@martin74 Pragmatisch gezien wil je een ketel hebben die ongeveer twee keer zo groot is dan de hoeveelheid wort die je wilt gaan vergisten, met het toevoegen van het mout (en graan) wil je wat ruimte overhouden om tijdens het roeren niet over de rand te gaan, je soepketel is dus te klein maar je kunt overwegen om je destilleerketel te gebruiken als maischpan indien je meent dat je opening groot genoeg is om in te roeren met een roerstok of dergelijke, dat zul je zelf moeten beslissen.
We hadden het eerder over een 22 liter wort maken, dan kom je uit op een 7300 gram mout of graan wat nodig is, vanwege de verwerking zou ik aanbevelen om alleen het Pilsmout te pakken en dit te laten schroten. Dit heeft genoeg diastatisch vermogen en gerstemout is over de gehele linie gezien het makkelijkste mout om mee te werken.
Betreffende het maischen, Robbert heeft een duidelijk filmpje gemaakt:
Vanaf 2:48 kun je het beginnen te volgen, het roken en schroten kun je overslaan (zou met je voorkeur geen gerookte whisky adviseren en de eerste keer geschroot mout inkopen).
Bij 5:30 wordt de p.H. gemeten met een p.H. papiertje, de bedoeling is om rond de 5,5 te zitten, afhankelijk van het water wat je gebruikt, kun je eventueel moeten corrigeren, in de regel zal dit omlaag zijn (er moet zuur bij), dat kan met melkzuur, citroenzuur, fosforzuur bijvoorbeeld. Mocht de p.H. te laag zijn dan kun je krijt gebruiken. Vuistregel is, na het mengen 10 minuten wachten en dan pas meten, bij een p.H. correctie wederom mengen en 10 minuten wachten met opnieuw meten.
Vanaf 7:45 gaat de brander aan, bij het toevoegen van warmte is het ten zeerste aan te bevelen om continue te roeren om het aanbranden te voorkomen.