Meldingen
Alles wissen

Shady's Simple Sugar Shine

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hetgeen ze als krijt verkopen bij fouragehandel is calsiumcarbonaat .

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat ik eigenlijk niet begrijp is dat men gist in kokend water doet. Of misschien heb ik de instructies verkeerd gelezen.

Voor zover ik heb vernomen gaat gist toch kapot als men deze in te warme vloeistof doet?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist mag nooit in kokend water !
De meeste gisten gaan al bij 30 -35 graden kapot !

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Soms wordt er gist meegekookt als extra voeding. Bij bierbrouwen lees ik het vaker.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dode gist kan weer voeding zijn voor levende gist, als het maar zuiver is. Ik gebruik Marmite als gist voeding, dat is gemaakt van biergist. Marmite smeren die Engelsen op hun brood, maar is volgens mij niet te vr***n.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad wordt een portie gist gekookt om als voeding te dienen voor de portie levende gist. (Daar moet je wel tegen kunnen: ik stop altijd watjes in mijn oren om de hulpkreten niet te horen! Anders vind ik het te zielig.)

Daarom voeg je ook voeding en bitterzout toe en ga je beluchten: dan kan de gist zich lekker vermenigvuldigen. Je zou ook gewoon twee porties levende gist toe kunnen voegen aan de most, maar dat lijkt net iets minder goed te werken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gist wat over de datum is kun je voor dit doeleinde (meekoken) goed gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad gist koken als voeding wordt wel gedaan .
marmite en vegemite zijn ook producten uit gistresten gemaakt maar deze zijn wel een behandeling ondergaan.

het gaat om eiwitten en aminozuren die de voeding zijn voor gist .
Dode cellen bestaat voornamelijk uit eiwitten .
Maar er zijn ook bij gebruikt gist meer zuren en zouten aanwezig .
Wanneer je eiwitten of eiwit houdende producten verwarmd worden eiwitten afgebroken tot aminozuren .
Er zijn heel veel producten als b.v. bonen die vol eiwitten zitten en schoner voeding leveren dan dode cellen .
Simpel eiwit van een ei even verwarmen geven ook een zeer goede voedings bodem van aminozuren en bevatten dan geen autolyse restanten van de afgestorven gist cellen

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat van die autolyseproducten is een punt, maar ik vraag me af of gist die doodgekookt wordt de tijd heeft voor autolyse.

Ik zou het artikel moeten opzoeken, maar er is ooit een vergelijking gemaakt tussen een fermentatie met een eenheid gist die zich kan verdubbelen en een fermentatie met een dubbele hoeveelheid gist. De eerste was beter: sneller en verder uitgegist, als ik me goed herinner.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gistcel leeft niet lang en ook in anearobe toestand is er hoewel zeer laag niveau toch regeneratie proces . In earobe toestand is regeneratie sneller maar daarom is er altijd een deel dat al afgestorven is en rest uit autolyse Aanwezig .

Ik weet naar welk artikel je verwijst .
Er is veel over geschreven .
Er wordt alleen gekeken naar snelheid en niet naar uitstoot bijproducten .
Bij een hogere inzet van gist is er sneller de anearobe toestand ( zuurstof arm ) en gist gericht op omzetten van suikers waardoor uitstoot van zuren als oa azijnzuur en andere methyl lager ligt en bindingen moeilijker gaan .
Bij lage inzet van gist is er eerst een langduriger stadium van deling en knop vormen
Relatief weinig ethyl uitstoot en meer bij producten . Daarnaast zal er dan door langduriger en meer zuurstof aanwezig andere processen ontstaan en er zijn meer ongewenste stoffen waardoor de kwaliteit lager ligt .

Maar er is ook een verschil in toevoegen van vers gist. , Gedroogd gist of spontane gisting . Gedroogde gisten zullen ook deels minder actieve cellen bevatten waardoor een celdeling stimuleren in sommige gevallen gewenst .

Een snel starten met hogere doseringen zal in begin ook meer omzetten en daarna vertragen .
Een lage dosering zal juist na enkele uren of dagen versnellen met verse aangemaakte actieve cellen .

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb deze suikerwash nu al een paar keer gemaakt en vindt het een ongelooflijke smaak.

Maar telkens is mijn eind SG te hoog: 1010 of ongeveer 1015. Start SG is 1075/1080.

 

Volgende ingredienten gebruikt voor de gistbom:

1 liter water koken.
20 gram bakkersgist (Bruggeman),
2 multivitaminen,
dikke snuif epsonzout,
klein beetje suiker,
2 eetlepels DAP (gistvoedingzout)
1/4 cup oesterschelpen

Na afkoeling 20 gram bakkersgist toevoegen en uurtje laten staan.

 

5 kilo suiker oplossen in warm water. Aanvullen tot 27 liter en gistbom toevoegen. Dus totaal heb je ongeveer 28 liter.

Gebruik van calciumsulfaat om eventueel PH te verlagen naar 5.5.

 

Na 5/6 dagen vergisting afgelopen. Zelfs 10 dagen laten staan heeft zelfde resultaat.

 

Wat doe ik fout?

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik bedoel natuurlijk dat de smaak zeer neutraal is 🙂

Beantwoorden
Berichten: 26
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Om volledig te zijn: de fermentatie gebeurd op 28 graden.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
Topic starter
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De vraag is, of je wel wat fout doet.

5 kg suiker in 28 liter zou moeten uitkomen op tegen de 11 % alcohol. (5*0,51 kg alcohol wordt 2,55 kg alcohol gedeeld door 0,8 wordt 3 liter alcohol in 28 liter wijn)

Zolang je ten naaste bij die opbrengst hebt, zou ik me niet te veel zorgen maken. O.a. bij rum blijft het eind-sg ook altijd veel hoger dan 1.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe/waarmee meet je je eind SG?

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?