Meldingen
Alles wissen

Rum mash


Thetis
Berichten: 28
Registered
Topic starter
(@thetis)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo allemaal, 

Ik heb 7 september mijn melasse rummash gemaakt, ik heb het idee dat deze uitgegist is dus wil ik het gaan stoken, maar had een aantal vragen, wat moeten de SG en PH waarde zijn, en wat kan ik hieraan doen als ze te hoog of te laag zijn?

En moet ik deze mash 1 of 2 keer stoken?

Ik hoor graag van de kenners!

Groet Thijs

Beantwoorden
9 reacties
6 Reacties
McCorner
Registered
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 285

@thetis Eerst even een vraag: Heb je b.v. de aanstekerproef gedaan om te kijken of de mash uitgegist is?
De SG van een melasse mash is lastig, in melasse zitten veel vezels die het moeilijk maken om het SG goed te bepalen. Hoeveel de Ph na vergisting hoort te zijn weet ik niet, ik heb zelf bij een melasse mash de Ph nooit bepaald, maar wel heerlijke rum gekregen 😉

Beantwoorden
Thetis
Registered
(@thetis)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 28

@mccorner okeey dat is goed om te weten, en wat bedoel je met de aanstekerproef? En had je 1x of 2x gestookt?

Beantwoorden
McCorner
Registered
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 285

@thetis Als de mash nog gist, dan staat er boven de mash nog een laagje CO2. Even het deksel eraf en dan met aansteker of lucifer kijken of deze uit gaat boven de mash. Als het uit gaat staat er nog CO2 boven dus gist het nog. Ook te zien aan minuscule belletjes. Ik stook zelf de rum 2x. Ruwstook zonder cuts en daarna een fijnstook.

Beantwoorden
Thetis
Registered
(@thetis)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 28

@mccorner bedankt voor de tip, zal het is gaan proberen!

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@thetis het aantal keer dat je stookt hangt af van kwaliteit van het beslag en wat de ketel kan . 

Ph tussen 4,2 en 5,2 zou mooi zijn bij afstoken

Beantwoorden
Thetis
Registered
(@thetis)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 28

@robbert okeey dan zit ik daarmee goed, gisteren was de Ph 4.8

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 364
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Het is mij nog nooit gelukt de rum in 1 keer af te stoken 🙂 . Ik haal het altijd twee keer over.

Beantwoorden
2 Reacties
Thetis
Registered
(@thetis)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 28

@stephan ja mijn plan was om het ook in 2x te doen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@stephan het aantal x overhalen hangt af van hoedanigheid van het beslag , type rum wat je maakt en soort ketel waarmee je overhaalt. 

ik heb hier een geklonken keteltje uit rond 1890 waarmee in 1 overhaal een perfect resultaat te halen is . Terwijl als ik  het zelfde beslag in een andere ketel heb het met een geforceerde stook moet gebeuren om zelfde resultaat te halen. En anders ook een 2e overhaal nodig is .

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?