Meldingen
Alles wissen

walnoot likeur 2

Pagina 2 / 7

Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik laat i.d.d. de noten beide trekken voor de tweede stook.
de doppen spoel ik met koud water .
Ik gebruik geen houtsnippers alleen de doppen .

Beantwoorden
2 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert Hoeveel doppen gebruik je ongeveer? Hetzelfde alsof je houtsnippers zou gebruiken? 2 a 3 gr per liter? En was je de doppen eerst in kokend water?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 ik spoel ze af.  Meestal ook even in de oven waardoor de poriën wat open gaan . Ik weeg niet af   . Ik doe beetje op oude ervaring wat erin zou het een 5 liter kruik zijn een laagje dat het de bodem bedekt .

Is eigenlijk kijken naar de kleuring in het eerste uur .

is het dan nog te weinig kleuring dan voeg ik er een beetje bij.  Maar je moet wel rekening houden dat er meer kleuring erna nog komt dus niet overdreven bijvoegen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je kan variëren betreft de geroosterde en ongeroosterde noten verhouding .
b.v. 500 om 500 of geheel omdraaien en 250 gr geroosterde en 750 gr vers . De intensiteit veranderd dan in smaak .

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert, bedankt voor de tip van de doppen. Heb een deel van mijn palinca op notendoppen gezet. 1/3 van een weckpot gevuld met notendoppen en daarop 2 ltr palinca van 53%. Na 7 dgn gefiltert. Geeft een subtiele zeer lichte notensmaak mee haalt de scherpe kantjes er van af. Bovendien geeft het je drank een prachtige gouden kleur. Heb nu nog een zelfde pot die ik na 14 dgn ga filteren, en proeven wat het verschil geeft. Vind het zelfs nog beter dan eiken wat ik vrij overheersend vind bij palinca.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fijn te horen Cobus !
Ja de waarde van notendoppen is wat in vergetelheid geraakt Maar is toch enkele eeuwen in gebruik .
Er zijn ook brandy's en Whiskey die mede worden gelagerd op doppen .
Eiken bevat Meer looizuur wat het i.d.d. wat scherper maakt .
Omdat doppen wat subtieler zijn kun je ook wat meer experimenteren zonder gelijk te overheersen .
Laat het jou smaken ,.?

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thx, kerst idee.... net te halen denk ik

Lijkt me een heerlijke likeur, erg leuk om te gaan variëren met het roosteren. Eerst maar de Bio-brouwmaat whisky's afmaken en dan aan de slag met dit recept.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

heb er gisteren nog wat notendoppen bij gegooid,staat nu 55 ltr.op.als ik vanmiddag tijd heb gooi ik er nog meer op,maar ga straks ook nog wijn maken,hing nog +- 30 kg mooi sterk ruikende vol suiker druiven aan jammer om te laten hangen.en volgende week mijn 30 kg suikermais.?

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alleen voor de kleur of voor de smaak?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ook voor de smaak,zou volgens Robbert zachter en notensmaak krijgen.ik wacht het af.maar heb er vertrouwen in staat bij mij nu 55 ltr.op die manier met eiken er bij.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

notten doppen geven kleur en smaak ScS . T is zelfs zo dat als je alleen doppen en de schotjes uit de dop ( die vliesjes tussen de noot ) alleen op alcohol of wodka zet je een zeer zachte smaak krijgt met een prachtige kleur . een pinch vanille erbij en goddelijk .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus ik krijg 55 ltr.goddelijke drank,heb inderdaad ook de schotjes er in gegooid,en vanille.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb jij de wereld aan jou voeten Chris V . Jou engel naast jou en genieten van jou borrel .?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robbert heb er net nog wat doppen bij gegooid,heb er ook honing bij gedaan?de wijn staat op themp.te komen zodat ik er gist bij kan gooien,of laat hem wild vergisten,zie wel,als ik vandaag nog tijd heb ga ik aan de mais beginnen,?de kelder komt wel vol.?????

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jij hebt passie voor een oude ambacht !
??

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

He leuk idee Robbert. Dat kan ik het weekend ook wel proberen. Noten zat. De boom zat erg vol dit jaar...

Jij heb het hierboven over een kilo. Dat zijn ongepelde noten, neem ik aan? Als ik de foto's bekijk van het noten branden zie ik daar geen doppen tussen liggen, toch?

De gepelde en gebrande noten gebruik je om te macereren. Daarna stoken, waarmee de boel weer kleurloos wordt en dan de doppen al dan niet gebrand gebruiken om er weer kleur aan te geven. Of zie ik iets over het hoofd?

Waarom ga je uit van 80% als je voor het stoken toch moet verdunnen? Veel kruidendrankjes kan je toch ook met 40% basis alcohol maken.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een ander vraagje: je voegt behalve de noten nog een hele lijst andere kruiden toe. Haal je daarmee de notensmaak niet een beetje onderuit?

Ik heb zelf inmiddels goede ervaring met kruidendrankjes (zie recepten voor Jaegermeister op dit forum). Die kruidendrankjes hoef je na het macereren helemaal niet meer te stoken en worden vanzelf helder. Dus die kruiden zou je ook in 2e instantie kunnen toevoegen, nadat je de notendrank opnieuw gestookt hebt.

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?