Vanmiddag een still spirït ketel opgehaald met koperen hoed aan de westfalenstraat. Als eerste net wat pruimen gestookt, ik had nog wat staan van vorig jaar. En er kwam iets lekkers uit, 13 liter stookwijn en bijna een liter slivovic van 25% en nog een 750 ml naloop wat door de kleine ketel kan. Nu net ongeveer 17,5 liter suikerwater uit suikerbiet getrokken en staat nu af te koelen. Morgen wil ik daar gist bij doen, wie heeft tips, welke gist, hoeveel. Het suikerwater heeft een sg van 1050, lijkt mij goed, of heeft iemand hier ook nog een tip voor?
Oh ja met stoken kreeg ik de temperatuur niet onder de 95 graden, afgelezen op de standaard meegeleverde temp meter, bij amazon een vermogensregelaar besteld voor 7 euro tot 2000watt.
Ik hoorde of las ergens dat de Franse regering ooit opdracht gaf om te onderzoeken of en hoe van suikerbiet een smakelijk drankje te maken, omdat het veel verbouwd wordt daar. Na velen jaren proberen kwam men tot de conclusie dat het niet mogelijk was.
De emmer staat nu gezellig te pruttelen, en de grondgeur muffe geur valt wel mee (ik heb wel net corona gehad)we gaan het meemaken.ik had er eerst een vodka gist erbij gedaan, maar daar gebeurde niets. Ik had nog een zak turbo gist liggen en heb dat erbij gedaan en nu gebeurt er wel iets in de emmer, we gaan het zien en beleven, ik hou jullie op de hoogte.
Even een update.... na een paar dagen leek de emmer uitgeprutteld. Maar nu gaat hij als een malle, de emmer staat naast de kachel, ik ben benieuwd!