Goedenavond,
ik heb al behoorlijk mijn best gedaan op de zoekfunctie op het forum, maar zijn er naast het beerenburg recept ook andere kruidenbitters die ik zou kunnen maken met als basis +-93% alcohol?
mocht iemand een aanrader hebben hoor ik het graag.
Deze heb ik in mijn receptenboekje staan, zelf heb ik deze (nog) niet gemaakt.
Ingrediënten:
-
1 liter basis alcohol, jouw 93% zou ik verdunnen naar een lager alcohol percentage 40%
-
20 g jeneverbessen
-
10 g korianderzaad
-
10 g engelwortel
-
10 g sinaasappelschil (gedroogd)
-
5 g kardemom
-
5 g kaneelstokjes
-
3 g steranijs
-
3 g kruidnagel
-
5 g zoethoutwortel
-
2 g nootmuskaat
-
2 g alsem (optioneel, voor een bittere toets)
-
1 g zwarte peperkorrels
-
1 g gedroogde gember
Benodigdheden:
-
Grote glazen pot met deksel
-
Fijnmazige zeef of kaasdoek
-
Trechter
-
Flessen voor opslag
Instructies:
-
Voorbereiden van de Kruiden:
-
Maal de kruiden lichtjes met een vijzel om de smaken vrij te maken. Je hoeft ze niet tot poeder te malen, maar alleen te breken zodat de aroma's goed vrijkomen.
-
-
Maceratie:
-
Doe alle gemalen kruiden in de glazen pot.
-
Giet de wodka of graanjenever over de kruiden tot ze volledig ondergedompeld zijn.
-
Sluit de pot goed af en schud zachtjes om alles te mengen.
-
Laat het mengsel 2 tot 4 weken op een koele, donkere plaats trekken. Schud de pot dagelijks om de smaken gelijkmatig te verdelen.
-
-
Filteren en Flessen:
-
Na de maceratietijd, filter je het mengsel door een fijnmazige zeef of kaasdoek om de vaste kruiden te verwijderen.
-
Giet de gefilterde vloeistof met behulp van een trechter in schone flessen.
-
Sluit de flessen goed af en bewaar ze op een koele, donkere plaats.
-
-
Rijpen:
-
Laat de kruidenbitter nog minimaal een paar weken rijpen in de flessen om de smaken verder te laten ontwikkelen.
-
Serveren:
-
Serveer de kruidenbitter koud, rechtstreeks uit de vriezer, in kleine borrelglaasjes.
Dit basisrecept kan naar smaak worden aangepast door meer of minder van bepaalde kruiden toe te voegen. Veel plezier met het experimenteren en proost 🍹
Deel van lijst betreft percentages om op de macereren : Nederlandse naam
Latijnse naam
Engelse naam
Alcoholpercentage
Absint alsem
Artemisia absinthium
Wormwood
50% - 75%
Amerikaanse wolfspoot
Lycopus virginicus
Bugleweed
50% - 60%
Baardmos
Usnea
Usnea
60% - 95%
Basilicum
Ocimum tenuiflorum
Holy Basil
65% - 80%
Berendruif
Arctostaphylos uva-ursi
Uva Ursi
35% -60%
Betonie
Stachys officinalis
Wood Betony
55% - 60%
Blaaswier
Fucus vesiculosus
Bladderwrack
20% -45%
Blauw glidkruid
Scutellaria lateriflora
Skullcap
40% - 50%
Bucco
Agothosma betulina
Buchu
75% - 85%
Canadees bloedkruid
Sanguinaria canadensis
Bloodroot
55% - 60%
Canadees steenkruid
Collinsonia canadensis
Stoneroot
35% - 50%
Canadese geelwortel
Hydrastis canadensis
Goldenseal
55% - 65%
Cascara
Rhamnus purshiana
Cascara sagrada
20% - 30%
Cat's Claw
Uncaria tomentosa
Cat's Claw
50% - 65%
Christoffelkruid
Actaea racemosa
Black Cohosh
65% -85%
Citroenmelisse
Melissa officinalis
Lemon Balm
45% - 60%
Cleus forskohlii
Plectranthus barbatus
Cleus forskohlii
40% - 60%
Creosootstruik
Larrea tridentata
Chaparral
60% - 75%
Damiana
Turnera diffusa
Damiana
55% -65%
Duivelsklauw
Harpagophytum procumbens
Devil's Claw
60% - 65%
Duizendblad
Achillea millefolium
Yarrow
55% - 70%
Echte guldenroede
Solidago virgaurea
Goldenrod
50% - 55%
Engelwortel
Angelica sylvestris
Angelica
70% - 75%
Fenegriek
Trigonella foenum-graecum
Fenugreek seed
50% - 60%
Frambozenblad
Rubus idaeus
Raspberry leaf
35% - 65%
Gelderse roos
Viburnum opulus
Cramp Bark
50% - 65%
Gember
Zingiber officinale
Ginger
60% - 80%
Ginseng
Panax gingseng
Ginseng (panax spp.)
20% - 40%
Gomplant
Grindelia Robusta
Grindelia
65% -70%
Gotu kola
Centella asiatica
Gotu kola
25% - 50%
Griekse Alant
Inula helenium
Elecampane
65% - 70%
Groene thee
Camellia sinensis
Green tea
25% - 40%
Grote / kleine brandnetel
Urtica dioica / urens
Nettles
40% - 55%
Grote klit
Arctium lappa
Burdock
40% - 60%
Hartgespan
Leonurus cardiaca
Motherwort
40% - 60%
Haver
Avena sativa
Oats
30% - 50%
Heemst
Althaea officinalis
Marshmallow
20% - 30%
Heermoes
Equisetum arvense
Horsetail
30% - 40%
Helonias bullata
Helonias bullata
Helonias
40% - 45%
Herderstasje
Capsella bursa-pastoris
Shepherd's Purse
40% - 45%
Hysop
Hyssopus officinalis
Hyssop
50% -55%
IJzerhard (soort)
Verbena hastata
Blue vervain
40% - 45%
Indiaanse ginseng
Withania somnifera
Ashwagandha
60% -65%
Japanse notenboom
Ginkgo biloba
Ginko
55% -65%
Kamille
Matricaria recutita
Chamomile
50% - 70%
Kaneel
Cinnamomum verum
Cinnamon
60% - 70%
Kava Kava
Piper methysticum
Kava
65% - 90%
Kleefkruid
Galium aparine
Cleavers
30% - 35%
Koningskaars
Verbascum thapsus
Mullein
40% - 50%
Koriander
Coriandrum sativum
Cilantro
50% - 60%
Krul zuring
Rumex crispus
Yellow Dock
40% - 55%
Kurkuma
Curcuma longa
Turmeric
60% - 70%
Lapacho
Tabebuia impetiginosa
Pau d'Arco
25% - 50%
Lavendel
Lavandula angustifolia
Lavender
80% -85%
Maca
Lepidium meyenii
Maca
50% - 60%
Mahonie
Mahonia aquifolium
Oregon grape
40% - 65%
Mais
Zea Mays
Cornsilk
50% - 55%
Maretak
Viscum album
Mistletoe
45% - 50%
Mariadistel
Silybum marianum
Milk Thistle
65% - 75%
Meidoorn
Crataegus monogyna / Crataegus monogyna
Hawthorn
40% - 45%
Mirre
Commiphora
Myrrh
70% - 90%
Moederkruid
Tanacetum parthenium
Feverfew
50% - 65%
Moeras Houttuynia
Anemopsis californica
Yerba Mansa
70% - 75%
Monnikspeper
Vitex agnus castus
Vitex
60% - 75%
Muira Puama
Ptychopetalum olacoides
Muira Puama
55% - 60%
Ogentroost
Euphrasia officinalis
Eyebright
25% - 40%
Olijf bladeren
Olea europaea
Olive leaf
55% - 95%
Ooievaarsbek
Geranium maculatum
Wild Geranium
50% - 55%
Paardenbloem
Taraxacum officinale
Dandelion
35% - 45%
Palm (soort)
Serenoa repens
Saw Palmetto
60% -80%
Passiebloem
Passiflora incarnata
Passionflower
50% -60%
Pepermunt
Mentha ×piperita
Peppermint
60% - 90%
Propolis
Propolis
75% - 90%
Reisha
Ganoderma lucidum
Reishi
20% -25%
Rode klaver
Trifolium pratense
Red Clover
40% - 50%
Rode zonnehoed
Echinacea purpurea
Echinacea
45% - 60%
Rozemarijn
Rosmarinus officinalis
Rosemary
65% - 70%
Rozewortel
Rhodiola rosea
Rhodiola
40% - 60%
Salie
Salvia officinalis
Sage
70% - 75%
Sarsaparilla
Smilax medica
Sarsaparilla
20% -50%
Schizamdra
Schisandra chinensis
Schizandra
55% - 80%
Siberische ginseng
Eleutherococcus senticosus
Eleuthero (siberian ginseng)
30% - 40%
Slaapmutsje
Eschscholzia californica
California Poppy
55% - 60%
St. Janskruid
Hypericum perforatum
St. John's Worth
50% - 75%
Stinkende gouwe
Chelidonium majus
Celandine
50%
Tijm
Thymus vulgaris
Thyme
70% - 75%
Valeriaan
Valeriana officinalis
Valerian
50% - 60%
Valkruid
Arnica montana
Arnica
65% - 70%
Venkelzaad
Foeniculum vulgare
Fennel seed
60% - 65%
Vlier (gewone)
Sambucus nigra
Elderberry
40% - 50%
Vliezig hokjespeul
As
tragalus membranaceus
Astragalus
40% -50%
Vogelmuur
Stellaria media
Chickweed
65% -70%
Vrouwelijke ginseng
Angelica sinensis
Dong Quai
60% - 70%
Vrouwenwortel
Caulophyllum thalictroides
Blue Cohosh
55% - 65%
Waterhennep
Eupatorium perfoliatum
Boneset
40% - 45%
Wilde Marjolein
Origanum vulgare
Oregano
55% - 75%
Wilde Yam
Dioscorea villosa
Wild Yam
45% - 60%
Wilgen schors
Salix alba
Willow bark
20% - 40%
Yohimbe
Pausinyatalia Yohimbe
Yohimbe
65% - 75%
Zoethout
Glycyrrhiza glabra
Licorice
25% 35%
Zomeralsem, zoete alsem
Artemisia annua
Sweet Annie
50% - 60%
Zwarte Walnoot
Juglans nigra
Black Walnut
40% - 55%
Cayenne
70% - 85%
Fallopia multiflora
Fo-Ti
40% - 45%
Ik heb even de kruiden verzameld om het bovenstaande recept te maken. Nu heb ik alles in huis, alleen kan ik geen Engelwortel en Alsem vinden. Heeft iemand tips?
alvast dank!