De in juli jl eerste 5 liter 43% gestookte rum is prima maar flink scherpe nasmaak.
De 2e in augustus met dunder en resterende gist van de eerste op een goede 5 liter a 50% is zo lekker en zacht dat je deze gelijk al kan drinken, een dag en nacht verschil.
Nu wil ik van de eerste een bijvoorbeeld ‘spiced rum’ of zoiets maken.
Heeft iemand wellicht nog een leuk recept? Ik heb nergens zoiets op het forum kunnen vinden of misschien niet goed gezocht ?.
Per liter , 2- 3 gr piment .
kinabast 2 gr , paradijszaad 0,3 gr , vanilla 1-2 gr , Noodmuskaat 0,5 gr
Haha Robbert, ik wist dat jij met iets zou komen?.
Dank je, morgen achter de kruiden aan.
Hoe lang macereren denk je of gewoon even lekker laten staan?
ik ben zelf nu ook "verplicht " weer uit mijn winter pauze gerukt .
Ik mag ook aan de rum .!
Het beste is om de kruiden 7 a 10,dagen te trekken . dan deel je de drank in 2 delen een deel stook je geheel en na stoken voeg je beide delen weer samen .
Ik had bij Pino 20 liter melisse besteld. Ik heb daar 4 maal een strip run mee gedaan. Morgen doe ik dat bij elkaar voor de spirit run(21 liter van ongeveer 45%). Ik ga van de voor loop en hart een blanke rum maken, en van de voor loop, hart en na loop met wat kruiden een donkere rum maken. Over de kruiden ben ik er nog niet uit, ik denk vanille, kaneel en nog iets(Ik weet niet meer hoe het heet, maar het zijn grote ronde zaden zoals peper, en het is in grote hoeveelheden schadelijk. En het wordt bij donkere rum veel toegepast).
O ja, voor de donkere rum natuurlijk eikesnipper en daarna het vat in.
Rumo, Ik heb ze nog steeds op eiken snippers staan maar de rum is geler geworden maar niet donker. De snippers zijn niet getoast maar waren wel van een rumvat.
Robbert, je bent dus nu in je winter ‘pauze’ , wel er vroeg dit jaar haha.
Heb je dit uit je ‘grote rumboek’ of weer ergens anders vandaan. Moet wel om je lachen Robbert ? maar dank weer voor je recept en uitleg. Al veel van je geleerd het afgelopen jaar ?.
Sichuan pepers Rumo ?
hot hotter hottest ? ??
beetje nootmuskaat tussen vanille en kaneel misschien ??
Voorloop ? dat is voor de struiken dat is het deel waar meeste zooi inzit . waar zit scheiding ? de echte naloop is ook voor de struiken .
Let op dat rum flink verneukaratief is .
Rum heeft nogal wat kering van smaak na destillatie
Daarop goed anticiperen in maken van scheiding naloop .
Bij mij zijn alle dranken rood bruin. En dat gaat heel snel. Of het nu de Frans medium eike of de oloroso snippers zijn. Het vat gebruik ik voor oxidatie.
Paolo , Ik heb inderdaad wat oude naslag werkjes over rum . Ik heb het spiced rum kruiden uit een handboekje dat ook bijna uitelkaar valt .
Er zijn ook nog wat andere recepten met pepers en zwarte kastanjes .
Ja ik had al mijn spul opgeruimd Paolo .
Kelder staat vol . Ik hou soms paar maanden half jaartje pauze .
Zonde om steeds de surplus na een poosje tussen de struiken te moeten mikken .??
Bij een scherp randje, een theelepeltje bastaardsuiker per liter, en het is weg. Bij mij dan toch. Heb ze wel eerst tot ongeveer 25% terug gemengd met water.
Dus nu mijn dank dat jij voor mij tijdens je ‘winterslaap’ naar de kelder bent geslopen om mij van dit recept te voorzien.
Leef jij zo intens Robbert dat je in een paar maanden een half jaartje pauze neemt ?.
Btw, voorloop gaat ook hier tussen de struiken en de echte naloop heb ik ook weggegooid. Het overige van de naloop ongeveer een liter die gooi ik er de volgende keer weer bij denk ik.
De rum terug naar 25% ?
Nee niet intens leven paolo.
Maar als de plank voldoende gevuld is dan is het distilleren niet noodzaak .
Dan ruim ik op tot er weer uitdagingen zijn .
Vroeger moest de ketel altijd ruizen en was ik constant ook aan het drank uitdelen.
Nu Heb ik voldoende voor me zelf en een goed contact een flesje te geven .
De " vrienden " die kwamen alleen voor gratis of goedkope drank zijn geen vrienden en hoef ik niet meer over de vloer .
Dus ketel in reces tot noodzaak . haha .
( of iemand mij aan werk zet )
Ja, 25% niet iedereen is fan van 40% , heb ook 32 1/2 % staan. Maar ik houd nu eenmaal van een niet te hoog alcoholpercentage. Je moet dan ook veel smaak mee over krijgen. Hoeveel % denk je over te houden bij een "BaCo", of Rum 7-up? Ik mix zelf alleen mijn wodka, met jus, de rest drink ik alles puur. Baco = een deel Rum 37.5% 3 delen cola, geeft een eindgemiddelde van 10%. 1 deel rum 40% ,1 deel andere non-alcohol drank, eind 20%.