Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 29 / 29

Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haa Robert,

Gaaf filmpje. 

Heeerlijk!!  Ben benieuwd hoe die gaat smaken joh.  Hier een kleine 50kg verstookt dit seizoen.

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@rvdh tijd zal het leren maar uitgaande van ervaring met het druiven ras en het hout wat ik gebruik en de gebruikte methode komt het zeer dicht bij een  franse cognac.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even algemeen vraagje omdat  de meeste aandacht altijd uitgaat hier naar whiskey , rum en gin en ik zie dat van mijn filmpjes de bitters en dergelijke amper beken worden .  Zou er intresse zijn in een kort tiny filmpje van een kruiden likeurtje als b.v. Oranje of rood bitter of iets als bacile likeur ,banquet likeur , eau de noyaux , saffraan bitter , noble likeur ? 

Ik heb nog restje alcohol over en veel werk is het niet om een dergelijke likeur te maken . Het fimpje bij elkaar plakken is het meeste tijd rovend dus vandaar is er interesse dat het de moeite waard is ? 

 

1696092662-IMG_20230930_183718199.jpg
Beantwoorden
15 Reacties
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert Whiskey heeft een bepaalde status die likeur minder heeft. Ik vraag mij af hoeveel van de mensen die de Whiskey filmpjes gekeken hebben, de Whiskey ook gemaakt hebben. En dat de gemaakte Whiskey aan hun smaakprofiel voldoet.

Percentueel gezien zouden jouw likeuren weleens meer gemaakt kunnen worden. 

Persoonlijk zou ik graag nog een filmpje van een likeur zien. Bij mij thuis word er genoten van jouw recepten.
Deze filmpjes en recepten geven mij ook een basis waarmee ik durf te experimenteren. 

Dankbare groet, Mark 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@mana de whiskey filmpjes zijn tot mijn verbazing zelfs duizenden keren bekeken.  Het is puur als voorbeeld om te laten zien hoe simpel je al whiskey kunt maken . Smaakprofiel aanpassen is basis product en maisch proces aanpassen.  In veel persoonlijke reacties heb ik daar diverse ook al mensen mee geholpen.  Ik zie juist weinig reacties op de likeuren en ook het aantal views zijn veel lager.

Vandaar ook dat ik een algemene vraag erover plaatste  .

evenals weer opnieuw een workshop geven zal voor whiskey en rum meer animo zijn dan likeurtjes. Men is tegenwoordig minder met likeur bezig  lijkt wel . 

 ( alleen dan limoncello is animo voor maar dat recept kun je wel in de Libelle lezen of kun je navragen bij de plaatselijke gay bar )

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@robbert met de door jou genoemde drankjes ben ik niet bekend, maar ik vind het leuk om met de kleine alquitara een drankje te maken. Ik heb gister wat drankjes laten proeven(en dat was dit keer niet in de plaatselijke vriendjes bar) en de Lemon lime was niet onverwachts de favoriet. Zelf ben ik zeer te spreken over de Dropshot die na 1 1/2 jaar goed op smaak komt.

Ik moet ook wel bekennen dat ik voor het proberen van een nieuw recept een suiker alcohol gebruik en dat ik die nu aan het verbeteren ben met een graan/druif alcohol.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@rumo de limon lime is inderdaad een lekker fris likeurtje met pit . En is ook uit oude boeken . Tegen woordig vervagen likeuren . Wie kent nog de bruidstranen, creme de menthe  , creme de cacao,  elixer d' anvers, Clement,grand Marnier , lijdens troost , een echte amaretto , danzig gold , blue Curacao? 

 

Dat de drop shot nu op smaak komt is begrijpelijk.  Elke drank heeft tijd van rijpen nodig  .

(Kunstmatige veroudering of rijping wordt vaak toegepast maar geeft lang niet resultaat als tijd rijpen.  En kunstmatige rijping proef je . )

De genoemde likeurtjes zijn oudere dranken die je ook steeds minder bij de slijter tegenkomt hoewel de oranje bitter nog wel op koningsdag hier en daar wordt gedronken.

Tegenwoordig zijn er heel veel  drankjes die lijken uit zelfde tank te komen waar dan misschien 1 of 2 ingrediënten zijn bijgevoegd om net weer anders te zijn . 

Zelf gister een mummelmann geprobeerd deze kende ik niet maar ook dat is zo een eenheids worst drankje.

Weinig originele smaken . . jeneverbes , citroenschil , bittere sinaasappel, kalmoes , kaneel kruidnagel , karwijzaad ,anijs ,zoethout  schreeuwen uit dit soort drankjes .

Er is nog zoveel te maken als men maar wil er wat voor te doen .  En niet blijven hangen in de uitgekauwde whiskey, rum en gin. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@rumo 3 en half jaar gelden had ik hier stokers uit verschillende windstreken en hebben we met in achterhoofd uit die streken drankjes als schrobbeler , schylger jachtbitter , nobeltje en fladderak een drankje gemaakt. 

Uit  kruiden van die drankjes een recept samen gebracht en Wat conflict kruiden weggelaten en zo de froubuurtster bitter gemaakt.

(Inmiddels hier in de buurt zeer gewaardeerd. )

En net even zelf weer de fles uit kelder gehaald .

Ook hier duidelijk te merken dat tijd van rijpen bijzonder veel invloed heeft .

Warmte,  afdronk en veel rondere smaak nu.

Fruitig, zacht maar een bite . Smaken elkaar volgen in afdronk . Van zoet naar fris .

Ik denk ook goed bij een verkoudheid 🤣 

 

 

1696179900-IMG_20231001_1802224492.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@robbert nou dat wordt hem dan kom maar op met dat filmpje 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@rumo froubuurtster bitter vind je als tiny projects 8 . In de lijst hier boven of op youtube kanaal RobbertX

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert een vraagje, verdun je hem nog ergens mee of moet die zo sterk zijn? je begint met 70% en je gooit er ruim 80% sterk er bij maar zie niks van verduning

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

Vooraf het inzetten van kruiden is de alcohol eersr verdunt en uiteindelijk breng je de drank op drinksterkte. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert  okee duidelijk

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert ik vin het nog steeds knap hoe jij al die smaakjes eruit haalt en ook hoe je ze weer samen weet te brengen . Ook zo met dat met die mummelmann zo veel er uit te benoemen.

Knap hoor.  

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@theresa beetje smaakontwikkeling en wat proeven en vergelijken door de jaren heen dan komt het vanzelf. voordeel is het wordt makkelijker om  leuke dingen te maken . Nadeel is je wordt kritischer en minder gauw tevreden 

Mensen met minder smaakontwikkeling zijn sneller te vreden 🤣 . Niets mis mee beetje  mengen en roeren met essances en  suiker alcohol  ,  wat oud diervoeder graan wat  kveik of angel yeast en de  muffe bijsmaak  merken ze niet men heeft feest

 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@robbert 

Graag. Mijn interesse ligt meer bij de "botanische drankjes". De interesse voor whisky is gewekt door jou en Alchemist. 

De verschillende soorten Absinthe (vooral die ene 😉 ) Chartreuse, Benedictine, Pastis als distillaat. Iets uit de Horix, of een benadering van Becherovka. Etc etc.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Ik denk dat de meeste personen starten met iets wat ze kennen en willen na maken. Sommigen gaan daarna experimenteren met andere kruiden die ze al dan niet kennen. Dus ik denk dat het wel nuttig is om minder bekende likeur drankjes te maken, zeker als het niet veel werk vraagt om korte filmpjes van te maken. De kleine groep van mensen zullen dankbaar zijn. Met die recepten kunnen ze verder bouwen en dit is ook een goede manier om nieuwe ontdekkingen te doen.

Persoonlijk haak ik af als er vele kruiden nodig zijn (al dan niet onbekend) omdat de kruiden soms moeilijk te vinden zijn en dat je steeds overschotten hebt. Na een tijdje heb je een leuke verzamelingen aan kruiden. Deze kruiden kan je niet eeuwig bewaren. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@concha er zijn heel veel verschillende dranken met slecht  2 - 10 kruiden. 

Er zijn ook inderdaad kruidenbitters met meer dan 30 verschillende kruiden.

Wat dat betreft voor ieder wat wils  .

Maar het is ook  zo dat als je goede kwaliteit kruid en zaden hebt je ook  veel mooiere smaken kunt krijgen  met kleinere hoeveelheden kruiden.

Neem bijvoorbeeld ook absinth  . Met  alsem van de Nederlandse grond en klimaat en venkel van Ah maak je bagger  .  

 

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik vind het reuze leerzaam en erg interresant jou filmpjes en wat mijn betreft altijd, iets zien maken is leerzamer dan het te lezen en vind het genieten het gemak waarmee jij drankjes maakt

Beantwoorden
Pagina 29 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?