Meldingen
Alles wissen

Slivovitz


Theresa
Berichten: 320
Topic starter
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wij hebben hier op ons bedrijf een boomgaard met verschillende fruitsoorten. Waaronder soorten pruimen. Het meeste gaat naar de veiling maar afgekeurd en veel val fruit gaat naar de stort.Maar voor onszelf zoeken we het beste eruit en maak ik daar drankjes van . Meestal maak ik slivovitz. Mijn heit leerde van een freon wat recepten en die leerde het aan mij.

Paar van de recepten deel ik hier onder.

Ik hoop dat jullie dat leuk vinden en er wat mee kunnen.

1

Eerst de pruimen wassen .

 Pitjes eruit.

 Daarna hakselen of stampen.

 Heet water erbij in gieten.

En 1 en half minuutje kook er over.

 ! niet eerstens water erbij en dan opwarmen maar echt heet water erbij dat er 5 cm water boven het fruit staat.

Dan even kook erover!

Afkoelen naar 20 -25 graad.

Dan doe je er op 10 liter emmer vulling de sap van 1 citroen bij.

Dan 1 kilo opgeloste rietsuiker en 40 gram bakkersgist of 80 gram natte gist en 5gram gistvoedingszout . 3 tot 4 weken duur het vergisten. 

Dan gaat alles in een centrifuge maar als u die niet heeft mag het ook door een zeef of kaasdoek.

stookt het daar na een keer helemaal uit. Daarna nog een keer waar u ruim voorloop stukje wegneemt en ook de naloop.

Als alles klaar is doet u 150 milliliter suiker siroop van gebrand suiker bij 850 milliliter drank van 50% .

Laten rijpen voor 1 jaar.

 

2.

Dit is ander recept wat ik meestal gebruik:

Van de Victoria en de pluot pruimen neem ik half om half.

Dan begin ik met een emmer met daarin ongeveer 6 kilo gewassen pruimen dat haksel ik en daar doen ik een 250 gram rauwe honing en water bij zodat het onder water staat. En daar gaan dan sap van  2 uitgeknepen citroenen bij. Dit zet ik warm weg dat het gaat gisten .

Daarna gebruik ik 50 kilo waar ik de pitten uithaal en dan even enkele minuten stoom. u  kunt ook heet water erbij doen en dan minuutje de kook erover.

Niet in koud water opwarmen tot het kookt! Kokend water er op gieten! 

Hier komt daarna water bij en een klein handje vol gebroken pitten erbij . Niet te veel dat is slecht . Dit is voor wat meer smaak . een beetje amandel achting resultaat krijgt u.

Daarna ph op. 4 - 4.2 maken en het gistende deel erbij storten en door roeren.

na paar weken gaat alles in de centrifuge en dat daar uitkomt stook ik .  

Ik stook het met ruime voor stook op een Amerikaanse potstill met hoed de slivovitz 2 x.

Met een suikersiroop van rietsuiker maak ik het af. 

Daarna een jaar ongeveer in donker laten rijpen.

Mei bildtse groetnis, Theresa

 

 

Beantwoorden
12 reacties
5 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2710

@theresa super leuk. Ik heb het toegevoegd aan mijn receptenboek.

Een vraag:. "Als alles klaar is doet u 150 milliliter suiker siroop van gebrand suiker bij 850 milliliter drank van 50%"

Gebrand suiker, bedoel je dan gekaremeliseerde suiker? Of is het suikersiroop. 

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@murmillo suiker brand je tot het smelt en donker bruin is in een bakpan. Dan doe je water in pannetje dat het kookt met wat citroensap en dan de bruine hard geworden plaat suiker daarin oplossen tot het een stroop is.Net zoals pannekoeken stroop of siroop maakt.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2710

@theresa dúdlik

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@theresa 

 

Wat is de verhouding water/ suiker?

Groetjes Lambik

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@lambik in 300 milliliter kokend water gaat 1 eetlepel citroensap  en 900 gram gebrande suiker.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor het delen van de recepten Theresa. Ik ga ze alle twee een keer maken.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1277
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed recept en dank voor het delen!

Dat heet water gieten is wel een goede tip, die ik me ter harte zal nemen!

Ik heb een ketel met bijvat en zou de uitgegiste massa dus gewoon in het bijvat kunnen doen, met voldoende sap of water in de ketel.

En ik laat de pitten heel, zodat ze in de gistemmer kunnen blijven zitten.

Recept werkt waarschijnlijk ook wel voor mirabellen, sleedoorn en andere pruimachtige vruchten.

Beantwoorden
5 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22  bij mijn Amerikaanse  ketel zit een thumper. Ook  datzelfde als u verteld heb ik geprobeerd maar geeft geen verbetering als op de oude weg met een potstill.  Ik laat de thumper weg voor slivovitz. Met zo een franse charantaise ketel heeft een kunde van mij hetzelfde recept gestookt dat lijkt meer op zoete cognac dan slivovitz. De pitten doe in in een vijzel en breek ik in grote stukken en blijven in gistvat erbij tot alles in centrifuge gaat. Door ze te breken krijgt u een amandel gelijke bitter smaakje. Maar gebruik ook niet meer dan 10 of 12  pitten op 50 kilo pruimen. Anders gaat u meer dan gezond is aan giftige stof mee krijgen.

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Ik vind het zo'n gedoe, met filteren. Daar heb ik dus geen probleem mee. En ik heb altijd, blijkbaar ten onrechte, gedacht dat ik meer smaak mee zou krijgen.

Wat betreft die schadelijke stoffen (blauwzuur) uit de pitten het volgende. Ik kneus de pitten niet, dus dan heb ik ook niet veel blauwzuur. Bovendien laat ik de ruwstook minstens een week of twee in helder glas staan. Dan verbindt het blauwzuur zich met ethanol tot ethylcarbamaat en dat blijft bij de fijnstook voor 90 tot 95 % in de ketel achter.

Overigens is ook ethanol kankerverwekkend en daarvan zit zo'n 40 vol-% van in de drank.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 

er zijn nog steeds mensen die bang zijn voor het blauwzuur en dat Ethylcarbamaat  . Dat is alkohol wat bind met blauwzuur.

In pitten zit amygdalin dat maakt dat.

Je mag volgens EFSA in een fles zelfs maximaal 35 mg per liter hebben .Daarvoor zijn zo een 30 tot 40 abrikoos of pruim pitten  nodig Daarom meeste pitten eruit halen is verstandig . En u kunt zorg dragen nooi meer dan een stuk of 20 maximaal kapot in de ton zit .

Robbert is een oude kennisvan ons en heeft zo een gaschromagraaf en heeft voor mij test op methyl en ook test op blauwzuur en het is niet noemenswaardig wat er in zit .als je bang bent voor blauwzuur of cyanide kun je  ook verdunde sulfree  bruiken daarmee. Verdwijnt het meest

  in zon zetten helpt maar duurt erg lang of je moet ook daar sulfree bij doen . Alleen zon is niet voldoende.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Wat is sulfree??

Oh, ik ben niet zo bang voor methanol of cyanide, maar veel mensen wel en u waarschuwde zelf voor cyanide.

Dat wilde ik een beetje nuanceren. En twee weken wachten vind ik niet erg lang.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 sulfree is al heel lang in gebruik bij wijnmakers. En daarvoor ook tekoop.Het werkt sulfiet tegen maar ook cyanide. U kunt ook zelf maken met waterstofperoxide. 

Natuurlijk zeg ik niet te veel pitten te gebruiken maar ik zei ook eerst fruit te ontpitten en later handje te gebruiken zo is er nooit meer dan de marche.

Maar ook met maken van appelcider en apfelcorn  maar  ook met kersen en mirabellen moet u er mee rekening houden.  Heel vaak worden hakselaars of persen gebruukt en niet dacht om de pitten. Iedereen die met fruit werkt hoort te weten wat gezond of ongezond werken is. Dat geld absoluut met pruimen, abrikoos, kersen, amandelen pitten.Als u weet wat u doet hoeft u ook geen zorg te maken dat geld voor ieders.U Zegt 2 weken is niet lang  maar 2 weken is nog te kort met alleen licht duurt het maanden om te geraken. Daarom zorg dat er geen pitten of afgemeten ruim onder veilig hoeveelheid te blijven. 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?