Meldingen
Alles wissen

Rum recept (beknopt en duidelijk)


Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi,
Vrouw in nood hier!
Ik loop te zoeken op het forum maar vind alleen fladderen van een rum recept...
Zou iemand duidelijk, beknopt het rum recept uit willen schrijven?
Hoeveel water, melasse, welke rum gist, etc.
Gewoon kort en krachtig....
Alvast thanxx xx mannen!

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Brilletje, welkom op dit leuke forum.
Bedenk eerst even welke rum soort je wilt maken.
https://www.stookwinkel.nl/?s=rum&post_type=product Met welk systeem wil je het gaan maken en ook gebruikelijk om je even voor te stellen op het "stel je even voor"topic. 😉

 

 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb mij voorgesteld 🙂 dat was ik idd vergeten sorry, niet netjes :-).
Wat ik zoek is dus gewoon een recept om lekker rum te stoken.
Een recept voor 25 liter rum stookwijn (mash?!)).

Ik lees overal rietsuikermelasse samen met rietsuiker oplossen in water, water en een rum gist. Nu zijn er diverse rum gisten op de markt bij de stookwinkel en de brouwmarkt.

Dus voor 25 liter stookwijn heb ik nodig om een lekkere rum te maken?
- Rietsuikermelasse (hoeveel?)
- Rietsuiker (hoeveel?)
- Welke rum gist lekkerst? Rum Presige turbo, rum Alcotec turbo yeast of rum destiller yeast?
- Koken? Hoelang?
- Welke temperatuur afkoelen?
- moet je het klaren en mag je turbo klar gebruiken? Want er is geen koeling aanwezig.

Iemand die kan (en wil 😉 helpen?

Thnxx xxx

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er bestaan verschillende recepten, geen enkele is de beste ... Dit is hoe ik het doe :

Basis:

+/- 4 liter melasse
2kg ongeraffineerde rietsuiker 
20 l water
gistvoeding
25gr gewone bakkersgist in poedervorm

Alles goed mengen, laten uitgisten (bij mij duurde 't 4 weken vooraleer dit was uitgegist)

Nadien afstoken.  Ik gebruik voor dergelijke stook een alambiek.  De stook zelf vrij snel afwerken zodat je veel smaak meekrijgt. Velen zeggen 2x doorstoken, ik deed het in 1 keer.  Laat je neus en je smaak voor je beslissen.

Je krijgt een heldere rum die je vervolgens verder kan afwerken met kruiden en/of  caramel, eventueel laten rijpen op eik(ensnippers).

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zijn heel veel forumleden die melasse hebben besteld bij onze rumexpert "Pino de stoker".Check even :
http://www.stookforum.nl/thread/rietsuiker-melasse-behoefte/
Houd er rekening mee dat een recept een richtlijn is. Je kunt bijvoorbeeld voor 6kg melasse recept ook 4 melasse en 2 kg (riet)suiker nemen. Of puur melasse vergisten. Varieer en experimenteer... Op de gistverpakkingen staan de juiste verhoudingen.
Het is nu uiteraard strandweer of forumleden zitten op hun werk.
Ongetwijfeld gaan er mensen reageren die je verder willen helpen.
Dus eerst een jarrycannetje bij Pino bestellen,dan heb je kwalitatief goede, moeilijk te verkrijgen melasse. Succes alvast en Cheers 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Skoldt, ja bijna vergeten! (jou niet hoor:-) Bakkersgist! Goed,neutraal  en goedkoop.

 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hahaha ja ben vrouw hè, die zijn ongeduldig 🙂
Maar is er geen enzym nodig?

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@brilletje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tnx xxx Skoldt

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet niet of je deze bedoelt, maar het enige enzym van belang in onze hobby is amylase, maar deze dient om zetmeel om te zetten in suikers (vergisting van granen, mais, aardappelen, ...).  Bij mijn weten bevat noch melasse, noch rietsuiker zetmeel en ik twijfel dan ook aan het nut van amylase bij de aanmaak van je basis rum-mash.

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Skoldt, ik volg je hierin.  Wil jou recept proberen.  Welk begin en eind sg had je bij de fermentatie? Want er blijven waarschijnlijk een aantal onvergistbare restsuikers achter. 

Ik heb 20 liter bij Pino besteld.  Wil bij volgende vergistingen wel backset gebruiken.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Begin SG kun je hier berekenen:

https://homedistiller.org/calcs/sugar_sg

De melasse t.o.v suiker is ongeveer 50% , dus 4 kg melasse is ongeveer gelijk aan 2 kg suiker.

Dus alcohol wordt ongeveer 12%.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Suzevoke

Mijn laatste batch was begin SG 1.100  eind SG was 1.010, dus goed voor ongeveer 12° in het basisstooksel.  De eind SG wijst er dus ook op dat er nog steeds wat onvergiste suiker overbleef.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit staat ook allemaal bij rum van melasse stoken even door een ander brilletje kijken hi hi. nu heb je twee  over rum stoken moet je straks heel veel bomen zagen om het bos te zien. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?