Meldingen
Alles wissen

Rum, mijn traject van begin tot einde

Pagina 1 / 2

SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

M'n vaatjes zitten bijna vol met graandistillaat, dus op naar de volgende categorie drank. Rum. Op dit forum al veel over gelezen en langs zien komen, veel ruggespraak gehad en uiteraard erg benieuwd naar de tips van 'de tovenaar uit t Noorden' wat betreft de dundervervangers.

Gisteren eerst de basis gehaald om een gist op te kweken en later in het beslag te gebruiken: Suikerriet en ananas. Suikerriet was in beginsel lastig aan te komen. Uiteindelijk een Surinaamse toko gevonden die het elke woensdag vers binnen krijgt. Ananas was geen probleem.

 

1699004540-IMG-20231102-WA0001.jpeg
Beantwoorden
47 reacties
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De suikerriet in handzame stukken gesneden en één part apart gehouden. De ananas geschild en hiervan een deel schil en bladeren apart gehouden. Alles plat gestamp in een vijzel en tezamen in een zipzak met voldoende lauwwarm water. Nu mag de natuur zn werk doen. Als de zipzak bol staat en bij voldoende belletjes ga ik met dit vocht en bloem de gist verder opkweken.

Overige suikerriet verpakt en in de vriezer voor later in beslag. Overige ananasschil en blad verpakt in de vriezer voor later in beslag.

Later weer meer.

1699004852-20231102_185429.jpg
Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ben heel erg benieuwd naar het vervolg en wat voor rendement dit gaat opleveren!

Vriendelijke groet  Ronald. 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@rummy rendement bij een normale vergisting van melasse hangt ook af van kwaliteit van melasse.   Dat zou gemiddelde 750 gram suiker per kilo melasse zijn .  1 kilo suiker is te vergisten met een opbrengst van na destilleren naar beneden afgerond i.v.m. verlies van voorloop , naloop  . 0,68 liter .

Rendement/ percentage alcohol denkt mem altijd dat dat afhangt van wat gist kan . Dat is verkeerde gedachte. 

Gist percentage Tolerantie betekent dat het tot dergelijke percentage kan presteren in ook juiste milieu .  Wil niet zeggen dat het meer of minder alcohol uit het suiker krijgt.  

Theoretisch kan uit 1 kilo suiker 510 gr alcohol worden omgezet.  Of het nu met bakkers gist of turbo is maakt niet uit. 

V.b.  omdat men in hobbie uitgaat van 25 liter emmers  : Met bakkers gist gebruik je een water suiker oplossing van 5,5 liter op 25 liter . 

Met gemodificeerde gist 8 kilo op 25 liter.

Zou je met 5,5 kilo in 25 liter vergisten met gemodificeerde gist krijg je nooit meer alcohol volume als ook met een bakkers gist. 

(Een goed zelf gemaakt gist kan ook met voldoende suiker en met juiste voeding in juiste milieu 12 % krijgen . )

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@robbert ik moest je uitleg even een paar x goed doorlezen tot zover duidelijk verhaal, ben zoals je weet nu zelf met een restantje rietsuiker melasse  vergisting bezig welke al meerdere keren heeft gegist in de jerrycan , dus waar al wat suikers in zijn omgezet...

Naar ik begrijp heeft elke giststam zijn eigen tolerantie van wat deze maximaal kan verhappen en omzetten en zo dacht ik te begrijpen dat bij een bepaald percentage uitgewerkt is en dan of afsterft of uitvlokt en naar de bodem toe zakt...dus bij een zwakke gist soort worden dan niet alle suikers omgezet in oa alcohol.

Grts RB

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zojuist even de zipzak bekeken. Er zijn al behoorlijk wat belletjes te zien. Dit is het moment om deze aanwezige activiteit te vergroten. Celdeling gebeurt onder aerobe condities (zuurstofrijke condities). Het is in deze fase dan ook belangrijk dat het prutje in de zipzak voldoende zuurstof heeft. Ik heb hiervoor ca. 1/4 deel van het vocht (dat in zipzak zit), dus ca. 250 ml, vers lauwwarm water toegevoegd. Voorafgaand heb ik lucht in het water geklopt, zodat er voldoende opgelost zuurstof in zit voor bevorderen van de celdeling. Ook heb ik de inhoud van de zipzak met een vork ruw geklopt (garde uiteraard ook te gebruiken). De zipzak nu geopend weer warm weggezet. Nu mag werderom de natuur zn werk weer doen.

1699111039-IMG-20231104-WA0000.jpeg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanaf vanochtend weer de nodige belletjes. Af en toe klop ik nu met een vork wat lucht in dit prutje om de celdeling te bevorderen. Vanavond ga ik bloem en water toe voegen bij het prutje. Op deze wijze kun je opkweken en wordt de zuurvorming bevorderd. Je kunt het prutje ook afzeven en het nat gebruiken om met bloem verder op te kweken.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zojuist vanuit de zipzak de vloeistof met een juslepel afgeschept in een weckpot. Er komen hierdoor de nodige vezels mee. Aan deze vloeistof ca. 150 ml vers water en 150 gram patentbloem toegevoegd. Ik hoop met het meekrijgen van de vezels toch de zuurvorming te bevorderen. Voor verdere verloop is een weckpot handiger om te mixen dan een zipzak. Alles flink door elkaar gemixt met een vork, zodat t geheel weer genoeg zuurstof krijgt voor de celdeling. Het restant in de zipzak weer aangevuld met ca. 400 ml vers water en de zak even goed geschud. Ook hier hopelijk weer voldoende zuurstof. Ik hou de inhoud van de zipzak achter de hand, mocht de weckpot niet gaan 'leven'.

Beantwoorden
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@kevin hoelang staat het nu zonder patentbloem?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 232

@rinus55 Op 2 november begin vd heb ik de ananas en rietsuiker met lauwwarm water weg gezet. Gisteravond heb voor het eerst wat vers water en bloem toegevoegd. Dus zonder bloem zeg maar 2,5 dagen. Zo vlot gaat het met de activiteit.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@kevin okay, ik heb namelijk ook een pot met ananas schil en blad staan, daar is ook leven in en vanavond zuurstofrijk lauw water bij gedaan, ga hem morgen ook splitsen en volg jou hier mee:)

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

zojuist weer een 50 gram patentbloem aan de weckpot toegevoegd en alles weer goed opgeklopt met een vork. Dit mengsel is vanwege het grote aandeel vocht nog steeds erg vloeibaar. Bedoeling om dagelijks een deel bloem toe te voegen, zodat de massa indikt en er voldoende voeding voor de beginnende gist is.

Aanvullend in een leeg jampotje wat vaste delen uit de zipzak gepakt met iets aan vocht en hier dusdanig veel bloem toegevoegd dat het geheel redelijk stroperig is. Dit potje laat ik zijdelings meelopen met dit 'experiment' Ook de zipzak weer wat geschud, zodat in dit vocht/ananas/suikerriet prutje voldoende zuurstof zit.

Erg benieuwd wanneer ik duidelijke activiteit in de met bloem gemengde deelkweken zie.  

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag is er zichtbare activiteit in de weckpot. Vanavond ga ik opnieuw voeden. Idee is om er dan zoveel bloem aan toe te voegen dat het geheel als een soort 'pasta' wordt. Wederom alles goed doorkloppen om voldoende zuurstof te behouden. Ook het potje ernaast schuimt al aardig.

Beantwoorden
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@kevin ben je niet bang dat de gist gaat werken inplaats van te groeien?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 232

@rinus55  zolang er voldoende voeding (bloem) en zuurstof (lucht erin kloppen) aanwezig is, zal de knopvorming en versterking blijven. Vooral het zuurstof is erg belangrijk. Dus veel lucht erin blijven kloppen

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@kevin duidelijk 👍

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vorige week van wo t/m vr weg geweest. Bij terugkomst de gist weer gaan voeden en ze hebben er zin in. Gisteren rond de middag deel weg genomen en weer met wat water en bloem aangevuld. Vanmorgen zag t er zo uit: 

1699866980-IMG-20231113-WA0000.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1885

@kevin als de gist zoveel in volume toe neemt dan is de gist al aan het werk(alcohol en bubbels maken) maar het zou zich moeten vermeerderen. Probeer dan geen suiker toe te voegen maar wel voeding, zuurstof en UV-licht.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga nog even door met verzorgen om het cellen aantal op te krikken. Ondertussen verder met de andere voorbereidingen.

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Interessant om te volgen! Maar hoe weet je nu dat de gist op zijn piek zit en hoeveel je straks moet gaan toevoegen aan de macht? Of ben ik weer te ongeduldig?  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meel en vocht erbij  en deegbal van kneden. Afdekken met folie en wegzetten? ???  , steeds uit vochtige dradige  kern 1/3  van plukken en aanvullen met vocht en spelt. De kern delen gebruiken of ook door kweken.

Of vocht erbij en beetje meel.  Zuurstof erbij en warm houden . Zodra opkomt in koelkast zetten.?

 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 232
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Uit vorige draadjes: als de gist binnen 12 uur in omvang verdubbelt, dan is de gist normaliter klaar voor gebruik. Voor natte gist dacht ik dat je minimaal een dubbele hoeveelheid als droge gist moet gebruiken.

Beantwoorden
4 Reacties
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@kevin oké duidelijk dus je houd hetzelfde aan als met natte gist 👍

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1885

@rummy als je een zakje of blokje gist koop in de winkel dan weet de fabrikant precies hoeveel miljoen gistcellen er per gram aanwezig zijn. Ik zelf heb nog nooit de cellen geteld, maar als ik ruim 2 weken op kweek  heb ik genoeg voor 27 liter. Het is dan 1,5 liter vloeibare giststarter wat makkelijk door de stookwijn geroerd kan worden. En dan fingers crossed dus niet wetenschappelijk maar meer een kwestie van ervaring.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@rummy wanneer het zo vloeibaar is in begin zet  het snel uit maar omdat er nog veel zuurstof  is is er slechts deling  .  Co2 uitstoot is nog gering maar het lijkt  veel maar in cellen is nog laag.  Gebruik je het in deze vorm heb je bijna een liter nodig op 25 liter.  Als het gist voldoende is gegroeid in cellen getal gebruik je vloeibaar ongeveer 300 - 400 mil per 25 liter.  

Heb je het in vorm van deeg bol gemaakt gebruik je 200 tot 250 gram op 25 liter. Droog je het kun je 100 - 125 gram aanhouden .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

( in filmpje whiskey beslag zie je dat ik 500 mil geactiveerd vloeibaar gebruikte op gist vat ). 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 425
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier ook eens een poging doen, begin gemaakt met 750 gr rietsuiker en 900 gr (ik schoot uit)  en wat gekookte wijnkist in een 10liter vat ge vuld met prestige rum gist..hij borrelt lekker, op kamer temperatuur.   Deze batch is bedoeld om straks met de dunder te kunnen werken.    Leuk!!

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 425
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Helaas wordt de foto niet toegevoegd..

Maar begonnen met SG 1.072 

10L vat rietsuiker melasse 

En het hout om wat op te rijpen is limousine hout.

 

Succes met je project,  ik hou het in de gaten 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?