Meldingen
Alles wissen

Rozijnen


Berichten: 367
Topic starter
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik las op de website van een groothandel in rozijnen dat deze 73% suiker bevatten. Zou best wel kunnen, het zijn immers gedroogde zoete druiven.

Bestaat er een recept om deze suikers in oplossing te brengen tot een vergisbare mash/wash? Zijn er nog toevoegingen nodig van pecto enzymes, gistvoeding, welke gist,.... ?

Ik kijk uit naar ervaringen en tips.

Beantwoorden
10 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@odevie rozijn zijn meestal behandeld met stoffen als zwavel ,e900 , en andere stoffen .

Deze stoffen zorgen voor slechte gisiting , meer gist afval stoffen . 

Je kunt beter  verse druiven of een concentraat gebruiken 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@odevie Een origineel Iraans recept:

3 kg diverse rozijnen

4 theelepels pectoenzyme II

½ theelepel bitterzout

21 gr droge bakkersgist

Rozijnen in heet water geweld. Met pectoenzyme en zout gemalen en belucht. Aangevuld tot 15 liter. Gist op gestrooid.

Volgens de bron moet je elke dag even de hoed met de hand flink doorkneden. Ik heb gewoon geroerd.

Ik vermoed dat zij het origineel zonder enzyme en bitterzout doen.

Was in de zomer in tien dagen uitgegist tot 1,002.Deels gezeefd.

Verstookt met sap in de ketel en zeefkoek plus sap in het bijvat.

Daarna nog een keer met de ruwstook in de ketel en een rest pulp in het bijvat. Nog scherp, dus voor de zekerheid nog maar een keer overgehaald.

Verdund tot 40 %. Viel goed in de smaak bij Iraniërs.

Ik had Turkse rozijnen uit een aanbieding van verschillende supermarkten en een biologische winkel. Wel zo goed mogelijk opgelet dat ze niet gezwaveld waren (voor zover mogelijk).

De opgave voor koolhydraten en suikers liep nogal uiteen, dus geen idee wat er nou echt in zat. Bij een van de porties had ik een begin-sg van 1,070.

 

Succes.

Ik noemde hem sag-e sefied: witte hond. Doen ze daar ook.

 

1612354941-Sag-e-sefied.jpg
Beantwoorden
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

Misschien vind je hier iets om mee te beginnen. 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn diverse aanbieders van ongezwavelde biologische rozijnen te vinden op internet, o.a. deze...

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mccorner als ze echt onbehandeld zijn kun je ze even wellen on heet water  en daarna gisten op een cider gist . 

 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 474

@robbert De keren dat ik ouzo heb gemaakt vanaf een 2x gedestileerde sugarwash, heb ik bij het macereren van de kruiden een forse hand gewelde rozijnen toegevoegd om iets meer het karakter van een druiven-alcohol basis te krijgen. Dat heb ik niet gedaan toen ik een basis alcohol had van "Stookwinkel's onvolprezen druivenconcentraat". En die ouzo werd nog lekkerder 😍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mccorner voor dranken als ouzo , of andere anijs dranken gebruikt zowiezo nooit suiker alcohol .

Ik weet dat de stookwinkel een goed concentraat heeft en een zeer goede basis voor diverse dranken . Zelf heb ik al  een aantal jaren  via andere weg heb verkregen . 

Maar ook wel . Een druiven sap concetraat van muskaat druiven waarmee een metaxa te maken maar ook voortreffelijk voor ouzo.

(betreft Rozijnen moet wel heel duidelijk herkomst kennen en bewerking .

Om te voorkomen bij drogen dat ze gaan fermenteren worden diverse stoffen gebruikt . 

Gebruik je ze altijd heel goed wassen .)

 

 

Beantwoorden
Berichten: 385
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vond er hier nog 1 die ongezwavelde rozijnen in de aanbieding heeft.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?