Meldingen
Alles wissen

Sourmash bourbon en moonshine.


Robbert
Berichten: 7654
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Een sourmasch is momenteel bekend uit de gehypte wereld van moonshiners op youtube en t.v. 

Ik ben niet een voorstander van hergebruik van restanten om maar goedkoop een alcohol met wat smaak te maken .

 Maar er zijn mensen die het toch willen proberen en zelfs het ook " lekker " vinden .

 

Er zijn vele verschillende methoden om een sourmash te maken . Van serieus een drank maken tot moonshiners kneierij.

 

Hieronder 3 manieren . 

 

Sourmash uit bourbon ,

Eerst maak je een gewone bourbon van standaard receptuur . Gebroken maïs , gerstemout en tarwe beslag. Maischen in 55 - 65 en 72 gr . Gist erbij .

Vergisten . Na vergisten de vloeistof afhevelen en beslag restanten uitlekken laten .deze bewaren .

Hierna 

- de bourbon stoken - 

Vloeistof restanten ketel na eerste stook (bakset )apart houden en de opgevangen bourbon gewoon 2e overhaal en daarna op vat zetten.

 

Deel 2 : dit is de Sour Mash.

 

Apart gehouden beslag / fermentatie rest komt opnieuw mout en mais bij + rest uit stookketel  dit bij 65 gr houden gedurende 1u 30 min   en opnieuw wordt dit vergist .

 

(3/5 van ketel rest vloeistof , toevoegen van mout 10 % van totaal , en ⅗ hoeveelheid mais als begin .)

Hierna als bourbon af stoken.

En op vat zetten .

 

 

------+++++ ---+++++++

 

Dan gaan we naar het verschil en de goedkopere moonshine methode 

Als boven maar dan gebroken mais , gerste mout suiker en gist .

  .

( Recept :

12 -14 liter water 65 .

3 KG Suiker

2,5 kg mais

500 gr gerstemout.

35 gr fermentis c70 of redstar dady .)

2 uur op 65 gr houden.

Afkoelen tot 28 gr en gist erbij .

Ongeveer 18 dagen gisten . zodra gisting voorbij 

Dit vergiste deel afhevelen of overstorten En uitpersen . 

Niet wachten ,koken of klaren gist en enzym aanwezig in vaste restanten moet opnieuw zijn werk doen voor de sourmasch.

De vloeistof stoken en voorloop en naloop apart houden . Na stoken het restant uit stookketel opvangen . 

 de gestookte alcohol filteren door kalk schelpen en koolstof ( of via thumper stoken met hierin kalkhoudend water ) - dit is moonshine !

 

Deel 2 de sourmasch.:

De resten van mais mout fermentatie net onder water zetten met helder water hierbij komt 2 kg mais ,500 gr mout en 2,5 kg suiker en 7 liter rest uit stookketel van de eerste eerste stook erbij en opnieuw wordt dit gefermenteerd dit is de sourmasch . Na Vergisting komt de oude naloop er nog eens bij en dan kun je afstoken. 

 Ruime voor en naloop.

 

---------+++++++------------

 

Manier 3 : 

 

Water , vooraf gekookte gebrokem maïs , suiker en gist .

Fermenteren . 

Overhevel en beslag uitpersen .

Vloeistof Afstoken . Met nafilteren of thumper .

 

  Deel 2 de sourmasch 

Rest uit ketel ⅗ deel + resten gefermenteerde maïs hier komt weer suiker en maïs bij en dit wordt weer vergist na vergisten vloeistof afgestook .

Ook dit moet na stoken door schelpen / koolstof filter of via thumper.

 

-----------+++++++++---++++

Ook de restanten van de sourmash stook wordt wel  nog een 3e keer of meerdere keren herhaald .

 

 

 

 

Beantwoorden
2 reacties
Knooier
Berichten: 110
Registered
(@knooier)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

@Robbert doet men dit om de smaak óf om bezuinigen op ingrediënten? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@knooier armoede vroeger slecht aan product kunnen komen en nu is het een " traditie "  folklore en er zijn mensen die het schijnen lekker te vinden . 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?