Meldingen
Alles wissen

Shady's Simple Sugar Shine

Pagina 1 / 3

Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb de vorige 2 jaren geprobeerd een voorraadje neutraal te stoken in de zomer, om in de winter wat te kunnen spelen met gin, ouzo, Geist etc.. Daarvoor gebruikte ik het recept van de Birdwatchers.

Maar ik had steeds een zepige smaak, die ik er niet uitkreeg. Die begon vlak na het begin van de middenloop en ging dan door tot achterin de naloop. Kool, herdestilleren, soda, melk, lucht. Ik heb van alles geprobeerd, maar kreeg de zepige smaak er niet helemaal uit. Misschien was het de ketel, maar dit jaar heb ik de ketel goed schoongemaakt en ik had het weer/nog, zij het minder sterk dan het jaar ervoor.

Sinds kort gebruik ik het recept van Shady's Simple Sugar Shine, en dat bevalt me veel beter.

Je begint met het maken van een gistbom:

Breng 1/2 liter water aan de kook, strooi daar 21 gram droge bakkersgist in, voeg een pilletje multivitaminen, een eetlepel DAP, een theelepeltje bitterzout, wat eierschalen of schelpen en wat suiker toe. Laat afkoelen tot de juiste temperatuur, meng er weer 21 gr droge gist bij en belucht het geheel. De verse gist gaat zich lekker vermenigvuldigen! Zeg voor een uurtje of zo.

Ondertussen los je 2,6 kg suiker op in 3 liter water. Dat wordt pakweg 5 liter.

Als dat voldoende afgekoeld is, meng je het met 5 liter water, je voegt de goed actieve gistbom toe en je vult aan tot 15 liter. Deksel op het vat en warm houden op rond de 24 graden.

Na pakweg 4 dagen is het uitgegist, nog even koel laten staan en je kunt 14 liter vrijwel heldere wijn van 10 % afgieten en stoken. Ikzelf giet dan meteen vers suikerwater op de droesem, die meteen weer begint. Dat kon ik twee keer doen; ik vermoed dat ik tussentijds ook eierschalen had moeten toevoegen.

Voordeel: zondag starten, woensdag kan de deken uit en zondag kun je stoken en herstarten. In principe kan ik met 2 gistbakken en 1 deken elke week twee keer stoken!

Tien % is niet erg hoog, maar het voordeel van dit recept is, dat de gist niet gestresst raakt. En dus weinig cogeneren aanmaakt. En in een week 1,5 liter alcohol ruwgestookt hebben, is ook niet verkeerd.

Beantwoorden
35 reacties
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja Kees . Heel vaak zitten de problemen met bijsmaakjes in gist of vergisting . I.d.d. te snelle of te trage vergisting , overvoeden of ondervoeden van gist , temperatuur of gewoon verkeerd type gist bij te vergisten product .
Als ik mij niet vergis gebruikt het birdwatchers recept ook tomatenpuree .
Kan een goede voeding geven maar kan ook met andere toevoeging teveel invloed hebben .
Citroensap of citroenzuur zit al verschil in.
en niet te vergeten merk / kwaliteit tomaten puree.
Tomaten puree is erg zuur .
Te hoge zuurtegraad geeft ook gist stress.
Bij begin goed gisting aanzetten met zuurstof rijk water is prima . zodra vergisting opgang geen zuurstof verder meer toevoegen .
te veel zuurstof geeft ook gist " stress "
Wanneer een gist milieu verstoord is gaat gist naast ethyl ook methyl , boterzuur , zwavelzuur afscheiden .
ook sneller afsterven wat weer zwavelwaterstof door ontbinding geeft .
de zuren en nieuw gevormde zuren gaan zich weer binden wat weer ethyl en methyl acetaten vorm . deze binden weer op nieuw en je raakt moeilijk deze verbindingen weer kwijt met resultaat bijsmaak .
( turbo gisten hebben hoge voedings toevoegingen . - snel hoog resultaat maar .-- bijsmaak )
Gebruik van bakkersgist , ruim water , Eierschalen ( zuurbinders ) rustig opbouw wat jij doet geeft i.d.d. daardoor beter resultaat .
Die 10% is misschien iets laag maar je gooit door betere kwaliteit minder in voorloop en naloop weg . Jou opbrengst is daardoor toch weer van vergelijkbaar resultaat .
EN ---- je hebt minder werk van filteren ,ontgeuren en dergelijke .
Eierschalen of wat gewone calcium , wat gekookte rijst of bonen zijn neutrale toevoegingen wat beneficiair is aan resultaat .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals shadylane zelf al herhaaldelijk schrijft in zijn OP: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=14&t=70585

Regel 1: jaag de gist niet op stang

Regel 1: zet de gist niet onder druk

Ik weet niet zeker of iedereen de zeepsmaak van mijn birdwatchers proefde: een buurman vond hem best goed smaken. Maar ik wilde af van de tomaten. En met een 15-L-bak en een elektrische deken kan ik het hele jaar neutrale drank maken.

Gekookte rijst en bonen kan ik wel eens proberen.

Regel 2: zet de wijnmaker/stoker niet onder druk!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helemaal eens Kees .
Naar mijn simpele gedachte gang zou ik toch denken die " zeepsmaak " is herleidbaar naar boterzuur .
Dat is puur gist " stress "
Ik was er niet bij maar ik vermoed toch de tomatenpuree en misschien temperatuur schommelingen bij vergisting hiervan oorzaak.

I.d.d. gist onder druk of op stang raakt als het ware aan diarree en scheid minder ethyl maar meer andere stoffen daardoor af .

Ik gebruik eigen gemaakt , wilde gist of bakkers gist.
Neem de tijd en gebruik nooit meer super voedingen .
of die snelle turbo gisten e.d.
verhouding suikerhoeveelheid op aantal liters en hoeveelheid gist is ook van belang i.d.d.
des te meer suiker betekent niet meer alcohol maar gist wat het zwaarder te voorduren krijgt . dus stress .
Ik las dat jij 2,6 kilo op 15 liter zet .
dat 5,2 kilo op 30 liter dus ruim water/ stookwijn .
dan is 10 % in volume verhouding toch benaderend aan hoeveelheid alcohol als de hogere percentage met supergisten met 6 kilo suiker op minder water volume.

Supergisten werkt sneller maar vaak meer te corrigeren en dat voorkom ik liever.
Ook gebruik ik niet tomaten puree . ( veel te zuur en vuile ketels maar ook extra foezels en vezels wat weer extra aandacht vraagt )
Ik blijf ouderwets .
neem genoegen met 11- 14 % maar krijg ook wel 16 % bij optimale omstandigheden
Kwestie van ook tijd nemen en gist zijn gang laten gaan .
Met extra calcium ( kalk) bij voegen voor het afstoken kom ik met mijn simpele ketel wanneer ik alleen voor alcohol stook ( uit suiker of granen) op 88 - 94 %
Ik stook altijd een 2e keer met alleen scheiding van voor en naloop.
zo doe ik het al paar decennia.
nooit rare nare smaakjes .

No hurry no worries .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Boterzuur zeg je. Dan zou ik denken dat het naar Limburgse kaas ruikt. Maar misschien is het daarvoor te weinig. Ik zal nog eens herstoken met neerslagkalk en anders geef ik het op.

Ja, ik kom uit op 0,990 of daaromtrent en 10 vol-%. In de draad van Shadylane wordt ergens gezegd, dat 2 ons extra suiker wel meer alcohol geeft, maar onevenredig langer duurt. Het is gewoon handiger en sneller om 2 keer een vat met 10 % te maken dan in dezelfde tijd een vat met 12 of 14 %.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

boterzuur is gewoon naam voor een verzadigd vetzuur . door ook aanwezige soda of zouten ( uit gistvoeding ) kun je i.d.d. een zeepachtige smaak krijgen door een vorm van verzeping van de vetzuren .
Je kunt i.d.d. na een paar dagen in de vergisting suiker aanvullen en meer alcohol krijgen .
Klopt dat het sneller vergist .
Het gist zit ruimer in water dus kan makkelijker zijn afval ook kwijt .
Gist stopt in principe op moment dat suiker op is of het percentage alcohol ( en rest vervuiling ) te hoog om in te leven .
Door jou verdeling in meerdere batches heb je meer water volume tegennover alcohol percentage . uiteindelijk heb zelfde hoeveelheid alcohol uit suikerhoeveelheid ( of meer ) alleen in meer volume . gist doet op zijn gemak het werkt en verstikt door de verdunning minder snel in zijn eigen " afval"
Als je kalk toevoegt kun je 40 gr per 10 liter aanhouden . iets meer kan geen kwaad . De ketel maakt wat meer borrelend en stampend geluid maar dat is normaal . dus geen zorgen .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klinkt logisch. Het toevoegen van kalk zou dan moeten leiden tot kalkzepen en ik heb altijd geleerd dat Ca-zouten allemaal neerslaan. Dat ging wel over anorganische zouten, maar zepen worden in hard water ook neergeslagen, dus in principe moet het gaan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En de vrije zuren of deels gebonden binden aan kalk .
acetaten worden niet langer gevormd
daarbij komt dat kalk water als het ware vasthoud waardoor verdampen bemoeilijk / vertraagd . Ethyl komt hierdoor makkelijker en schoner vrij .
jou alcohol percentage blijft langer constant en hoog . zodra alcohol bijna op is storten percentage ook snel in . weinig naloop dus .

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pas heb ik Calciumtabletten gekocht bij de drogist en toegevoegd voor het stoken, is dit een juiste vorm. In eerste instantie dacht ik dat het puur kalk was, maar op de verpakking lees ik dat er toevoegingen inzitten die de opname in het lichaam bevorderen.Je schreef eerder dat kalk ook te koop is bij de fouragehandel.  Bedoel je deze https://boerengoed.nu/index.php/product/kalk-dologran-korrel-stuifvrij-25kg/#tab-additional_information

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden


vragen naar calcium krijt bij fourage handel .
vaak in zakken van 20 kilo . kost maar een euro of 5 per zak ..
calcium tabletten van drogist zijn vaak duur . zit ook vaak aspartaam en vit d3 toegevoegd . aspartaam wil je niet . en d3 blijft niets van over .
zonde geld .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

p.s. als er geen aspartaam zit in jou tabletten kun je ze wel gebruiken . Maar erg duur zo .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

deze bijvoorbeeld .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die is i.d.d. goed gompie .
Voor klaren na distilleren e.d. zeker een goede keus .

Alleen voor dezelfde prijs heb je de 25 kilo .
We gebruiken het bij distilleren ook in voortraject meer en in grotere hoeveelheid.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Krijt is volgens mij calciumsulfaat, geen calciumcarbonaat, zoals kalk. Maar verder goede tips, dank!

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?