Meldingen
Alles wissen

Rum van enkel melasse


Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik maak normaal de rum met een deel rietsuiker en een deel melasse.

 

Nu wil ik eigenlijk een keer proeven wat het verschil is qua smaak als ik alleen melasse gebruik. 

Hoeveel melasse moet ik dan eigenlijk gebruiken? Ik weet het suikergehalte niet precies van de melasse van de Stookwinkel 🤔. 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
21 reacties
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stephan . Zuiver de melasse ,  bepaal het Sg ( onder de 1090  !!,! ) en het stuur ph en laat gist het werk doen . 

 

 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert dat zuiveren ging met eiwit zei je laatst.

 

Kun je dat iets meer uitleggen? Hoe zuiver ik het precies? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stephan het hangt even van de kwaliteit van melasse en hoeveel heid af . Stel je hebt 50 liter melasse van 20 - 21 brix . Neem dan het eiwit van 1 ei en klopt dit tot schuim . Dit roer je door de melasse.  De melasse laat je opwarmen en je ziet schuim erop komen. Dit schep je af.  Je zal een paar x opnieuw schuim zien verschijnen . Schep dit gewoon steeds af. 

Laat de melasse opwamen tot boven de 72 graden!  En hou het eem aantal minuten op temperatuur  .  ( Het hoeft niet perse te koken ) 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert thanks. Het is de Stookwinkel melasse dus moet wel hele goede melasse zijn 😜.

Ik ga morgen een liter of 20 zuiveren, dan is een half ei genoeg? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stephan alleen eiwit ! Ja half ei zou genoeg zijn.  Maar iets meer kan geen kwaad. Je schept het toch af

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert  en moet ik dan de drap op de boven onderin de pan laten zitten? Of moet dat wel gewoon mee het vergistingsvat in?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stephan het schuim wat je afschept en de drap onderin laat je achter. Dat gebruik je niet. .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stephan ik had een andere manier ook wel spoelen genoemd. 1 deel melasse samen met 2 delen water hou je 1 uur op 85 graden, dit laat je afkoelen voor een nachtje en daarna afgieten. De dikke drap op de bodem laat je in de pan achter en gebruik je niet. Dit zou de rum zachter moeten maken en je ketel blijft schoner. Ik heb het deze keer niet gedaan en mijn ketel was eigenlijk niet eens veel smeriger. Wat de smaak betreft weet ik het nog niet want ik doe 4 strip runs bij elkaar voor de spirit run, en zo ver ben ik nog niet.

In melasse zit meestal nog 50% suiker en bij veel recepten 1 op 5 melasse gebruikt, dus 5 liter melasse voor 25 liter stookwijn.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert dat zuiveren met eiwit doe je dus met reeds verdunde melasse?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pikketanus inderdaad wanneer je eerst verdund kunnen verontreinigingen ook makkelijker vrijkomen en aan schuimeiwit hechten

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert kan men ook in zwaardere verdunning met eiwit schuim zuiveren, of met gewenst eind SG beter resultaat?

Bv 5L melasse op 25 a 27L totaal, zou ik dan meteen voor 2 gistvaten kunnen doen dus meteen 10L melasse op 27L totaal verwarmen met eiwit, daarna over 2 vaten delen met water weer tot 25-27L? Zou wat tijd maar vooral gas kunnen schelen..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pikketanus de viscositeit van onverdunde melasse maakt het lastiger  . Het eiwit blijft dan zweven . 

Het beste kun je verdunnen .

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik lees hier en daar dat er mensen zijn die 5 liter (gezuiverde) melasse op 25 liter wash doen. Maar dan heb je toch hooguit 3,5kg vergistbare suikers in je wash?

Ik had gerekend met de melasse van Jan, die 50% suiker bevat, om per vergistingsvat 10kg melasse te wassen. Dan zou ik 5kg suikers overhouden. Of is het resultaat beter bij (in dit geval 3,5kg) suikers? 

Beantwoorden
8 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stephan, als je alleen rietsuiker vergist krijg je niet die specifieke rum smaak. Melasse bevat 50% rietsuiker en 50% laten we zeggen rum smaak. Meer suiker is meer alcohol meer melasse is meer rum smaak. Probeer zelf wat voor jou het beste is. Meer is niet altijd beter.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@rumo ik bedoelde de vergistbare suikers in de melasse. Ik doe er dit keer verder geen rietsuiker bij of zo.

 

Het wassen ging redelijk, het schuimde aardig en dat heb ik er allemaal af geschept. 

 

Alleen bleef er na een poosje pruttelen op 72 graden eigenlijk weinig tot niets aan drap in de pan achter 🤔. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stephan, de vergistbare suikers in melasse is natuurlijk rietsuiker 😆 Als je dus geen suiker toevoeg heb je minder opbrengst maar meer rum smaak(of teveel rum smaak).

Als je 2 maal zoveel water als melasse toevoeg zakt er op den duur altijd wel wat drap naar beneden.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@rumo ah, meer water dus 😃. Poging 2😁.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stephan volgens mij kan ik je wel volgen, 5kg melasse is idd 'slechts' 2,5kg suiker.. dat lijkt idd weinig op 25L (slechts 10% suiker, dus is procentje of 6 abv).

Echter moet je bij melasse ook rekening houden dat je mash daardoor niet te dik wordt om (goed) te gisten. Te veel melasse of te weinig water, geeft de gist te weinig 'bewegings vrijheid'. In stroop zwemmen ze met meer moeite dan in wat minder stroperig.. SG meten van melasse is niet perse nodig om alcohol te berekenen, maar ook voor de viscositeit (dikte vd mash). Te hoog in het begin en dan is het gewoon lastig werken voor de gist

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@pikketanus jaaa, dat was precies wat ik bedoelde 😃. 5KG melasse it is😁..

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stephan, voor veel recepten wordt 5 liter melasse voor 25 liter stookwijn gebruikt. 5 liter melasse weegt ongeveer 7 a 7.5 kg. Dat is ruim 3. 5 kg suiker daar moet je toch wel een procent of 7 alcohol mee krijgen. Een hele hoop top distilleerderijen vinden dit prima daar maken ze een top drankje mee. We zijn wel RUM aan het maken geen zuip alcohol 😆

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@rumo dat is juist de reden dat ik met alleen melasse aan de slag ga nu. Normaal deed ik er altijd rietsuiker bij, maar dan is het resultaat het steeds nét niet...

En de hoeveelheid vind ik niet belangrijk, de kwaliteit niet goed zijn. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?