Iedere thuis destilleerder heeft vast wel eens rond deze tijd van het jaar een graanbrand tot Sloe gin gemaakt .
(Gin met sleedoorn .)
Maar ook van sleedoorn kun je een hele fijne likeur maken .
Hiervoor zijn nodig rijpe sleedoornbessen waar even de vorst overheen is geweest .
Door vorst gaan celwanden stuk waardoor smaak beter vrijkomt .
Als de bessen wel rijp zijn maar geen vorst is geweest kun je ze het best even een paar dagen in de vriezer leggen .
( Dit is aan te raden want zonder vorst erover krijg je een zure ,smaak arme drank )
Om goede Smaak te krijgen kun je het beste de bessen even insnijden of door prikken met een dikke naald . Persen lijkt makkelijker maar geeft gauw een te zure smaak .
Dus iets meer werk en rode vingers maar beter resultaat .
Vervolgens zet je de bessen in een ton tot halverwege met de bessen en vul je deze aan met een uit graan gestookte alcohol van 40 - 44 %. .
Kneus enkele amandelen ( 2a 3 ) per liter en voeg deze toe .
Voor een klein contrast wat de smaak iets omhoog haalt voeg ook 1 a 2 kruidnagel toe per liter .
Ook voeg je per liter ½ a ⅔ kaneelstok toe. .
Voeg nu 200 tot 250 gr suiker per liter toe .
Roer alles goed door en zet de ton enkele weken weg .
Schud of roer elke week alles even .
Na 10 weken zeef filter de drank .
Leuk recept weer. Ik ga opzoek!
O goddelijke sloe gin, het is lente en ik ben door mijn voorraad heen, verlang nu alweer naar de herfst!
Tip: http://www.wildplukwijzer.nl/ , een website waar je kunt vinden waar sleedoorn en andere eetbare planten bij jou in de buurt groeien en waar je nieuwe vindplekken kunt delen!