Iemand een idee of recept voor rozenbottels??
Opa van me maakte hier vroeger wijn van, maar met zoveel van zijn wijnen was het een beetje van de bank afzakken erna.
Kwam in de buurt van dit recept;
https://sites.google.com/site/thuiswijnmaken/recepten/wijn/rozenbottelwijn
Thnx m8. Voor mn huis staan zo.n 200 kg rozen bottelen .
Ik weet het niet even precies nu maar er is wat met de rozenbottels een tijdje te laten staan. Er zit een bepaald gif in, je kunt er ook andere dingen mee maken maar het devies blijft na kneuzen een tijdje wachten. Iets oxideert als ik me niet vergis.
En er was iets met de haren, die flink kunnen jeuken. Meen ik me te herinneren.
De rozenbottel ontdoen van steel en neusje .
In stukken snijden en pitjes verwijderen .
Hierna prakken en op alcohol laten trekken .
Na 3 weken overhalen en op drink sterkte brengen .
om kleur te krijgen . 1 deel alcohol apart zetten . Andere deel met de pulp distileren en daarna beide delen samen voegen.
Ook kun je wanneer je een secondair vat hebt het alcohol deel in de secondair plaatsen .
Het deel met pulp in hoofd ketel en op deze manier overhalen .
Wat je ook kunt doen is de rossenbottels kapot stampen maar laat pitjes heel .
Giet heet water bij en roeren .
pitjes komen bovendrijven . schep deze weg . roer en herhaal het verwijderen van pitjes.
Breng alles even aan de kook .
en laat afkoelen .
( eventueel kun je pectolase toevoegen )
Voeg gist en gistvoeding toe .
Na vergisten overhalen ..
Hierna een 2 e keer overhalen met verwijderen van voor en naloop .
Op drink sterkte brengen en suiker toevoegen .
Ook kun je eerst er een " grootmoeders " rozenbottel jam van maken .
De jam maak je wat vloeibaarder en voeg gist toen . maar beter is deze spontaan te laten vergisten .
Na vergisten 2 x overhalen . (tweede overhaal met scheiden van voor en naloop maar dat lijkt mij logisch )
De pitjes zijn harig deze kunnen enorm jeuk veroorzaken in aanraking met gevoelige huid .daarom zoveel mogelijk verwijderen .
Duits: Hagebutte
https://hobbybrennen.ch/viewtopic.php?f=18&t=114
https://hobbybrennen.ch/viewtopic.php?f=20&t=249
Ook op https://www.schnapsbrennen.at/recipes/
Frans: églantier
http://www.fairesagnole.eu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5762
http://www.fairesagnole.eu/forum/viewtopic.php?f=4&t=4201
Engels: rosehip
??????
Dank Robbert en anderen! Kijk zo leer je nog eens wat!. Ik ga niet alle rozenbottels plukken maar ga zeker een aantal proberen. Leuk zo Uit de natuur leven. Dank allen
Als ik mn vader binnenkort weer eens spreek zal ik hem ook eens vragen, hij maakte vroeger veel wijn en zo was er ook veel rozenbottelwijn. Ik kan me echter geen smaak voor de geest halen. Ik was te jong daarvoor 🙂 we hadden ook berkenwijn, kruisbessenwijn, mispelwijn etc.
Leven van de natuur is geweldig.
Roosvicee was vroeger van Rozebottels. Toen schreef je het ook normaal zonder tussen N. (Roos vitamine C =RoosViCee) Crisisdrank (jaren 1950) die lekker was.
roosvicee en halitran visolie zijn we mee groot gebracht William ??
De echte Roosvicee is er nog steeds, het staat echter niet bij de limonadesiropen maar bij de babyvoeding of anders bij de Zonnaturaproducten in de buurt. Wij hebben het nog altijd in huis. Veel lekkerder dan de blikken flessen limonadesiroop.
Heb zelf nooit geen visolie gehad, mijn moeder vond dit zo vies in haar jeugd, dat wij het helaas moesten doen met, Gerookte zalm, gerookte Makreel, Haring, Spiering, Krukels, en andere vis in de aanbieding. In onze jeugd kwam dan ook de visboer, melkboer en groenteboer nog gewoon door de straat. En op alles moest er bezuinigd worden, maar eten was er genoeg. Ook bij mijn vrienden , of ze nu Pakistaans , Indiër Marokkaans ,Surinamer of waar dan ook vandaan kwamen, moeders waren niet te verstaan, maar het eten was er altijd heerlijk, en genoeg voor iedereen die binnen kwam. (Leefde in de jaren '70 in arbeiderswijk)
Wij hadden vroeger geen gazon achter het huis , maar een moestuin. Spelen doe je maar op straat, en als je buiten wil zitten, de voordeur staat open, een tafel staat zo buiten, en de buurman is ook buiten met warm weer. Schuttingen waren 100 cm hoog, of minder, en er verdween nooit niks. On topic, alle gemeentetuinen waren toen voorzien van rozebottels, onderhoudsvriendelijk, altijd bloemen en niemand die er door loopt.