Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 27 / 29

Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Project 14: Appel Rozijnen likeur. Op de foto is een dubbele portie. Als ik dit vergelijk met het filmpje zit mijn pot vol ingrediënten. Veel smaak zit er niet meer in de noten, rozijnen, appels, .... alleen dat het vol zit met alcohol. Momenteel staat het maceraat al 20 minuten op 55 graden. Ruikt heerlijk. Al die  ingrediënten gaan niet boven in mijn 5l Alquitara. Is het een goed idee om een gedeelte in het maceraat te laten en zo te koken? Ik vrees dat het gaat aanbranden.

1660736351-appel_rozijn.jpeg
Beantwoorden
6 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

Poging 2 foto opladen

1660743090-appel-rozijnen.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha met het bodemroostertje erin  zal het niet aanbranden.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Ik heb het dubbel recept genomen, dus alles x2 gedaan. Van de 2l alcohol van 50 ABV had ik ongeveer 1,2l over, de rest zat allemaal in de vruchten. Dat vond ik erg weinig. Ik heb 1,8l warm water toegevoegd. Goed geroerd. Dus totaal een 3 tal liter in mijn Alquitara gedaan. Daarna zoveel mogelijk maceraat in de kookzak gedaan en een groot gedeelte bij de 3l. Resultaat 800 ml van 72 ABV. Maar ik ben niet tevreden van het resultaat. Ik proef geen appel, noten of rozijnen.

Misschien was de fout om 1,8l warm water toe te voegen aan het maceraat en had ik beter gewoon water toegevoegd zodat alle smaken nog in de vruchten zaten bij het destilleren. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha of er is te veel verdampt tijden macereren ( te lang ,te warm ) of er zat heel veel in de vruchten. 

Ja je had beter niet zoveel water kunnen bij voegen. 

Als je het gehele Maceraat in ketel had gedaan komt daar ook weer het alcohol uit vrij..

 

 
Beantwoorden
(@adalf)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@robbert 

Ik heb dit recept ook geprobeerd. Vandaag heb ik het geheel uitgekookt. Nu lijkt het dat ik enkel de kaneel in mijn eindresultaat ruik/proef. 

Na het afkoken merk ik op dat het overblijfsel wel heerlijk riekt, maar dat de rozijnen zo bol als druiven staan. Ik had deze misschien beter helemaal vermaald ipv gekneusd. 

Kan het zijn dat de overige smaken dan volledig in de rozijnen zijn getrokken? En heeft het nog zin om het resultaat te laten rijpen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@adalf me5 even laten rijpen komen de smaken vanzelf meer op  .

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nieuwste filmpje.

 

 

Beantwoorden
12 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Hartelijk bedankt voor het maken van deze film. De glycerine die je toevoegt, waarvoor dient dit? Damp vertraging? Kan je a.u.b. wat meer info over geven?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha simpel gezegd glycerine maakt viscositeit wat hoger van de watergebonden delen  dus verdamping gaat moeilijker . De ethyl ontsnapt daar makkelijk aan dus er komt minder andere stoffen mee . Percentage gaat omhoog.

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@robbert naast de glycerine trukendoos en de wax truck gaf je te kennen in het begin de ketel re hebben gereinigd met een vaatwas tablet en zuur, welk zuur gebruik je en hoe vaak? Maar wat ook mijn aandacht extra trok het toevoegen van ozon...is dit een luchtpompje van een aquarium en wat geeft dit voor effect??? 

RB

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@brandt-r  er zijn een aantal Ozon Topics met verwijzingen naar diverse apparaten en toepassingen. Zie bijvoorbeeld dit topic: https://stookforum.nl/forums/stooktips/ozon-test/

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

Jan, ik heb het gelijk gelezen bedankt daarvoor! Nooit van gehoord maar verzacht de alcohol smaak en je moet eerst minimaal half uur wachten met nuttigen...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@brandt-r ik gebruik gewoon verduning van zoutzuur  .  Het is een vaatwasmachine reiniger   dus geen vaatwas tablet .. het ozon apparaatje wat ik nog steeds gebruik is al 20 jaar oud  werden toendertijd verkocht voor zwembad reiniger. Hiervoor werkte in met een ozonisator die kwam als ik mij goed herinner wel bij groothandel voor aquaria vandaan.

Ozon maakt celwanden stuk waar door kleine organismen kapot gaan maar het ontgeurt en helpt smaak te verwijderen.. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Ozon vodka wordt al diverse decenia's verkocht en zijn vaak de duurdere soorten 

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

Aha! dat ontzuren had ik al eerder in een topic gevolgd weet alleen niet hoe vaak dit gewenst is, is natuurlijk heftig spul...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@brandt-r tussendoor stoken kun je gewoon met vaatwasmachine reiniger een ketel schoon maken . Als een een groene of  blauwachtige waas op zit of de ketel lang niet is gebruikt dan is even een zuurbadje nodig   

Bij lichte aanslag kun je ook azijn of schoonmaak azijn gebruiken.

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@robbert ja ok staat op de harde schijf! Bedankt weer

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert In een ander flimpje "alquitara door de 90%" deed je er ook nog calcium erbij. Is er een reden waarom je dat deze keer niet doet?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha percentage bij vulling lag hoger en inrichting van ketel was iets aangepast  . Hierdoor had ik idee  dat calcium niet nodig was en dat bleek ook .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Voor de rum liefhebbers ook een filmpje .

Beantwoorden
10 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert weer een geweldig filmpje! Het bewaren van een deel van het maceraat om dit later bij het distillaat toe te voegen kennen we van de filmpjes voor het maken van likeur, maar voor het maken van rum was dit nog niet bij mij op gekomen. Ik dacht dat de bruine kleur bij rum alleen door het hout kwam. Ik wil ook graag mijn drankjes op 40% hebben want dan weet ik wat ik drink en welke gevolgen dit heeft. Maar bij de likeurtjes moet je dit vaak berekenen, maar als ik het maceraat en het distellaat bij elkaar doe moet ik dit volgens mij ook met de alcohol dobber kunnen bepalen.

Dit wordt zeker mijn volgende project na de RumRun 2022. Nu maar alvast opzoek naar de kruiden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo percentage kun je ook na rekenen.  Je weet wat percentage is van Maceraat. Enook van destillaat .  En hoeveel mil water je bijvoegt.

Rum wordt ook wel nagekleurd met karamel, koffie , rode + groene kool spinazie, schil , wortel , kruiden  , zoet hout . 

Niet alleen hout wordt als kleurstof gebruikt.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, ik heb vandaag de Spiced Rum gestookt. Bij het macaraat kwam de anijs als eerste maar in het geheel rook het geweldig. Het stoken ging goed en de naloop (45 - 40%) smaakte al heel goed. Ik heb alleen een wat andere volgorde aangehouden met het mengen. Ik dacht om op 40% uit te komen het distillaat eerst te verdunnen naar 40% en dan het maceraat van 40%(is niet goed te meten) toe te voegen. Maar na het verdunnen van het distillaat werd dit wit en na het toe voegen van het maceraat  is de drank licht bruin. Maar je snap het al ik wil een bruine rum. Hoe het smaakt dat weet ik nog niet daar laat ik de tijd over heen gaan, maar kan ik de rum nog bruin maken.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@rumo hoi Rumo Rob is volgens mij in ziekenhuis Groningen ik denk niet dat hij voorlopig zal reageren op forum.

Maar ik weet dat hij bruine kleurtjes maakt met suiker branden tot karamel en ook wel paar gehakselde koffie boontjes bruukt om te kleuren.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo zoals Theresa al aangaf maak van rietsuiker  Karamel . Stuk bakpapier in koekenpan en daarop de suiker laten smelten en donker bruin worden  . Een klein beetje is als voldoende om snel kleuring te krijgen . 

Ook inderdaad een of 2 koffiebonen of wat gebrand eiken hout.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, ik wil de rum niet zoet maken dus ik probeer eerst de koffiebonen. 2 bonen fijn stampen en die in 1 liter rum en dan na 2 dagen filteren is dat een goed plan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo inderdaad 2 gekneusde koffie bonen om mee te beginnen per liter  .  Koffie heeft even als geroostere  cacao trouwens sterk kleurende werking.  En een  blendend smaakje in rum wat niet snel overneemt

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Eens kijken,  onder het genot van een rummetje, in het land van de rum..dominicanaa,

1676308342-IMG-20230213-WA0012.jpeg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh fijne vakantie.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh fijne vakantie.

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Daar is hij dan de toegezegde spiced rum tiny!!

Wat mij opvalt is dat een deel van de maceraat later puur word terug bijgevoegd, hierin zitten zeker de essentiele smaak stoffen in de puurste vorm?

Wat ik mij ook afvraag als de destilatie voltooid is, moet deze rum dan nogmaals rijpen?

Bedankt weer Robbert heb er echt op zitten wachten en naar uit gekeken!

wel moet ik er even over nadenken hoe dit in het vat te gaan gieten mijn minimale ketel inhoud van de kleine ketel is 8 liter.

vriendelijke groeten 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@brandt-r  je concentreert en verhoogt een aantal smaken .

Het gebruiken van het Maceraat zorgt dat je ook de lage foezels behoud die bij het destilaat achterblijven.

Er zijn nog andere type van Spiced  . Waarschijnlijk komt er nog een vervolg met een pittiger type  als ik er aan toe kom .

Even rekenen dan kom je er vast uit voor een grotere ketel  

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voorbereiding op het volgende tiny filmpje  .

Deze Diverse kruiden worden nog aangevuld met vanille stokje ( ik gebruik geen extracten omdat deze veel minder verfijnd overkomen in destilaat ) en na destilleren met een honig.

( Degene die alle 15 kruiden en de drank erbij weet te benoemen alvorens filmpje  stuur ik een fles whiskey 😛

)

 

1669743455-IMG_20221129_1748136272.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@robbert Ik denk dat het sowieso een kruidenbitter gaat worden, wellicht alpenkrauter of iets in die richting?

De kruiden zijn:

  • Duizendguldenkruid
  • Engelwortel
  • Kaneel
  • Gentiaanwortel
  • Lavendel
  • Een soort rozenblad (Hibiscus blaadjes?)
  • Kruidnagel
  • Citroenmelisse
  • Alsem
  • Kinabast
  • Lavas
  • Valeriaan
  • Dragon
  • Agrimonie
  • Bijvoet (alpen)

Ik ben benieuwd

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@drankdier alsum , gentiaan, kruidnagel, kaneel , engelwortel, lavendel, citroen Melisse , rozenblad en een bijvoet dat klopt .

Inderdaad we zitten in de alpen regio

 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 224
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kaneel

Kruidnagel 

Rozenblaadjes?

Zoethout of engelwortel

Bittere sinaasappelschil

Citroenmelisse

Hysop

Venkelzaad of lavendel 

 

Overig geen idee?

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kevin kaneel , kruidnagel , engelwortel ,lavendel , citroenmelisse en inderdaad een soort van rozenblad  .

6 van de 15 .   Niet slecht 

 

 
Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 224

@robbert 

De rest is voor @alchemist 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kevin alchemist houd wel van whiskey  en misschien doet hij  poging . 

Het zijn op 1 na kruiden die vrij regelmatig voorkomen in diverse dranken.  Met ervaring kun ver komen. 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@kevin ik denk dat t een genepi wordt, lijkt in midden van t rechter bord te liggen 😮

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pikketanus er zijn een paar andere likeurtjes waar inderdaad ook genipi inzitten.

Dus zover kan ik zeggen het klopt er ligt genepi op het bord

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert vond t voor een genepi het aandeel al wat laag in verhouding met de andere kruiden.. rechts daarboven lijkt wel wat op absinth alsem, en onder de rozenblaadjes zou misschien lindebloesem kunnen zijn. Toch ook wel 5 die ik niet herken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pikketanus alsum is aanwezig  . Lindebloesem niet.

Op 1 na zijn het toch wel veel gebruikte kruiden. . 

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vol verwachting klopt ons hart 😛 

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik ga voor de 14. 

kaneel

kruidnagel

lavendel

engelwortel

rozenblaadjes

alsem

meesterwortel

paardenbloem

gentiaan

citroenmelisse

bijvoet

genipi

alpenden

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@grensjager  er kloppen er 10 .!

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

de tien die dus eerder zijn benoemd ....

genepi

kaneel

kruidnagel

engelwortel

lavendel

citroenmelisse

rozenblad

bijvoet

gentiaan

alsum

 

nou dat gaat nog leuk worden .... de laatste 5... 

@alchemist er wordt wel iets van je verwacht 🙂 

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@grensjager2 Ik ben op werkbezoek geweest en dat weet @Robbert en ook @Kevin, die hebben mooie foto's van MRI scanners en testresultaten gekregen 😉 

 

Dus we hebben er tien;

  • genepi
  • kaneel
  • kruidnagel
  • engelwortel
  • lavendel
  • citroenmelisse
  • rozenblad
  • bijvoet
  • gentiaan
  • alsum

 

Ik verwacht nog te zien;

  • Brandnetelblad
  • Hyssop
  • Valeriaanwortel
  • Marjolein

 

Wat het wordt zal iets zijn van Benedictine, Chartreuse of een onbekende Jagersbitter die een enkele Zwitser in 1523 gemaakt heeft.

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@alchemist @robbert dan doe ik de maretak erbij.... dan hebben we er weer 15....

 

Robbert?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@grensjager2 de vier die alchemist aangaf zitten er niet bij   .

De maretak klopt .dus 1 er bij maar De bijvoet staat er inmiddels  1x te veel in immers de alsem en genepi zijn de bijvoet .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist nee die 4 zitten er niet in .

Ik weet niet hoe oud het recept is .  Het is wel een bitter maar niet als jagers bitter  en wordt in iedergeval in kleine flesjes in toeristen dorpjes nog steeds verkocht voor te veel geld..

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

steviablaadjes 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@grensjager2 nee stevia ook niet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Alpenkrauter likeur vandaag afgemaakt in gezelschap van 2 mee kijken enthousiast beginnende stokers  .

nu nog zien het filmpje beetje acceptabel te kunnen editten dan zal het komende week compleet met receptuur online komen.

 

1670099092-IMG_20221203_181646308.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het nieuwe filmpje is online 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert je doet het zo makkelijk lijken .  Ook het delen van de voorloop en sulks. En steeds weer iets nijs voor ons .Jij heb grijze haren als teken van ervaring ik krijg nog grijze haren om jou te kunnen bijblijven .

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 224
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@robbert: is weer een leuke! Komt ook op m'n lijstje om nog s te gaan maken..... zoveel nog te doen! Veul ste kort tait 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951
1670186285-IMG_20221204_2136227192.jpg
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik vind het geweldig om te zien wat je maakt, als ik ooit tijd heb wil ik dit ook maken:) maakt de hoogte van het alc % nog iets uit met het  macereren, of ik heb weer iets gemist

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben bezig om alle kruiden te verzamelen (=kopen). Kan je iets extra zeggen over die Alpen Licor? Dat geeft toch een extra meerwaarde als je dit als een cadeau geeft. 

Op hoeveel % alcohol wordt dit normaal gedronken? Drinkt men dit ook fris of steeds op kamer temperatuur? 

Maar hartelijk bedankt om zo'n filmpje te maken!!! Veel bijgeleerd ivm de verschillende kruiden. 

 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha het is een drank die zowel 42 % word gedronken als ook 27% aperatief  . . Ook wordt het wel gemengd met een rode wijn en als een soort " gluhwijn "    ( in filmpje ga ik uit van de hoog percentage kruiden likeur  ) 

Het word in  alpen dorpjes  hier en daar ( te duur ) verkocht in gift shops als authentiek alpen drankje tegen de kou  . 

Meestal worden gezoete kruiden bitters koud gedronken.

 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Dank u voor de snelle reactie.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha als je kruiden koopt  de alsem voor de likeur is niet de Artemisia absinthium maar de Artemisia glacialis  . 

Beantwoorden
Pagina 27 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?