Meldingen
Alles wissen

Vodka van aardappelen


Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vodka van aardappelen

Na een tijd al niks meer geschreven op dit forum, maar weer eens een van mijn probeersels online zetten.

Ooit hier of ergens anders gelezen hoe Vodka te maken van aardappelen, ik heb wel Robberts Tiny projects ik dacht nummer 15 gevolgd, deze maakte hem van mout dacht ik, vroeger hoorde ik juist dat Vodka van aardappelen gemaakt werd of nog specifieker de schillen,  deze laatste trek ik in twijfel gezien de aardse smaak die ik dan verwacht mee te krijgen.

Dus deze laat ik nog even staan wel verleidelijk om eens te proberen.

Wat gebruik ik nochtans 5 kilo aardappelen, ik las in een recept dat men 14 kilo gebruikte, dat zou een mogelijke opbrengst van 5 liter hebben, ik ga voor een wat bescheidenere variant hopelijk kan ik ongeveer 1 liter genereren.

Ik ga na het koken mijn aardappelen invriezen om zodoende de cellen open te breken en de suikers bereikbaar voor mijn gist te maken, hopelijk werkt dit, ik denk gewone verse gist te gebruiken die te koop is in de supermarkt, werkt tot nu toe prima of zal ik toch zelf wat maken hmm.

Ik merkte dat mijn pan de 5 kilo niet echt kon behappen.

Dus ik moet toch maar mijn stookketel gebruiken, dan lijkt de hoeveelheid ineens een stuk minder.

 En nu maar koken tot een soort pulp, deze doe ik met het resterend kook vocht in een zak en na afkoelen in de vriezer.

Het vervolg van dit project volgt nog, ik ga eerst nog een Whisky van Meusli maken en een rum die ik vaker maak van bruine suiker en honing, er zit een proeverijtje aan te komen vandaar ik wat voorwerk moet doen.

 

Misschien zijn er mensen die met me mee proberen, laat maar horen.

1703920965-20231230_072830.jpg
Beantwoorden
18 reacties
3 Reacties
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

En hier de pan welke te klein is

1703921026-20231230_072804.jpg
Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

En de wat grotere variant

1703921069-20231230_073128.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@bazz klopt inderdaad dat wanneer je aardappelen vol laat trekken met vocht door ze te koken en daarna te vriezen dat de cellen kapot gaan  en zo ze  te kunnen vergisten ..

Aardse smaak bij knollen en dergelijke komt door de aanwezigheid  van stof genaamd geosmine.  Dit kun je omzetten door ze met zuur  te koken. Dus een laag PH. (3,5)

 

 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

is er bij aardappels geen kleine hoeveelheid mout nodig om de zetmeel om te zetten? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@kapisjon Inderdaad kan ook om  zetmeel om te zetten naar suikers en afgebroken eiwitten naar aminozuren, maar het invriezen zou hetzelfde bewerkstelligen.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 224
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb de tiny ook gezien. Volg jouw traject ook met veel plezier, succes!

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Wat toevallig. Ik heb met precies dezelfde 5 kg aardappelen ook mash gemaakt een paar dagen gelden. Voor het mouten heb ik een 500 gram gerstmout  en 250 gram donkere barley (geschroot). gebruikt.  Daarnaast nog 2 kilo suiker. in 20 liter water totaal.  Van de aardappelen heb ik nog alleen maar schillen over. (ik heb de hele aardappel met schil 30 min gekookt en daarna gestampt). Omdat het fermenteren na 12 uur nog nauwelijks wat deed heb ik nog en kilo suiker toegevoegd.  Staat nu al een paar dagen te pruttelen.   

Achteraf had ik meer aardappelen willen gebruiken omdat de vloeistof wel heel erg dun is geworden. Dan had ik misschien meer zetmeel gehad en minder suiker nodig gehad.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@arta380 Ben benieuwd naar de smaak en naar je opbrengst, mijn opbrengst zal iets minder zijn gezien ik geen suiker en mout toevoeg maar enkel op de suikers van de aardappel gok.

Voor mij eerst afwachten hoe het invriezen uitpakt, mijn fermentatie kast zit even vol, dus voor het resultaat zal het even duren.

Laat vooral horen hoe het bij jouw is uitgepakt ben benieuwd,

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Ik vind het wel een slim idee om de aardappelen in te vriezen. Maar mijn twee vriezers zitten vol met eten....  Ben ook benieuwd naar jouw resultaat. Ik zag op Youtube meerdere filmpjes voorbij komen waar het allemaal heel makkelijk lijkt. 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vandaag de aardappelen ontdooit en in mijn fermentatie kast gedaan, ik verwacht er niet veel van gezien mijn SG waarde 1007 was, maar goed gist en gist voeding toegevoegd nu even afwachten.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@bazz heb je fe kook erover gedaan??

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert jazeker of bedoel je na het invriezen?

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Mijn wodka aardappelen project is mislukt. Na 2 wk was het SG 1300 of zo iets. Eerste distillaat slechts 20 %.  Dus helaas.  Maar bij jou gaat het vast lukken. Veel succes! 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@arta380 sg 1300  ?? Dan is het haast pap. Dan wil het heel  slecht vergisten.  Of was het 1030 ?

Wat heb je voor gist gebruikt ?

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert ja sorry 1030.  Wodka gist. Ik heb de mash geproefd en dat was zeker niet zoet. Dus was er was lijkt wel vergist. Waterslot heeft ook best hard staan pruttelen. Mijn mashses, tot nu, waren altijd onder de 1000 en dat hoort volgens mij ook zo.

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zoals verwacht was deze batch mislukt, een sg van 1007 beloofde ook niet veel goeds, vandaag alles weggegooid, het stonk tegen de klippen op, bij een volgende keer na het bevriezen nogmaals de kook erover, zoals Robbert aanhaalde.

Vandaag ook voor het eerst bij het stoken van een (gerst mout) Whisky knalde de helm eraf mijn hele blokhut onder de smurrie en een enorme alcohol rookwolk, denk dat ik hem iets te vol heb gedaan, naast dat hij enorm schuimde, had bij de tweede batch er olie bij gedaan naast minder gevuld ging daarna goed uiteindelijk ruim twee liter ik denk dat het er zeker vier had kunnen zijn, die zit nu tegen de wanden en vloer geplamuurd, ondanks het schoonmaken zit de geur er nog goed in, ben wel blij dat ik de luxe heb van een blokhut met keuken moet er niet aan denken dat dit in huis in de keuken zou gebeuren, wel spoot de hete vloeistof overal heen ik stond gelukkig wat op afstand anders had ik me zeker verbrand.

Al met al een slechte dag.

Beantwoorden
2 Reacties
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@bazz Oei, dat is behoorlijk balen. Gelukkig heb je zelfs niks. Ik zag op Youtube een filmpje met twee rednecks die ook wodka van aardappelen maakten.  Zag er allemaal heel simpel uit, maar ja...

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 408

@bazz gelukkig goed afgelopen al met al, is gewoon een leer momentje gebeurd je geen 2e keer

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?