Meldingen
Alles wissen

Volgende whisky stookwijn maken

Pagina 2 / 3

Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tenminste 10 tot 20% mout is ong nodig voor omzetting idd, moet wel diastatisch mout zijn, doorgebrande mouten hebben weinig omzettend vermogen meer.
Sommige gebruiken 100% mout voor whisky. Bij graanjenever is het wel nodig om ongemout te gebruiken, whisky niet perse; naar eigen invulling.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De minimale hoeveelheid mout op ongemout product is 10% . We spreken hier wel over diastatisch mout dus met actief enzym .
Vanwege de moderne " gemodificeerde " granen bevatten hogere hoeveelheden zetmeel vandaar dat 20% diastatisch mout aan te bevelen is ..
Je kunt dus in principe 20 tot 100 % mout gebruiken ..

Je kunt dus 50 % gewone grof gemalen / geschroot rogge gebruiken en 50% gerstemout .
Eventueel kun je ook roggemout gebruiken met gewoon gerst . Er zal dan een ander zuurbelans in smaak zijn .

een gewone ongemoute rye ( rogge ) geeft meer body aan smaak .

Zoals ik boven beschreef is dit een simpele basis beginsel om een simpele smaakvolle whiskey te maken .

Wanneer je meer specifiek gaat werken met ph adjustment en dergelijke krijg je wel nuances en verbeteringen .

Maischen is even opletten en werken op temperatuur maar ook dat is simpel.

( Whiskey wordt veel gemaakt omdat het is gewoon kinderlijk simpel te maken )

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, dan ben ik er toch om je uit de brand te helpen! Ik kan wel wat missen hoor ?

Helemaal top Jan ??

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb dit rye pakket voor vaderdag gekregen, ben erg benieuwd, wordt ook voor mij de eerste keer. Ik hou dit draadje in de gaten.

Ps bij het pakket zit een uitleg, de juiste gist, kan niet fout gaan zou je zeggen.

Succes daar

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik wil die andere nog bestellen.

dat is meer omdat ik mijn " eigen rcept " whisky wil gaan vergelijken.

het recept wat ik wil gaan gebruiken heb ik zo goed als klaar.

ik zal dit recept wat ik als basis wil gebruiken hier nog wel plaatsen compleet met de benodigde grondstoffen en verhoudingen.

mocht ik wat verkeerd doen dan lees ik dat vanzelf hier op het forum,?

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoek anders eens still it, op YouTube ( je kent het misschien al)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ben genootzaakt ook weer een Whiskey tussendoortje te maken .
Een single malt hightland / isle was nogal goed in aarde gevallen .
Ik heb nog maar een fles over en die heb ik Nick (@ alchemist ) belooft .
Bij whiskey proeverij ook in smaak gevallen .
Ben ik zo stom geweest alles weg te geven .
Maar goed het is simpel en snel te reproduceren

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zou je daar ook een filmpje van kunnen maken zoals een tiny project?

Ik denk dat er voor veel mensen een heleboel vragen beantwoord zullen worden en mensen met een klein beetje ervaring kunnen wat trucjes afkijken

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had een filmpje gemaakt maar die was zo groot dat mijn telefoon erop is vast gelopen .
Maar ik ben inderdaad vanplan om weer een filmpje te maken .

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super, dat zal een hoop vragen schelen en vast en zeker erg leerzaam zijn

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

iemand ervaring met deze mout?

 

https://www.unibrew-nederland.nl/whiskymout-3-ebc-peated-5-ppm-25-kilo.html

Kan er niet uit wijs worden of hier rogge bij zit?

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar zit geen rogge bij.

En ze hebben waarschijnlijk het ppm gehalte verkeerd ingevoerd. Chateau Whiskymout heeft 30-45 ppm.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had al een vernoeden dat er geen rogge in zou zitten.
Het rogge deel wil ik op 50% hebben.
Dus 48% van deze
50% roggemout
En 2keer 1% van een toevoeging die ik er nog door wil doen.

Het recept gaat dus worden
50 roggemout
48 whiskymout
1%
1%
En fermentis M1 gist

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En ze hebben waarschijnlijk het ppm gehalte verkeerd ingevoerd. Chateau Whiskymout heeft 30-45 ppm.

Ze hebben verschillende varianten 5ppm, 10-14ppm en 35ppm.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet gezien.

dan gaat het de 35 worden.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?