Meldingen
Alles wissen

Stooktip oud stoker


Berichten: 57
Topic starter
(@thetis)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal, 

Ik heb vorige week een aantal vragen gehad over het maken van een mash van cranberry's en sinaasappels. Ik had het er van de week op een verjaardag over en er was iemand die vroeger veel stookte. Zowel voor de hobby al beetje bij verdienen .

Hij heeft mij geholpen met de mash maken, het zijn 4 kilo gedroogde cranberry's en 5 kilo pers sinaasappels geworden. De sinaasappels flink uitgeknepen en in de pan gegooid, daarbij de cranberry's samen met 10 liter water. Dit zo'n 20 minuten laten koken. En op zijn advies 3 kilo suiker toegevoegd en opgelost ( volgens hem doet dit weinig met de smaak, maar juist goed voor een hoog alcohol percentage tijdens de "natuurlijke" gisting).

Toen over gegoten in een gistingsvat en afgevuld met koud water tot 30 liter, gewacht tot het onder de 32° was en toen de gist erop, even door geroerd en toen de deksel erop en het waterslot. Hij denk +/- 12 dagen voordat het goed is om te stoken. (Verwachte % tussen de 15 en 18)

Ik ben benieuwd.....

Beantwoorden
11 reacties
11 Reacties
Ed
 Ed
(@vered)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@thetis Ook benieuwd ....ik volg mee we horen het wel

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@thetis bij een wilde vergisting heb je bij fruit vaak meerdere stammen die de stof aanpakken .

Als je de gist de suikers uit fruit laat vergisten en daarnaast extra suiker toevoegd krijg je wel iets meer alcohol maar met wilde gist haal je nooit 18% daarnaast je verdunt als het waren de alcohol met een alcohol uit suiker . Je zal zeker verschil kunnen proeven tussen een met en zonder suiker vergisting .

Het enige verschil is met extra suiker meer volume maar denk zowiezo om SG .bij veel extra suiker kunnem de meeste gisten de druk niet aan en zal het vaak vroegtijdig stoppen .

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert bedankt voor je duidelijke uitleg, ik ga vandaag nog een vat maken met exact hetzelfde recept maar dan zonder toegevoegde suiker. We zijn beide erg benieuwd wat het wordt. De man die mij helpt gelooft niet in metertjes en toestanden haha, hij zegt de beste mash bepaal je door geur en smaak van de mash/pulp. Hij is ook al 83😉.

 

Wat zou de SG moeten zijn volgens jou? dan ga ik hierop letten.

Groet Thijs

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@thetis ik stook ook al zo een 40 j en kan met wat wax een theelepen en lucifers heel ver komen zonder metertjes proeven ,ruiken en ook luisteren naar de ketel is altijd zeer belangrijk. 

Maar als je een recept goed wil doen en ook het zelfde product nu maar ook later nog eens te kunnen maken zal je toch metertjes moeten gebuiken . Uiteindelijk niet voor niets worden hydrometers /areometers al sinds 1689 gebruikt . 

Een sg van 1070 moet je niet overschrijden om een volledige vergistingen te krijgen met wilde gisting. 

Let ook op jou ph . Te laag krijg je acetaat te hoog meer kans op uit de hand lopende infectie en schimmels.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert ik geloof je meteen hoor, zo goed ben ik (nog) niet. Maar al veel van je geleerd! Dus de SG niet boven de 1070 en de Ph waarde, waar moet die rond zitten?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@thetis begin op 4,7 a 4,5  en het mag zakken tot op zijn laagste 3,2. Maar dan ook meteen na gisten afstoken. . laten staan krijg je door laag ph tijdens staan toch verhoogde kans of acetaat .

En denk erom dat je vooraf stoken ook ph omhoog brengt. Een ketel vullen met een stookwijn met een laag ph geeft kans op niet heldere drank en zweem . En meekomende oxides.

Zeker wanneer je koper aanwezig hebt in ketel ,kop of zelfs koeler.

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert ja daar was ik van op de hoogte, maar wat is de ideale ph-waarde om af te stoken? En als het te laag is, kan ik de Ph-waarde omhoog brengen met melk of citroenzuur, of raad je wat anders aan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@thetis afstoken kun ke het best boven 5 .0 zitten. 

Melk maakt een bende van de stook ketel. Niet handig daarvoor te gebruiken .voor omhoog calcium carbonaat of natrium bicarbonaat.

Voor ph omlaag calcium sulfaat. , wijnsteenzuur ,phosforzuur of zwavelzuur

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert gelijk opgeschreven, bedankt weer Robbert!

Beantwoorden
(@thetis)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@robbert ik zat even op stookwinkel te kijken, maar is hier niet te koop of wel? Of heeft het misschien een andere benaming?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@thetis ik weet niet of Jan stookwinkel het heeft. Lijkt mij wel een standaard product . 

@stookforum ?? 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?