Meldingen
Alles wissen

Sourmash, bourbon en moonshine.


Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een sourmasch is momenteel bekend uit de gehypte wereld van moonshiners op youtube en t.v. 

Ik ben niet een voorstander van hergebruik van restanten om maar goedkoop een alcohol met wat smaak te maken .

 Maar er zijn mensen die het toch willen proberen en zelfs het ook " lekker " vinden .

 

Er zijn vele verschillende methoden om een sourmash te maken . Van serieus een drank maken tot moonshiners kneierij.

 

Hieronder 3 manieren . 

 

Sourmash uit bourbon ,

Eerst maak je een gewone bourbon van standaard receptuur . Gebroken maïs , gerstemout en tarwe beslag. Maischen in 55 - 65 en 72 gr . Gist erbij .

Vergisten . Na vergisten de vloeistof afhevelen en beslag restanten uitlekken laten .deze bewaren .

Hierna 

- de bourbon stoken - 

Vloeistof restanten ketel na eerste stook (bakset )apart houden en de opgevangen bourbon gewoon 2e overhaal en daarna op vat zetten.

 

Deel 2 : dit is de Sour Mash.

 

Apart gehouden beslag / fermentatie rest komt opnieuw mout en mais bij + rest uit stookketel  dit bij 65 gr houden gedurende 1u 30 min   en opnieuw wordt dit vergist .

 

(3/5 van ketel rest vloeistof , toevoegen van mout 10 % van totaal , en ⅗ hoeveelheid mais als begin .)

Hierna als bourbon af stoken.

En op vat zetten .

 

 

------+++++ ---+++++++

 

Dan gaan we naar het verschil en de goedkopere moonshine methode 

Als boven maar dan gebroken mais , gerste mout suiker en gist .

  .

( Recept :

12 -14 liter water 65 .

3 KG Suiker

2,5 kg mais

500 gr gerstemout.

35 gr fermentis c70 of redstar dady .)

2 uur op 65 gr houden.

Afkoelen tot 28 gr en gist erbij .

Ongeveer 18 dagen gisten . zodra gisting voorbij 

Dit vergiste deel afhevelen of overstorten En uitpersen . 

Niet wachten ,koken of klaren gist en enzym aanwezig in vaste restanten moet opnieuw zijn werk doen voor de sourmasch.

De vloeistof stoken en voorloop en naloop apart houden . Na stoken het restant uit stookketel opvangen . 

 de gestookte alcohol filteren door kalk schelpen en koolstof ( of via thumper stoken met hierin kalkhoudend water ) - dit is moonshine !

 

Deel 2 de sourmasch.:

De resten van mais mout fermentatie net onder water zetten met helder water hierbij komt 2 kg mais ,500 gr mout en 2,5 kg suiker en 7 liter rest uit stookketel van de eerste eerste stook erbij en opnieuw wordt dit gefermenteerd dit is de sourmasch . Na Vergisting komt de oude naloop er nog eens bij en dan kun je afstoken. 

 Ruime voor en naloop.

 

---------+++++++------------

 

Manier 3 : 

 

Water , vooraf gekookte gebrokem maïs , suiker en gist .

Fermenteren . 

Overhevel en beslag uitpersen .

Vloeistof Afstoken . Met nafilteren of thumper .

 

  Deel 2 de sourmasch 

Rest uit ketel ⅗ deel + resten gefermenteerde maïs hier komt weer suiker en maïs bij en dit wordt weer vergist na vergisten vloeistof afgestook .

Ook dit moet na stoken door schelpen / koolstof filter of via thumper.

 

-----------+++++++++---++++

Ook de restanten van de sourmash stook wordt wel  nog een 3e keer of meerdere keren herhaald .

 

 

 

 

Beantwoorden
35 reacties
6 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert ik heb nu de sourmash gestookt en ook een 2 e generatie gemaakt maar ik ben niet zeker of ik goede pad volg.

Daarom vraagjes . 
bij 2e generatie gebruik je dan de zelfde verhoudingen mout suiker , mais en spul uit eerste stook ?
en hoe zit het dan met een 3e generatie ?
je gebruikt niet nieuw gist ? Hoeft dat niet bij nieuwe generaties?

Is het ook mogelijk om zonder eerst whisky of bourbon te maken ook sourmash te maken ?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa je kunt de 2e en 3e generatie steeds op zelfde verhouding aanhouden. Je kunt ook " eindeloos doorgaan maar meerdere generaties zal je toch ook rekening met o.a. zwavelwaterstof , carbonzuren enz. 

Ja je gebruikt in principe geen nieuwe gist toevoeging.  Het is dus opletten bij inzetten sat je niet te heet de rest uit ketel ( bakset ) toevoegt . 

En ten alle tijden niet lange tussen poos nemen voor inzetten.  Ook Verhoog je kans op secondaire infecties. . Daar moet je ook eventueel middel tegen toevoegen .

Ja je kunt ook zonder een eerste Bourbon of whiskey stook een sourmash whiskey maken . Daarvoor zal je het beslag en mout moeten aanpassen in fermentatie.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert bedoel je maken ut zuremout .

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@robbert 

als beginnend stoker heb ik een vraag over het maken van de mash.

ik heb een kleine kit gekocht met een 25 liter mashvat erbij,

De suiker kook ik ca 15 minuten met wat citroenzuur erbij en gooi het dan in het mashvat. 

de gerstemout houd ik voor ca 1 uur op 65-70 graden en gooi die in het vat erbij. 

vervolgens afkoelen tot < 30graden en dan de gisten erbij om de fermentatie te starten. 

Momenteel zit ik op ongeveer 5 kg mout en een kilo of 4 suiker op een vat van 25 liter.

 

Mijn vraag is eigenlijk hoeveel kg suiker of mout kan ik in een 25 liter vat doen, zodat de gisten ook nog alle aanwezige suikers omgezet krijgen? 

ik zou het jammer vinden, wanneer de gisten stoppen bij 15-20% alcohol concentratie in de stookwijn maar dat er nog veel suikers overblijven die niet meer omgezet worden. 

anderzijds wil ik ook zoveel mogelijk alcohol halen per run en de gisten ook voldoende suikers aanbieden.

 

zijn hier vuistregels voor?

hoor graag.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pastoriestoker 1 kilo mout bevat ongeveer 840 -850gr suiker. 

Een goede vergisting heb je 5,5 kilo suiker op 25 liter !

Als je suiker gaat stapelen zullen de meeste gisten boven een sg van 1100 de brui er aan geven .

Of je gaat de turbo gisten gebruiken die onder meer druk en hoger s.g kunnen werken . Je krijgt dan wel meer alcohol in je vat maar ook meer bijsmaak doordat het gist dan wel tollerantie heeft tegen zijn eigen uitgestoten alcohol  maar ook meer andere stoffen zal uitscheiden omdat het in een "vuile 'omgeving werkt.

Als je meer suiker en mout wil gebruiken moet je ook het totale volume vergroten. 

Je krijgt Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.

5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie .

1 liter alcohol weegt 789 gr.

Je gebruikt totaal 5 kilo granen en mout. Dat wil zeggen dat je theoretisch daaruit ongeveer 4000 a 4080 gram suikers haalt.

Uitsuiker haal je theoretisch max per kilo 510 gram alcohol d.w.z. 646 ml puur. ( 703 gr a 92 % )

Dus 5 kilo granen / mout zou 2,87 liter van 92% na destilatie kunnen geven . 

Het verhaal van de 18 % is eigenlijk een foute manier van denken wat voortkomt uit het willen vergisting van zoveel mogelijk in zo klein Mogelijk hoeveelheid water. . 

 

18 % in 25 liter is 4,5 liter. Maar met de zelfde hoeveelheid suiker op 50 liter is percentage maar 9% maar nog steeds dezelfde hoeveelheid alcohol . 

Dat is alleen denken vanuit het gist maar niet het max mogelijk uit het product.

 

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@robbert 

kijk daar heb ik wat aan. 

als ik je goed begrijp heb ik met 5 kg mout x 850 gram suiker al ruim 4kg suiker.

ik voeg daarnaast ook nog 4 kg opgeloste kristalsuiker toe, waarmee ik aan ca 8 kg suiker kom in 25 liter vloeistof (0,32 kg suiker per liter water)

Dat is dus veel meer dan de 5,5 kg die je adviseert op 25 liter (ca. 0,22 kg suiker per liter water). 

Ik moet dus of meer water toevoegen, of minder suiker op de 25 liter mash, anders wordt er een deel niet omgezet, omdat de gist op een gegeven moment zijn maximum bereikt heeft in de te suikerrijke mash en gewoon niet meer omgezet krijgt. 

de vorige keer kreeg ik ongeveer 4,5 liter eindproduct op 40% alcohol concentratie uit de 25 liter mash die ik gemaakt had. 

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert doet men dit om de smaak óf om bezuinigen op ingrediënten? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@knooier armoede vroeger slecht aan product kunnen komen en nu is het een " traditie "  folklore en er zijn mensen die het schijnen lekker te vinden . 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier een manier om een solide sourmash te maken die ook op eiken kan voor een solide sour mash bourbon whiskey.

(De hoeveelheid gebruikte suiker kan aangepast met meer of minder hierbij veranderd niet alleen hoeveelheid alcohol maar ook zachter of scherpere drank . ) 

Beantwoorden
6 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert dus ze hebben jou toch weten overtuigen om toch sourmash te maken.

is dit nu moonshine of sourmash whiskey . Wat is het verschil?

ik kom proeven bij je oké ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa sourmash whiskey en bourbon  is eigenlijk afkomstig van klandestine stook als moonshine. Maar door de tijd heen is een dergelijke methode als hier in filmpje beschreven ingeburgerd in maken van bourbon en ook whiskey . 

In De bovenin beschreven recepten zie je ook dat er verschil is in sourmash waarbij dus ook verschil in kwaliteit in product zal zijn .

De sourmash uit bourbon geeft duidelijk een beter resultaat wat goed op eiken te rijpen is voor een goed drinkbaar product  dan de snelle goedkope moonshiners kneierij van wat gekookte mais met suiker en gist .

 

Natuurlijk ben je welkom om te proeven .  Kom op de fiets niet in auto 😄

 

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@theresa

ik heb net bij @Robbert een hogedrukventiel opgehaald. Ik heb zijn sourmash geproefd, zijn whiskey en een bourbon.... 

De sourmash was echt SUPER. Wat een smaak.... 

De whiskey kwam uit een eiken houten vaatje.... jong maar een heerlijke authentieke whiskey. Geen alcohol met eiken houten snippers of middels verwarmingsprocedure !!! Dit zal ook nooit mijn wijze worden. Dit is ambacht!!! 

Ja en de bourbon..... top.... echt genieten..... 

Ik had nog wel langer willen blijven [2 uur voor het ophalen van een hogedrukventiel!!!! 🙂 ] maar de volgende keer kom ik wel op de fiets 😉 

Thx dat ik langs mocht komen en je ideeën over het ambacht mocht aanhoren..... echt een lopende encyclopedie maar deze kennis heb je dan ook niet vergaart in een paar jaar!!! 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@grensjager2  2 uur ? Dat valt nog mee !  Tijd vliegt als hij op de praat stoel zit .

maar in 2 uur leer je meer van hem dan weken in boekjes en op de forums .
ja de kennis is te proeven in zijn drankjes.  Bourbon en whisky maar ook oare drankjes als rum en absint is gewoon proffesioneel en bijna niet te evenaren .

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@theresa geen spelt tussen te krijgen 😎

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@grensjager2 🙏🙏

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

2e recept uit de lijst gevolgd, al moet ik de 1e 'moonshine' nog bij 2e overhaal over thumpertje stoken. Thumper moet ik nog ff in mekaar beunen als ik daar wat tijd voor wil maken (zal geen schoonheidsprijs winnen, maar moet functioneel zijn).

Als ik de moonshine op moment vergelijk met de sourmash variant, merk ik toch dat de sourmash een vollere smaak levert, waar de moonshine vrij 'helder' is kwa geur en iets scherper lijkt. Smaak bevestigd beide. Aangezien de moonshine later nog over thumpertje gaat met kalkhoudend water zal het een vrij smaak arme alcohol worden denk ik, en zal 'm dan ook 'traditioneel' blank houden.
De sourmash moonshine stook ik spoedig nog een 2e keer (gewoon potstill) en dan leg ik het op Amerikaans eiken zoals een bourbon.

Toegegeven, ik was zeer sceptisch omtrent sourmashing, maar dit recept is ondanks grote hoeveelheid suiker toch aardig drinkbaar. Minder scherp dan gedacht, en zit wel wat whiskey achtigs in... Ben wel gemotiveerd geraakt om het te herhalen zonder suiker, of maximaal 1 kg. Suiker geeft toch wel iets branderigs achter in keel, maar niet geheel onprettig. Jim Beam (een guilty pleasure standaard bourbon) heeft dat scherpe ook wel een beetje. Leuk experiment en heb straks weer wat achter de hand voor mensen die wat minder kritisch zijn omtrent whiskey, als ik het niet stiekem zelf opdrink haha, maar was toch wel de moeite waard.

Leuke kneijerij met redelijk resultaat, ook opmerkelijk hoe simpel het eigenlijk was. Ik vond het grappig eens gedaan te hebben en een sourmash bourbon komt er nu dus ook nog wel een keer van, dus dankje Robbert voor het delen en vooral verduidelijken van principe sourmash 👍 

(Na het maken van een thumper weer even richten naar serieuzere drankjes zoals brandy, bier en Irish whiskey... na de winterslaap, met één oog open, weer eens bourbon proberen maken met daaropvolgend een sourmash variant van restanten)

Beantwoorden
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pikketanus als je het goed stookt en zeker de sourmash van filmpje is best te drinken .

 Enige is opletten wat voor gist je gebruikt!  en  ook wanneer je het fermentatie deel bij het mais mout deel voegt of wanneer je de ketel restanten bijvoegt dat je temperatuur niet te hoog is want je gist aanwezig gebruik je opnieuw . Te heet maakt dood .

Inderdaad het is simpel .

Met hoeveelheid suiker meer of minder te gebruiken kun je scherper of zachtere drank krijgen .  En zet je het op amerikaans eiken krijg je een prima sourmash bourbon .

Gebruik je meer mout en rye wordt het een sourmash whiskey

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert Secundair zit in mekaar voorlopig, keteltje weer schoon, plateautje voor m'n gasstel gemaakt, van de week nog ff een tafeltje maken voor m'n koelvatje en dan de opstelling eens testen. Zal wel foto plaatsen eenmaal opgesteld.

Het is gewoon een hittebestendig glazen fles van 2,5L en de uitstroom vd ketel zit ca 2cm van de bodem. Kan 'm altijd nog inkorten, maar als ik m niet met een liter vul moet dit ook wel lukken hoop ik... Om de moonshine een 2e maal te stoken over kalkhoudend water, hoeveel kalk gebruik je dan? En hoeveel vloeistof? En last but nog least, is bijwarmen nodig of niet? Zal wel zien hoe de proefronde draaid maar tips zijn welkom want heb geen ervaring met secundair

Ik heb nog 2L ruwgestookte moonshine staan van tijdje terug (als er al niet te veel bindingen hebben plaats gevonden) die ik door de secundair wil proefstoken, maar ga ook nog een nieuwe maken zodat ik die sneller kan verwerken.

De sourmash tennessee whiskey is inmiddels rijp en al bijna voor de helft op. Door deels rode maïs (gele was even op) heeft ie wat kruidigs. Had een klein flesje jd gehaald om naast elkaar te houden. Eigenspul heeft een voller mondgevoel en blijft wat beter hangen. Het is nog geen volle bourbon (want gekoolfilterd) maar ik vind m lekkerder dan de gekochte die bijna waterachtig aandoet. Volgende wordt wel allemaal gele maïs. De neus van jd is wat fruitiger met wat banaan achtigs waar de eigen meer kruidig is richting kaneel en ietsjes scherper. 

Ik maak na de moonshine nog een liter of 10 sourmash tennessee whiskey, en dan weer eens aan een bourbon wagen gevolgd door een sourmash bourbon. Het mountain dew recept lijkt me ook leuk om als vervolg daarop te doen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pikketanus  2 gram calium per liter is afdoende .

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert per liter ketelinhoud? Thanks! 👍

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

De oude moonshine aan het proefstoken over secundair met calcium carbonaat, merk dat ie wel wat vol raakt in het begin, had iets minder water er in moeten doen wellicht. Maar positieve is, alles is dicht en het werkt 😋  en eens goed om proef te draaien blijkt. Wel erg spannend zo maar even zien waar t komt. Zit nog wel wat vols in, denk door het lange staan dat er toch wat bindingen al gevormt zijn. Straks gaat ie nog over een koolfilter en dan mag ie weer even staan. Had ik eerder verwerkt was ie stuk neutraler geweest wellicht

 

1643549216-Snapchat-1570709708.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pikketanus Wat voor koolfilter ga je gebruiken?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@alchemist active kool, spoelen met kokend water in een zeef met keukenpapiertje, uitlekken en in pakketje in koffiefilter met nog opgevouwenzakje onderin de filter

*en distilaat verdund tot onder 50%

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pikketanus en waarom geen houtskool zoals t lincoln country proces doet? Met actieve kool zou ik bang zijn teveel van de smaak te strippen.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@alchemist loopt vrij snel door, sourmash ook zo gefilterd en houdt genoeg body over 👍 haalt de scherpe kantjes er een beetje af en moonshine mag vrij smaakarm zijn 😎  ik zie het ook slechts als 'bijproduct' voor een sourmash haha

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pikketanus sourmash is ook als een standaard goede bourbon of whiskey te koop . De moonshiners methode is ruig , vaak meer suiker alcohol en tekenend voor goedkoop " drank " maken meer voor een alcohol buzz dan een drank om te genieten van een mooie volle smaak.   

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De sourmash stoken op de "moonshiners " manier . 

Stoken over 2 stations  voor zuiveren en rectificatie .

1635693098-IMG_20211031_153018987.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert paar vraagjes toch .

geen filmpje van het stoken gemaakt?

Hoe vaak heb je het nu gestookt ? 
wat was de opbrengst ?
de thumpers gebruik je als filter ? Wat zit er in ?

ga je het ook in een vat zetten of blijft het blank ?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa ik denk dat een filmpje niet veel meer zegt dan een foto . Er valt weinig te laten zien .  Opstoken overhalen en Scheiding maken .

Het is zonde om moonshine / rotgut te maken terwijl er toch nog mogelijk is om een drinkbare drank uit de ingrediënten te halen .

Immers er is een groot deel mais en mout ook aanwezig .Een 2e overhaal is maar 2 uurtjes en maakt het zeker drink baar.  

Ik zet een deel op hout. En een deel laat ik blank  zo kunnen een paar "liefhebbers " proeven wat een sourmash is . 

Toch ongeveer ruim 7 liter drank opbrengst uit dit tussendoor stookje.

Klopt het is niet het kort door de bocht extra vat als thumper gebruiken maar ter verbetering / filtering van smaak dus het storende eruit halen zonder dat het een smakeloos alcohol wordt . 

Dus o.a. een natrium houdende vloeistof heb ik gebruikt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Na 8 maanden in het vat te hebben gestaan even proeven , ruiken ,ervaren hoe de sourmash is uitgevallen. .

De kleur is mooi buin / goudachtig maar cristal helder .

Geur warm en wat noot / amandel achtig .

Smaak is eigenlijk zoals de bedoeling van een sourmash te verwachten is .

Een warme pittige bourbon .

De suggestie van zoet is door het mais duidelijk aanwezig . Maar Geen " popcorn " achtige mais smaak .

Het eiken omarmt mooi en warm de drank.  Vanille , klaver , nootachtige en amandel suggesties alle aanwezig .

Al met al een zeer geslaagd simpel te maken drank met nu al een " volwassen " smaak .

Nu zien wat  komende jaar on vat nog zal toevoegen .

 

Beantwoorden
5 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert Hoelang laat je het uiteindelijk in het vat zitten ?

ik vindt wel gedurfd na 9 maanden als smaak goed is het nog langer te laten staan.

zou het niet te veel hout smaak krijgen denk je niet ?

En verlies je niet te veel alkohol ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa ik heb een goed klimaat in mijn kelder en een goed geprepareerd vat dus ik kijk volgend jaar hoe het ervoor staat.

Dat verlies valt dan erg mee. Misschien een jaar of 3 . Ik zie wel.

Er staat nog een vat al een vier jaar daar mist minder dan 500 cc uit . Dus ik maak geen haast.

Ik ga komende maanden tot na mijn operatie  ook niets Destilleren dus ik zal ook geen leeg  vat voorlopig  nodig hebben.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Nog eens 6 mnd later de sourmash uit de kelder  .tijd veranderd en verbeterd dat is toch overduidelijk.

Hoewel er geen uitdaging zit in dit soort instap stokers drankjes misschien toch nog maar eens een kleine hoeveelheid tussendoor bijmaken . aangezien ik bijna hele voorraad heb weggegeven.

T is toch verrekte lekker op koude winteravonden 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert als dit het enigste is wat je nog heb zou heel snel nieuwe maken 😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo ik heb van de sourmash nu nog 1 flesje  over .  Ik heb verder nog wel wat Andere dranken op voorraad.  Dus verdorsten zal ik nuet .

Ik moet mispel drank nog afmaken dit jaar .  Ik heb nog 38 kilo graan en mout staan voor een ander project. dat moet ook nog gedaan. Dan is het eerst wel weer genoeg geweest voorlopig . Volgend najaar als er nieuwe oogsten zijn en vers product maar zien of ik nog zin heb om iets als sourmash te maken .

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?