Een sourmasch is momenteel bekend uit de gehypte wereld van moonshiners op youtube en t.v.
Ik ben niet een voorstander van hergebruik van restanten om maar goedkoop een alcohol met wat smaak te maken .
Maar er zijn mensen die het toch willen proberen en zelfs het ook " lekker " vinden .
Er zijn vele verschillende methoden om een sourmash te maken . Van serieus een drank maken tot moonshiners kneierij.
Hieronder 3 manieren .
Sourmash uit bourbon ,
Eerst maak je een gewone bourbon van standaard receptuur . Gebroken maïs , gerstemout en tarwe beslag. Maischen in 55 - 65 en 72 gr . Gist erbij .
Vergisten . Na vergisten de vloeistof afhevelen en beslag restanten uitlekken laten .deze bewaren .
Hierna
- de bourbon stoken -
Vloeistof restanten ketel na eerste stook (bakset )apart houden en de opgevangen bourbon gewoon 2e overhaal en daarna op vat zetten.
Deel 2 : dit is de Sour Mash.
Apart gehouden beslag / fermentatie rest komt opnieuw mout en mais bij + rest uit stookketel dit bij 65 gr houden gedurende 1u 30 min en opnieuw wordt dit vergist .
(3/5 van ketel rest vloeistof , toevoegen van mout 10 % van totaal , en ⅗ hoeveelheid mais als begin .)
Hierna als bourbon af stoken.
En op vat zetten .
------+++++ ---+++++++
Dan gaan we naar het verschil en de goedkopere moonshine methode
Als boven maar dan gebroken mais , gerste mout suiker en gist .
.
( Recept :
12 -14 liter water 65 .
3 KG Suiker
2,5 kg mais
500 gr gerstemout.
35 gr fermentis c70 of redstar dady .)
2 uur op 65 gr houden.
Afkoelen tot 28 gr en gist erbij .
Ongeveer 18 dagen gisten . zodra gisting voorbij
Dit vergiste deel afhevelen of overstorten En uitpersen .
Niet wachten ,koken of klaren gist en enzym aanwezig in vaste restanten moet opnieuw zijn werk doen voor de sourmasch.
De vloeistof stoken en voorloop en naloop apart houden . Na stoken het restant uit stookketel opvangen .
de gestookte alcohol filteren door kalk schelpen en koolstof ( of via thumper stoken met hierin kalkhoudend water ) - dit is moonshine !
Deel 2 de sourmasch.:
De resten van mais mout fermentatie net onder water zetten met helder water hierbij komt 2 kg mais ,500 gr mout en 2,5 kg suiker en 7 liter rest uit stookketel van de eerste eerste stook erbij en opnieuw wordt dit gefermenteerd dit is de sourmasch . Na Vergisting komt de oude naloop er nog eens bij en dan kun je afstoken.
Ruime voor en naloop.
---------+++++++------------
Manier 3 :
Water , vooraf gekookte gebrokem maïs , suiker en gist .
Fermenteren .
Overhevel en beslag uitpersen .
Vloeistof Afstoken . Met nafilteren of thumper .
Deel 2 de sourmasch
Rest uit ketel ⅗ deel + resten gefermenteerde maïs hier komt weer suiker en maïs bij en dit wordt weer vergist na vergisten vloeistof afgestook .
Ook dit moet na stoken door schelpen / koolstof filter of via thumper.
-----------+++++++++---++++
Ook de restanten van de sourmash stook wordt wel nog een 3e keer of meerdere keren herhaald .
Hier een manier om een solide sourmash te maken die ook op eiken kan voor een solide sour mash bourbon whiskey.
(De hoeveelheid gebruikte suiker kan aangepast met meer of minder hierbij veranderd niet alleen hoeveelheid alcohol maar ook zachter of scherpere drank . )
2e recept uit de lijst gevolgd, al moet ik de 1e 'moonshine' nog bij 2e overhaal over thumpertje stoken. Thumper moet ik nog ff in mekaar beunen als ik daar wat tijd voor wil maken (zal geen schoonheidsprijs winnen, maar moet functioneel zijn).
Als ik de moonshine op moment vergelijk met de sourmash variant, merk ik toch dat de sourmash een vollere smaak levert, waar de moonshine vrij 'helder' is kwa geur en iets scherper lijkt. Smaak bevestigd beide. Aangezien de moonshine later nog over thumpertje gaat met kalkhoudend water zal het een vrij smaak arme alcohol worden denk ik, en zal 'm dan ook 'traditioneel' blank houden.
De sourmash moonshine stook ik spoedig nog een 2e keer (gewoon potstill) en dan leg ik het op Amerikaans eiken zoals een bourbon.
Toegegeven, ik was zeer sceptisch omtrent sourmashing, maar dit recept is ondanks grote hoeveelheid suiker toch aardig drinkbaar. Minder scherp dan gedacht, en zit wel wat whiskey achtigs in... Ben wel gemotiveerd geraakt om het te herhalen zonder suiker, of maximaal 1 kg. Suiker geeft toch wel iets branderigs achter in keel, maar niet geheel onprettig. Jim Beam (een guilty pleasure standaard bourbon) heeft dat scherpe ook wel een beetje. Leuk experiment en heb straks weer wat achter de hand voor mensen die wat minder kritisch zijn omtrent whiskey, als ik het niet stiekem zelf opdrink haha, maar was toch wel de moeite waard.
Leuke kneijerij met redelijk resultaat, ook opmerkelijk hoe simpel het eigenlijk was. Ik vond het grappig eens gedaan te hebben en een sourmash bourbon komt er nu dus ook nog wel een keer van, dus dankje Robbert voor het delen en vooral verduidelijken van principe sourmash 👍
(Na het maken van een thumper weer even richten naar serieuzere drankjes zoals brandy, bier en Irish whiskey... na de winterslaap, met één oog open, weer eens bourbon proberen maken met daaropvolgend een sourmash variant van restanten)
Na 8 maanden in het vat te hebben gestaan even proeven , ruiken ,ervaren hoe de sourmash is uitgevallen. .
De kleur is mooi buin / goudachtig maar cristal helder .
Geur warm en wat noot / amandel achtig .
Smaak is eigenlijk zoals de bedoeling van een sourmash te verwachten is .
Een warme pittige bourbon .
De suggestie van zoet is door het mais duidelijk aanwezig . Maar Geen " popcorn " achtige mais smaak .
Het eiken omarmt mooi en warm de drank. Vanille , klaver , nootachtige en amandel suggesties alle aanwezig .
Al met al een zeer geslaagd simpel te maken drank met nu al een " volwassen " smaak .
Nu zien wat komende jaar on vat nog zal toevoegen .