Meldingen
Alles wissen

Rum, en dan.......?

Pagina 1 / 2

Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De in juli jl eerste 5 liter 43% gestookte rum is prima maar flink scherpe nasmaak.

De 2e in augustus met dunder en resterende gist van de eerste op een goede 5 liter a 50% is zo lekker en zacht dat je deze gelijk al kan drinken, een dag en nacht verschil.

Nu wil ik van de eerste een bijvoorbeeld ‘spiced rum’ of zoiets maken.

Heeft iemand wellicht nog een leuk recept? Ik heb nergens zoiets op het forum kunnen vinden of misschien niet goed gezocht ?.

Beantwoorden
28 reacties
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Per liter , 2- 3 gr piment .
kinabast 2 gr , paradijszaad 0,3 gr , vanilla 1-2 gr , Noodmuskaat 0,5 gr

Beantwoorden
3 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert

Hey Robbert,

Is het de bedoeling om deze na het macereren opnieuw af te stoken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79  het is beter om daarna nog een keer te stoken.  Geeft beter en verfijnder resultaat. 

Bij gebruik juiste ketel heb je ook inderdaad alleen verfijning in smaak en niet verdwijnen van smaak.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert

En best dan ook door de kruiden stoken? Ik vrees dat ik ze reeds weggegooid heb na maceratie...

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha Robbert, ik wist dat jij met iets zou komen?.

Dank je, morgen achter de kruiden aan.

Hoe lang macereren denk je of gewoon even lekker laten staan?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ben zelf nu ook "verplicht " weer uit mijn winter pauze gerukt .
Ik mag ook aan de rum .!

Het beste is om de kruiden 7 a 10,dagen te trekken . dan deel je de drank in 2 delen een deel stook je geheel en na stoken voeg je beide delen weer samen .

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had bij Pino 20 liter melisse besteld. Ik heb daar 4 maal een strip run mee gedaan. Morgen doe ik dat bij elkaar voor de spirit run(21 liter van ongeveer 45%). Ik ga van de voor loop en hart een blanke rum maken, en van de voor loop, hart en na loop met wat kruiden een donkere rum maken. Over de kruiden ben ik er nog niet uit, ik denk vanille, kaneel en nog iets(Ik weet niet meer hoe het heet, maar het zijn grote ronde zaden zoals peper, en het is in grote hoeveelheden schadelijk. En het wordt bij donkere rum veel toegepast).

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

O ja, voor de donkere rum natuurlijk eikesnipper en daarna het vat in.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rumo, Ik heb ze nog steeds op eiken snippers staan maar de rum is geler geworden maar niet donker. De snippers zijn niet getoast maar waren wel van een rumvat.

 

Robbert, je bent dus nu in je winter ‘pauze’ , wel er vroeg dit jaar haha. 

Heb je dit uit je ‘grote rumboek’ of weer ergens anders vandaan.  Moet wel om je lachen Robbert ? maar dank weer voor je recept en uitleg. Al veel van je geleerd het afgelopen jaar ?.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sichuan pepers Rumo ?
hot hotter hottest ? ??
beetje nootmuskaat tussen vanille en kaneel misschien ??
Voorloop ? dat is voor de struiken dat is het deel waar meeste zooi inzit . waar zit scheiding ? de echte naloop is ook voor de struiken .
Let op dat rum flink verneukaratief is .
Rum heeft nogal wat kering van smaak na destillatie
Daarop goed anticiperen in maken van scheiding naloop .

Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij mij zijn alle dranken rood bruin. En dat gaat heel snel. Of het nu de Frans medium eike of de oloroso snippers zijn. Het vat gebruik ik voor oxidatie.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Paolo , Ik heb inderdaad wat oude naslag werkjes over rum . Ik heb het spiced rum kruiden uit een handboekje dat ook bijna uitelkaar valt .
Er zijn ook nog wat andere recepten met pepers en zwarte kastanjes .

Ja ik had al mijn spul opgeruimd Paolo .
Kelder staat vol . Ik hou soms paar maanden half jaartje pauze .
Zonde om steeds de surplus na een poosje tussen de struiken te moeten mikken .??

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij een scherp randje, een theelepeltje bastaardsuiker per liter, en het is weg. Bij mij dan toch. Heb ze wel eerst tot ongeveer 25% terug gemengd met water.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus nu mijn dank dat jij voor mij tijdens je ‘winterslaap’ naar de kelder bent geslopen om mij van dit recept te voorzien. 

 

Leef jij zo intens Robbert dat je in een paar maanden een half jaartje pauze neemt ?.

 

Btw, voorloop gaat ook hier tussen de struiken en de echte naloop heb ik ook weggegooid. Het overige van de naloop ongeveer een liter die gooi ik er de volgende keer weer bij denk ik.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
Topic starter
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De rum terug naar 25% ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee niet intens leven paolo.
Maar als de plank voldoende gevuld is dan is het distilleren niet noodzaak .
Dan ruim ik op tot er weer uitdagingen zijn .
Vroeger moest de ketel altijd ruizen en was ik constant ook aan het drank uitdelen.
Nu Heb ik voldoende voor me zelf en een goed contact een flesje te geven .
De " vrienden " die kwamen alleen voor gratis of goedkope drank zijn geen vrienden en hoef ik niet meer over de vloer .
Dus ketel in reces tot noodzaak . haha .
( of iemand mij aan werk zet )

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, 25% niet iedereen is fan van 40% , heb ook 32 1/2 % staan. Maar ik houd nu eenmaal van een niet te hoog alcoholpercentage. Je moet dan ook veel smaak mee over krijgen. Hoeveel % denk je over te houden bij een "BaCo", of Rum 7-up? Ik mix zelf alleen mijn wodka, met jus, de rest drink ik alles puur. Baco = een deel Rum 37.5% 3 delen cola, geeft een eindgemiddelde van 10%. 1 deel rum 40% ,1 deel andere non-alcohol drank, eind 20%.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?