Meldingen
Alles wissen

Rum vraag


McCorner
Berichten: 434
Topic starter
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ik heb een uitgegiste en afgeleverde rum mash staan, gemaakt volgens het. Slaven of boerenrum recept, dus met pruimen en in mijn geval wilgenhout vergist.

Nu heb ik een hele tijd geleden een discussie op het forum gelezen over rum 1 of 2 keer stoken, maar als ik ga zoeken op rum krijg ik uiteraard een overload aan resultaten. 

Iemand hier die de argumenten voor 1 of 2 keer stoken zo uit zijn mouw schud?

Het gaat in een 15 liter alambiek worden gestookt...

Beantwoorden
4 reacties
3 Reacties
RummyDummy
(@brandt-r)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

Goedendag daar, mijn ervaring met een tweede overhaal is dat je er een zachtere smaakprofiel ermee verkrijgt, ook doe ik bij de tweede overhaal cuts in potten maken zodat alleen de smaken samen worden gevoegd die ikzelf het beste vind smaken. Waarschijnlijk een bekend antwoord maar ga je voor smaak is eigenlijk een tweede stook perfect om deze afte stemmen naar eigen wens...

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1554

@mccorner. De dranken die maar 1 keer gestookt worden zijn meestal met een soort kolom ketel gestookt. Met een alambiek zou ik minimaal 2 keer stoken, dan heb je genoeg percentage na het maken van je cut's. Ik persoonlijk stook met een kolom ook minimaal 2 keer.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9172

@mccorner het aantal keer overhalen hangt af van product, type ketel en daarbij ook vaardigheid. 

In principe stook je een rum 2 x  ook zijn er wel die 3 x stoken.  

Eerste maal stook je rauwe beslag helder tot een low wine.  In principe heb je dan een percentage van 3x percentage beslag dus kom je uit t 30 a 45 % afhankelijk van vergistings opbrengst . 2e keer stook je uit met scheiden van voorloop  , ziel en naloop.

( Is het nog lastig om een goede scheidings moment te vinden kun je de beginners / leer methode gebruiken en je product opvangen en verdelen in meerdere glaasjes en dan zien welke je weggooit en welke je behoudt)

De grote rum still's met kolom werken vaak met een secondair of rectificatie station .  Daardoor kunnen ze in 1 x gestookt  .  

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 434
Topic starter
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Dank jullie voor de antwoorden. Dan was wat ik ooit heb gelezen dus gerelateerd aan een andere soort ketel. Ik heb tot nu toe altijd de ruim twee keer gestookt in de alambiek, dus dan blijf ik dat lekker doen😁

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?