Wij hebben hier op ons bedrijf een boomgaard met verschillende fruitsoorten. Waaronder soorten pruimen. Het meeste gaat naar de veiling maar afgekeurd en veel val fruit gaat naar de stort.Maar voor onszelf zoeken we het beste eruit en maak ik daar drankjes van . Meestal maak ik slivovitz. Mijn heit leerde van een freon wat recepten en die leerde het aan mij.
Paar van de recepten deel ik hier onder.
Ik hoop dat jullie dat leuk vinden en er wat mee kunnen.
1
Eerst de pruimen wassen .
Pitjes eruit.
Daarna hakselen of stampen.
Heet water erbij in gieten.
En 1 en half minuutje kook er over.
! niet eerstens water erbij en dan opwarmen maar echt heet water erbij dat er 5 cm water boven het fruit staat.
Dan even kook erover!
Afkoelen naar 20 -25 graad.
Dan doe je er op 10 liter emmer vulling de sap van 1 citroen bij.
Dan 1 kilo opgeloste rietsuiker en 40 gram bakkersgist of 80 gram natte gist en 5gram gistvoedingszout . 3 tot 4 weken duur het vergisten.
Dan gaat alles in een centrifuge maar als u die niet heeft mag het ook door een zeef of kaasdoek.
stookt het daar na een keer helemaal uit. Daarna nog een keer waar u ruim voorloop stukje wegneemt en ook de naloop.
Als alles klaar is doet u 150 milliliter suiker siroop van gebrand suiker bij 850 milliliter drank van 50% .
Laten rijpen voor 1 jaar.
2.
Dit is ander recept wat ik meestal gebruik:
Van de Victoria en de pluot pruimen neem ik half om half.
Dan begin ik met een emmer met daarin ongeveer 6 kilo gewassen pruimen dat haksel ik en daar doen ik een 250 gram rauwe honing en water bij zodat het onder water staat. En daar gaan dan sap van 2 uitgeknepen citroenen bij. Dit zet ik warm weg dat het gaat gisten .
Daarna gebruik ik 50 kilo waar ik de pitten uithaal en dan even enkele minuten stoom. u kunt ook heet water erbij doen en dan minuutje de kook erover.
Niet in koud water opwarmen tot het kookt! Kokend water er op gieten!
Hier komt daarna water bij en een klein handje vol gebroken pitten erbij . Niet te veel dat is slecht . Dit is voor wat meer smaak . een beetje amandel achting resultaat krijgt u.
Daarna ph op. 4 - 4.2 maken en het gistende deel erbij storten en door roeren.
na paar weken gaat alles in de centrifuge en dat daar uitkomt stook ik .
Ik stook het met ruime voor stook op een Amerikaanse potstill met hoed de slivovitz 2 x.
Met een suikersiroop van rietsuiker maak ik het af.
Daarna een jaar ongeveer in donker laten rijpen.
Mei bildtse groetnis, Theresa
Bedankt voor het delen van de recepten Theresa. Ik ga ze alle twee een keer maken.
Goed recept en dank voor het delen!
Dat heet water gieten is wel een goede tip, die ik me ter harte zal nemen!
Ik heb een ketel met bijvat en zou de uitgegiste massa dus gewoon in het bijvat kunnen doen, met voldoende sap of water in de ketel.
En ik laat de pitten heel, zodat ze in de gistemmer kunnen blijven zitten.
Recept werkt waarschijnlijk ook wel voor mirabellen, sleedoorn en andere pruimachtige vruchten.