de RumRun 2022. Nu maar alvast opzoek naar de kruiden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@rumo percentage kun je ook na rekenen.  Je weet wat percentage is van Maceraat. Enook van destillaat .  En hoeveel mil water je bijvoegt.

Rum wordt ook wel nagekleurd met karamel, koffie , rode + groene kool spinazie, schil , wortel , kruiden  , zoet hout . 

Niet alleen hout wordt als kleurstof gebruikt.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1760

@robbert, ik heb vandaag de Spiced Rum gestookt. Bij het macaraat kwam de anijs als eerste maar in het geheel rook het geweldig. Het stoken ging goed en de naloop (45 - 40%) smaakte al heel goed. Ik heb alleen een wat andere volgorde aangehouden met het mengen. Ik dacht om op 40% uit te komen het distillaat eerst te verdunnen naar 40% en dan het maceraat van 40%(is niet goed te meten) toe te voegen. Maar na het verdunnen van het distillaat werd dit wit en na het toe voegen van het maceraat  is de drank licht bruin. Maar je snap het al ik wil een bruine rum. Hoe het smaakt dat weet ik nog niet daar laat ik de tijd over heen gaan, maar kan ik de rum nog bruin maken.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 297