Ik laat i.d.d. de noten beide trekken voor de tweede stook.
de doppen spoel ik met koud water .
Ik gebruik geen houtsnippers alleen de doppen .
je kan variëren betreft de geroosterde en ongeroosterde noten verhouding .
b.v. 500 om 500 of geheel omdraaien en 250 gr geroosterde en 750 gr vers . De intensiteit veranderd dan in smaak .
Robbert, bedankt voor de tip van de doppen. Heb een deel van mijn palinca op notendoppen gezet. 1/3 van een weckpot gevuld met notendoppen en daarop 2 ltr palinca van 53%. Na 7 dgn gefiltert. Geeft een subtiele zeer lichte notensmaak mee haalt de scherpe kantjes er van af. Bovendien geeft het je drank een prachtige gouden kleur. Heb nu nog een zelfde pot die ik na 14 dgn ga filteren, en proeven wat het verschil geeft. Vind het zelfs nog beter dan eiken wat ik vrij overheersend vind bij palinca.
Fijn te horen Cobus !
Ja de waarde van notendoppen is wat in vergetelheid geraakt Maar is toch enkele eeuwen in gebruik .
Er zijn ook brandy's en Whiskey die mede worden gelagerd op doppen .
Eiken bevat Meer looizuur wat het i.d.d. wat scherper maakt .
Omdat doppen wat subtieler zijn kun je ook wat meer experimenteren zonder gelijk te overheersen .
Laat het jou smaken ,.?
Thx, kerst idee.... net te halen denk ik
Lijkt me een heerlijke likeur, erg leuk om te gaan variëren met het roosteren. Eerst maar de Bio-brouwmaat whisky's afmaken en dan aan de slag met dit recept.
heb er gisteren nog wat notendoppen bij gegooid,staat nu 55 ltr.op.als ik vanmiddag tijd heb gooi ik er nog meer op,maar ga straks ook nog wijn maken,hing nog +- 30 kg mooi sterk ruikende vol suiker druiven aan jammer om te laten hangen.en volgende week mijn 30 kg suikermais.?
Alleen voor de kleur of voor de smaak?
Ook voor de smaak,zou volgens Robbert zachter en notensmaak krijgen.ik wacht het af.maar heb er vertrouwen in staat bij mij nu 55 ltr.op die manier met eiken er bij.
notten doppen geven kleur en smaak ScS . T is zelfs zo dat als je alleen doppen en de schotjes uit de dop ( die vliesjes tussen de noot ) alleen op alcohol of wodka zet je een zeer zachte smaak krijgt met een prachtige kleur . een pinch vanille erbij en goddelijk .
Dus ik krijg 55 ltr.goddelijke drank,heb inderdaad ook de schotjes er in gegooid,en vanille.?
Heb jij de wereld aan jou voeten Chris V . Jou engel naast jou en genieten van jou borrel .?
Robbert heb er net nog wat doppen bij gegooid,heb er ook honing bij gedaan?de wijn staat op themp.te komen zodat ik er gist bij kan gooien,of laat hem wild vergisten,zie wel,als ik vandaag nog tijd heb ga ik aan de mais beginnen,?de kelder komt wel vol.?????
Jij hebt passie voor een oude ambacht !
??
He leuk idee Robbert. Dat kan ik het weekend ook wel proberen. Noten zat. De boom zat erg vol dit jaar...
Jij heb het hierboven over een kilo. Dat zijn ongepelde noten, neem ik aan? Als ik de foto's bekijk van het noten branden zie ik daar geen doppen tussen liggen, toch?
De gepelde en gebrande noten gebruik je om te macereren. Daarna stoken, waarmee de boel weer kleurloos wordt en dan de doppen al dan niet gebrand gebruiken om er weer kleur aan te geven. Of zie ik iets over het hoofd?
Waarom ga je uit van 80% als je voor het stoken toch moet verdunnen? Veel kruidendrankjes kan je toch ook met 40% basis alcohol maken.
Een ander vraagje: je voegt behalve de noten nog een hele lijst andere kruiden toe. Haal je daarmee de notensmaak niet een beetje onderuit?
Ik heb zelf inmiddels goede ervaring met kruidendrankjes (zie recepten voor Jaegermeister op dit forum). Die kruidendrankjes hoef je na het macereren helemaal niet meer te stoken en worden vanzelf helder. Dus die kruiden zou je ook in 2e instantie kunnen toevoegen, nadat je de notendrank opnieuw gestookt hebt.