Meldingen
Alles wissen

Rozenbottels?

Pagina 1 / 2

Murmillo
Berichten: 2771
Admin
Topic starter
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Iemand een idee of recept voor rozenbottels??

Beantwoorden
34 reacties
Alchemist
Berichten: 3205
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Opa van me maakte hier vroeger wijn van, maar met zoveel van zijn wijnen was het een beetje van de bank afzakken erna.

Kwam in de buurt van dit recept;

https://sites.google.com/site/thuiswijnmaken/recepten/wijn/rozenbottelwijn  

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2771
Admin
Topic starter
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thnx m8. Voor mn huis staan zo.n 200 kg rozen bottelen .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3205
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet het niet even precies nu maar er is wat met de rozenbottels een tijdje te laten staan. Er zit een bepaald gif in, je kunt er ook andere dingen mee maken maar het devies blijft na kneuzen een tijdje wachten. Iets oxideert als ik me niet vergis.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1289
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En er was iets met de haren, die flink kunnen jeuken. Meen ik me te herinneren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De rozenbottel ontdoen van steel en neusje .
In stukken snijden en pitjes verwijderen .
Hierna prakken en op alcohol laten trekken .
Na 3 weken overhalen en op drink sterkte brengen .
om kleur te krijgen . 1 deel alcohol apart zetten . Andere deel met de pulp distileren en daarna beide delen samen voegen.

Ook kun je wanneer je een secondair vat hebt het alcohol deel in de secondair plaatsen .
Het deel met pulp in hoofd ketel en op deze manier overhalen .

Wat je ook kunt doen is de rossenbottels kapot stampen maar laat pitjes heel .
Giet heet water bij en roeren .
pitjes komen bovendrijven . schep deze weg . roer en herhaal het verwijderen van pitjes.
Breng alles even aan de kook .
en laat afkoelen .
( eventueel kun je pectolase toevoegen )
Voeg gist en gistvoeding toe .
Na vergisten overhalen ..
Hierna een 2 e keer overhalen met verwijderen van voor en naloop .
Op drink sterkte brengen en suiker toevoegen .

Ook kun je eerst er een " grootmoeders " rozenbottel jam van maken .
De jam maak je wat vloeibaarder en voeg gist toen . maar beter is deze spontaan te laten vergisten .
Na vergisten 2 x overhalen . (tweede overhaal met scheiden van voor en naloop maar dat lijkt mij logisch )

Beantwoorden
2 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert ik haal een oud topic naar boven….. Na jaar revalidatie ga ik weer beginnen….
hoeveel gram rozebottels hebben wij het over/ verhouding water? heb een half emmertje geplukt, morgen schoonmaken. Ga je stukje van warmwater, pitten scheppen, koken en vergisten doen. Ben zeer benieuwd!

gr Jan

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@poacher als je rozenbottels hebt fijngestampt dan giet je zoveel heetwater erover dat de rozenbottels net 3 a 5 cm onder water staan .

(Als je macereert in 80% alcohol gebruik je 800 - 1000 gr per liter ) .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De pitjes zijn harig deze kunnen enorm jeuk veroorzaken in aanraking met gevoelige huid .daarom zoveel mogelijk verwijderen .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1289
Murmillo
Berichten: 2771
Admin
Topic starter
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank Robbert en anderen! Kijk zo leer je nog eens wat!. Ik ga niet alle rozenbottels plukken maar ga zeker een aantal proberen. Leuk zo Uit de natuur leven. Dank allen

Beantwoorden
7 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@murmillo heb je dit nog geprobeerd ? Enig idee wat het suikerpercentage in rozenbottels is ?

als je deze pureert en vergist wat zou dat aan alcohol opleveren ?

 

harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@harryd1969 rozenbottels bevatten vrij veel suiker .  Goede rijpe wel 650 gr per kilo.

Dus je theoretisch uit 1 kilo rozenbottels 1 liter van 41% kunnen halen.  Dit is theoretisch in praktijk komt het meestal op 1 liter van 32  -  a 35 % 

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert dat is best veel, wat is de beste manier om ze te verwerken ? Verwijderen steeltjes en krans , dan koken ? en dan pulp van maken en dan gist toevoegen? Harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@harryd1969 inderdaad steeltjes en krans eraf . Dan flink kneuzen bijv. Op blok en dan met zo een vlees Hamer. Probeer de pitjes niet te pletten.

Dan alles in pan overgieten met heet water .  Paar minuten kook erover.  Pitjes komen boven drijven en kum je dan afscheppen . 

Na afkoelen gist en gistvoeding er bij .

(Ik neem aan dat je zelf geen gist maak  daarom  Gist kun je kiezen uit fermentis c70 ofde FD3  , bakkers gist maar een zeer goede hiervoor is de ec 1118 lalvin 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert zou dit ook in een ton en dan met een vermenger kunnen of dan te grote kans dat de pitjes stuk gaan? 
c70 van fermentis gebruik ik wel vaker

 

eventueel ook de fermentis safspirit fruit een optie ?

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@harryd1969 een verfmenger die niet scherp is zou kunnen. de fd 3 van Fermentis is de fruit versie . Dat is prima.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert top dank je Robert! Ik ga eens wat experimenteren, planning is om dan het geheel met fruit te verstoken

Beantwoorden
Berichten: 6777
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als ik mn vader binnenkort weer eens spreek zal ik hem ook eens vragen, hij maakte vroeger veel wijn en zo was er ook veel rozenbottelwijn. Ik kan me echter geen smaak voor de geest halen. Ik was te jong daarvoor 🙂 we hadden ook berkenwijn, kruisbessenwijn, mispelwijn etc.

Leven van de natuur is geweldig. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Roosvicee was vroeger van Rozebottels. Toen schreef je het ook normaal zonder tussen N. (Roos vitamine C =RoosViCee) Crisisdrank (jaren 1950) die lekker was. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

roosvicee en halitran visolie zijn we mee groot gebracht William ??

Beantwoorden
2 Reacties
(@teunis)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Klopt jullie zijn dus ook uit de jaren 60?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@teunis ja ik loop al langer rond dan de stones optreden.

Beantwoorden
Berichten: 6777
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De echte Roosvicee is er nog steeds, het staat echter niet bij de limonadesiropen maar bij de babyvoeding of anders bij de Zonnaturaproducten in de buurt. Wij hebben het nog altijd in huis. Veel lekkerder dan de blikken flessen limonadesiroop.

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb zelf nooit geen visolie gehad, mijn moeder vond dit zo vies in haar jeugd, dat wij het helaas moesten doen met, Gerookte zalm, gerookte Makreel, Haring, Spiering, Krukels, en andere vis in de aanbieding. In onze jeugd kwam dan ook de visboer, melkboer en groenteboer nog gewoon door de straat. En op alles moest er bezuinigd worden, maar eten was er genoeg. Ook bij mijn vrienden , of ze nu Pakistaans , Indiër Marokkaans ,Surinamer of waar dan ook vandaan kwamen, moeders waren niet te verstaan, maar het eten was er altijd heerlijk, en genoeg voor iedereen die binnen kwam. (Leefde in de jaren '70 in arbeiderswijk)

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wij hadden vroeger geen gazon achter het huis , maar een moestuin. Spelen doe je maar op straat, en als je buiten wil zitten, de voordeur staat open, een tafel staat zo buiten, en de buurman is ook buiten met warm weer. Schuttingen waren 100 cm hoog, of minder, en er verdween nooit niks. On topic, alle gemeentetuinen waren toen voorzien van rozebottels, onderhoudsvriendelijk, altijd bloemen en niemand die er door loopt.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?