Meldingen
Alles wissen

Suikerbiet gekookt morgen gist erop, iemand nog tips?


toeter
Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Vanmiddag een still spirït ketel opgehaald met koperen hoed aan de westfalenstraat. Als eerste net wat pruimen gestookt, ik had nog wat staan van vorig jaar. En er kwam iets lekkers uit, 13 liter stookwijn en bijna een liter slivovic van 25% en nog een 750 ml naloop wat door de kleine ketel kan. Nu net ongeveer 17,5 liter suikerwater uit suikerbiet getrokken en staat nu af te koelen. Morgen wil ik daar gist bij doen, wie heeft tips, welke gist, hoeveel. Het suikerwater heeft een sg van 1050, lijkt mij goed, of heeft iemand hier ook nog een tip voor?

Oh ja met stoken kreeg ik de temperatuur niet onder de 95 graden, afgelezen op de standaard meegeleverde temp meter, bij amazon een vermogensregelaar besteld voor 7 euro tot 2000watt. 

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@toeter  suikerbieten bevatten een stofje genaamd geomisine .

Deze geur en smaak ervan blijft aanwezig bij destileren. Ook bij meerdere keren overhalen.

Het beste  kun je tevoren de geomisine zoveel mogelijk wegwerken.

Toevallig was er al een topic over maltase eerder deze week . Een enzym wat helpt voor  betere rendement en vergistbaarheid .

Van de in de handel verlrijgbare gisten zou Een gist als c70 van Fermentis ( of eerder besproken in andere topic de zo goed als soortgelijke distillamax rm ) kan daar prima op ingezet.

Redstar dady zou eigenlijk een betere optie zijn .

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@toeter, ik heb nog nooit een drankje gemaakt van suikerbieten gedronken wat enigszins acceptabel was alhoewel de suikerbieten goedkoop en in grote hoeveel heden aanwezig zijn. 

Het klopt dat je met een T500 boiler en de koper dome niet op vol vermogen kan stoken. De oude boiler had een element van 2000W en de nieuwe 2 van 1100W(je kan er dan 1 uit zetten). Het beste is dan om een vermogengsregelaar te gebruiken. Het vermogen wat op de regelaar staat is meestal de piekbelasting wat je dus kortstondig kan afnemen. Maar bij het stoken ben je een paar uur bezig en moet je dus naar de constante belasting kijken. Mijn regelaar bijvoorbeeld is 10.000W piek en 4000W constant. Maar wat verwacht je ook van maar 7 euro.

Je vroeg tips en de mijne zijn je suikerbieten prut en regelaar weggooien.

Beantwoorden
stookje
Berichten: 105
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik hoorde of las ergens dat de Franse regering ooit opdracht gaf om te onderzoeken of en hoe van suikerbiet een smakelijk drankje te maken, omdat het veel verbouwd wordt daar. Na velen jaren proberen kwam men tot de conclusie dat het niet mogelijk was. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@stookje de stop geosmine moet eerst geminimaliseerd worden  . Dit stofje geeft een muffe gronderige smaak  . 

Hierna kun je met een goede gist het vergisten .

 

Beantwoorden
toeter
Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

De emmer staat nu gezellig te pruttelen, en de grondgeur muffe geur valt wel mee (ik heb wel net corona gehad)we gaan het meemaken.ik had er eerst een vodka gist erbij gedaan, maar daar gebeurde niets. Ik had nog een zak turbo gist liggen en heb dat erbij gedaan en nu gebeurt er wel iets in de emmer, we gaan het zien en beleven, ik hou jullie op de hoogte.

Beantwoorden
toeter
Berichten: 13
Topic starter
(@toeter)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Even een update.... na een paar dagen leek de emmer uitgeprutteld. Maar nu gaat hij als een malle, de emmer staat naast de kachel, ik ben benieuwd!

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?