Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 28 / 29

Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De meeste kruiden heb ik wel gevonden bij Pit & Pit maar genepi hebben ze niet. Ken jij een andere verdeler? 

Paardebloem kan je kiezen tussen de wortel of het blad. Ik denk dat het de wortel is. Correct?

Beantwoorden
Hans58
Berichten: 11
(@hans58)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

super gaaf!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgende filmpje is in de maak. 

" Project"  net gestart 

1684612509-Screenshot_20230520-2140352.png
Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

28 dagen nog na toevoeging gist

1684612377-Screenshot_20230520-2148192.png
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert je denk toch niet dat ik 28 dagen kan wachten voor dat ik weet wat het gaat worden 😲

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

Net weer 5 liter Lemon lime gemaakt dat is echt een blijvertje 😋 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo dat is goed om te horen ..

Is ook lekker zomers.. ( kan ook over ijs )

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo ik ben daar in de pan maismout stroop aan het verwarmen zodat het vloeibaar wordt en gemakkelijk oplost in water  

Hiervan ga ik een " sourmash bourbon"  / " Tennessee whiskey" maken.

Ik zet het tussen aanhalingstekens omdat technisch gesproken zou het geen bourbon of whiskey mogen heten .  Het is in feite  geen granen basis maar inmiddels een dextrose dat vergist gaat  worden .

Toch zoals je aan kleur kunt zien is het niet gewoon mais syroop maar bevat het ook nog diverse vezels. En wordt er ook nog meer aan toegevoegd.

Het is een simpele methode om toch een smakelijke drank te maken met slechts enkele zuivere  ingrediënten. 

Als het proces goed verloopt zal het eindproduct van dit recept / demo filmpje neigen kwa smaak in de richting van een sourmash bourbon .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert ik ben wel eens opzoek geweest naar mais suiker en dat viel niet mee, maar maismout stroop gemaakt van mais en gerstmout kan je in kleine potjes kopen voor op brood ofzo.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo ik heb het in een emmer via groothandel . In kleine potjes is het inderdaad ook te koop maar duur.

Maar het is wel makkelijk en sneller dan het zelf te maken.  

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert red star?

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Altijd zeer benieuwd wat het gaat worden. Niet alleen naar het eindproduct, maar ook het verhaal daarrond. Alvast bedankt.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 223
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Leuk weer rob!

Kun je dat maismout nog ergens halen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kevin levensmiddelen groothandel 

 . En in natuurvoeding winkel. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

17 dagen later ..

Begin SG was 1090  nu net onder de 1000.

Mooi op schema.

1686155309-IMG_20230607_173642126.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Vandaag was het zover.

Sg meter op 90

Dus afwerking en klaar voor filmpje van maismout een drankje te maken .

Maar hier houd het nog niet op. 

Het word een deel 1 en met een twist naar vervolg deel 2 .

De maismout verzorgd een goede basis voor een volgende sour. 

( Nu eerst knippen, plakken en zien er een klein film overzicht van te maken )

 

1687119617-IMG_20230618_101906804.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Online een nieuw filmpje. 

Niet mijn mooiste maar misschien leuk .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

De 3 ketels " sourmash" beslag in het filmpje gestart op sg van  1090  . Nu 9 dagen later iets voor op schema  . Nu 1015 .

Nog 20 puntjes eraf en de dag dat gisting voorbij is meteen door de ketel. Zo te zien nog dag of 5 wachten .

 

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zou ik ook een item rum mogen voorstellen voor een volgende film? Ik was eens bij jou en mocht toen jou rum proeven maar het lukt mij niet die diepe Jamaica smaak te krijgen. Mijn muck is dik en sterk van geur maar het geeft niet die mooie smaak . Een film zou verhelderen voor veel van ons.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@axelf Ik heb in verleden een paar topics over rum gedaan met foto's erbij en ik heb liter of 15 Rum in kelder staan daarom zie ik nu geen haast om iets met rum te doen .

Ik begrijp dat je geen fatsoenlijke Rum smaak krijgt. Als je troep gebruikt als " muck" dan kun je ook niet meer verwachten.  Met troep maak je troep.

IK zal dus  ook nooit een filmpje maken over Rum waarbij ik "  muck" gebruik.

Dergelijke manier van drank maken is  kneierij en uit de tijd en laat ik over aan de dombo's die niet beter weten of zich niet wat willen ontwikkelen.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Foto hint voor komende tiny  .

Nog even wachten dan kan de pluk en tiny beginnen 

1688581895-braam.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert 

Ik herken de plant. Verse producten verwerken tot een goed product heeft mijn interesse. 

Ben benieuwd! 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@lemmy het wordt raspberry Gin of wel een Bombay gin uit de tiny .

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert maak me gek haha! ben benieuwd eens kijken of ze kunnen zwemmen

1688660771-20230522_190957.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rummy-dummy hoewel bramen een lastig product zijn omdat de smaak erg fragiel is en daarom wat lastig kan Ijn om voldoende over te brengen kun je diverse likeuren en gedestilleerd ermee maken.

Bij Maceraat dus niet op te hoog alcohol zetten ! Bij op drink sterkte brenge verdun je niet alleen alcohol maar tevens de smaak.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier het resultaat .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert super bedankt weer voor een leuk recept om eens mee aan de gang te gaan wanneer ik zover ben. In de preview had ik al gegoogeld omdat ik die struik meer op een bramen struik vond lijken,  blijk er ook frambozen te zijn die nagenoeg zwart zijn van kleur.... 🤤

1690210048-20230724_164138439.jpeg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vroege oogst anders blijft er niets over doordat wespen alles vervreten . Misschien het begin van een nieuw tiny filmpje. 

 

1694035150-IMG_20230906_183633094.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

7 liter opbrengst dus ruim genoeg voor 1 ,5 liter eindproduct. 

Nu ook ruim voldoende om stoken via  een terug stook principe . Ook dat kan met een alquitara 

Nu eerst vergisten. 

Verwacht percentage 10 % . Dus komt mooi uit .

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Bijna uitgegist 

1694535590-IMG_20230912_170448701.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het resultaat.  

Ruikt nu erg fruitig. 

1695562284-IMG_20230924_152800879.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert ga je niet met te grote stappen door je verhaal heen 😆 waar komt bijvoorbeeld die kleur vandaan? Of mogen we weer raden 🙄 🤔

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo komt binnenkort een filmpje van .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 405

@robbert fijn om te lezen ben gek op jou filmpjes

terug stook nooit van gehoord dus extra nieuwgierig nu

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

T is niet een oscar waardige movie en er is ook geen sterren cast.  

Maar misschien leuk om te zien wat met een simpele ketel mogelijk is  om toch een volle smaak te halen uit een druif.

Beantwoorden
5 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@robbert hoeveel kilo druiven had je geoogst?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kevin bijna 5 kilo 

 Voor 1 liter cognac / brandy hen je ongeveer 4,5 - 5 kilo druiven nodig maar dat hangt ook af van kwaliteit, soort en of het een goed jaar was betreft weer voor de druif

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

P.s. dit druivenras geeft veel vocht / opbrengst daarom is het ook in de cognac streek een zeer gewild ras .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Oeps correctie even terug gegraven in geheugen het was bijna 6,5 a 7 kilo.  Druiven wat ik heb geoogst en gebruikt .

Het is normaal 4,5 kilo voor 750 mil .

 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert 

Niet Oscarwaardig, geen sterrencast en geen miljoenen budget. 

Maar wel dezelfde informatieve waarde als de documentaires van David Attenborough....

I rest my kees....

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Robbert bedankt! Ik neem aan dat je die wax gebruikt terwijl je een brugtermometer kan plaatsen om te laten zien hoe het ook kan? Echter heb ik gelijk 2 nieuwsgierige vraagjes: wat is de reden om 2x te stoken waarbij je de 1e overhaal toevoegd, voor de zachte smaak naar een hoger niveau te tillen misschien? En dat rijpen dlt is niet op vat maar op snippers in een afgesloten pot, voior hoe lang nu het hout nare ' bij' smaakjes niet kan afvoeren door belichting en dergelijke?

Weer elke keer erg interessant en ik wil je bedanken voor het vele werk dat je in je filmpjes elke x weer stopt.

  • Grts RB

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rummy de wax gebruik ik uit gemak . Je ziet in een oogopslag  wat er gebeurt.  Je hoeft niet op cijfertjes te letten 

.wanneer je de lowwine opnieuw mee stookt over de pulp neem je meer smaak mee.

Wegens gebrek aan vaatjes heb ik een fles gebruik maar de fles is afgesloten met een prop watten zodat de drank nog kan ademen. Dus kunnen de " vervelende geurtjes en smaakjes " uit dampen . 

Ik ga niet kunstmatig verouderen ik geef het gewoon een paar jaar. 

Versnelde veroudering proef je . 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert ik ben nu ook bezig met de druiven, ik heb de druiven eerst gekookt en laat ze ook mee gisten. Ik wil de druiven ook mee stoken en de eerste stook gaat ook bij de tweede. Maar hoelang heb je de hout snippers in de fles gelaten want ik heb een paar flessen staan uit het verleden waar toch wel een looi smaak aan zit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo koken heeft voordelen dat je het enzym kapot maakt wat methyl afstoot , het maakt celwanden kapot en  daardoor meer versappen. En minder kans op neven infecties.

Maar vaak wordt wel de fout gemaakt om dus ook echt van koud naar warm te gaan. 

Het beste is eerst het water koken en dat dan toevoegen aan de druiven dus even snel de kook erover. 

Dat geeft toch minder smaak verlies door de verhitting.

Ik had niet gekookt omdat ik juist de fragile smaken niet wilde kapot maken. En ik had eigenlijk maar kleine hoeveelheid druiven .

De eiken schilfers zijn al aantal keren eerder gebruikt. 

Daarom is looizuur al wat minder aanwezig dus heb ik royaal toegevoegd en na paar dagen al op smaak en kleur gefilterd.

Nu laat ik het gewoon met stevige ademende prop op destilaat sterkte een paar jaar rijpen.

Wanneer looizuur overheerst kun je de drank zachter krijgen door decanteren. Looizuur oxideert op den duur op aanwezigheid van zuurstof. 

Je kunt met zuurstof en UV ook enigszins manipuleren. Ook warmte en kou wisselen helpt. 

Of gewoon het de  tijd geven .

Ik zou voor tijd kiezen . Forceren en gemanipuleerd Verouderen , versnellen dus , kun je altijd proeven.  

 

 

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het eindresultaat was ongeveer 62 procent alcohol. Daarna heb je het op een fles gedaan met Sessile eik. Heb je het dan ook al verdund met water tot vb. 40 procent alcohol? 

Een zeer goede film, leerlijk, zeker om het eerste distillaat opnieuw mee te stoken. Hartelijk dank!  

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@concha nee het is onverdund in de fles gegaan omdat ik geen vat van dit kleine formaat had . Het hout is er weer uit nu en er zit een prop watten stevig in waardoor de drank kan ademen en dus rijpen.Ik heb de fles nu weggezet . Er zal iets uit verdampen in de komende tijd.  Als er een 70 mil of ongeveer uit zal zijn gedampt zal ik hem afsluiten . Maar dat kan nog wel een 2 j duren . Dus tijd.

Beantwoorden
Pagina 28 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?