Meldingen
Alles wissen

Sleedoorn likeur .


Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iedere thuis destilleerder heeft vast wel eens rond deze tijd van het jaar een graanbrand tot Sloe gin gemaakt .

 

(Gin met sleedoorn .)

 

Maar ook van sleedoorn kun je een hele fijne likeur maken .

 

Hiervoor zijn nodig rijpe sleedoornbessen waar even de vorst overheen is geweest .

Door vorst gaan celwanden stuk waardoor smaak beter vrijkomt . 

Als de bessen wel rijp zijn maar geen vorst is geweest kun je ze het best even een paar dagen in de vriezer leggen .

( Dit is aan te raden want zonder vorst erover krijg je een zure ,smaak arme drank )

Om goede Smaak te krijgen  kun je het beste de bessen even insnijden of door prikken met een dikke naald . Persen lijkt makkelijker maar geeft gauw een te zure smaak .

Dus iets meer werk en rode vingers maar beter resultaat .

Vervolgens zet je de bessen in een ton tot halverwege met de bessen  en vul je deze aan met een uit graan gestookte alcohol van 40 - 44 %.  .

Kneus enkele amandelen ( 2a 3 ) per liter en voeg deze toe .

Voor een klein contrast wat de smaak iets omhoog haalt voeg ook 1 a 2 kruidnagel toe per liter .

Ook voeg je per liter ½ a ⅔ kaneelstok toe. .

 

Voeg nu 200 tot 250 gr suiker per liter toe .

 

Roer alles goed door en zet de ton enkele weken weg .

Schud of roer elke week alles even .

 

Na 10 weken zeef  filter de drank .

 

Beantwoorden
16 reacties
11 Reacties
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 391

@robbert leuk receptje. Heb nog 2,5 kilo in de diepvries liggen.  Dus ik laat de pitten gewoon in de bessen/pruimen. Voor de gin had ik de pitten d’r allemaal uit geknepen, dat leverde behoorlijk rode vingers op. Was jammer dat deze iets te anijsachtig was geworden.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bewust 

dat vond ik er juist lekker aan ,lekker frisse smaak 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 354

@robbert klinkt weer goed Robbert! Gaan we zeker proberen, Harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@harryd1969 Dit is eigenlijk het meest smaakvolle ouderwetse sleedoorn likeur recept . 

Je kunt iets afwijken door een maceraat te doen op 35% en eventueel ook de amandel en kruidnagel weg laten maar het geeft een mooi warme afdronk en minder wrange smaak. .

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 354

@robbert krijg er spontaan dorst van dus dat is goed! Ga gewoon jouw basis recept eerst proberen, Harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@harryd1969 het vergt wat tijd om de bessen te door prikken of in te snijden maar het is absoluut de methode om de sleedoorn tot zijn recht te laten komen .

( Ook voor sloegin kun je het beste geprikte bessen inplaats van beplette uit vijzel .  Volgens de oude lektuur werd het doorprikken vroeger gedaan met de doornen van de stuik voor beste resultaat ) (tegenwoordig hebben we breekmesjes en saté stokjes ,🤔😃 ) 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 354

@robbert haha ja we gaan wel beetje met de tijd mee 😉 dat het wat tijd vergt is niet erg, het is tenslotte een hobby en het hoeft niet snel, liefst wel lekker! Dank voor je immer interessante bijdrages Robbert, wordt gewaardeerd! Harry

Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@robbert Dit weekend toevallig de eerste batch door de filter gehaald en gebotteld. Ik had mijn sleepruimen zodra ze rijp waren al geoogst (en wat ik heb laten hangen is inmiddels al door de vogels geplukt :-). 

Een leuk "bij-recept": de sleepruimen na uitfilteren een weekje in cider wegzetten. Kreeg dat als tip door van een bevriende Engelsman, het resulterende drankje heet daar "Slider" (samenraapsel van Sloe & Cider). Dit weekend ga ik de Slider eens proberen, als het wat is dan wordt dat een jaarlijkse standaard: Sloe-gin & Slider

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@alambiek framboos , sleedoorn , granberry en ook aardbeien worden vaker in / met een cider gecombineerd. 

Meeste ciders geven een zurige frisse kant aan de drank.  Bovenstaande is meer een warme volle likeur type met een graanbrand / brandewijn basis

 

Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@robbert Ha Robbert ik bedoel ook dat je de sleepruimen na het macerern uit de likeur haalt een week in de cider zetten.
Die likeur maak ik al een heel aantal jaren, het geintje om na het uitfilteren de in de likeur geweekte sleepruimen weer in de cider te zetten doe ik dit jaar voor het eerst. 

zal mij benieuwen hoe een en ander smaakt

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@alambiek aha. . ja dat kan ook . Je kunt er ook een taart mee bakken of een jam mee maken . Heerlijk allemaal

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2713
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk recept weer. Ik ga opzoek!

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@murmillo het is sleedoorn tijd dus leef je uit .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2713

@robbert thnx ik zal de buurt hier eens vragen! Allemaal groen specialisten hier.

Beantwoorden
Berichten: 35
(@glennfiddich)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

O goddelijke sloe gin, het is lente en ik ben door mijn voorraad heen, verlang nu alweer naar de herfst! 

Tip: http://www.wildplukwijzer.nl/ , een website waar je kunt vinden waar sleedoorn en andere eetbare planten bij jou in de buurt groeien en waar je nieuwe vindplekken kunt delen! 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2713
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb dankzij @bewust een sleedoorn gin kunnen maken. Ik ben enorm benieuwd hoe dit over een paar maanden smaakt.

Het leek me leuk om met gelijkgestemden een foto te delen. De volgende foto zal van de likeur zijn. Bedankt @bewust.

 

1679691065-InCollage_20230323_145057442.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?