Meldingen
Alles wissen

Vraagje recept kruidenlikeur met basis 96%


Berichten: 6
Topic starter
(@handigehenkie)
Active Member
Deelgenomen: 6 dagen geleden

Goedenavond, 

ik heb al behoorlijk mijn best gedaan op de zoekfunctie op het forum, maar zijn er naast het beerenburg recept ook andere kruidenbitters die ik zou kunnen maken met als basis +-93% alcohol? 
mocht iemand een aanrader hebben hoor ik het graag. 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@handigehenkie als je onder " bitter" zoekt zul je vast meer recepten vinden   . 

Ik heb door de jaren heen diverse geplaatst. Ook een paar in filmpjes .

Er is ergens ook een scheeps bitter ,/ schippers bitter en een monniken bitter recept.

  ook heb ik op basis van drankjes als Terschellinger, groninger en schrobbelaar een combinatie gemaakt door passende kruiden over te brengen en clashende te verwijderen en zo froubuursterbitter gemaakt.

Ik heb hier zelf  honderden oude recepten. Ik zal binnenkort nog eens een paar plaatsen.

Betreft percentages . Niet voor alle maceraten is 94 + alcohol geschikt. Er zijn ook diverse stoffen die vooraf  beter oplossen in water dan alcohol of dus lager percentage omdat water ,/ vocht harde houterige stoffen / schillen / wanden week maakt  of zelf beter met lage percentage op temperatuur van b.v.b 55 graden beter vrijkomen.

 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 155
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Deze heb ik in mijn receptenboekje staan, zelf heb ik deze (nog) niet gemaakt.

KRUIDEN BITTER

Ingrediënten:

  • 1 liter basis alcohol, jouw 93% zou ik verdunnen naar een lager alcohol percentage 40%

  • 20 g jeneverbessen

  • 10 g korianderzaad

  • 10 g engelwortel

  • 10 g sinaasappelschil (gedroogd)

  • 5 g kardemom

  • 5 g kaneelstokjes

  • 3 g steranijs

  • 3 g kruidnagel

  • 5 g zoethoutwortel

  • 2 g nootmuskaat

  • 2 g alsem (optioneel, voor een bittere toets)

  • 1 g zwarte peperkorrels

  • 1 g gedroogde gember

Benodigdheden:

  • Grote glazen pot met deksel

  • Fijnmazige zeef of kaasdoek

  • Trechter

  • Flessen voor opslag

Instructies:

  1. Voorbereiden van de Kruiden:

    • Maal de kruiden lichtjes met een vijzel om de smaken vrij te maken. Je hoeft ze niet tot poeder te malen, maar alleen te breken zodat de aroma's goed vrijkomen.

  2. Maceratie:

    • Doe alle gemalen kruiden in de glazen pot.

    • Giet de wodka of graanjenever over de kruiden tot ze volledig ondergedompeld zijn.

    • Sluit de pot goed af en schud zachtjes om alles te mengen.

    • Laat het mengsel 2 tot 4 weken op een koele, donkere plaats trekken. Schud de pot dagelijks om de smaken gelijkmatig te verdelen.

  3. Filteren en Flessen:

    • Na de maceratietijd, filter je het mengsel door een fijnmazige zeef of kaasdoek om de vaste kruiden te verwijderen.

    • Giet de gefilterde vloeistof met behulp van een trechter in schone flessen.

    • Sluit de flessen goed af en bewaar ze op een koele, donkere plaats.

  4. Rijpen:

    • Laat de kruidenbitter nog minimaal een paar weken rijpen in de flessen om de smaken verder te laten ontwikkelen.

Serveren:

  • Serveer de kruidenbitter koud, rechtstreeks uit de vriezer, in kleine borrelglaasjes.

Dit basisrecept kan naar smaak worden aangepast door meer of minder van bepaalde kruiden toe te voegen. Veel plezier met het experimenteren en proost 🍹

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@handigehenkie)
Deelgenomen: 6 dagen geleden

Active Member
Berichten: 6

@bazz 

Enorm bedankt voor de reactie als eerste, een beginnersvraag wellicht maar waarom eerst verdunnen voor het oplossen? Of is de alcohol op zo'n percentage wat te aggressief? Ik ga het recept zeker eens proberen:) 

Recepten met zoethout lijkt me sowieso wel een goed idee, dus mochten er nog meer tips zijn.... 

fijne avond!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10476
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Deel van lijst betreft percentages om op de macereren :  Nederlandse naam

Latijnse naam

Engelse naam

Alcoholpercentage

Absint alsem

 

Artemisia absinthium

 

Wormwood

 

50% - 75%

 

Amerikaanse wolfspoot

 

Lycopus virginicus

 

Bugleweed

 

50% - 60%

 

Baardmos

 

Usnea

 

Usnea

 

60% - 95%

 

Basilicum

 

Ocimum tenuiflorum

 

Holy Basil

 

65% - 80%

 

Berendruif

 

Arctostaphylos uva-ursi

 

Uva Ursi

 

35% -60%

 

Betonie

 

Stachys officinalis

 

Wood Betony

 

55% - 60%

 

Blaaswier

 

Fucus vesiculosus

 

Bladderwrack

 

20% -45%

 

Blauw glidkruid

 

Scutellaria lateriflora

 

Skullcap

 

40% - 50%

 

Bucco

 

Agothosma betulina

 

Buchu

 

75% - 85%

 

Canadees bloedkruid

 

Sanguinaria canadensis

 

Bloodroot

 

55% - 60%

 

Canadees steenkruid

 

Collinsonia canadensis

 

Stoneroot

 

35% - 50%

 

Canadese geelwortel

 

Hydrastis canadensis

 

Goldenseal

 

55% - 65%

 

Cascara

 

Rhamnus purshiana

 

Cascara sagrada

 

20% - 30%

 

Cat's Claw

 

Uncaria tomentosa

 

Cat's Claw

 

50% - 65%

 

Christoffelkruid

 

Actaea racemosa

 

Black Cohosh

 

65% -85%

 

Citroenmelisse

 

Melissa officinalis

 

Lemon Balm

 

45% - 60%

 

Cleus forskohlii

 

Plectranthus barbatus

 

Cleus forskohlii

 

40% - 60%

 

Creosootstruik

 

Larrea tridentata

 

Chaparral

 

60% - 75%

 

Damiana

 

Turnera diffusa

 

Damiana

 

55% -65%

 

Duivelsklauw

 

Harpagophytum procumbens

 

Devil's Claw

 

60% - 65%

 

Duizendblad

 

Achillea millefolium

 

Yarrow

 

55% - 70%

 

Echte guldenroede

 

Solidago virgaurea

 

Goldenrod

 

50% - 55%

 

Engelwortel

 

Angelica sylvestris

 

Angelica

 

70% - 75%

 

Fenegriek

 

Trigonella foenum-graecum

 

Fenugreek seed

 

50% - 60%

 

Frambozenblad

 

Rubus idaeus

 

Raspberry leaf

 

35% - 65%

 

Gelderse roos

 

Viburnum opulus

 

Cramp Bark

 

50% - 65%

 

Gember

 

Zingiber officinale

 

Ginger

 

60% - 80%

 

Ginseng

 

Panax gingseng

 

Ginseng (panax spp.)

 

20% - 40%

 

Gomplant

 

Grindelia Robusta

 

Grindelia

 

65% -70%

 

Gotu kola

 

Centella asiatica

 

Gotu kola

 

25% - 50%

 

Griekse Alant

 

Inula helenium

 

Elecampane

 

65% - 70%

 

Groene thee

 

Camellia sinensis

 

Green tea

 

25% - 40%

 

Grote / kleine brandnetel

 

Urtica dioica / urens

 

Nettles

 

40% - 55%

 

Grote klit

 

Arctium lappa

 

Burdock

 

40% - 60%

 

Hartgespan

 

Leonurus cardiaca

 

Motherwort

 

40% - 60%

 

Haver

 

Avena sativa

 

Oats

 

30% - 50%

 

Heemst

 

Althaea officinalis

 

Marshmallow

 

20% - 30%

 

Heermoes

 

Equisetum arvense

 

Horsetail

 

30% - 40%

 

Helonias bullata

 

Helonias bullata

 

Helonias

 

40% - 45%

 

Herderstasje

 

Capsella bursa-pastoris

 

Shepherd's Purse

 

40% - 45%

 

Hysop

 

Hyssopus officinalis

 

Hyssop

 

50% -55%

 

IJzerhard (soort)

 

Verbena hastata

 

Blue vervain

 

40% - 45%

 

Indiaanse ginseng

 

Withania somnifera

 

Ashwagandha

 

60% -65%

 

Japanse notenboom

 

Ginkgo biloba

 

Ginko

 

55% -65%

 

Kamille

 

Matricaria recutita

 

Chamomile

 

50% - 70%

 

Kaneel

 

Cinnamomum verum

 

Cinnamon

 

60% - 70%

 

Kava Kava

 

Piper methysticum

 

Kava

 

65% - 90%

 

Kleefkruid

 

Galium aparine

 

Cleavers

 

30% - 35%

 

Koningskaars

 

Verbascum thapsus

 

Mullein

 

40% - 50%

 

Koriander

 

Coriandrum sativum

 

Cilantro

 

50% - 60%

 

Krul zuring

 

Rumex crispus

 

Yellow Dock

 

40% - 55%

 

Kurkuma

 

Curcuma longa

 

Turmeric

 

60% - 70%

 

Lapacho

 

Tabebuia impetiginosa

 

Pau d'Arco

 

25% - 50%

 

Lavendel

 

Lavandula angustifolia

 

Lavender

 

80% -85%

 

Maca

 

Lepidium meyenii

 

Maca

 

50% - 60%

 

Mahonie

 

Mahonia aquifolium

 

Oregon grape

 

40% - 65%

 

Mais

 

Zea Mays

 

Cornsilk

 

50% - 55%

 

Maretak

 

Viscum album

 

Mistletoe

 

45% - 50%

 

Mariadistel

 

Silybum marianum

 

Milk Thistle

 

65% - 75%

 

Meidoorn

 

Crataegus monogyna / Crataegus monogyna

 

Hawthorn

 

40% - 45%

 

Mirre

 

Commiphora

 

Myrrh

 

70% - 90%

 

Moederkruid

 

Tanacetum parthenium

 

Feverfew

 

50% - 65%

 

Moeras Houttuynia

 

Anemopsis californica

 

Yerba Mansa

 

70% - 75%

 

Monnikspeper

 

Vitex agnus castus

 

Vitex

 

60% - 75%

 

Muira Puama

 

Ptychopetalum olacoides

 

Muira Puama

 

55% - 60%

 

Ogentroost

 

Euphrasia officinalis

 

Eyebright

 

25% - 40%

 

Olijf bladeren

 

Olea europaea

 

Olive leaf

 

55% - 95%

 

Ooievaarsbek

 

Geranium maculatum

 

Wild Geranium

 

50% - 55%

 

Paardenbloem

 

Taraxacum officinale

 

Dandelion

 

35% - 45%

 

Palm (soort)

 

Serenoa repens

 

Saw Palmetto

 

60% -80%

 

Passiebloem

 

Passiflora incarnata

 

Passionflower

 

50% -60%

 

Pepermunt

 

Mentha ×piperita

 

Peppermint

 

60% - 90%

 

Propolis

 

 

 

Propolis

 

75% - 90%

 

Reisha

 

Ganoderma lucidum

 

Reishi

 

20% -25%

 

Rode klaver

 

Trifolium pratense

 

Red Clover

 

40% - 50%

 

Rode zonnehoed

 

Echinacea purpurea

 

Echinacea

 

45% - 60%

 

Rozemarijn

 

Rosmarinus officinalis

 

Rosemary

 

65% - 70%

 

Rozewortel

 

Rhodiola rosea

 

Rhodiola

 

40% - 60%

 

Salie

 

Salvia officinalis

 

Sage

 

70% - 75%

 

Sarsaparilla

 

Smilax medica

 

Sarsaparilla

 

20% -50%

 

Schizamdra

 

Schisandra chinensis

 

Schizandra

 

55% - 80%

 

Siberische ginseng

 

Eleutherococcus senticosus

 

Eleuthero (siberian ginseng)

 

30% - 40%

 

Slaapmutsje

 

Eschscholzia californica

 

California Poppy

 

55% - 60%

 

St. Janskruid

 

Hypericum perforatum

 

St. John's Worth

 

50% - 75%

 

Stinkende gouwe

 

Chelidonium majus

 

Celandine

 

50%

 

Tijm

 

Thymus vulgaris

 

Thyme

 

70% - 75%

 

Valeriaan

 

Valeriana officinalis

 

Valerian

 

50% - 60%

 

Valkruid

 

Arnica montana

 

Arnica

 

65% - 70%

 

Venkelzaad

 

Foeniculum vulgare

 

Fennel seed

 

60% - 65%

 

Vlier (gewone)

 

Sambucus nigra

 

Elderberry

 

40% - 50%

 

Vliezig hokjespeul

 

As

tragalus membranaceus

 

Astragalus

 

40% -50%

 

Vogelmuur

 

Stellaria media

 

Chickweed

 

65% -70%

 

Vrouwelijke ginseng

 

Angelica sinensis

 

Dong Quai

 

60% - 70%

 

Vrouwenwortel

 

Caulophyllum thalictroides

 

Blue Cohosh

 

55% - 65%

 

Waterhennep

 

Eupatorium perfoliatum

 

Boneset

 

40% - 45%

 

Wilde Marjolein

 

Origanum vulgare

 

Oregano

 

55% - 75%

 

Wilde Yam

 

Dioscorea villosa

 

Wild Yam

 

45% - 60%

 

Wilgen schors

 

Salix alba

 

Willow bark

 

20% - 40%

 

Yohimbe

 

Pausinyatalia Yohimbe

 

Yohimbe

 

65% - 75%

 

Zoethout

 

Glycyrrhiza glabra

 

Licorice

 

25% 35%

 

Zomeralsem, zoete alsem

 

Artemisia annua

 

Sweet Annie

 

50% - 60%

 

Zwarte Walnoot

 

Juglans nigra

 

Black Walnut

 

40% - 55%

 

 

 

 

 

Cayenne

 

70% - 85%

 

 

 

Fallopia multiflora

 

Fo-Ti

 

40% - 45%

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@handigehenkie)
Deelgenomen: 6 dagen geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert 

hartstikke bedankt voor de leerzame tips! Ik zal vanmiddag nog eens even wat rondneuzen naar receptjes. Ik denk dat het dan wel moet lukken, en anders laat ik wel weer even wat horen:)

 

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@handigehenkie)
Active Member
Deelgenomen: 6 dagen geleden

Ik heb even de kruiden verzameld om het bovenstaande recept te maken. Nu heb ik alles in huis, alleen kan ik geen Engelwortel en Alsem vinden. Heeft iemand tips? 
alvast dank! 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 155

@handigehenkie ik vrees dat je deze online moet kopen, Google is je beste vriend in deze 🙂

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?