Meldingen
Alles wissen

Rum mash


Berichten: 57
Topic starter
(@thetis)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal, 

Ik heb 7 september mijn melasse rummash gemaakt, ik heb het idee dat deze uitgegist is dus wil ik het gaan stoken, maar had een aantal vragen, wat moeten de SG en PH waarde zijn, en wat kan ik hieraan doen als ze te hoog of te laag zijn?

En moet ik deze mash 1 of 2 keer stoken?

Ik hoor graag van de kenners!

Groet Thijs

Beantwoorden
12 reacties
6 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@thetis Eerst even een vraag: Heb je b.v. de aanstekerproef gedaan om te kijken of de mash uitgegist is?
De SG van een melasse mash is lastig, in melasse zitten veel vezels die het moeilijk maken om het SG goed te bepalen. Hoeveel de Ph na vergisting hoort te zijn weet ik niet, ik heb zelf bij een melasse mash de Ph nooit bepaald, maar wel heerlijke rum gekregen 😉

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@mccorner okeey dat is goed om te weten, en wat bedoel je met de aanstekerproef? En had je 1x of 2x gestookt?

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@thetis Als de mash nog gist, dan staat er boven de mash nog een laagje CO2. Even het deksel eraf en dan met aansteker of lucifer kijken of deze uit gaat boven de mash. Als het uit gaat staat er nog CO2 boven dus gist het nog. Ook te zien aan minuscule belletjes. Ik stook zelf de rum 2x. Ruwstook zonder cuts en daarna een fijnstook.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@mccorner bedankt voor de tip, zal het is gaan proberen!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@thetis het aantal keer dat je stookt hangt af van kwaliteit van het beslag en wat de ketel kan . 

Ph tussen 4,2 en 5,2 zou mooi zijn bij afstoken

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert okeey dan zit ik daarmee goed, gisteren was de Ph 4.8

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het is mij nog nooit gelukt de rum in 1 keer af te stoken 🙂 . Ik haal het altijd twee keer over.

Beantwoorden
5 Reacties
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@stephan ja mijn plan was om het ook in 2x te doen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan het aantal x overhalen hangt af van hoedanigheid van het beslag , type rum wat je maakt en soort ketel waarmee je overhaalt. 

ik heb hier een geklonken keteltje uit rond 1890 waarmee in 1 overhaal een perfect resultaat te halen is . Terwijl als ik  het zelfde beslag in een andere ketel heb het met een geforceerde stook moet gebeuren om zelfde resultaat te halen. En anders ook een 2e overhaal nodig is .

 

Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@robbert hey 

vraagje 

Wat is een Geklonken Keteltje? 

Wat is een geforceerde stook? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@nathan2020  het geklonken keteltje is een heel oud stookketeltje wat met klinknagels in elkaar is gezet. 

Een geforceerde stook wil zeggen dat je iets doet waardoor de ketel werking / stook anders gaat .

Bijvoorbeeld kun je kookvertragen door glycerine toe te voegen aan kooknat . Hierdoor komt alcohol Anders vrij . Ook kun je met simpele manier als klei of of met vochtig katoen de hals van ketel koelen waardoor je een koudebrug krijgt waarmee je weeking veranderd van ketel .

En je kunt met " pulsen " verwarmen waardoor je steeds een buffer maakt . Je verzadigd eerst de damp in ketel om daarna uit te stoken .

 

Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@robbert bedankt Robbert

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?