Tenminste 10 tot 20% mout is ong nodig voor omzetting idd, moet wel diastatisch mout zijn, doorgebrande mouten hebben weinig omzettend vermogen meer.
Sommige gebruiken 100% mout voor whisky. Bij graanjenever is het wel nodig om ongemout te gebruiken, whisky niet perse; naar eigen invulling.
De minimale hoeveelheid mout op ongemout product is 10% . We spreken hier wel over diastatisch mout dus met actief enzym .
Vanwege de moderne " gemodificeerde " granen bevatten hogere hoeveelheden zetmeel vandaar dat 20% diastatisch mout aan te bevelen is ..
Je kunt dus in principe 20 tot 100 % mout gebruiken ..
Je kunt dus 50 % gewone grof gemalen / geschroot rogge gebruiken en 50% gerstemout .
Eventueel kun je ook roggemout gebruiken met gewoon gerst . Er zal dan een ander zuurbelans in smaak zijn .
een gewone ongemoute rye ( rogge ) geeft meer body aan smaak .
Zoals ik boven beschreef is dit een simpele basis beginsel om een simpele smaakvolle whiskey te maken .
Wanneer je meer specifiek gaat werken met ph adjustment en dergelijke krijg je wel nuances en verbeteringen .
Maischen is even opletten en werken op temperatuur maar ook dat is simpel.
( Whiskey wordt veel gemaakt omdat het is gewoon kinderlijk simpel te maken )
Erik, dan ben ik er toch om je uit de brand te helpen! Ik kan wel wat missen hoor ?
Helemaal top Jan ??
Ik heb dit rye pakket voor vaderdag gekregen, ben erg benieuwd, wordt ook voor mij de eerste keer. Ik hou dit draadje in de gaten.
Ps bij het pakket zit een uitleg, de juiste gist, kan niet fout gaan zou je zeggen.
Succes daar
Ik wil die andere nog bestellen.
dat is meer omdat ik mijn " eigen rcept " whisky wil gaan vergelijken.
het recept wat ik wil gaan gebruiken heb ik zo goed als klaar.
ik zal dit recept wat ik als basis wil gebruiken hier nog wel plaatsen compleet met de benodigde grondstoffen en verhoudingen.
mocht ik wat verkeerd doen dan lees ik dat vanzelf hier op het forum,?
Zoek anders eens still it, op YouTube ( je kent het misschien al)
Ik ben genootzaakt ook weer een Whiskey tussendoortje te maken .
Een single malt hightland / isle was nogal goed in aarde gevallen .
Ik heb nog maar een fles over en die heb ik Nick (@ alchemist ) belooft .
Bij whiskey proeverij ook in smaak gevallen .
Ben ik zo stom geweest alles weg te geven .
Maar goed het is simpel en snel te reproduceren
Zou je daar ook een filmpje van kunnen maken zoals een tiny project?
Ik denk dat er voor veel mensen een heleboel vragen beantwoord zullen worden en mensen met een klein beetje ervaring kunnen wat trucjes afkijken
Ik had een filmpje gemaakt maar die was zo groot dat mijn telefoon erop is vast gelopen .
Maar ik ben inderdaad vanplan om weer een filmpje te maken .
Super, dat zal een hoop vragen schelen en vast en zeker erg leerzaam zijn
iemand ervaring met deze mout?
https://www.unibrew-nederland.nl/whiskymout-3-ebc-peated-5-ppm-25-kilo.html
Kan er niet uit wijs worden of hier rogge bij zit?
Daar zit geen rogge bij.
En ze hebben waarschijnlijk het ppm gehalte verkeerd ingevoerd. Chateau Whiskymout heeft 30-45 ppm.
Ik had al een vernoeden dat er geen rogge in zou zitten.
Het rogge deel wil ik op 50% hebben.
Dus 48% van deze
50% roggemout
En 2keer 1% van een toevoeging die ik er nog door wil doen.
Het recept gaat dus worden
50 roggemout
48 whiskymout
1%
1%
En fermentis M1 gist
En ze hebben waarschijnlijk het ppm gehalte verkeerd ingevoerd. Chateau Whiskymout heeft 30-45 ppm.
Ze hebben verschillende varianten 5ppm, 10-14ppm en 35ppm.
Niet gezien.
dan gaat het de 35 worden.