Meldingen
Alles wissen

Vragen over Robbert's apple pie liqueur filmpje


Berichten: 28
Topic starter
(@joostbos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb een boel appels in mijn appelboom en wil daar iets mee. Mijn idee is een likeur dus ik heb Robbert's filmpje van de apple pie liqueur bekeken. Al zag ik wel dat daar maar 3 appels voor nodig zijn, dus dat gaat niet heel veel zoden aan de dijk zetten 😊 Het filmpje is erg duidelijk, maar toch heb ik nog wat vragen:

Je begint met 50% alcohol. Werkt het ook bij lagere percentages? Ik heb een Still Spirits Airstill, daar komt in principe 800 ml van 60% alcohol uit, maar om te filteren moet ik het eerst verdunnen tot 40% Kan ik daarmee beginnen? Of kan ik beginnen met de niet-gefilterde 800 ml en die verdunnen met 200 ml water (dan zit je op 1 liter van 48%)? En dan na de destillatie van het maceraat alsnog filteren. Of filter ik dan ook de smaak weg?

Aan het eind doe je de ingrediënten in een kookzak en stopt die in de ketel. Is dat essentieel? Ik denk niet dat dat bij de airstill kan. Hoogstens in de infusion basket. Scheelt het veel in smaak als je het niet toevoegt? Een deel van de smaak zit al in het maceraat, toch?

Alvast bedankt,
Joost

Beantwoorden
14 reacties
11 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@joostbos waarom moet je de alcohol filteren? Ik denk ook niet dat het recept met maar 3 appels je beperk in het verwerken van veel appels maar eerder je airstill. En waarom maak je geen appelbrandewijn of een schnaps?

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@rumo dankjewel voor je reactie.

Het filteren (met een carbon cartridge) wordt beschreven als standaard stap in het Airstill proces, zowel in de handleiding als in de instructiefilmpjes die ik bekeken heb. En aangezien ik pas net begonnen ben (lees, dit wordt mijn 2e stook) houd ik me daar nog braaf aan vast 😊 Maar als het niet echt nodig is hoor ik dat graag.

En appelbrandewijn of cider zijn ook zeker opties. Ik heb gisteren een lang topic gelezen over appel stookwijn (maar kan dat nu weer niet terugvinden), met opties als starten met appelsap of met stukjes appel en pecto-enzymen. Daar moet ik nog verder induiken, ook als het gaat om hoeveelheden voor mijn kleine vergistingsvat van 10 liter. En moet je dan ook nog water toevoegen of werk je alleen met sap dan wel alleen met stukjes appel?

Dus stap voor stap. Het recept voor de apple pie liqueur is in ieder geval duidelijk qua hoeveelheden, dat maakt het makkelijker.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@joostbos ik dacht al dat je alcohol troebel was 😆 ik heb nog nooit met een Airstill gewerkt dus dat weet ik niet, maar ik filter wel eens(met kool) een neutrale alcohol(deze moet dan onder 55% zijn) tussen 2 stoken door.

Appel stookwijn is niet zo moeilijk, steeltjes en klokhuis weg, appels in stukken(mag ook pulp zijn), even de kook erover, met wat water in een emmer en dan gist en gistvoeding erbij. Als de appels niet zo zoet zijn kan je er wat diksap bij doen.

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@rumo Dat klinkt inderdaad heel eenvoudig, maar.... 😊 

Pecto-enzymen zijn dus niet nodig wat jou betreft?

En over welke hoeveelheden heb je het voor een vergistingsvat van 10 liter? 5 appels of 50 appels? Of tot een bepaald deel van het vat? De helft, een kwart?
Even googlen leert me dat appels 10g suiker per 100g bevatten, dus 10% suiker. Voor mijn suikerwash gebruik ik 3 kilo voor 10 liter, dat zou betekenen 30 kilo appels. Dat klinkt dan weer als erg veel.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@joostbos even de kook er over werkt ook en er wordt wel gezegd dat het ook de smaak te goede komt.

Ja hoeveel appels 🤔 wat google je vertelt is wat algemeen voor het suikergehalte van appels. Je zou het SG van het sap kunnen meten en als dat rond de 1075 is zou dat heel mooi zijn.

3 kilo suiker voor 10 liter stookwijn is wat veel. Nu snap ik gelijk waarom je de alcohol filtert over kool 😆 Ik zou beginnen met 2kg op 10l en dan ook een goede gist gebruiken.

 

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@rumo ja, ik weet dat het tegen het maximum aanzit van wat (Turbo)gist aankan (0.320), maar het zijn wel de verhoudingen die ik hier vaker zie: 8 kilo op 25 liter. Maar ik zal een volgende run eens wat minder doen, kijken hoe dat gaat.

En met de appels kan ik nu ook wel op weg denk ik. SG is een goede indicatie, ik zat met die suikeroplossing op een SG van 1.1

Dank voor het meedenken!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@joostbos Ik heb zelf een Airstill staan en die heeft onderhand wat rondjes gehad, het filteren met de actieve kool wordt gedaan om eventuele bijsmaken die door de vergisting of gebruikte grondstoffen (inclusief gist) zijn ontstaan. 

 

Met een goed basisproduct, gist en goede scheiding is het gebruik van de koolfilter geen vereiste, het is iets wat je eventueel kunt overwegen om een zachtere alcohol te verkrijgen (bij bepaalde whisky soorten zoals Jack Daniels wordt een soortgelijk proces genaamd Lincoln County proces toegepast voor een zachtere whisky) maar er zijn ook andere methodes hiervoor, het een tijd laten luchten met een prop keukenrol in de hals is al een makkelijke. 

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@alchemist Thanks. Ik ben nog in het stadium dat ik zo min mogelijk onzekerheden wil hebben 😊 dus water, suiker en Turbogist en filteren over kool is dan makkelijk. Maar ik ga ook zeker wat andere opties uitproberen. Heb gisteren de stook gedaan en de ongefilterde alcohol in een fles staan, dus de optie met keukenpapier kan ik uitproberen.

En als kool bepaalde bijsmaken verwijdert, kan het ook gewenste smaken verwijderen? Oftewel, is het dan een risico om de appelbrandewijn te filteren? Gaat dat ten koste van de appelsmaak?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@joostbos Actieve kool is niet selectief voor alleen bijsmaken 😉 , dus ja het kan ook andere dingen wegpakken.

 

Het is ieder z'n ding, maar minder suiker, bakkersgist en gistvoeding zorgt voor een drank waarbij geen actieve kool nodig is. Doe eerst een paar rondes zoals je het nu doet en probeer dan eens een andere manier en vergelijk.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@joostbos 50 -60 % is toch wel noodzakelijk.  

Ja her is beter om de vaste delen in kookzakje boven de alcohol in ketel te hangen .  Door warmte van de damp wordt de alcohol ontrokken met foezels en etherische oliën.

Als je een alcohol maakt van granen met een neutraler gist of alcohol uit suiker wat eerst is geïnvesteerd. En niet onder stress is vergist met een neutraler gist hoef je niet te filteren  

Filteren over actief kool is een correcte middel . Als je goede basis gebruikt hoef je niet te corrigeren. 

 

Een  recept wat nooit fout kan gaan ( tenzij geklungel in bereiden)

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 gr

30 gr van de gist .

3 -5 gram diamoniumfosfaat .

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23

 

Juist bakkersgist is een van de meest voorkomende en ook simpelse .

5,5 kilo suiker in inverteren in ongeveer 3 liter water .

Met toevoeging van ongeveer 7 – 10gr citroenzuur .

Afkoelen laten en aanvullen met water waardoor je op 25liter komt .

Hierbij een gist voeding . Dat kan ook simpel met diammonium fosfaat . 7- 14 gr.

Eventueel een handje gekookte witte bonen of rijst .

Je kunt ook voor andere natuurlijke voedingen kiezen .

Er wordt vaak een minimale hoeveelheid gist gebruikt maar een hogere pitch zorgt voor betere start waardoor ook minder vervuiling uitstoot van gist.

 

Gebruik je droge bakkergist , redstar dady , fermentis c70 of gr 2 zal je wanneer op standaard wijze werkt en overhaalt geen onnodig extra werk of correcties hoeven doen .

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert Top, dankjewel voor je uitgebreide antwoord en uitleg. Ik ga wat dingen uitproberen binnenkort.

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@joostbos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert ik heb vandaag de apple-pie liqueur verwerkt. Na 7 dagen macereren vanmiddag het maceraat nog verwarmd zoals in het filmpje. Vervolgens heb ik het gezeefd. Ik heb geen kookzakje (heb wel gegoogled maar vond alleen vacuumzakken of hooimeid dingen), maar heb een paar lepels in de botanical basket van de airstill gedaan, dat leek mij hetzelfde principe, hooguit met minder appel/rozijnen mix.

Na het zeven had ik nog maar 600ml vloeistof over van de 1L die er oorspronkelijk is was gegaan. Kan dat kloppen?
Ik was ook benieuwd naar of er alcohol in de appels en rozijnen zou zijn getrokken, maar de alcoholmeter gaf 0 aan. Dat komt waarschijnlijk door andere stoffen in de vloeistof.

Vervolgens die 600ml in de airstill en uiteindelijk ongeveer 275ml overgehouden, met een percentage van 65%. Dus die 0 klopte zeker niet 😀 

Maar de smaak is totaal niet wat ik verwachtte. Het smaakt naar een bittere sinaasappel/mandarijn. Zou ik teveel citroenschil hebben gebruikt? Of trekt dat nog bij als ik het 4 tot 6 weken op smaak laat komen?

Ik ga nog even bedenken tot hoever ik het wil verdunnen, 500ml van ongeveer 35% of 1L van 17,5%

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@joostbos kookzakjes kun je gewoon bij b.v. stookwinkel bestellen.  Het is wel belangrijk dat de kruiden en fruit boven de vloeistof komen m als botanical basket dat zou doen komt het goed .

600 ml van 1 liter overhouden dan zou percentage ook stuk hoger moeten wezen  . Als je water bij voegt tot weer 1 liter zou je op zelfde percentage moeten uitkomen.

Op smaak komen zal altijd een paar dagen of weken duren. Maar waarschijnlijk is er overdaad aan citroenschil geweest.

32 tot 35 % is een prima verdunning voor een dergelijke drank 

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert Dankjewel voor de feedback.

De botanical basket zit inderdaad in het deksel van de Airstill, dus boven de vloeistof.

Ik ga de smaak de komende tijd in de gaten houden, hoop dat het nog wat bijtrekt naar de appel/walnoten/kaneel.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?