Meldingen
Alles wissen

walnoot likeur 2

Pagina 1 / 7

Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor de liefhebber van walnoot een zeer oud recept voor 5 liter
3,25 liter alcohol 80 %
1 kilo walnoten
Kneus 750 gram van de walnoten en roster deze licht .
stamp de overige 250 gram .
Zet deze in de alcohol en voeg toe
4 gram kruidnagel .
10 gram kaneel
1 gram nootmuskaat .
5 gram foelie
8 gram zoethout.
laat dit 10 dagen trekken .
Zeef dit .
Deel dit in dit in een 2/3 en een 1/3 deel .
neem het 2/3 deel voeg hier wat water toe en distileer dit .
Na distillatie voeg het andere gefilterde 1/3 deel toe aan het distillaat .
meng dit met 1,25 liter suiker siroop.
voeg 70 ml glycerine toe .
Vul aan met mineraal water tot 5 liter .
Laat de likeur enige weken rijpen .
Heerlijke likeur maar ook over ijs , chocola of in cake .

cheers .!

Beantwoorden
112 reacties
10 Reacties
 Aton
(@aton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert Beste Robbert, op welk alcoholpercentage kom je uit bij het eindproduct? Zit dit rond de 50%, klopt dat?

Groet, Ton

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@aton je verliest iets bij destileren in voor en naloop en wat achter blijft in de gemacereerde spullen . Je zal uitkomen rond 40 -42 %

Beantwoorden
 Aton
(@aton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert De walnoten zijn uitgestookt en ik heb 1/3 achtergehouden. Als ik nu invertsuiker aan ga maken, kan ik dan in plaats van water ook het gefilterde restant uit de stookketel gebruiken. Hier zit nog zoveel geur en kleur aan. Of is dit uit den boze?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@aton Ik spreek voor mijn beurt, maar proef en ruik maar eens goed. Dan bedenk je, je wel.

Beantwoorden
 Aton
(@aton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@murmillo Je mag altijd voor je beurt praten. Ik leer graag. Het leek me ook al een "domme" vraag, maar die zijn er niet. Dus toch maar gepost. Restant gaat dan toch maar het putje in, dank voor je snelle reactie.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@aton in de restanten zitten te veel vervuilingen dir je niet wil mee hebben.  Je kunt bepaalde stoffen die erin opgelost zijn ook niet eruit filteren

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert bedankt voor dit recept. Ik ben er vandaag aan begonnen.

Twee vraagjes:

Hoe oud zou het recept werkelijk zijn?

En waarom net 80% alcohol? Is het omdat er toen nog geen zuiverdere alcohol voor handen was?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@moonshiner79 recept is van voor 1908.  Manual is uit 1908.

Wanneer je een goed gestookte alcohol hebt zou 78 % - 80% prima zijn  . Een alcohol uit graan is voldoende smaak arm dan om als basis te voldoen. 

Ook is een zachte minime toon in een basis alcohol net als bij b.v. jonge jenever juist het geen wat warmte en ronde smaken geeft.

Het is onzin dat je perse 96% nodig hebt. 

Sterker nog . Voor mengen en roeren met smaakjes en kleurt stofjes  wordt vaak industriële alcohol gebruikt . Van hoog naar laag werken is makkelijker dan als je door toevoeging in percentages te kort komt. 

En  het aandeel van dranken waarvoor smaak arme of neutraal nodig is is nog niet eens een 5 deel van wat er aan dranken worden gemaakt. 

Inderdaad veel van de dranken bij de slijterij worden gemaakt door mengen en roeren . Zelfs veel van de whiskey's in het rek.

Maar bij ambachtelijke drank maken is die 92 - 96 % Stoken maar weinig aan orde.

De vraag in  industrie stelt snel en goedkoop voorop. En dat wordt een beetje overgenomen / gepromoot in de hobby.  Goedkoop  en snel resultaat verkoopt natuurlijk goed.  De concessie in smaak neemt men op de koop toe. Zie b.v. gebruik van Turbo gist. Allerlei zakjes met synthetische  of uit dierlijke bijproducten verkregen enzymen.  Siliconen in producten om schuim tegen te gaan . Producten voor versnelde veroudering.  Geconcretiseerd rook essence .

Zoals ik zei men doet concessie. Maar velen proeven het niet.   

Maar bij mensen met beetje smaak ontwikkeling vallen ze door de mand.

Je proeft het verschil tussen drank uit suikeralcohol essances en kunstmatige veroudering . En drank ambachtelijk gemaakt 

 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert ben een litertje aan het maken en ben benieuwd naar de smaak straks

 

1700352990-IMG_20231118_165210_resized_20231118_051550953.jpg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@robbert ik heb vandaag dit recept afgestookt en ben er best te vreden over, ga geen doppen er in doen vind de kleur en smaak prima, laat hem nu rijpen en dan beslis ik of ik wat doppen er in doe

1702845185-walnoot-likeur.jpg
Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat ga ik ook eens maken! Vorig jaar ook iets gemaakt met walnoten maar dan met groene, nog in de schil. Was ook lekker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit is wat bewerkelijk maar zeker de moeite waard ! zelf weer met deze drank bezig te maken . vandaag de alcohol gestookt .
het roosteren doe ik komend weekend op een gietijzeren plaat . Die geur proef ik straks terug . ik kan haast niet wachten tot ik weer een paar liter heb .
( ook vanille ijs komt dan weer in huis . ! ) ?

Beantwoorden
Berichten: 99
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toegevoegd aan de bucketlist?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waarom glycerine?om het dik te maken? Ik kan heel makkelijk aan walnoten komen bij elk huis in het dorp waar ik kom in Roemenie staat een grote boom,ik krijg ze voor niets,hahaha ik weer,wil dit drankje wel maken.

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ziet er leuk uit... Begrijp alleen het 2/3 destilleren niet helemaal...

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gaat om de smaak,disteleerd twee derde en daarna gooi je de rest er bij,laat je staan voor een tijdje ,filteren ennnnn drinken,zo begrijp ik het,ja toch?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopet helemaal Cris 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Glyserine geeft een soort zachtheid en "hangt" wat meer waardoor de mondgevoel / smaak wat voller proeft . 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dan weet ik dat ook weer,dank je Robert.gr.Chris.V

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden


De kleine ketel maar even opgefrist en uitkoken .

Weekend Walnoten likeur stoken .
Darkroast en lightroast .
Lekker !

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ziet er mmmmm uit?Proost alvast.

 

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb hier ook nogal wat walnoten, Ik ga dit ook proberen, het ziet er goed uit. Ik heb nog wel wat vragen:

  • Laat je zowel de gestampte als de geroosterde noten trekken voor de 2e stook?
  • Was je de doppen voor het lageren? Gebruik je dezelfde hoeveelheid als bij houtsnippers?

Bedankt alvast

Beantwoorden
Pagina 1 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?