Meldingen
Alles wissen

Volgende whisky stookwijn maken

Pagina 1 / 3

hannibal
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

okidokie.

ik heb nu 2 keer een stookwijn gemaakt op basis van suiker/rietsuiker vergisting.

echter ik wil whisky maken en puur dus zonder toegevoegde suiker.

Eerste de volgorde.

de gebruikte grondstoffen moeten geplet worden, oftewel ik moet een schrootmolen hebben.

lukt het eventueel met een blender ook? Ik heb nl een blender die nooit gebruikt word.

de bedoeling is om mbv de 25 ltr ketel een liter of 15 whisky te maken die ik niet in vaatjes ga doen,

kosten moeten in toom blijven.

Over het recept twijfel ik nog,

op het mouten na wil ik alles zelf doen,

zijn er tips waar ik op moet letten?

Beantwoorden
58 reacties
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ik had dit paar weken terug al een geschreven .

:Whiskey is het instap drankje in het destileren .
Het is zeer simpel te maken ( daarom doen zo veel het ) begin met een rogge en gerste mout .
Voor gewoon 1:1 .
Maischen in 3 stappen .
Gebruik een simpele allround gist als b.v. bakkersgist stoken in 2 x
Eerst een volledige overhaal en dan dat deel overhalen met scheiden van voorloop , hart en naloop.
Daarna rijpen op een eiken fust of snippers.

Simpeler dan dit is er niet in destileren en er kan weinig fout gaan .
En je hebt een drinkbaar resultaat .

Zo kun je elke keer een stapje verder om verbeteren
ph controle en correctie doen .
Een goede gist zelf maken .
Andere verhouding in granen en mouten .
Uitgebreidere maisch processen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Betreft schroten of malen . Je kunt gewoon kant en klaar product kopen .
Malen kan met blender maar hou het grof of net gebroken .

Beantwoorden
hannibal
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ik neem aan stoken met de korte kolom?

de korte kolom is 23 cm hoog en 2 inch,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Korte kolom of geen , alleen een hoed .

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Bv deze kun je zelfs geschroot bestellen. Dan heb je er ook een fantastische handleiding bij.

https://bio-brouwmaat.nl/product/hard-mocha-whiskey-bio-recept-op-maat/

Beantwoorden
hannibal
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Die had ik uiteraard al gezien.

Daar twijfel ik dus een beetje over want ik wil zoveel mogelijk alles zelf doen.

Eigenlijk wilde ik rogge en mout kopen,

schroten maischen 

maar dan krijg je nooit iets vergelijkbaars als bovenstaande mengsel van verschillende mouten.

of ik moet zelf 5 mouten mengen, dus 5 keer 5 kilo mout en dan deze 5 mengen alleen is dat zo simpel ook niet,

de 5 mouten was even als voorbeeld.

als ik bovenstaande doe en 25 ltr mash wil maken.

wat mag je dan verwachten aan opbrengst..

ik denk 3 ltr van ca 45%?

ik moet hier nig over denken want het is een kant en klaar product met ik verwacht telkens een vergelijkbaar resultaat.

 

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 758
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Kg of 6 stort is plusminus 3L 40%?

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Kant en klaar in zoverre, Erik mengt jouw recept steeds met dezelfde ingredienten en schroot desgewenst. Je mag het ook zelf doen, dat is iets voordeliger. Het is niet gezegd dat het eindresultaat steeds hetzelfde is. Zoals vermeld in de handleiding is het eindresultaat afhankelijk van de gebruikte gereedschappen/apparatuur en de skills van de kok/brouwer/stoker (je wordt er steeds handiger in dus kwaliteit kan omhoog gaan)

 

Ik zie Bio Brouwmaat zeket niet als kant en klaar leverancier maar als een prachtige service waarbij je geen restanten hoeft weg te gooien en toch je hele recept ,zelf in de hand kunt houden. Zie Bio Moutstort op maat waarbij je per moutsoort zelf het gewicht kunt ingeven. Je kunt het je zelf zo moeilijk naken als je wilt, maar waarom zou je per moutsoort hele balen mout inkopen als dat niet nodig is? Over deze service is heel goed nagedacht. Doe er je voordeel mee ?

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1448
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Mijn drank smaakt nooit het zelfde, als hobby stoker zijn omstandigheden, werkwijze en ervaring steeds anders. Als je nog zoekende ben wat voor jou het beste werkt zijn de kleine pakketjes mout opmaat heel handig. Je wil wel alles zelf doen maar geschroot kopen is wel heel handig. Ik doe beiden. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5129
(@munckerik)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik kan helaas nog maar een paar  pakketten maken want de gist is tijdelijk niet meer te krijgen. Wordt eind juli weer verwacht. ?

Wel heb ik nog de fantastische M1 van Fermentis als je zelf een whisky recept hebt.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Erik, dan ben ik er toch om je uit de brand te helpen! Ik kan wel wat missen hoor ?

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1448
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

??? mooi Jan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

voor ongeveer 3, 5 liter whiskey ;
6 kg rogge en 6 kg gerstemout
fermentis m1 gist
en bij kruidvat haal je een potje multiminerale daarvan doe je 1 pil aan begin van Maischen voor betere enzym werking
Meer is niet nodig .
Moeilijker is het niet .
Begun je met een simpele basis als dit kun je zoiets als benchmark gebruiken .
Schrijf elke stap op in logboekje .
Kun je altijd hetzelfde herhalen .
Veranderen in recept en je kunt ook terug komen op dingen ..

Beantwoorden
hannibal
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ik neem aan dat de rogge niet gemout hoeft te zijn.

Ergens zweeft er een in mijn hoofd iets dat je het beste 20% mout moet hebben.

dus 6 kg rogge en 6 kg gerstemout is 50%

aangezien ik een liter of 20a 30 wil gaan maken maar ik wil met een basis aftrappen van waaruit ik voorzichtig kan aanpassen,

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?