Ik heb een boel appels in mijn appelboom en wil daar iets mee. Mijn idee is een likeur dus ik heb Robbert's filmpje van de apple pie liqueur bekeken. Al zag ik wel dat daar maar 3 appels voor nodig zijn, dus dat gaat niet heel veel zoden aan de dijk zetten 😊 Het filmpje is erg duidelijk, maar toch heb ik nog wat vragen:
Je begint met 50% alcohol. Werkt het ook bij lagere percentages? Ik heb een Still Spirits Airstill, daar komt in principe 800 ml van 60% alcohol uit, maar om te filteren moet ik het eerst verdunnen tot 40% Kan ik daarmee beginnen? Of kan ik beginnen met de niet-gefilterde 800 ml en die verdunnen met 200 ml water (dan zit je op 1 liter van 48%)? En dan na de destillatie van het maceraat alsnog filteren. Of filter ik dan ook de smaak weg?
Aan het eind doe je de ingrediënten in een kookzak en stopt die in de ketel. Is dat essentieel? Ik denk niet dat dat bij de airstill kan. Hoogstens in de infusion basket. Scheelt het veel in smaak als je het niet toevoegt? Een deel van de smaak zit al in het maceraat, toch?
Alvast bedankt,
Joost
@Robbert ik heb vandaag de apple-pie liqueur verwerkt. Na 7 dagen macereren vanmiddag het maceraat nog verwarmd zoals in het filmpje. Vervolgens heb ik het gezeefd. Ik heb geen kookzakje (heb wel gegoogled maar vond alleen vacuumzakken of hooimeid dingen), maar heb een paar lepels in de botanical basket van de airstill gedaan, dat leek mij hetzelfde principe, hooguit met minder appel/rozijnen mix.
Na het zeven had ik nog maar 600ml vloeistof over van de 1L die er oorspronkelijk is was gegaan. Kan dat kloppen?
Ik was ook benieuwd naar of er alcohol in de appels en rozijnen zou zijn getrokken, maar de alcoholmeter gaf 0 aan. Dat komt waarschijnlijk door andere stoffen in de vloeistof.
Vervolgens die 600ml in de airstill en uiteindelijk ongeveer 275ml overgehouden, met een percentage van 65%. Dus die 0 klopte zeker niet 😀
Maar de smaak is totaal niet wat ik verwachtte. Het smaakt naar een bittere sinaasappel/mandarijn. Zou ik teveel citroenschil hebben gebruikt? Of trekt dat nog bij als ik het 4 tot 6 weken op smaak laat komen?
Ik ga nog even bedenken tot hoever ik het wil verdunnen, 500ml van ongeveer 35% of 1L van 17,5%